Γκυ ντε Μωπασσάν (Guy de Maupassant): Ιστορίες της μέρας και της νύχτας

386

Τίτλος: Ιστορίες της μέρας και της νύχτας
Τίτλος πρωτοτύπου: Contes du jour et de la nuit
Συγγραφέας: Guy de Maupassant
Εκδόσεις: Εμπειρία
Έτος πρώτης έκδοσης: 1885
Σελίδες: 282

Σημείωμα του συντάκτη:

Καθώς αυτή είναι η πρώτη μου παρουσίαση βιβλίου εδώ (αλλά και γενικότερα), τα σχόλια και οι παρατηρήσεις βελτίωσης είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Γκυ ντε Μωπασσάν γεννήθηκε στην Νορμανδία το 1850 και ξεκίνησε το γράψιμο από τα εφηβικά του κιόλας χρόνια. Το συγγραφικό του έργο αποτελείται από έξι μυθιστορήματα, οκτώ θεατρικά έργα, διάφορους ταξιδιωτικούς οδηγούς, δοκίμια και άρθρα, αλλά κυρίως πάνω από τριακόσια διηγήματα, είκοσι συν ένα από τα οποία βρίσκονται στη συλλογή που θα παρουσιάσω σήμερα. Ο Μωπασσάν θεωρείται ο πλέον κύριος εκπρόσωπος του γαλλικού νατουραλισμού. Απεβίωσε στο Παρίσι το 1893 μόλις σε ηλικία 43 ετών.

Σχολιασμός πάνω στα διηγήματα:
Μερικά από τα διηγήματα σε αυτή τη συλλογή διηγούνται μικρά επεισόδια από την καθημερινή ζωή, άλλα παρουσιάζουν τραγικές ιστορίες βγαλμένες από την άσχημη πραγματικότητα. Ένα είναι σίγουρο πάντως: η υπέροχη γραφή και αφηγηματική ικανότητα του Μωπασσάν που με μάγεψε. Μέσα από τον απλό λόγο του ο συγγραφέας αγγίζει τα συναισθήματά της ψυχής και μας βάζει στο πετσί του πρωταγωνιστή. Η ταύτιση με τους ήρωες είναι μεγάλη (όσο μεγάλη μπορεί να είναι όταν πρόκειται για διήγημα) και η συμπόνοια που ένιωσα γι' αυτούς μεγαλύτερη. Ο συγγραφέας περνάει αρκετά μηνύματα στον αναγνώστη, κάτι το οποίο ανέκαθεν θαύμαζα για κάποιον συγγραφέα. Τέλος, κάτι το οποίο επίσης μου άρεσε για τη γραφή είναι οι πανέμορφες και ζωντανές εικόνες που πλάθει ο Μωπασσάν.

Μερικά διηγήματα που ξεχώρισαν:
Το κόσμημα (La parure):
Μία τραγικωμική ιστορία με ένα πολύ αναπάντεχο τέλος. Ό,τι περισσότερο πω εδώ θα είναι σπόιλερ οπότε μένω σε αυτό. Το συγκεκριμένο διήγημα έχει γίνει και ταινία μικρού μήκους την οποία συστήνω ανεπιφύλακτα.
Ο γέρος (Le vieux): Μία κάπως λυπητερή ιστορία με πολύ καλά χτισμένο περιβάλλον και ατμόσφαιρα.
Η βεντέτα (Une vendette): Μία αρκετά δημιουργική ιστορία με πολύ όμορφες εικόνες.
Φόνος γονιών (Un parricide): Ένα διήγημα με πολύ δυνατό μήνυμα.
Ανάμνηση (Souvenir): Πάρα πολύ όμορφα πλασμένες εικόνες.

Τελική βαθμολογία: 9,5/10
 
Last edited:
Top