Γκρέιαμ (Γκράχαμ) Τζόυς (Graham Joyce): "Η Νεράιδα των Δοντιών"

Παιδια μηπως μπορειτε να μου πειτε για ποιες ηλικιες απευθυνεται αυτο το βιβλιο?Ευχαριστω πολυ.

Χωρίς μα θέλω να είμαι απόλυτος, νομίζω ότι το βιβλίο είναι για ηλικίες 18+ (πιο πριν είχα πει 15+ αλλά με μια δεύτερη σκέψη λέω να το αλλάξω)... Κυρίως λόγω αυξημένης βίας και περίεργων σεξουαλικών περιγραφών.

Βέβαια ο καθένας είναι ελεύθερος να το διαβάσει!!!:)

Last edited:
Δε Κιντ δεν σου έχω δώσει ακόμη επίσημα τα συγχαρητήρια μου για την όμορφη αυτή παρουσίαση!! Άργησα λίγο να γράψω εδώ επειδή ήθελα να ξαναδιαβάσω κάποια σημεία του βιβλίου, καθώς πέρα από τα βασικά στοιχεία της υπόθεσης και το ότι μου άρεσε ως ιστορία και ως γραφή δεν θυμάμαι πολλά.

Δυστυχώς ακόμη δεν βρήκα το χρόνο να το κάνω, αλλά αποφάσισα πως είναι ένα βιβλίο που θέλω να ξαναδιαβάσω - πλέον ως ενήλικη και πολλά χρόνια μετά την πρώτη μου ανάγνωση - για να δω τι εντύπωση θα μου κάνει τώρα. Ήμουν μικρότερη από 15 όταν το διάβασα (και δεν ήταν καν το πρώτο μου από την αγαπημένη σειρά Κόλαση των εκδόσεων Οξύ) αλλά δεν με σόκαρε, ούτε με ενόχλησε κάποια σκηνή του (βέβαια δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να κρίνω αν θα το επιτρέψει κάποιος στο παιδί του, μάλλον ο πλέον ακατάλληλος...!)

Θυμάμαι ότι ο ερμαφροδιτισμός της Νεράιδας δεν μου φάνηκε καθόλου παράξενος και δεν είχα σταθεί σε αυτό το σημείο, ίσως όμως ασυνείδητα να άφησε το λιθαράκι του στα πρότυπα ομορφιάς μου, καθότι με γοητεύει πολύ η ανδρόγυνη εμφάνιση (αν και δεν πιστεύω πως πρόκειται για κάτι παραπάνω από λιθαράκι). Αυτό που μου έμεινε πολύ ως αίσθηση ήταν ο ύμνος στην αληθινή φιλία που διαρκεί στον χρόνο παρά της όποιες αντιξοότητες... ήταν συγκινητική η σχέση των τριών φίλων και ιδίως του πρωταγωνιστή με τον Κλάιβ (ο οποίος ήταν και ο αγαπημένος μου χαρακτήρας).

Να πω τέλος πως νιώθω πολύ τυχερή που έχω την πρώτη έκδοση του βιβλίου, της οποίας το εξώφυλλο ήταν πολύ ταιριαστό και απηχούσε καλύτερα την σκοτεινιά του. Αντίθετα το πιο πρόσφατο εξώφυλλο το θεωρώ ανεπιτυχές και κρίνοντας από αυτό είναι λογικό να κάποιοι να νομίζουν πως το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά (!)

Ευελπιστώ να το διαβάσω ξανά σύντομα και τότε θα επανέλθω με νωπές εντυπώσεις.

Last edited:
Χήθκλιφ σε ευχαριστώ πολύ για τα ενθαρρυντικά σου σχόλια!! Εσύ ούτως ή άλλως ήσουν η αφορμή να το διαβάσω οπότε περίμενα και την άποψή σου...

Όσο αφορά το περιεχόμενο του βιβλίου συμφωνώ μαζί σου πως είναι εντελώς υποκειμενικό για τον ποιον σοκάρει ή όχι, αλλά δεν θέλω να είμαι εγώ αυτός που θα δώσει το ΟΚ σε ανήλικους αναγνώστες...

Όντως το εξώφυλλό πάει για το νήμα "Εκδότες που δεν διάβασαν το βιβλίο"!!! :)))

Κι εσύ θα γίνεις η αφορμή για να το ξαναδιαβάσω!!

Χαίρομαι που συμφωνείς για το εξώφυλλο, για άλλους ίσως είναι ασήμαντη λεπτομέρεια αφού ένα βιβλίο είναι το περιεχόμενο, για εμένα όμως η αισθητική είναι πολύ σημαντική και μπορεί να λατρέψω ένα εξώφυλλο αυτούσιο, άσχετα από το περιεχόμενο - αν βέβαια πρόκειται για επιτυχημένο συνδυασμό τότε αγγίζει την τελειότητα!!

Και για του λόγου το αληθές:

Last edited:
Αυτό είναι εξώφυλλο!!! Σκοτεινό και καλλιτεχνικό!!! :πάνω:

Τα μάτια της Νεράιδας ούτως ή άλλως στοιχειώνουν όλο το βιβλίο...

@Χήφκλιφ, κι εγώ αυτή την έκδοση έχω, δεν ήξερα ότι είναι η πρώτη. Μ' αρέσει που έχει ζωγραφισμένο ένα δόντι σε κάθε σελίδα (ή στην αρχή κάθε κεφαλαίου; δεν θυμάμαι ακριβώς).

Εχει και συνέντευξη του Τζόυς στην αρχή.

Την ίδια εντύπωση έχω κι εγώ Δε Κιντ!!

Μεταλλαγμένη δεν έχω πιάσει στα χέρια μου την νεότερη έκδοση, οπότε δεν ξέρω αν το δόντι και η συνέντευξη απαλείφθηκαν, αλλά σε αυτή που συζητάμε υπάρχει όπως λες το δόντι του εξωφύλλου σε κάθε σελίδα. Όσο για την συνέντευξη από όσο γνωρίζω είναι απόσπασμα από μια πλήρη συνέντευξη που βρίσκεται στο βιβλίο "Τα μυστικά της κόλασης: συνομιλία με τους άρχοντες του τρόμου"

Συνήθως Αργύρη οι περιορισμοι στην ηλικία έχουν κάτω όριο και όχι πάνω!!!

Εγώ προτείνω να το διαβάσεις και να μας πεις την γνώμη σου εδω, εάν θέλεις!!

Τελικά, το διάβασα, αλλά δεν μου άρεσε σχεδόν καθόλου, με μόνη εξαίρεση τις τελευταίες σελίδες και ειδικά την σκηνή
όπου ο Σαμ αποχαιρετά για πάντα την Νεράιδα.
Δεν μου φάνηκαν καθόλου ενδιαφέροντες οι χαρακτήρες και βρήκα λίγο γελοίες κάποιες από τις στιχομυθίες Σαμ-Νεράιδας. Εντωμεταξύ, αν δεν είχε τις σεξουαλικές σκηνές, θα ήταν τελείως εφηβικό ανάγνωσμα. Σε μικρότερη ηλικία, ίσως το εκτιμούσα περισσότερο.

Μεταλλαγμένη κρίμα που δεν σου άρεσε...

Νομίζω ότι το βιβλίο είναι ένα σκοτεινό παραμύθι όπως είπε και ο Κροκόδειλος, αλλά ταυτόχρονα και μια αλληγορία για την ενηλικίωση και την φιλία!!!

Επίσης εγώ θεωρώ πως ειδικά ο χαρακτήρας της Νεράιδας ειναι πολύπλευρος..

Το βιβλίο αυτό υπήρξε για χρόνια το αγαπημένο μου. Ευτυχώς έχω την πρώτη έκδοση με το απίστευτο εξώφυλλο!