Γιώργος Β. Μακρής: “Γραπτά Γιώργου Β. Μακρή”

Τίτλος: Γραπτά Γιώργου Β. Μακρή
Συγγραφέας: Γιώργος Β. Μακρής
Εκδόσεις: Εστία
Έτος έκδοσης: 1986
Διαστάσεις: 21χ14
Αριθμός σελίδων: 548
ISBN: - / (978-000-050-283-4)

Γιώργος Β. Μακρής (1923-1968).

Τον Φεβρουάριο του 1986 τυπώθηκαν στην Αθήνα τα “Γραπτά Γιώργου Β. Μακρή”.
Προσωπικά δεν γνώριζα σχεδόν τίποτα· το βιβλίο έπεσε στα χέρια μου μετά από την υπέροχη παρουσίαση του αγαπητού Τασάκου. Είναι ένα όμορφο βιβλίο, το οποίο περιέχει σχεδόν το συνολικό-σωσμένο έργο τού ποιητή (όπως σημειώνει ο επιμελητής του βιβλίου Ε. Χ. Γονατάς, το 90% των γραπτών του Μακρή περιέχονται μέσα σ' αυτό).
Μέσα, λοιπόν, στις 548 σελίδες του βιβλίου θα βρούμε: Εισαγωγικό σημείωμα του Ε. Χ. Γονατά, Ποιήματα, Αφηγήματα, Σκέψεις - Φύλλα ημερολογίου, Μια προκήρυξη - Ένας διάλογος και το προοίμιο του πάλι, Επιστολές, Μεταφράσεις, Μαρτυρίες και σημειώματα για τον Γ. Β. Μακρή, Εικόνες, Κατάλογος εικόνων.

Από το εισαγωγικό σημείωμα του Επαμεινώνδα Χ. Γονατά αντλούμε σημαντικές πληροφορίες:

Τα κείμενα του Γιώργου Μακρή είχαν σκορπιστεί στους τέσσερις ανέμους· οι συνεχείς μετακινήσεις του Μακρή, οι συχνές αλλαγές τόπου διαμονής, οι μακροχρόνιες απουσίες του στο εξωτερικό και η αδιαφορία για την τύχη τους απ' τον μεγάλο αυτό δημιουργό.
Ο Άγγελος Καράκαλος -πρωτοξάδελφός του, και απ' τους στενότερους φίλους του- ξεκινούσε το 1979 (έντεκα χρόνια μετά το θάνατο του Μακρή), ξεκινούσε για την αναζήτηση των χειρογράφων. Ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος εντόπισε πολλά από αυτά, τα οποία διασώθηκαν την τελευταία στιγμή από βέβαιη καταστροφή. Κατόπιν ανέλαβε τη φροντίδα της επεξεργασίας, αποκατάστασης και ταξινόμησης τους ο Ε. Γονατάς. Όπως γράφει ο επίσης φίλος του Μακρή, ο ποιητής Τάσος Δενέγρης [...] η παρουσίαση των γραπτών του είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος να βοηθήσει εκείνους που δεν τον γνώρισαν, κάτι να νιώσουν και να πληροφορηθούν, από πρώτο χέρι, για τον μεγάλης αξίας πνευματικό αυτόν άνθρωπο [...].

Όπως διαβάζουμε και παρακάτω, στο εισαγωγικό σημείωμα για τον Μακρή:
[...]Αρνείται επίμονα να δημοσιεύσει τα γραπτά του, και σπάνια μόνο δέχεται να διαβάσει μερικά απ΄ αυτά σ' ελάχιστους φίλους του. Δεν εννοεί να διακινδυνεύσει, ούτε και για τον υψηλότερο σκοπό, την ασφάλεια της απόλυτης ελευθερίας της σκέψης του, που είναι γι' αυτόν το υπέρτατο αγαθό. «Αν ασχοληθείς με την τέχνη», έγραφε το 1941 σ' ένα γράμμα του, «πρέπει να 'χεις τη δύναμη ν' απαλλαχτείς από την άμεση επιρροή της. Έτσι ώστε, αργότερα κι αν σε κυριέψει, να μπορείς να έχεις τη σκέψη σου ελεύθερη».[...]

Σελίδα από το προσωπικό σημειωματάριο του Έλληνα ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη. (1977).

(Όπως είχε πει και ο σπουδαίος ζωγράφος για τον Μακρή: «Μου έμαθε να βλέπω και όχι να ζωγραφίζω»).

Έτσι όπως εγώ το είδα· ένας πραγματικός φιλόσοφος, ένας άπιαστος ποιητής που υπήρξε ατρόμητος απέναντι στη σκέψη και αδιαφορούσε για τ' ανθρώπινα βραβεία. Σ' ένα σημείο διαβάζω κάτι που εγώ ξεχώρισα, είναι το σημείο αυτό που επιβεβαίωσε στα δικά μου μάτια πως δεν είναι καθόλου δύσκολος, καθόλου ασύνδετος με μένα τον απλό αναγνώστη, αρκεί να έχω ανοιχτές κεραίες:

[...]Ήξερε, καλύτερα από κάθε άλλον, να εκτιμήσει την αξία και το βάρος της λεπτομέρειας στο γραπτό λόγο, της μικρής ανθισμένης λεπτομέρειας, όπως την αποκαλούσε. Είχε υψηλή ιδέα για το ύφος γενικά, και θλιβόταν που ήταν αναγκασμένος, τις πιο πολλές φορές, να το παραμελεί· είχε επίσης συνείδηση του ξεχωριστού, του κατάλληλου ύφους, που προσιδιάζει στο κάθε διαφορετικό είδος του γραπτού λόγου (στην ποίηση, το πεζό, το δοκίμιο, την επιστολογραφία), και ήξερε να το χρησιμοποιεί, πραγματοποιώντας αυτόν το διαχωρισμό. Τέλος γνώριζε κι ο ίδιος τις εκφραστικές αδυναμίες του, ασκώντας αμείλικτη αυτοκριτική («style προς αποφυγήν», σημειώνει κάτω από ένα γραπτό του).[...]

Λάτρεψα το τσαλακωμένο κουτσό βήμα του. Αυτό που εγώ κατάλαβα· δεν θεωρεί μέχρι το τέλος τον εαυτό του συγγραφέα, αδιαφορεί πού θα καταγράψει τα όνειρα. Ήξερε απ' την αρχή, την αρχή και το τέλος κάθε διαδρομής χωρίς να μετρά πατημασιές.

Σημ.2 Διάβασα ιντερνετικά πως συγγενείς του Γ. Μακρή ετοίμαζαν κάποιο βιβλίο (από σχόλιο, το 2011), ίσως ( ; ) με άγνωστα μέχρι σήμερα κείμενα. Δεν βρήκα άλλες πληροφορίες.

Σημ.3 Το βιβλίο υπάρχει σε προσφορά, σε πολλά σημεία. Μεγάλο λάθος αν δεν το 'χεις στο ράφι σου. Προσωπικά ευχαριστώ για άλλη μια φορά τον αγαπητό Τασάκο που ήταν η αφορμή να δω κάτι παραπάνω για τον σπουδαίο Γιώργο Μακρή.

Last edited by a moderator:
Ευχαριστούμε για την παρουσίαση, Στρατή. Το 'χω στο ράφι μου το βιβλίο και θα είναι στην επόμενή μου κλήρωση. Όταν το διαβάσω θα επιστρέψω στο νήμα για να γράψω εντυπώσεις.

Έλλη Μ

Συντονιστής
ΕΖΗΣΑ ΚΟΝΤΑ

Έζησα κοντά στους ζωντανούς ανθρώπους
Κι αγάπησα τους ζωντανούς ανθρώπους
Όμως ή καρδιά μου ήταν πιο κοντά
Στους άγριους άρρωστους με τα φτερά
Στους μεγάλους απεριόριστους τρελλούς
Κι ακόμα στους θαυμάσια πεθαμένους

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ, Μνήμη Γιώργου Μακρή

Θελω διακαώς να διαβασω τα κέιμενά του κι ελπίζω να επανακυκλοφορήσει εν τελει.