Για την φερεγγυότητα των δημοσκοπήσεων

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Οι δημοσκοπήσεις επηρεάζουν αρκετά την ψήφο του κόσμου σε εκλογές, δημοψήφισμα κτλ. Γενικότερα, ο κόσμος έχει την τάση να ακολουθεί αυτόν που είναι "νικητής" μέσ' στο μυαλό του. Επίσης, αλλιώς ψηφίζει κάποιος όταν ξέρει π.χ. πως δύο τάσεις παλεύουνε ψήφο με ψήφο, κι αλλιώς όταν ξέρει πως η μία τάση έχει ένα ξεκάθαρα προβάδισμα έναντι της άλλης.

Το έχω παρατηρήσει πολλές φορές πως κάποιες δημοσκοπήσεις πέφτουν τόσο έξω που αναρωτιέμαι εάν δεν εξυπηρετούν σκοπιμότητα. Έτσι, δίχως πολύ θεωρία, έχω ένα ενδιαφέρον να κρατάω αποτελέσματα πριν και μετά από εκλογές κτλ. ώστε να μην ξεχνάμε και να μπορούμε να κρίνουμε.

Για να δούμε. Σχετικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου βλέπω πως η GPO για το Mega έβγαζε το ΟΧΙ μόλις τρείς μονάδες μπροστά : ΟΧΙ 51,5%, ΝΑΙ 48,5%.

Το αποτέλεσμα είναι: ΟΧΙ 61,31%, NAI 38,69%

Το βάζω εδώ και σαν εικόνα όπου φαίνεται η τεράστια διαφορά της εκτίμησης.Δεν θα υποθέσω σκοπιμότητα. Όποια όμως κι αν είναι η αιτία της αστοχίας, ποιος ο λόγος να βγάζουμε δημοσκοπήσεις που είναι άλλα 'ντ' άλλων;

:χμ:
 
Εμένα πάντως οι δημοσκοπήσεις μου θυμίζουν το Πόκερ στο Ιντερνετ με εικονικά χρήματα...

Δλδ αλλιώς ποντάρει κάποιος με τα δικα του ωραία λεφτάκια και αλλιώς με το ψεύτικο χρήμα του διαδυκτίου...
Όταν λοιπόν έρχεται η κρίσιμη ώρα και είσαι μπρος στην κάλπη αλλιώς ζυγίζεις τις επιλογές σου!
 
αυτό μπορεί να δείχνει ότι οι περισσότεροι που δεν ήξεραν τι να κάνουν τελικά ψήφισαν ΟΧΙ...

Επίσης στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα ήταν πολύ μικρός ο χρόνος, και αν θυμάσαι καλά... κάποιοι άλλαζαν άποψη από την μια ώρα στην άλλη... (ονόματα δεν λέμε υπολήψεις δεν θίγουμε...) :ρ

Φυσικά εξυπηρετούν συμφέροντα, αλλά θα χάσουν κάθε αξιοπιστία, αν η διαφορά με τα πραγματικά αποτελέσματα είναι μεγάλη... Πιθανόν να τα έχουν μαγειρεμένα, αλλά πιστεύω ότι τα μαγειρεύουν μέσα στα επίπεδα του στατιστικού λάθους...

Πολλοί κάνουν πλάκα στις δημοσκοπήσεις και στα εξιτ πολς... και επίσης ισχύει και αυτό που λέει ο Νικόλας...

Δεν νομίζω να ισχύει αυτό που λες για τον νικητή... εγώ πιστεύω πως αν σε μια δημοσκόπηση κάποιος φαίνεται πρώτος και κάποιος δεύτερος... τότε οι αμφιταλαντευόμενοι που θα ήθελαν να ψηφίσουν πχ ή τον δεύτερο ή την τρίτο συσπειρώνονται στον δεύτερο.
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Ασημένια, συνήθως ο κόσμος ακολουθεί τον νικητή. Θα ψάξω να βρω κάποια στιγμή στοιχεία να στο τεκμηριώσω.

Από εκεί και πέρα, η πιο πάνω δημοσκόπηση είναι πολύ πιο έξω από το περιθώρια του στατιστικού λάθους.
 
Προσπαθώντας να είμαι αντικειμενικός (ας πούμε)

Έχει δίκιο η Ασημένια στο ότι ο χρόνος ήταν σύντομος για να κατασταλάξει κάποιος σε μια άποψη. Θεωρώ και το ότι οι αναποφάσιστοι προτιμούσαν το όχι αλλά προβληματιζόταν για τις συνέπειές του. Ακόμα υπήρχε καταιγισμός γεγονότων και δηλώσεων εντός και εκτός της χώρας οπότε η διάθεση του κόσμου άλλαζε κατά την διάρκεια της διεξαγωγής της έρευνας.

Οι αστοχίες της υπερτρομοκρατικής εκστρατείας του Ναι (ήδη αποτυχημένη από τον Ιανουάριο) και η απροκάλυπτη συστράτευση με το Ναι των ιδιωτικών καναλιών έσπρωξε πολλούς αμφιταλαντευόμενους νέους στο Όχι από αντίδραση.

Τέλος δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να έχουμε σωστή στάθμιση των δειγμάτων των δημοσκοπήσεων. Κάθε εταιρεία που δημοσίευε δημοσκόπηση έπρεπε να προειδοποιεί ότι τα πορίσματα είναι αμφίβολης ακρίβειας.

Υπήρξαν ακόμα και καταγγελίες και για πειραγμένες δημοσκοπήσεις (καταγγελίες της GPO).
 
Last edited:
Ασημένια, συνήθως ο κόσμος ακολουθεί τον νικητή. Θα ψάξω να βρω κάποια στιγμή στοιχεία να στο τεκμηριώσω.

Από εκεί και πέρα, η πιο πάνω δημοσκόπηση είναι πολύ πιο έξω από το περιθώρια του στατιστικού λάθους.
φυσικά και είναι... αλλά λέω ότι το μαγείρεμα υποθέτω ότι γίνεται μέσα στο όρια του στατιστικού λάθους... (αν δεν θέλουν να χάσουν την όποια αξιοπιστία έχουν) έτσι θεωρώ ότι το πολύ πολύ στα χέρια τους να είχαν στοιχεία για 45% ναι - 55% οχι... και να το έφτασαν μαγειρεύοντάς το στα όρια του ντέρμπι... (λέω εγώ τώρα)

Οι άλλες δημοσκοπήσεις τι έδειχναν? ή δεν έγιναν άλλες? Δεν τις παρακολούθησα καθόλου...
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Για να δουμε και πάλι. Βλέπω πως σύμφωνα δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό της εφημερίδας "Παραπολιτικά" η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 24% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 23,4% του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να δούμε πόσο μέσα (ή έξω :ρ) θα πέσουν αυτήν την φορά. Η δημοσκόπησή τους για το δημοψήφισμα ήταν τόσο άστοχη που σε έβαζε σε διάφορες σκέψεις...
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Χμμμ... τη μια λες "Οι δημοσκοπήσεις επηρεάζουν αρκετά την ψήφο του κόσμου [...] ο κόσμος έχει την τάση να ακολουθεί αυτόν που είναι "νικητής" μέσ' στο μυαλό του." και απο την αλλη θες να θιξεις το γεγονος οτι οι δημοσκοπησεις πεφτουν τραγικα εξω.

Μα αν πεφτουν εξω, αυτο θα πει οτι δεν επηρρεαζεται η ψηφος του κοσμου. Εκτος αν αυτο ισχυει αντιστροφα (δηλ. τους γυριζει μπουμερανγκ) οπως λεει ο Κορτο.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Είμαι βέβαιος πως επηρεάζει την συμπεριφορά του κόσμου. Δεν ξέρω εάν έχει υπάρξει και σχετική μελέτη, πράγμα πολύ πιθανό. Το δημοψήφισμα είχε άλλα χαρακτηριστικά από μια εκλογική διαδικασία αν και πολύ πιθανό να επηρεάστηκε καί αυτό.

Όταν λέω "επηρεάζεται" εννοώ πως μπορεί π.χ. να τραβηχτεί 1% προς κάποια πλευρά, πράγμα το οποίο συχνά δεν είναι καθόλου αμιλητέο.

Πάντως εδώ με ενδιαφέρει κυρίως να διαπιστώσω αντικειμενικά πόσο μέσα ή έξω πέφτουνε οι δημοσκοπήσεις. Έπειτα θα μπορούσαμε να βγάλουμε συμπεράσματα.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Με μια βιαστική ματιά βλέπω πως πράγματι υπάρχουν επιστημονικές μελέτες οι οποίες καταλήγουν πως οι δημοσκοπήσεις επηρεάζουν την ψήφο με τον τρόπο που ισχυρίστηκα πιο πάνω.

Π.χ. αυτή εδώ η μελέτη, στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, καταλήγει πως μεταξύ άλλων: οι δημοσκοπήσεις επηρεάζουν την ψήφο και συγκεκριμένα κάνουν τον ψηφοφόρο λιγότερο πρόθυμο να ψηφίσει ένα κόμμα το οποία μοιάζει πως δεν έχει πιθανότητες να βγει.

Μια άλλη μελέτη καταλήγει πως κάποιοι ψηφοφόροι αλλάζουν πλευρά σε μια προσπάθεια να νιώθουν αποδεκτοί και με το μέρος του νικητή.

Νομίζω πως περεταίρω αναζήτηση θα βγάλει σε πολλές μελέτες με σχετικά συμπεράσματα.
 
Αν και πίσω απ' όλα αυτά κρύβονται πάμπολλες σκοπιμότητες και κάποιες δεν είναι καν άμεσα πολιτικές, εντούτοις επειδή τα μαθηματικά τα αγαπάω πολύ παρότι είμαι περισσότερο ''ολοκληρωματάκιας'' κάποια στιγμή στράφηκα και ως προς τη στατιστική και τη θεωρία των απιθανοτήτων ( όπως θα έπρεπε στην πραγματικότητα να ονομάζεται αν διδασκόταν απ' ευθείας στα πανεπιστήμια κι όχι στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου με αποτέλεσμα να επικρατήσει ως θεωρία πιθανοτήτων ), μαζί με τις προόδους.
Λέμε πως τα μαθηματικά είναι απόλυτα και εργαλείο της πιο καθαρής αγνής λογικής αλλά ακόμη κι έτσι παραμένουν προσεγγιστικά όπως ακριβώς και η ιατρική. Με αποτέλεσμα σε πολλά ζητήματα να εμπεριέχονται ερμηνείες του αναλυτή εκ των πραγμάτων ώστε να εξηγηθούν στο ευρύ κοινό κάποια ''κενά'' που θα ήταν απολύτως κατανοητά από ένα στατιστικό, έναν οικονομολόγο, ή ένα μαθηματικό αλλά όχι από κάποιον μη εξοικειωμένο.
Βέβαια επειδή το δημοψήφισμα ξεκινάει απ' τις μετρήσεις απαντήσεων δείγματος κοινού αναρωτιέται ο αναγνώστης που κολλάει η εφαρμογή της στατιστικής ή η ερμηνεία. Από τη στιγμή που μιλάμε για δειγματοληψία και όχι για το σύνολο του πληθυσμού η εφαρμογή της στατιστικής και οι ερμηνείες των τάσεων είναι απαραίτητες και δε γίνεται διαφορετικά.
Οι ερμηνείες κάποιες φορές μοιάζουν με τις μπακαλίστικες στρογγυλοποιήσεις ακόμη κι αν αφορούν μετάφραση των τάσεων κι όχι κατ' εξοχήν αριθμούς και ποσοστά.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εγώ, βέβαια, δεν αναφέρομαι στην ερμηνεία η οποία είναι δευτερογενής, αλλά για τους ίδιους τους αριθμούς.

Αυτήν την στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να "κονταροχτυπιούνται". Άλλες βγάζουν την ΝΔ μπροστά κι άλλες τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά με διαφορά μικρότερη από μία μονάδα. Εάν ο ισχυρισμός των μελετών πιο πάνω έχει βάση και η ψήφος επηρεάζεται αναλόγως ποιος μοιάζει να είναι μπροστά, εκεί ξεκινά μια μεγάλη επιφύλαξη για το κατά πόσο μια δημοσκόπηση δεν είναι "πειραγμένη" κατά μία μονάδα ώστε να βγάζει τον έναν ή τον άλλον μπροστά. Ειδικά εάν σκεφτείς πως η δημοσκόπηση γίνεται κατ' εντολή ενός πελάτη (π.χ. ενός κόμματος ή μιας εφημερίδας.. κι όλοι ξέρουμε πόσο "ανεξάρτητες" είναι οι εφημερίδες :ρ )
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Λοιπόν, τρία 24ωρα πριν τις εκλογές είχαμε δημοσκοπήσεις που έδειχναν πως οι εκλογές θα είναι ντέρμπι ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Κάποιες έδειχναν, μάλιστα, την ΝΔ να προηγείται.

Η ψήφος έπεσε και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 7,5 μονάδες! Αυτή είναι μια απόκλιση πολύ πέρα από το στατιστικό σφάλμα που κρίνει τις δημοσκοπήσεις ως αφερέγγυες. Επίσης, υπάρχουν πολλά άλλα θέματα και π.χ. οι περισσότερες βγάζουν τους ΑΝΕΛ εκτός βουλής και την Λαϊκή Ενότητα μέσα, ενώ τελικά συνέβη το αντίθετο.

Για την ιστορία

Palmos Analysis

Δίνει προβάδισμα 1,8% στη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, αλλά νίκη ΣΥΡΙΖΑ με 1% στην εκτίμηση επιρροής.
Η πρόθεση ψήφου:

ΝΔ: 25,6%
ΣΥΡΙΖΑ: 23,8%
Χρυσή Αυγή: 5,9%
ΚΚΕ: 5,5%
ΠΑΣΟΚ: 4,5%
Ποτάμι: 2,9%
Λαϊκή Ενότητα: 2,5%
Ένωση Κεντρώων: 2,2%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 1,9%
Αναποφάσιστοι: 15,2%

Εκτίμηση επιρροής:
ΣΥΡΙΖΑ: 32,5%
ΝΔ: 31,5%
Χρυσή Αυγή: 7,5%
ΚΚΕ: 7%
ΠΑΣΟΚ: 4,5%
Ποτάμι: 4,5%
Λαϊκή Ενότητα: 4%
Ενωση Κεντρώων: 2,5%

Public Issue (Αυγή)

Δίνει προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ της τάξης του 3%, με την εκτίμηση εκλογικής επιρροής να διαμορφώνεται ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 33%
Ν.Δ: 30%
ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ: 8%
Χρυσή Αυγή: 7%
ΚΚΕ: 6,5%
Ποτάμι: 4,5%
Λαϊκή Ενότητα: 3,5%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2,5%
Ένωση Κεντρώων: 2,5%

Pro Rata (Εφημερίδα των Συντακτών)

Δίνει προβάδισμα 3% στον ΣΥΡΙΖΑ με τα εξής ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ: 27,5%
ΝΔ: 24,5%
Χρυσή Αυγή: 7%
ΚΚΕ: 5,5%
Ποτάμι: 5%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 5%
Ενωση Κεντρώων: 3,5%
Λαϊκή Ενότητα: 2,5%
Aνεξάρτητοι Ελληνες: 2,5%

Pulse (Tο Ποντίκι)

Η δημοσκόπηση δίνει απόλυτη ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με 28% στον καθένα.
Αναλυτικά, τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου είναι:

ΣΥΡΙΖΑ: 28%
ΝΔ: 28%
Χρυσή Αυγή: 6,5%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 6,5%
Ποτάμι: 5%
ΚΚΕ: 5%
Λαϊκή Ενότητα: 3,5%
Ενωση Κεντρώων: 3%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2,5%

Αlco (Newsit)

Δίνει διαφορά 0,3% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ με τα εξής ποσοστά:
ΣΥΡΙΖΑ: 25,3%
ΝΔ: 25%
Χρυσή Αυγή: 6,2%
ΚΚΕ: 5,7%
ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ: 4,7%
Ποτάμι 4,2%
Ενωση Κεντρώων: 3,7%
Λαϊκή Ενότητα: 3,4%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2,5%

Μetron Analysis (ANT1)

Δίνει προβάδισμα 0,5% στον ΣΥΡΙΖΑ με τα εξής ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ: 24,5%
ΝΔ: 24%
Χρυσή Αυγή: 5,4%
ΚΚΕ: 4,7%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 4,6%
Ποτάμι: 4,5%
Λαϊκή Ενότητα: 2,6%
Ενωση Κεντρώων: 2,4%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2,3%

ΜETRISI (Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής)

Δίνει προβάδισμα ΝΔ με 1,4% και τα εξής ποσοστά:

ΝΔ: 28,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 27,1%
Χρυσή Αυγή: 5,6%
ΚΚΕ: 5,4%
ΠΑΣΟΚ: 5,1%
Ποτάμι: 4,7%
Λαϊκή Ενότητα: 3,2%
Ενωση Κεντρώων 3,1%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2,7%.

Kappa Research (ΒΗΜΑ):

Δίνει προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 0,6% και με τα εξής ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ: 29%
ΝΔ: 28,4%
Χρυσή Αυγή: 6,7%
ΠΑΣΟΚ: 5,9%
ΚΚΕ: 5,5%
Ποτάμι: 5%
Λαϊκή Ενότητα: 3,5%
Ένωση Κεντρώων: 3,2%
Ανεξάρτητοι 'Ελληνες: 3%.

Rass (iefimerida.gr)

Δίνει προβάδισμα 0,7% στον ΣΥΡΙΖΑ με την πρόθεση ψήφου να διαμορφώνεται ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 28,2%
ΝΔ: 27,5%
Χρυσή Αυγή: 6,7%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 6,07%
ΚΚΕ: 5,4%
Ποτάμι: 4,1%
Ενωση Κεντρώων: 3%
Λαϊκή Ενότητα: 3%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2,5%

e-voice (dikaiologitika.gr)

Δίνει νίκη ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 3,6% και με τα εξής ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ: 29%
ΝΔ: 25,4%
Χρυσή Αυγή: 7,2%
Ποτάμι: 5,1%
Κ.Κ.Ε: 5%
ΠΑΣΚ-ΔΗΜΑΡ: 5%
Λαϊκή Ενότητα: 4,2%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 3,1%
Ένωση Κεντρώων: 2,6%.

Πανεπιστήμιο Μακεδονία (ΣΚΑΙ)

Δίνει προβάδισμα 0,5% στη ΝΔ με την προθεση ψήφου να διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ: 30%
ΣΥΡΖΑ: 29,5%
Χρυσή Αυγή: 6,5%
ΚΚΕ: 5,5%
ΠΑΣΟΚ: 5%
Ποτάμι: 5%
Ενωση Κεντρώων: 4%
Λαϊκή Ενότητα: 3%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2,5%

DATA RC (Εφημερίδα «Πελοπόννησος»)

Δίνει προβάδισμα 0,8% στη ΝΔ με τα εξής ποσοστά:

ΝΔ: 27,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 26,3%
Χρυσή Αυγή: 5,5%
ΚΚΕ: 5,2%
Ποτάμι: 4,7%
Λαϊκή Ενότητα: 2,7%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,6%
Ένωση Κεντρώων: 2,6%

Interview (Βεργίνα TV)

Δίνει προβάδισμα 2% στη ΝΔ με τα εξής ποσοστά:

ΝΔ: 30%
ΣΥΡΙΖΑ: 28%
ΚΚΕ 6%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6%
Χρυσή Αυγή 5%
Ποτάμι 4,5%
Ενωση Κεντρώων 4%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2,5%
Λαϊκή Ενότητα: 2,5%
 
Τώρα που κάναμε και εκλογές και σήμερα αλλάζουμε Κυβέρνηση, υποθέτω πως όλοι νιώθετε τον άνεμο αλλαγής, ανανέωσης και αισιοδοξίας στην ατμόσφαιρα, σε σχέση με την Παρασκευή. Πώς είπατε? Δεν νιώθετε απολύτως τίποτα??? Μα, γιατί έτσι? :)

Ο Καμένος πάντως κατακεραυνώνει τις δημοσκοπήσεις και τα "σκοτεινά" κέντρα που τον ήθελα εκτός βουλής!!! :χαχα:
Δεν συνηθίζω να κάνω πολιτικά σχόλια, αλλά όταν κάποιος αρχηγός που δηλώνει το εξής βιογραφικό "Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και είναι γιος του Ηλία Καμμένου. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από παλιά οικογένεια του Γαλαξειδίου, μέλη της οποίας διετέλεσαν πρόεδροι δημοτικού συμβουλίου, αντιστράτηγοι κ.α. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε οικονομικά και ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Λυών και Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ελβετία", στις πρώτες του δηλώσεις ως εταίρος στην κυβέρνηση της "αριστεράς" σκυλοβρίζει το Δημόσιο Παν. Μακεδονίας, κάπου τα πράγματα στη χώρα δείχνουν να έχουν ξεφύγει εντελώς...
 
Last edited by a moderator:
Επειδή έχω δουλέψει σε έρευνες αγοράς, θεωρώ πως οι εταιρίες δημοσκοπήσεων προσπαθούν πάντα να δίνουν "αληθοφανή" προγνωστικά, γιατί πρέπει να ισορροπήσουν ανάμεσα στις εντολές του πελάτη και στην αξιοπιστία τους. Μπορείς να το πετύχεις π.χ. αλλοιώνοντας λίγο το δείγμα βάζοντας περισσότερα άτομα μίας "αριστερής" ή "δεξιάς" περιοχής (π.χ. Λεκανοπέδιο ή Πελοπόννησος). Άλλη δυνατότητα είναι να πειράξεις το ηλικιακό κομμάτι με βάση τη σημερινή διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις αντίστοιχες κατηγορίες.

Σίγουρα πάντως δεν είναι τυχαίο που στα δημοσκοπικά των μεγάλων εταιριών η "Λαική Ενότητα" εμφανίζεται πάνω από το 3%, γιατί δεν έπρεπε να αποθαρρυνθούν αυτοί που σκέφτονταν να καταψηφίσουν το ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε το 2,5% με το 3,5% θεωρείται πως βρίσκονται στα όρια του στατιστικού λάθους.....
 
Το έχω παρατηρήσει πολλές φορές πως κάποιες δημοσκοπήσεις πέφτουν τόσο έξω που αναρωτιέμαι εάν δεν εξυπηρετούν σκοπιμότητα.
Νομίζω ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δεν πέφτουν έξω λόγω σκοπιμότητας. Έχω μια άλλη σκέψη γι' αυτό.

Ειδικά τελευταία, παρατηρώ ότι ο κόσμος λόγω κούρασης και λόγω πονηριάς θέλει να αποκρύψει τις σκέψεις του. Και η απόκρυψη της πραγματικής γνώμης κάνει τη δημοσκόπηση να δίνει λάθος αποτελέσματα. Μου έρχεται στο μυαλό μια σκέψη: "σιγά μην πω ότι θα ψηφίσω αυτό, θα πω κάτι ψέμα να δουν αυτοί που κάνουν τις δημοσκοπήσεις!
 
Νομίζω ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δεν πέφτουν έξω λόγω σκοπιμότητας.
Το δείγμα με το οποίο γίνονται είναι αδύνατο να δώσει την ακρίβεια που ισχυρίζονται ότι δίνει, όσο καλές και να είναι οι προθέσεις. Όχι με 1000 αλλά ούτε με 10,000 δεν καλύπτεις τόσο ανομοιογενή χώρα.

Όταν γράφεις 22.1% ισχυριζεσαι ότι έχεις καλύτερη ακρίβεια από τέλεια αντιπροσωπευτικό δείγμα 1000 ατόμων. Μερικές δημοσκοπήσεις δίνουν μόνο ακρίβεια μονάδας, πχ 22% γιατί παραδέχονται ότι υπάρχει θέμα ακρίβειας, και για το 2% ή 3% δεν σχολιάζουν καν. Οι παρακατιανοί ανακοινώνουν ότι το 3.1% μπαίνει στη βουλή.

Από εκεί και πέρα είναι λογικό να υπάρχουν υποψίες σκοπιμότητας όταν το σφάλμα κατανέμεται πάντα προς τη μια κατεύθυνση. Μαθηματικά αυτό δείχνει ότι υπάρχει παραποίηση. Αν ήταν ένα φαινόμενο και είχαμε μερικές μετρήσεις, θα είχαμε συμπεράνει ότι το μοντέλο είναι λανθασμένο και υπάρχουν και άλλοι πολύ σημαντικοί παράγοντες.

Η μεγάλη παραποίηση του εκλογικού αποτελέσματος γίνεται όταν παρουσιάζεται συστηματικά μικρό κόμμα εκτός βουλής και αυτό χρησιμοποιείται για να καλλιεργηθεί κλίμα χαμένης ψήφου. Για να επιβιώσεις στη ζημιά που σου κάνει αυτό πρέπει να έχεις πάνω από 4.5-5%. Επειδή οι κυβερνήσεις παίζονται σε λίγους βουλευτές πλέον και είναι πολλά τα μικρά κόμματα, εκεί γίνεται το πιο βρώμικο παιχνίδι, γιατί έχουν τη δύναμη με συντονισμένη προσπάθεια να βάλουν το 2% στη βουλή και να αφήσουν το 4% απ' έξω.
 
Last edited:
Top