Γιατί είναι "αγνώστου ταυτότητος" καί όχι "άγνωστης ταυτότητος"?

Αξδνσκσ

New member
Γιατί χρησιμοποιείται τό αρσενικό γένος, ενώ μιλάμε γιά θηλυκό? Αυτό τό έχω παρατηρήσει καί σέ άλλες περιπτώσεις, όπως "η Βόρειος Ελλάς", "η Παρθένος (σήμερον τόν υπερούσιον τίκτει)", "η ξύλινος κατασκευή", κ.λπ.

Υπάρχει (ή υπήρχε) κάποιος κανών γιά τό πότε χρησιμοποιείται τό αρσενικό γένος όταν μιλάμε γιά θυλικό?
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Στα αρχαία Ελληνικά και στην Καθαρευουσα υπάρχουν τουλάχιστον δύο κατηγορίες επιθέτων.

Τα τρικατάληκτα: πχ. ο καλός, η καλή, το καλόν
Τα δικατάληκτα: πχ. ο/η άγνωστος, το άγνωστον

Οποτε στην ερωτηση σου για το πότε "χρησιμοποιείται το αρσενικό γένος", δεν ειναι ακριβως έτσι, αλλά μιλάμε για επιθετα οπου ο θηλυκος τύπος είναι ίδιος με τον αρσενικό.

Στη δημοτική υπήρξε τάση τα δικατάληκτα να γινουν και αυτα τρικατάληκτα χάριν ομαλοποίησης, και να χρησιμοποιειται θηλυκη κατάληξη σε ολους τους θηλυκούς τύπους, έτσι αντι για η παρθένος, η άγνωστος σήμερα έχουμε η παρθένα, η άγνωστη κλπ.

Εκφράσεις όπως Βόρειος Ελλας (δημ. Βόρεια Ελλάδα) ή αγνώστου ταυτότητος (δημ. άγνωστης ταυτότητας) ειναι αρχαϊσμοί που έρχονται απο την Καθαρεύουσα ή την εκκλησιαστική γλώσσα.

Παρ' ολ' αυτα παραμενουν και σημερα καποια δικατάληκτα (νομιζω της πρώτης κλίσης) που εχουν μια καπως "καθαρευουσιανικη" χροια, οπου ο θηλυκός τύπος ειναι ίδιος με τον αρσενικό. Πχ. ο/η δηλητηριώδης, το δηλητηριώδες
 
Last edited:
Top