Γιατί διαβάζουμε; Διάφορες σκέψεις

Γιασεμάκι

Όμορφο Νιάτο
Γιατί είναι ο τρόπος χαλάρωσής μου από την δουλειά αλλά και γιατί νιώθω οτι βιώνω αυτά που είναι στο βιβλίο κι αυτό μου αρέσει πολύ.
 

Νιλς

Κοινωνός
Παιδιά αν σας πω εγώ πως ξεκίνησα να διαβάζω, θα με διώξετε από την Λέσχη..
Καλοκαίρι 1999, Βρυξέλλες, Βέλγιο.
Η οικογένεια έχει γυρίσει στην Ελλάδα και έχω μείνει εγώ μόνος στο σπίτι. Κοιτάζομαι στον καθρέφτη και λέω "ρε φίλε είσαι 1.80 και 90 κιλά, συνεχίζεις και τρως, ε που θα πάει; Πρέπει να κάνεις δίαιτα". Και ξεκινάω δίαιτα. Αλλά όλο ήθελα να τσιμπογολάω. Έπρεπε να βρω κάτι να ξεχνιέμαι. Τότε σειρές και νετφλιξ δεν υπήρχαν (Ω ναι υπήρξε και αυτή η περίοδος). Τι να έκανα; Κοίταξα προς την βιβλιοθήκη..

Έτσι λοιπόν έπιασα το πρώτο βιβλίο "Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ". Και το διάβασα όλο μέσα σε μια ημέρα. Κάποια στιγμή κατάλαβα ότι είναι βράδυ. Και δεν είχα σκεφτεί καθόλου το φαΐ... Λέω μέσα μου "εδώ είμαστε.. γίναμε.."
Κατάλαβα πόσο είχα απορροφηθεί, πόσο είχα ταξιδέψει, πόσο είχα φύγει μακριά. Επόμενο βιβλίο. "1984". Φαινόταν τρομερά ελκυστικό. Δεύτερη ημέρα, λοιπόν, που την έβγαλα μόνο με καφέ, τσιγάρα και νερό.
Επειδή καταλάβατε πως πήγε όλο το καλοκαίρι μου, με είδαν μετά από ένα δίμηνο οι δικοί μου πετσί και κόκκαλο και νόμισαν ότι έχω σοβαρή αρρώστια για να έχω χάσει τόσα κιλά. Με έτρεχαν σε γιατρούς κλπ.. Που να τους περάσει από το μυαλό το πόσο χαζό παιδί είχαν. Τουλάχιστον πήρα καινούρια ρούχα.

Είχα σταματήσει, λόγω φόρτου εργασίας, το διάβασμα για χρόνια. Και μου έλειπε. Και ξαναξεκίνησα τον Σεπτέμβριο. Αναζητώντας δε προτάσεις, κατέληξα στην ΛτΒ.

Τα βιβλία με ταξιδεύουν σε μέρη που δεν θα πάω ποτέ, σε κόσμους που (καλώς ή κακώς) δεν θα επισκεφθώ και σε περιπέτειες που δύσκολα θα ζήσω. Έστω νοερά όμως τα βιώνω. Για αυτό και σε αντίθεση με πολλούς φίλους εδώ, δεν διαβάζω ιστορικά βιβλία. Θέλω να δω μέχρι που πάει η φαντασία και το μυαλό ενός ανθρώπου.

Κλείνοντας (και ζητώ συγγνώμη αν σας κούρασα), θεωρώ ότι αν δεν υπήρχαν τα βιβλία, ακόμη και αν δεν το γνώριζα, θα έλειπε ένα κομμάτι της ζωής μου..
 
Top