Γιάννης Μαυριτσάκης: "Vitrioli"Τίτλος: Vitrioli
Συγγραφέας: Γιάννης Μαυριτσάκης
Εκδόσεις: Οδός Πανός
Έτος Έκδοσης: 2013
ISBN: 978-960-477-114-1

Πρόκειται για ένα απόλυτα σύγχρονο θεατρικό έργο. Θα μπορούσε να μιλάει για την δύσκολη εφηβεία, θα μπορούσε να μιλάει για την ψύχωση, ή και για κάτι άλλο. Τα πρόσωπα είναι το αγόρι, ο θεραπευτής α', η μητέρα, ο επιθεωρητής σφαγίων, ο κύριος, το κορίτσι, ο ερμαφρόδιτος, ο θεραπευτής β' και ο συσκευαστής. Όλοι και όλα κινούνται γύρω από το αγόρι, ένα αγόρι άγνωστης ταυτότητας, που δεν τρώει, ακούει φωνές, και δεν μπορεί να επικοινωνήσει πραγματικά με κανέναν γύρω του. Η γλώσσα είναι ποιητική, η αφήγηση είναι σουρεαλιστική, με αρκετούς μονολόγους, από όλα τα πρόσωπα.

Θα το χαρακτήριζα ensemble, καθώς, για 'μένα, είναι όλα τα πρόσωπα που δημιουργούν την ατμόσφαιρα του έργου, και εξελίσσουν την ιστορία, με σχεδόν ισότιμο κείμενο στο καθένα. Είναι σκοτεινό και απαιτεί γερό στομάχι για τον ευαίσθητο αναγνώστη.

Κοίταξε γύρω σου και θαύμασε την τελειότητα της κατασκευής, την ακρίβεια, την αρμονία, την κίνηση και τον ρυθμό, τίποτα δεν μπορεί να γλιστρήσει εκτός χρόνου , όλα τα μυστικά είναι κρυμμένα εδώ μέσα, αν είσαι πιστός και υπομονετικός, ίσως έχεις την τύχη να σου αποκαλυφθούν, όχι όλα, κάποια από αυτά, όσα επιτρέπεται να ξέρεις, γιατί υπάρχει ένα σημείο που δεν πλησιάζουμε ποτέ πολύ κοντά, είναι σαν μαύρο άπατο πηγάδι, όποιος πέσει εκεί μέσα θα πέφτει για πάντα.
Ο Γιάννης Μαυριτσάκης σπούδασε Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η φωτογραφία είναι από το Vitrioli σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πι την περίοδο 2012-2013.

 
Last edited by a moderator:
Top