Τίτλος: Άγιοι και δαίμονες: Εις ταν Πόλιν
Συγγραφέας: Γιάννης Καλπούζος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Πρώτη έκδοση: 2011
ISBN:978-960-501-159-8
Από τα λίγα βιβλία που όσο λιγόστευαν οι σελίδες για το τέλος γύριζα πίσω να ξαναδιαβάσω κάποιες λεπτομέρειες προσπαθώντας να κρατήσει περισσότερο η ανάγνωση. Η ιστορία ξεκινά στην Κωνσταντινούπολη του 1808 τη νύχτα που ξεσπά μια μεγάλη πυρκαγιά. Ακολουθούμε τον Τζανή Κομνά και την οικογένεια του να ζουν τη σκληρή και συναρπαστική ζωή τους ανάμεσα σε όλες τις φυλές και τις θρησκείες της Πόλης. Οι περιπέτειες τους αυτά τα πολύ σημαντικά χρόνια για το ελληνικό έθνος τους χωρίζουν τους σμίγουν πάλι και μας ανοίγουν πόρτες αστικών σπιτιών παλατιών και τεκέδων.
Οι ζωντανές εικόνες και η γλώσσα,η γλώσσα των Ρωμιών της Πόλης, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι δυο ακόμα στοιχεία που βάζουν το βιβλίο αυτό ψηλά στη λίστα με τα αγαπημένα μου.
Ένα μικρό κομμάτι από τον πρόλογο :
Έπιασα να γράψω τούτο το στόρημα ως ιστορητής και ιστορούμενος. Να περπατήσουν πάνω στο χαρτί όσα μονάχος μου αξιώθηκα να ζήσω και όσα οι μαρτυρίες άλλων ακούμπησαν στην πένα μου. Γιατί πολλών εζήτησα τη βοήθεια και μ απολογήθηκαν με το στόμα ή μου τα έδωκαν γραμμένα. Κι είναικαι λόγια άλλων όπως τα εκράτησα στον νου μου, γιατί σαν με πήρε αυτός ο πυρετός εκείνοι ήσαν αφανισμένοι απο τη ζωή.
Ανίσως δε πλουτίζω με τη φαντασία μου όσα μπροστά δεν ήμουνα, τίποτε δεν αλλάζει απ την αλήθεια.Όλα τα βαθύτερα κατά πως τα περιγράφω συνέβηκαν. Κι αν πελεκώ τις κουβέντες των ανθρώπων όπως ο ντουβαρτζής την πέτρα, είνα για να ημπορεί όποιος θελήσει να μετρηθεί με τις αράδες μου, να εννοεί και να καταλαβαίνει.
Last edited by a moderator: