Γιάννης Καλπούζος : "Άγιοι και Δαίμονες - εις ταν Πόλιν"



Τίτλος: Άγιοι και δαίμονες: Εις ταν Πόλιν
Συγγραφέας: Γιάννης Καλπούζος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Πρώτη έκδοση: 2011
ISBN:978-960-501-159-8


Από τα λίγα βιβλία που όσο λιγόστευαν οι σελίδες για το τέλος γύριζα πίσω να ξαναδιαβάσω κάποιες λεπτομέρειες προσπαθώντας να κρατήσει περισσότερο η ανάγνωση. Η ιστορία ξεκινά στην Κωνσταντινούπολη του 1808 τη νύχτα που ξεσπά μια μεγάλη πυρκαγιά. Ακολουθούμε τον Τζανή Κομνά και την οικογένεια του να ζουν τη σκληρή και συναρπαστική ζωή τους ανάμεσα σε όλες τις φυλές και τις θρησκείες της Πόλης. Οι περιπέτειες τους αυτά τα πολύ σημαντικά χρόνια για το ελληνικό έθνος τους χωρίζουν τους σμίγουν πάλι και μας ανοίγουν πόρτες αστικών σπιτιών παλατιών και τεκέδων.
Οι ζωντανές εικόνες και η γλώσσα,η γλώσσα των Ρωμιών της Πόλης, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι δυο ακόμα στοιχεία που βάζουν το βιβλίο αυτό ψηλά στη λίστα με τα αγαπημένα μου.


Ένα μικρό κομμάτι από τον πρόλογο :

Έπιασα να γράψω τούτο το στόρημα ως ιστορητής και ιστορούμενος. Να περπατήσουν πάνω στο χαρτί όσα μονάχος μου αξιώθηκα να ζήσω και όσα οι μαρτυρίες άλλων ακούμπησαν στην πένα μου. Γιατί πολλών εζήτησα τη βοήθεια και μ απολογήθηκαν με το στόμα ή μου τα έδωκαν γραμμένα. Κι είναικαι λόγια άλλων όπως τα εκράτησα στον νου μου, γιατί σαν με πήρε αυτός ο πυρετός εκείνοι ήσαν αφανισμένοι απο τη ζωή.
Ανίσως δε πλουτίζω με τη φαντασία μου όσα μπροστά δεν ήμουνα, τίποτε δεν αλλάζει απ την αλήθεια.Όλα τα βαθύτερα κατά πως τα περιγράφω συνέβηκαν. Κι αν πελεκώ τις κουβέντες των ανθρώπων όπως ο ντουβαρτζής την πέτρα, είνα για να ημπορεί όποιος θελήσει να μετρηθεί με τις αράδες μου, να εννοεί και να καταλαβαίνει.
 
Last edited by a moderator:
Ναι, είναι ένα από τα βιβλία που έχω στην λίστα μου προς αγοράν. Αν δεν κάνω λάθος, ο Καλπούζος είχε πάρει Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ το 2009 με το άλλο του βιβλίο, το "Ιμαρέτ : Στην σκιά του ρολογιού".
 
Είχα την τύχη να το διαβάσω πέρυσι το καλοκαίρι και πραγματικά με μάγεψε!!!
Δυστυχώς το είχα δανειστεί και με πίεζε ο χρόνος οπότε το ''ρούφαγα''.
Κάποια στιγμή θα το αγοράσω γιατί του αξίζει και μια δεύτερη ανάγνωση!
 
Ίσως του δώσω μια ευκαιρια γιατι ξέρω πως ο Καλπούζος γράφει ωραια. Από ελληνική λογοτεχνία διαβάζω μόνο μυθιστορήματα για την Πόλη και τη Μικρασία λόγω καταγωγης.
Οι νεότεροι συγγραφείς δεν με τραβάνε..εχω διαβάσει όμως Διδώ Σωτηρίου, Βενέζη, Θεοτοκα, Ιορδανίδου, Καστανάκη.
Οι τωρινοί συγγραφείς, από την απόσταση του χρόνου που τους χωρίζει απ' το αντικείμενο για το οποίο γραφουν, πρεπει να μαθουν να αξιοποιούν σωστά το υλικό τους...να προσπαθούν να σε βάλουν απ' την αρχη στην ατμόσφαιρα της εποχής. Αυτό λείπει από πολλά ιστορικά βιβλία σήμερα.
 
Και εγώ έλκομαι ιδιαίτερα από βιβλία, ιστορικά μυθιστορήματα με θέμα την Πόλη και την Μικρά Ασία μάλλον λόγω καταγωγής. Το συγκεκριμένο ήταν από τα καλύτερα που έχω διαβάσει και έχω διαβάσει πολλά.
 
σε αντίθεση με το Ιμαρέτ (που επίσης είχε τις υπερβολές του, όπως η παρουσίαση μιάς αστικής σχεδόν κοινωνίας στην τουρκοκρατία, με αστικά ήθη που δέν γνωρίσαμε στα βαλκάνια πρίν τα μέσα του 20ού αιώνα και ίσως μόνο στις πολύ μεγάλες πόλεις), το βιβλίο αυτό δυστυχώς δέν μου άφησε τίποτε, παρα μόνο την αίσθηση της συχνά κωμικής υπερβολής (όπως τα όργια των κρυπτοχριστιανών που δήθεν λάτρευαν εν τέλει την ... Κυβέλη και τον Αττι), ή η υπερβολική δραματοποίηση της σφαγής της Χίου.
πρωτίστως η γλώσσα : τη βρήκα άχρηστα πομπώδη και επιτηδευμένη.
Ο Καλπούζος διολισθαίνει επικίνδυνα απο το ''μεταίχμιο'' προς τον ''ψυχογιό'', με την αξιολογική έννοια αυτής της παρατήρησης.
 
πρωτίστως η γλώσσα : τη βρήκα άχρηστα πομπώδη και επιτηδευμένη.
Ο Καλπούζος διολισθαίνει επικίνδυνα απο το ''μεταίχμιο'' προς τον ''ψυχογιό'', με την αξιολογική έννοια αυτής της παρατήρησης.
Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις.
Μήπως θα μπορούσες να είσαι πιο σαφής? Δεν έχω διαβάσει Ζουργό αν και με ενδιαφέρουν τα ιστορικά μυθιστορήματα. Θεωρείς πως η χρήση της γλώσσας απλά προκαλεί εντυπωσιασμό χωρίς να εμβαθύνει σε νοήματα?

Και ποιά η διαφορά από Μεταίχμιο σε Ψυχογιό?

Η αλήθεια είναι ότι δεν διαβάζω και πολλά ελληνικά μυθιστορήματα και αγνοώ πολλά στοιχεία...
 
Top