Βικτόρια Χίσλοπ (Victoria Hislop) : "Ο γυρισμός"Τίτλος: Ο γυρισμός
Πρωτότυπος τίτλος: The return
Συγγραφέας: Βικτόρια Χίσλοπ (Victoria Hislop)
Μετάφραση: Μιχάλης Δελέγκος
Εκδόσεις: Διόπτρα
Έτος έκδοσης: 2008
Έτος πρώτης έκδοσης: 2008 (Αγγλικά)
Αριθμός σελίδων: 507
ISBN: 9789603643654

Η Σόνια είναι Αγγλίδα, με μητέρα αλλοδαπή (Ισπανίδα) και πατέρα Άγγλο. Η μητέρα της, παρότι έχει πεθάνει, απέφευγε να μιλήσει για την ζωή της πριν φτάσει στην Αγγλία. Κι έτσι η Σόνια δεν έχει ιδέα για ποιο λόγο η μητέρα της εγκατέλειψε την πατρίδα της και εγκαταστάθηκε στην Αγγλία, χωρίς ποτέ να ξαναγυρίσει έστω και για μια επίσκεψη στην Ισπανία. Παντρεμένη αλλά εγκλωβισμένη σε έναν γάμο με πολλά προβλήματα, αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι στην Γρανάδα…

Στην Γρανάδα θα συναντήσει τον αφηγητή, τον Μιγκέλ, ιδιοκτήτη ενός παραδοσιακού ισπανικού καφέ, με τον οποίο αναπτύσσει μια μικρή φιλική σχέση και έτσι αυτός της διηγείται την ιστορία της οικογένειας Ραμίρεζ, που ήταν ιδιοκτήτες του καφέ πριν από αυτόν.

Η ιστορία της οικογένειας Ραμίρεζ αρχίζει να ξετυλίγεται κάποια χρόνια πριν την έναρξη του εμφυλίου και συνεχίζεται για μερικά χρόνια μετά την πλήρη επικράτηση του Φράνκο στην Ισπανία. Μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά, που το κάθε μέλος της είχε τη δική του τραγική ιστορία. Μέσα από την ιστορία αυτής της οικογένειας, μαθαίνουμε με σχετική ακρίβεια την πραγματική ιστορία του εμφύλιου ισπανικού πολέμου, για τις αντιμαχόμενες πλευρές, για την βοήθεια που προσφέρθηκε από το εξωτερικό και στις δύο πλευρές, για τις τρομερές συνθήκες κράτησης στις φυλακές, για τις αποτρόπαιες τακτικές που χρησιμοποίησαν και τα δύο μέρη, αλλά κυρίως η πλευρά που επικράτησε, για τις τρομερές απώλειες ανθρώπινων ζωών, για τις απίστευτες καταστροφές, για τα πολιτικά μίση και πάθη της εποχής, για τους πρόσφυγες, για την υποδοχή τους από τη γειτονική χώρα Γαλλία…

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε: Τα καλντερίμια της Γρανάδα αντηχούν μουσική και μυστικά. Η Σόνια θα γευτεί τη μυρωδιά της πόλης, παρασυρμένη σε ένα ταξίδι στην Ισπανία από τη μεγάλη της αγάπη, το χορό.

Τα βήματά της θα την οδηγήσουν σε ένα γραφικό καφέ, όπου η μαγεία του χώρου και των φωτογραφιών του θα την ταξιδέψουν στο ιστορικό παρελθόν της πόλης. Την καρδιά της Σόνια θα κλέψει η ιστορία της οικογένειας Ραμίρεζ που χωρισμένη από την πολιτική και την τραγωδία του Ισπανικού Εμφυλίου θα βρεθεί πολλές φορές μπροστά σε διλήμματα και επικίνδυνες καταστάσεις. Βαθιά κρυμμένα μυστικά, χορός και ανεκπλήρωτοι έρωτες θα την παρασύρουν και πολλές φορές θα αισθανθεί η ίδια πρωταγωνίστρια στην ιστορία τους...

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Ήταν το δεύτερο μυθιστόρημα της Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία αφού εργάστηκε στο χώρο των εκδόσεων για αρκετά χρόνια, αποφάσισε κάποια στιγμή στη ζωή της να αλλάξει σταδιοδρομία και να γίνει ανεξάρτητη δημοσιογράφος. Άλλα βιβλία της ίδιας : The island (Το νησί), The thread (Tο νήμα) και το The last dance (Ο τελευταίος χορός), The sunrise (Η Ανατολή). Όλα τα βιβλία της κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Η γνώμη μου για το βιβλίο: Ο βασικός κορμός πάνω στον οποίο στήνεται αυτό το μυθιστόρημα, το δεύτερο για την Hislop, είναι ο ίδιος με του πρώτου της μυθιστορήματος, του Νησιού, και είναι μετρίως καλός έως πολύ προβλέψιμος. Πιστεύω πως οι βασικοί χαρακτήρες του βιβλίου αυτού δεν μας παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε κοντά τους, να τους νοιώσουμε, να χαρούμε μαζί τους, να λυπηθούμε μαζί τους… είναι κάπως απόμακροι. Δεν μας τους γνωρίζει αρκετά και σε βάθος, εκτός ίσως από την μητέρα της οικογένειας. Ζουν σε τραγικούς καιρούς και αντί να τους νοιώθουμε… νοιώθουμε να τους παρακολουθούμε.

Παρόλα αυτά το διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον, χωρίς να βαρεθώ ούτε μια στιγμή και πιστεύω ότι ανέδειξε κάποια κομμάτια της ισπανικής ιστορίας, της μουσικής και του χορού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τελικά ήταν ένα βιβλίο που αν το συγκρίνω με "το Νησί", μου άρεσε περισσότερο.

Και έχω και μια απορία: Ο γυρισμός? Γιατί όχι η επιστροφή?
 
Last edited by a moderator:
Top