Βιβλία μικρά...αλλά θαυματουργά

περι βιβλιων μικρων μεν σε αριθμο σελιδων,ζουμερων δε σε ουσια....για να μην εχουν δικαιολογια μερικοι μερικοι"πού να βρισκω τωρα το χρονο να το διαβασω κλπ"

αρχιζω με "Το πηγαδι του κρινου" του Λουδοβικου των Ανωγειων

που τον ξερουμε σαν τραγουδοποιο...ωστοσο ειναι και σαγηνευτικος αφηγητης...οσοι ειχαν την ευκαιρια να τον ακουσουν απο κοντα,θα`λεγαν οτι δεν τραγουδαει παρεμβαλλοντας πού και πού ιστοριες...αντιθετα,διηγειται ,με μια τρυφερη ηρεμια και συχνα σε πρωτο προσωπο,περιστατικα συγκινητικα,παρεμβαλλοντας πού και πού και κανα τραγουδι...

εδω προκειται για μια δικη του μικρη συλλογη απο λεκτικες εικονες, απο 2 σειρες μεχρι 2 σελιδες το πολυ...μικρη μεν το δεμας,μεγαλη δε την φυην...

εκδ ΙΑΝΟΣ Θεσ/νικη 2006 130 σελ.,πολυ μικρο μεγεθος... με εξαιρετικες ζωγραφιες του Σταθοπουλου

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Μου έκανε πολύ καλή εντύπωση η περιγραφή σου, Όπερα. Έχω ακούσει λίγο τον Λουδοβίκο και μου άρεσε. Θα κοιτάξω να βρω το βιβλίο :)

Κι εμένα μου αρέσουν πολύ τα σύντομα και περιεκτικά κείμενα. Οπως έλεγε και ο (λατρεμένος μου) Πόε, τρελλαίνομαι για κάτι που μπορεί να διαβαστεί μέσα σε ένα απόγευμα. Θα σας προτείνω λοιπόν τις "Αναμνήσεις ενός Συριανού Συζύγου", του Ροίδη. Διασκεδαστικότατο, σε εξαιρετική γλώσσα, και μία θαυμάσια περιγραφή των ηθών και εθίμων της Σύρου στα τέλη του προγούμενου (μάλλον προ-προηγούμενου) αιώνα.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Υπάρχουν ολόκληρες σειρές, από εκδοτικούς οίκους, με μικρά σε μέγεθος βιβλία που έχουν όμως δυνατό περιεχόμενο. Μια τέτοια σειρά είναι για παράδειγμα "Οι Κλασικοί τής Νεφέλης" και θα πρότεινα να ρίξετε μια ματιά καθώς τα μικρά αυτά βιβλία κοστίζουν 2 ευρώ το ένα και έχουν όμορφες ιστορίες όπως είναι π.χ. ο "Εξομολογητής" τού Έρμαν Έσσε.

Αντίστοιχη πολύ καλή σειρά είναι η "Παγκόσμια Λογοτεχνία Εικονογραφημένη" από εκδόσεις Κέδρος που περιλαμβάνει ιστορίες όπως την "Μύτη" τού Νικολάη Γκόγκολ. Καλοεπιμελημένα βιβλία που κοστίζουν γύρω στα 2,50 €.

δυο ενδιαφεροντα αναγνωσματα

"Ξανθια πατημενη" συλλογη διηγηματων της Σοφιας Νικολαιδου (Κεδρος, 70σ.)

και
"Η φυγη " νουβελα της Σωτης Τραινταφυλλου (Μελανι ,90σ.)

Ένα μικρό αλλά... ζουμερότατο βιβλίο που διάβασα πρόσφατα και μου άρεσε πολύ είναι Η Μεταμόρφωση του Κάφκα.

Η Μύτη του Γκογκόλ με είχε καταδιασκεδάσει ! Η Μεταμόρφωση πάλι με δίχασε, δεν έχω καταλήξει αν μου άρεσε η όχι...!

Μικρό και απολαυστικό είναι Το Βασίλειό μου για ένα βιβλίο, του θεατρικόυ συγγραφέα Άλαν Μπένετ. Η αξία και το ''μικρόβιο'' του διαβάσματος σε όλο τους το μεγαλείο!

Δούκας, Στρατής. "Ιστορία ενός αιχμαλώτου" - 44η έκδ. - Αθήνα : Κέδρος, 2008. - 77σ. : εικ

1η έκδοση: 1929.

αφηγηση απο πρωτο χερι της αιχμαλωσιας,της αποδρασης και του οδοιπορικου προς την ελευθερια, του Στρατη Δουκα,στα χρονια της Μικρασιατικης Καταστροφης

Η Μεταμόρφωση πάλι με δίχασε, δεν έχω καταλήξει αν μου άρεσε η όχι...!
Κι εγώ το ίδιο έπαθα Μήτις και το διάβασα και υπο τις ιδανικότερες συνθήκες.

Έχω γίνει κουραστικός το ξέρω, αλλά αν περιμένετε θαύματα διαβάστε "Το υπόγειο" του Ντοστογιεύσκη...

Last edited:
Μικρά και πραγματικά Θαυματουργά:
Η Σωφρονιστική Αποικία του Κάφκα (μετά τη Δίκη, αυτό που μ' αρέσει περισσότερο)
Ο Ξένος, Η Πτώση του Αλμπέρ Καμύ
Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη (καλά.. θεός)

Βωμολοχικές σκανδαλιστικές ελληνικές παροιμίες

επιμέλεια Θωμάς Κοροβίνης • εικονογράφηση Τάσος Παυλόπουλος. - 3η έκδ. - Αθήνα : Άγρα, 2009. - 112σ.

1η έκδοση: 1998.

Τίτλος: Τα Αδιάντροπα
Συγγραφέας: Βαγγελης Καραγιαννης
Εκδόσεις: Φιλιπποτη
Έτος πρώτης έκδοσης: 1983
Αριθμός σελίδων: *διψηφιος* (95)

υποτιτλος "Λεσβιακα Λαογραφικα",με εισαγωγη του Μ Μερακλή`
τιτλοι των κεφαλαιων:
παροιμιες και παροιμιακες φρασεις,
Νιώσματα(διστιχα και τετραστιχα)
του Κληδονα
Νυφκάτα
Τραγουδια,διστιχα,τσακισματα

Νομίζω πως θα πω τον "Μικρό πρίγκιπα" του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ,ίσως να φταίει η ηλικία μου γιαυτό ποιός ξέρει...Εμένα προσωπικά με "μάγεψε",πάντα θα το θεωρώ ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους.Λατρέυω το γεγονός οτί σου αφήνει το ελέυθερο να βάλεις το δικό σου τέλος.

Τίτλος: Αναμνησεις απο το ρετιρε
Συγγραφέας: Γιωργος Λαμπράκος
Εκδόσεις: Γαβριηλιδης
Έτος έκδοσης: 2009
Αριθμός σελίδων: 82
ISBN:978-960-336-453-5

Πρωτη παραγραφος
«Πρεπει να προλαβω να γραψω την ιστορια της ζωης μου.Πρεπει να την γραψω τωρα,αφου σε ένα δευτερολεπτο δεν ξερω τί μπορει να εχει γινει,τί μπορει να εχω γινει,τί μπορει να εχω απογινει.Το μονο που ξερω είναι ότι ειμαι ακομα ανθρωπος.Η ιστορια της ζωης μου είναι μια συρραφη παλιων και τωρινων αναμνησεων και σκεψεων με θεμα την πραγματικη μου εικονα ή την εικονικη μου πραγματικοτητα.Δεν ειμαι πια βεβαιος ποια είναι ποια.Ουτε με νοιαζει.»

Μια πολύ πρωτοτυπη αφηγηση-σε-πρωτο-προσωπο από καποιον που συνειδητα αποκλειστηκε από τον κοσμο κρατωντας σαν μόνο παραθυρο επικοινωνιας το διαδικτυο…..σχόλια,σκεψεις,ένα προσωπικο ηλεκτρονικο μανιφεστο…και ένα μοιραιο τελος

Διαβαζεται απνευστί

Τίτλος: Αχ,και να`ξερες τί μού θυμισες
Συγγραφέας: Δημητρης Χαντζοπουλος
Εικονογράφηση: ο ιδιος
Εκδόσεις: Αγρα
Έτος έκδοσης: 1991
Μέγεθος: τσεπης,χοντρο εξωφυλλο
Αριθμός σελίδων: λιγες

γραμμενο απο τον πετυχημενο επαγγελματια-σκιτσογραφο Δ Χαντζοπουλο.....μικρες ιστοριουλες-στιγμιοτυπα.....στην αποδω σελιδα, το κειμενο,ολιγων γραμμων...στην αποκει σελιδα, μια ζωγραφισμενη φωτογραφια του εκαστοτε αφηγητη

δειγματα:

Η ΜΑΡΙΑ

Ηταν δασκαλα και λεβεντογυναικα απο τις λιγες.Οταν πεσαν οι Γερμανοι στην Κρητη,ηταν στον κηπο κι εσκαβε.Μολις τούς ειδε να πεφτουν,μπαινει στο σπιτι,αρπαζει τον τσιφτέ και λεει στον αντρα της που καθοταν μεσα"Μανωλιο...ε Μανωλιο...εχε το νου σου τα κοπέλια,εγω παω να κυνηγησω τους Γερμανους".Τετοια ηταν.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ

"Το τραπεζι ,στον κρητικο το γαμο,Μητσο μου,πρεπει να`χει μαχαιρι,πιρουνι,πιστολι.Υπαρχουν ομως και καλεσμενοι που`ναι μεγαλοι νοικοκυραιοι και φερνουν δικο τους πιστολι,αλλά εγω σού λεω πώς ειναι το σωστο σερβιτσιο".

Ο ΜΠΑΡΜΠΑ-ΧΡΗΣΤΟΣ

Αμα βρεις σημερα τεμπελη σαν τον μπαρμπα-Χρηστο τον Κουρελή εμενα να με χεσεις.Αφου να φανταστεις μια μερα επεσε ενα παιδι μπροστα του απ`το ποδηλατο κι αυτος απ`την καρεκλα τού φωναζε..."Ελα δω παιδακι μου να σε σηκωσω".

Α,τι ωραιο νημα,λατρευω τις νουβελες.Λοιπον,εχουμε και λεμε:

1)Η Φαρμα των ζωων,Οργουελ

2)Ο Ξενος,Καμυ

3)Η Πτωση,Καμυ

4)Ανθρωποι και Ποντικια,Σταινμπεκ

5)Στομα γεματο χωμα,Στσεπανοβιτς

6)Το ζωο που ξεψυχα,Ροθ

7)Η Ταπεινωση,Ροθ

8)Το καλοκαιρι του κυριου Ζομμερ,Ζισκιντ

9)Ολα τα πτωματα εχουν ιδιο χρωμα,Βιαν

10)Θα φτυσω στους ταφους σας,Βιαν

Ένα πολύ συγκινιτικό βιβλίο είναι το Αγαπητέ Θεέ του Ερικ Εμανουέλ Σμιτ και
πολύ ωραίο είναι ο γλάρος Ιωναθαν Λιβινγκστον του Ρίτσαρντ Μπαχ.

Πόση γη χρειάζεται ο άνθρωπος του Τολστόι και η Σκακιστική Νουβέλα του Τσβαιχ. Σου μένουν στο μυαλό καιρό αφού τα διαβάσεις.