Βιβλία εθνοτικής ποικιλομορφίας

Στο παρόν νήμα θα παρουσιάσω βιβλία συγγραφέων διαφόρων εθνικοτήτων (μη δυτικοί συγγραφείς ή συγγραφείς που έχουν εμπνευστεί τις ιστορίες τους από διαφορετικό πολιτισμικό/κοινωνικό πλαίσιο από το δικό τους) που μέσα από τις ιστορίες τους ερχόμαστε σε επαφή με νέες μυθολογίες και κουλτούρες και γενικότερα διαφορετικά στοιχεία από αυτά που έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε.

Τα βιβλία που αναφέρω δε είναι απαραίτητο ότι μου άρεσαν στο 100%, αλλά είναι βιβλία που μου πρόσφεραν μια άλλη πραγματικότητα μέσα από τα πολιτισμικά στοιχεία της χώρας/κοινωνίας που διαδραματίζονται.

Νιγηρία

Do You Dream of Terra-Two? της Temi Oh (νεανικό-επιστημονικής φαντασίας)
Η συγγραφέα κατάγεται από την Νιγηρία και αργότερα μετανάστευσε την Βρετανία. Το βάζω γιατί απλά είναι ενδιαφέρον για τον αναγνώστη να δει τη κοινωνία της Βρετανίας μέσα από τα μάτια κάποιου που μετανάστευσε εκεί.

Αν και η ιστορία -στην έναρξή της – διαδραματίζεται στη Βρετανία, οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα. Οπότε κάθε χαρακτήρας και ιδιαίτερα η Άστριντ, η οποία είναι η κεντρική θα έλεγα χαρακτήρας του βιβλίου, με καταγωγή από τη Νιγηρία, φέρνει -περιγραφικά τουλάχιστον- στο προσκήνιο την νιγηριανή κοινωνική και οικογενειακή παράδοση, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε σχέση με τα άλλα παιδιά/συναδέλφους της του δυτικού κόσμου. Η πλοκή του βιβλίου έχει να κάνει με τον αποικισμό του διαστήματος και ενώ έχει διάφορα τεχνολογικά και επιστημονικά στοιχεία, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, γιατί οι έφηβοι αστροναύτες εξελίσσονται -προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο- μέσα από τα γεγονότα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Binti Trilogy της Nnedi Okorafor (νεανικό-επιστημονικής φαντασίας)
Η συγγραφέα κατάγεται από την Νιγηρία και παρόλο που γεννήθηκε στην Αμερική μένα μεγάλο μέρος της παιδικής/εφηβικής της ηλικίας το πέρασε στη Νιγηρία.
1338
Ένα πολύ καλό βιβλίο Αφροφουρισμού είναι το Binti, το οποίο αντλεί στοιχεία από την Αφρική και ιδιαίτερα από φυλή Χίμπα. Συνδυάζει στοιχεία πολιτισμικής ταυτότητας, πνευματικότητας και πίστης καθώς και κοινωνικών στερεοτύπων. Μέσω της πρωταγωνίστριας ο αναγνώστης μπορεί να γνωρίσει τη φυλή και πολιτισμικά στοιχεία τους όπως ο καλλωπισμός τους σώματος και των μαλλιών με otjize (μια μίξη κόκκινης ώχρας και λίπος βουτύρου), έντονο το συναίσθημα της κοινωνίας και συγγενικών δεσμών, καθώς και την εναρμόνιση με το περιβάλλον. Η ίδια η Binti είναι εναρμονιστής, γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο στη σειρά.

Who Fears Death της Nnedi Okorafor (φαντασίας/μετα-αποκαλυπτικό)
1340
Πάνω κάτω έχει τα ίδια στοιχεία με το Binti σε σχέση με την πνευματικότητα, το περιβάλλον κτλ, ωστόσο παίζουν πιο σημαντικό ρόλο γιατί είναι μέρος του μαγικού συστήματος. Το βιβλίο περιέχει μυθολογικά στοιχεία, όπως μεταμόρφωση σε ζώο (shapeshifting), μυθολογικές και πνευματικές οντότητες/θεότητες, όπως οι Orisha, (εμπνευσμένες από τη μυθολογία της Γιουρούμπα και γενικότερα της Δυτικής Αφρικής, οι οποίες διαμεσολαβούσαν μεταξύ των ανθρώπων και του θεού Olodumare), τα παιδιά-φαντάσματα (παιδία που πέθαναν πριν την ώρα τους τα οποία λειτουργούν ως υπενθύμιση της βίας και του βασανισμού που υπέστησαν), ο Mene ανθρωποειδές ον με ψυχικές δυνάμεις που παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία, κτλ. Πέρα από αυτά, αναφέρονται κάποιες πρακτικές καταστολής της γυναίκειας σεξουαλικότητας, στην πατριαρχική κοινωνία της Αφρικής, καθώς και τη γενοκτονία.

Αυτόχθονες Αμερικής
The Only Good Indians του Stephen Graham Jones (Θρίλερ)
Ο συγγραφέας είναι αυτόχθων κάτοικος της Αμερικής της φυλής Blackfeet (καθώς και άλλων φυλών).
1342
Η ιστορία επικεντρώνεται στο γηγενή πληθυσμό (πιθανότατα της Blackfeet φυλής) της Αμερικής στην πόλη Billings της Μοντάνα, στην κουλτούρα και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη σύγχρονη πολυπρόσωπη κοινωνία. Όπως είναι φυσικό γίνονται αναφορές στη μυθολογία, λαογραφία και στην πίστη των Ινδιάνων, όπως κατεργάρηδες μυθολογικές φιγούρες (η Elk Head Woman), λατρεία των προγόνων, πνευματική σύνδεση με τη φύση και διάφορες τελετουργίες. Μέσα στις σελίδες του βιβλίο σίγουρα κάποιος μπορεί να δει το τραύμα που δημιούργησε η πολύχρονη πολύπλοκη ιστορία της Αμερικής καθώς και τις σύγχρονες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

The Sixth World Series της Rebecca Roanhorse (νεανικό/φαντασίας/μετα-αποκαλυπτικό)
Το θέμα της εθνικότητάς της είναι αμφιλεγόμενο στην Αμερική και προσωπικά βαρέθηκα να ασχοληθώ, ούτε και ήθελα να χάσω το χρόνο μου μετά τις φαγωμάρες τους.
1344
Η ιστορία αντλεί έμπνευση από τη φυλή Νάβαχο. Στα 2 βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής αναφέρονται διάφοροι μύθοι της δημιουργίας, ενώ η λατρεία και η σύνδεση με τα ζώα παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Διάφορες μυθολογικές φιγούρες επιστρέφουν στη ζωή, όπως ο Neizghání, ένας από τους μυθολογικούς ήρωες της φυλής, όπως και ο κατεργάρης θεός Κογιότ, ο οποίος χρησιμοποιείται ως αρχέτυπο για τους αντίστοιχους μυθολογικούς θεούς.

Κούβα
Το κορίτσι από τη Γερμανία του Armando Lucas Correa (ιστορικό μυθιστόρημα)
Ο συγγραφέας είναι Κουβανός και αργότερα μετανάστευσε στη Γερμανία.
1346
Το βιβλίο αναφέρει τις κοινωνικό-οικονομικές πάλες που ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι της Κούβας κατά τη διάρκεια της ανοιχτής μεταναστευτικής πολιτικής τους προς τους Εβραίους που κατάφεραν να ξεφύγουν από τους Ναζί. Την προκατάληψη που βίωσαν οι Εβραίοι και τη δυσκολίες στο να βρουν σπίτι ή δουλεία. Η αρχιτεκτονική και η ζωή (μουσική, χορός, κουζίνα) στην Αβάνα, στην πόλη που διαδραματίζεται η ιστορία, είναι σχετικά περιγραφική, αλλά παρόλα αυτά μπορεί ο αναγνώστης να πάρει μια γεύση τόσο της Κουβανικής κουλτούρας όσο και της πολιτισμικής ποικιλομορφίας της.

Στην πορεία θα αναφέρω και σε άλλα βιβλία.
Όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει τις δικές του παρόμοιες βιβλιοεξορμήσεις του.
 
Πολύ όμορφο θέμα! Θέλω αυτό με τους Ινδιάνους, το τρόμου. Και τα φαντασίας ωραία φαίνονται, αλλά τα young adult τα ψιλοφοβάμαι και δεν μου αρέσει η μετααποκαλυπτική θεματολογία.
Θα συνεισφέρω κι εγώ εν καιρώ, αλλά έπεσαν πολλά μαζί, οπότε...
 
Χαίρομαι που βρήκες κάποιο να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον.
Θα προσθέσω και άλλα...
 
UPDATE
Μεξικό

Mexican Gothic της Silvia Moreno-Garcia (ελληνική έκδοση εδώ) (Θρίλερ)
Η συγγραφέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεξικό μέχρι τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Αργότερα μετακόμισε στον Καναδά.
1347
Τα γεγονότα διαδραματίζονται στο Μεξικό τη δεκαετία του ’50, οπότε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου βλέπουμε την αντίστοιχη ατμόσφαιρα της εποχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην αριστοκρατία και γενεαλογία. Όσον αφορά την αυτόχθονη κουλτούρα αναφέρεται σε ιαματικές πρακτικές και βότανα (Curanderismo -δεν έχω ιδέα πως το λένε στα ελληνικά), υποερφυσικές οντότητες (La Llorona: γυναικεία οντότητα που μοιρολογεί για το χαμό των παιδιών της), Nahualli (από τη μυθολογία των Αζτέκων): το πνεύμα ζώου ή ζωικό alter ego των ανθρώπων, παρόμοιο με τη μεταμόρφωση σε ζώα), μυθολογικές οντότητες όπως το Φτερωτό Ερπετό (θεότητα της σοφίας, δημιουργίας και γονιμότητας - από τη μυθολογία των Αζτέκων). Το βιβλίο κάνει αναφορά στον μυθολογικό κάτω κόσμο των Μάγια και σε μεσοαμερικάνικες πρακτικές θυσιών, ιερά μέρη, και μύθους δημιουργίας. Τέλος, όπως λέει και ο τίτλος έχει γοτθικά στοιχεία, όπως είναι η ατμόσφαιρα, στοιχειωμένα σπίτια και οντότητες, καθώς και Dark ρομάντζο.

Σενεγάλη
Τη νύχτα, όλα τα αίματα είναι μαύρα του David Diop (Ιστορικό μυθιστόρημα)
Ο συγγραφέας γεννήθηκε στη Γαλλία, αλλά κατάγεται και μεγάλωσε στη Σενεγάλη.
1348
Το βιβλίο διαδραματίζεται τον Α’ ΠΠ στη Γαλλία, όπου Αφρικανοί πολεμούν στο Δυτικό Μέτωπο υπέρ της Γαλλίας. Το βιβλίο αφηγείται τη σκληρή και βάρβαρη πραγματικότητα του πολέμου μέσα από τα μάτια Alfa Ndiaye. Μέσα από τις αναδρομές στο παρελθόν και στις διάφορες εμπειρίες του στη Σενεγάλη, μπορούμε να δούμε τα εθνοτικά στοιχεία της περιοχής (λατρεία προγόνων, τελετουργία θρήνου, διάλεκτος και ιδιωματισμούς, κούζινα κτλ), ενώ μέσα από τις σκηνές του παρόντος το γενικότερο κλίμα της εποχής προς τις αφρικανικές εθνότητες, οπότε θίγεται το θέμα αποικισμού και μετα-αποικισμού.

Αφγανιστάν
A Thousand Splendid Suns του Khaled Hosseini (ελληνική έκδοση εδώ) (Ιστορικό μυθιστόρημα)
Ο συγγραφέας γεννήθηκε στην Καμπούλ και γύρω τα 15 μετανάστευσε στην Αμερική.
1349
Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής εισβολής, την άνοδο των Ταλιμπάν και την Αμερικάνικη εισβολή. Μέσα από τις ζωές των δυο κεντρικών χαακτήρων ταξιδεύουμε στην κουλτούρα της χώρας. Ερχόμαστε σε επαφή με τα ήθη, όπως αφοσίωση, φιλοξενία, όνειδος και σεβασμός προς τους μεγαλύτερος, τα έθιμα, όπως θρησκευτικές πρακτικές, συνοικέσια, τη τελετουργία του γάμου, τον ρουχισμό και τη διαβίωση μέσα στο γάμο (από τη γυναικεία σκοπιά). Καταπιάνεται με τη ανισότητα των φύλων και τις αντιξοότητες των γυναικών.
 
UPDATE
Κορέα


If I Had Your Face της Frances Cha (σύγχρονή λογοτεχνία)
Η συγγραφέας γεννήθηκε και ζει στην Κορέα.
1350
Το βιβλίο μέσα τις ζωές των τεσσάρων γυναικείων χαρακτήρων πραγματεύεται θέματα, όπως
τα ήθη και έθιμα της Κορέας, όπως είναι αι η κοινωνική ιεράρχηση στην Κορέα και τη δυσκολία των κατώτερων στρωμάτων να ανέλθουν, ο ρόλος των φύλων και κυρίως των γυναικών που καλούνται να πραγματοποιήσουν τις κοινωνικές συμβάσεις, τη τελετουργική φορεσιά hanbok, καθώς και τελετές και γιορτές, όπως η τελετή των πρώτων γενεθλίων«doljanchi».
το εργασιακό περιβάλλον, κυρίως της βιομηχανίας K-pop, όπου ο ανταγωνισμός, η πίεση της εξωτερικής τελειότητας, τη ψυχική και σωματική εξασθένηση της εκπαίδευσης των καλλιτεχνών, η εκμετάλλευση τους από τη βιομηχανία.
αλλά από η πιο σημαντική σκοπιά του βιβλίου αφορά τα πρότυπα ομορφιάς, που οδηγούν τόσο τις γυναίκες, όσο και τους άντρες να κάνουν αυστηρές δίαιτες και πλαστικές επεμβάσεις. Το τελευταίο παρόλο που είναι ένας κοινωνικός εξαναγκασμός και άτυπη προϋπόθεση υπάρχει σκληρή κριτική και έλεγχος από τα media και τους φαν για το ποιος έκανε τι.

Πατσίκο της Min Jin Lee (έχει μεταφραστεί) (Ιστορικό μυθιστόρημα)
Η συγγραφέας γεννήθηκε στην Κορέα και μετανάστευσε σε μικρή ηλικία στην Αμερική.
1351
Το βιβλίο διαδραματίζεται αρχικά στην Κορέα και στη συνέχεια στην Ιαπωνία χρονικά από το 1900 έως τα τέλη περίπου της δεκαετίας του 90. Το πολιτικό υπόβαθρο παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη τόσο της ιστορίας όσο και των χαρακτήρων. Ο αναγνώστης μέσα από τις δυσκολίες των χαρακτήρων κατά τη διάρκεια του Ιαπωνικού αποικισμού (εξαναγκασμός εγκατάλειψης της κορεατικής γλώσσας, εθίμων, ονομάτων κτλ), του φυλετικού διαχωρισμού (άνισα δικαιώματα στη δουλειά, στην εκπαίδευση, στην κατοικία) και την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει πλήρης ιαπωνική υπηκοότητα στους Κορεάτες, παίρνει μια γεύση της εποχής των δυο πολιτισμών.
Η θρησκεία είναι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο στην ιστορία του βιβλίου. Πέρα από τον Κομφουκιανισμό, δίνεται έμφαση στη ζωή των Χριστιανών Κορεατών, και τις συγκρούσεις τους με την παραδοσιακή Ιαπωνική κοινωνία.

The Silence of Bones, The Red Palace και The Forest of the Stolen Girls της June Hur (Ιστορικά μυθιστορήματα μυστηρίου/νεανικά)
Η συγγραφέας είναι Κορεάτισα και ζει πλέον στον Καναδά.
1352
(Πρίγκιπας Sado)
Και τα τρία βιβλία της συγγραφέας διαδραματίζονται στην Εποχή Τζόσεον, αλλά σε διαφορετικές ιστορικές εποχές. Το πρώτο το 1800, το δεύτερο το 1758 και το τρίτο το 1426. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από πραγματικά γεγονότα κατ' εξακουλούθηση δολοφονιών και αρπαγής,, και όσον αφορά τα Silence of Bones και το Red Palace, τα πραγματικά γεγονότα, είναι ξεχωριστά και ενδιαφέρον από μόνα τους. Όπως είναι φυσικό στα βιβλία γίνεται λόγος για τις παραδόσεις, την ηλικιακή και κοινωνική ιεραρχία, την παραδοσιακή φορεσιά, τον Κομφουκιανισμό και την πρώτη εμφάνιση του Χριστιανισμού.

The Girl Who Fell Beneath the Sea της Axie Oh (νεανικό φαντασίας/διασκευή)
Η συγγραφέας είναι Κορεάτισα, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμερική.
1353
Η πλοκή του βιβλίου (h συγγραφέας σίγουρα εμπνεύστηκε την ιστορία από το anime Spirited Away) βασίζεται σε ένα παραδοσιακό Κορεάτικο παραμύθι για μια κοπέλα που θυσιάζει τον εαυτό της στον θαλάσσιο θεό και ταξιδεύει στον κόσμο των θεών και των πνευμάτων. Οπότε έχουμε διάφορα μυθολογικά και παραδοσιακά στοιχεία, όπως η κόκκινη κλωστή της μοίρας, πνεύματα, δαίμονες, δράκοι (Imugi), την κίσσα (το πουλί της τύχης) κ.ά.

Κιμ Τζιγιάνγκ, Γεννημένη το 1982 της Cho Nam-Joo (σύγχρονη λογοτεχνία)
Η συγγραφέας είναι Κορεάτισα.
1354
Το βιβλίο μέσα από την Κιμ Τζιγιάνγκ, μια νέα παντρεμένη μητέρα παρουσιάζει τις ανισότητες του φύλου, τα θεμέλια της πατριαρχίας, τη μητρότητα, τη ψυχική υγεία και την κοινωνική κατακραυγή στη σύγχρονη Κορέα. Είναι ένα φεμινιστικό βιβλίο, που ουσιαστικά βγαίνει ασπροπρόσωπο στα γραφόμενά του, αφού έχουν κατακριθεί γυναίκες της Kpop που το διάβασαν.
 
UPDATE
Στην προηγούμενη ανάρτηση ξέχασα να πω ότι το βιβλίο Παντσίκο έχει γίνει σειρά.

Βιβλία από διάφορες χώρες της Ασίας εμπνευσμένα από την Κινέζικη κουλτούρα

Σιγκαπούρη

Crazy Rich Asians (Βιβλίο 1ο της ομώνυμης σειράς) του Kevin Kwan. Έχει γίνει ταινία. (Σύγχρονη λογοτεχνία)
Ο συγγραφέας γεννήθηκε και ζει στη Σιγκαπούρη και έχει Κινεζικο-Σιγκαπούρια κουλτούρα.
1362
Το βιβλίο επιχειρεί με κωμικό τρόπο να περιγράψει την κοινωνία της Κινεζο-Σιγκαπούριας ελιτ κοινωνίας. Ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που ζουν μια πολυτελή ζωή μέσα από τους περιορισμούς της παραδοσιακής κοινωνίας τους. Ο πατρικός σεβασμός (χαρακτηριστικό στοιχείο όλων των Ασιατικών χωρών), συνοικέσια, κοινωνικές νόρμες και ιδιαίτερα η γενεαλογία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των σχέσεων. Πέρα από αυτά, το βιβλίο δείχνει πόσο σημαντικά είναι τα έθιμα, όπως συχνές συγκεντρώσεις και event, ανταλλαγές δώρων, «Καθαρό» πρόσωπο στην κοινωνία και η κοινωνική ιεράρχηση.

Μαλαισία
The Ghost Bride της Yangsze Choo. Έχει γίνει σειρά. (Παραφυσικό, Φαντάσματα).
Η συγγραφέας γεννήθηκε και ζει στη Μαλαισία και έχει Κινεζο-Μαλαισιακή κουλτούρα.
1363
Η υπόθεση αφορά τον γάμο του κεντρικού χαρακτήρα με το νεκρό γιο μιας πλούσιας οικογένειας. Το βιβλίο έχει γοτθική ατμόσφαιρα, και διαδραματίζεται στη πολυπολιτισμική Μαιλαισία την αποικιάς Βρετανικής εποχής. Υπάρχουν αναφορές στην επίπτωση αυτού του αποικισμού στην κοινωνία της Μαλαισίας. Στρ βιβλίο παρουσιάζονται κινέζικα ταφικά έθιμα (περίοδος πένθους, κάψιμο θυμιαμάτων, νεκρόδειπνα, κ.ά.), μυθολογία και λαϊκές παραδόσεις (όπως ο Κινέζικός Κάτω Κόσμος -Diyu- όπου οι ψυχές των νεκρών έρχονται αντιμέτωπες με την κρίση και περνούν διάφορές δίκες,
διάφορά φαντάσματα, πνεύματα, πνευματικούς φύλακες και θεούς, που έρχονται σε επαφή με τους ζωντανούς,
γίνεται αναφορά σε δράκους, στο πνεύμα της αλεπούς (πονηρά πνεύματα που έχουν την ιδιότητα να μεταμορφώνονται)
Τέλος το βιβλίο ενσωματώνει θέματα, όπως οι Εραστές της Πεταλούδας (Κινέζικο παράλληλο του Ρωμαίου και Ιουλιέτας), την αγάπη και το πεπρωμένο με ίσως γοτθική χροιά (προκαθορισμένος έρωτας, απαγορευμένος έρωτας, θυσία εις το όνομα του έρωτα), τα οποία είναι συχνό στοιχείο των Ασιατικων χωρών.

Κίνα
The Golden Hairpin (Βιβλίο 1ο της ομώνυμης σειράς) της Qinghan CeCe. Το βιβλίο έχει γίνει σειρά Κορεάτικής παραγωγής, ωστόσο, αναμένεται και η Κινέζική σειρά, αλλά η μετάδοσή του έχει απαγορευτεί, λόγω μηνύσεων κατά του πρωταγωνιστή για βιασμό και διακίνηση ναρκωτικών. (Ιστορικό μυστηρίου)
Η συγγραφέας είναι Κινέζα.
1364
Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται στη Δυναστεία Τσίνγκ. Τα πολιτισμικά στοιχεία που συναντάμε αφορούν τις οικογενειακές αξίες κατά τον Κομφούκιο, όπως η πίστη, ο σεβασμός και η υπακοή προς τους μεγαλύτερους. Οι χαρακτήρες του βιβλίου μέσω μέντιουμ και διάφορων μοναχών προσπαθούν να βρουν λύσεις για πράγματα που τους απασχολούν. Επειδή η ιστορία εξελίσσεται στη βασιλική αυλή, βλέπουμε το πολιτικό υπόβαθρό, το εθιμοτυπικό της αυλής, όπως τελετές παρουσίασης με αυστηρά πρωτοκολλά, επίσημους χαιρετισμούς και χειρονομίες σεβασμού. Επίσης, παρουσιάζονται διάφορα συμπόσια και φεστιβάλ, όπου εκτός από τη διασκέδαση έχουν σκοπό τη σύναψη πολιτικών συμμαχιών. Ο χορός, η μουσική και η προσφώνηση προς τους ευγενείς με συγκεκριμένη τιμητική προσφώνηση παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις συγκεντρώσεις. Τέλος, ερχόμαστε σε επαφή με τη καντονέζικη όπερα, μέσα από το έργο «The legend of the purple hairpin».

Remembrance of Earth's Past Series του Cixin Liu. Έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Έχει γίνει σειρά Κινέζικής παραγωγής και αναμένεται η Αμερικάνικη εκδοχή. (Επιστημονικής Λογοτεχνίας)
Ο συγγραφέας είναι Κινέζος.
1365
Η πλοκή αρχικά διαδραματίζεται στην Πολιτισμική Επανάσταση του 60, έπειτα περνάει στη σύγχρονή εποχή και έπειτα στο μέλλον. Η αλήθεια είναι επειδή είναι hard sci-fi δεν έπιασα πολλά στοιχεία της κινέζικης παράδοσης, πέρα από τη θέση των γυναικών, όπως και τα γεγονότα μετά την επανάσταση και το Dragon Boat Festival, το οποίο γιορτάζεται την 5η μέρα του 5ου μήνα του Σεληνιακού Ημερολογίου, και αφορά γιορτή για την οικογένεια.

Daughter of the Moon Goddess (Βιβλίο 1ο της σειράς The Celestial Kingdom Series της Sue Lynn Tan (Νεανικό φαντασίας)
Η συγγραφέας γεννήθηκε στη Μαλαισία, μεγάλωσε στο Λονδίνο και στη Γαλλία και τώρα ζει στο Χονγκ Κονγκ.
1366
Κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι η κόρη της Θεάς του Φεγγαριού και τα γεγονότα που «συνέβησαν» μετά από την ανύψωση της μητέρας της στο Κινέζικό πάνθεο μέσω του ελιξιρίου της αθανασίας. Η συγγραφέας εμπνεύστηκε την ιστορία από το μύθο της θεάς και από το Ουράνιο Βασίλειο (το Κινεζικό βασίλειο των θεών). Διάφορα μυθικά όντα κάνουν την εμφάνισή τους, όπως η αλεπού με τις 9 ουρές, το qilin (κάτι σαν το μονόκερο), ο φοίνικας, ο δράκος, το Λευκό Φίδι και ο Θαλάσσιος Δράκος. Τέλος, στο βιβλίο εμφανίζονται διάφορεοι θεοί όπως ο Αυτοκράτορας Νεφρίτης, η Βασιλομήτωρ της Δύσης, ο Βασιλιάς Δράκος κ.ά.
 
UPDATE

Ιαπωνία

Η αστυνομία της μνήμης της Yōko Ogawa (Δυστοπικό)
Η συγγραφέας είναι Γιαπωνέζα.
1374
Η πλοκή του βιβλίου εξελίσσεται μάλλον στο παρελθόν, σε ένα δυστοπικό περιβάλλον όπου σταδιακά ο κόσμος χάνει από τη μνήμη του διάφορα αντικείμενα. Δυστυχώς αυτά που έπιασα από το βιβλίο όσον αφορά τα πολιτισμικά στοιχεία που προσφέρει είναι η τελετή τσαγιού, η ikebana (οι συνθέσεις λουλουδιών από ό,τι κατάλαβα), και η καλλιγραφία. Ο κεντρικός χαρακτήρας, δεν έχει όνομα, λέγεται απλά «γυναίκα», βλέπει στον ύπνο της ένα πνεύμα. Από ότι διάβασα θα μπορούσε κάποιος να κάνει τον συσχετισμό μεταξύ της αστυνομίας της μνήμης και αυτού του μυθολογικού πνεύματος που βλέπει και ονομάζεται kappa, το οποίο κλέβει τις μνήμες των ανθρώπων.

Edge of Tomorrow του Hiroshi Sakurazaka (Επιστημομικής Λογοτεχνίας) (υπάρχει και σε manga)
Ο συγγραφέας είναι Ιάπωνας.
1377
Το βιβλίο συνδυάζει στοιχεία sci-fi, φαντασίας, δράσης, όπως αρκετά της ίδιας θεματολογίας manga και anime. Ο κώδικας των σαμουράι, όπου η τιμή, το καθήκον και η θυσία, κάνει την εμφάνισή του σαν έννοια στο βιβλίο.

1Q84 του Haruki Murakami (τα βιβλία του εδώ) (Φαντασίας, Μαγικός ρεαλισμός)
Ο συγγραφέας είναι Ιάπωνας.
1375
Κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι τα Ανθρωπάκια, τα οποία είναι εμπνευσμένα από την Ιαπωνική λαογραφία. Τα ανθρωπάκια (Koropokkuru) έχουν θετικά χαρακτηριστικά και συμβολίζουν τη τύχη, τη γονιμότητα και τη προστασία. Και μόλις θυμήθηκα ένα παλιό anime Τα Τοσοδούλια από το Διάστημα (Tongari Boushi no Memole). Άλλο ίσως πολιτισμικό στοιχείο είναι οτιδήποτε έχει να κάνει με το Φεγγάρι, το οποίο αποτελεί συχνό μοτίβο στην μυθολογία και λαογραφία της Ιαπωνίας.

Νορβηγικό Δάσος του Haruki Murakami (link για την ελληνική μετάφραση πάνω) (Σύγχρονη Λογοτεχνία)

Η αλήθεια είναι ότι δε θυμάμαι να μου τράβηξε την προσοχή κάποιο πολιτισμικό στοιχείο, στο συγκεκριμένο βιβλίο. Το γκουγκλάρισα και πάλι δε βρήκα κάτι… Αν κάποιος ξέρει, μπορεί να συμπληρώσει να ενημερωθούμε όλοι.

Ρωσία

Metro Series του Dmitry Glukhovsky (ελληνική έκδοση εδώ) (μετα-αποκαλυπτικό)
Ο συγγραφέας είναι Ρώσος.
1376
Μέσα στο φανταστικό πλαίσιο μπορούμε να δούμε την αρχιτεκτονική του Μετρό η οποία πολλές φορές αντλείται από αληθινά σημεία. Γίνονται αναφορά σε ιστορικά γεγονότα όπως η Ρώσικη επανάσταση και γενικότερα στη Σοβιετική Ένωση. Το βιβλίο διατηρεί τη Ρωσικές γιορτές, τα θρησκευτικά της στοιχεία, καθώς και τη τάση προς τη μοιρολατρία, τη κοινοτική συνύπαρξη και αλληλεγγύη. Το Μετρό ως ένας υπόγειος αποκλεισμένος χώρος από την επιφάνεια εγείρει φόβους προς το άγνωστο, οπότε ανθίζουν ο φόβος προς το υπερφυσικό (Μπάμπα Γιάντα) και οι δεισιδαιμονίες (σπασμένοι καθρέφτες, φόβος προς συγκεκριμένους αριθμούς, το να περνάς κάτω από κατώφλι, το άνοιγμα της ομπρέλας σε κλειστό χώρο κτλ – όχι δε μιλάω για την Ελλάδα). Τέλος, η σειρά -ειδικά το πρώτο βιβλίο- γίνεται αρκετά φιλοσοφικό μέσα από τα ηθικά διλήμματα, τις έννοια της ύπαρξης και της πραγματικότητας.
 
Ινδιάνοι της Αμερικής:

The Autobiography of Ma-Ka-Tai-Me-She-Kia-Kiak, or Black Hawk, Black Hawk

Η αυτοβιογραφία του Μαύρου Γερακιού της φυλής των Σαούκ, κύρια φιγούρα της ομώνυμης σύγκρουσης με τους Αμερικάνους το 1832.
Αναφορές στην πρώιμη ζωή του και το τι σήμαινε να είσαι πολεμιστής, ο πόλεμος του 1812, η αύξηση των Ευρωπαίων αποίκων, οι συρράξεις με τους άλλους ινδιάνους, οι τρομερές αλλαγές στην παραδοσιακή ζωή των ινδιάνων και μια αφήγηση που είναι εξαιρετικά φαταλιστική και ρεαλιστική για το μέλλον των ινδιάνων της Αμερικής από έναν πραγματικά πολύ έξυπνο/σοφό/έμπειρο φύλαρχο.
Έχει απ' όλα, πολιτισμικές αναφορές, ιστορία και ανθρωπολογία των Σαούκ και άλλων συγγενών φυλών, αλλαγές που ο συγγραφέας έζησε στις παραδοσιακές αξίες και τρόπο ζωής, εξοπλισμό και μάχες κ.ο.κ.
 
Περού και πολιτισμοί του

Το Περού υπήρξε το λίκνο σημαντικών πολιτισμών! Πολλοί από μας έχουμε την τάση να ταυτίζουμε το Περού με τους Ίνκας. Πιστεύω δικαιολογημένα. Οι Ίνκας αντιπροσωπεύουν, εν τούτοις, μόνο την τελευταία φάση μιας πολιτιστικής περιόδου που διήρκεσε τουλάχιστον τρεις χιλιάδες χρόνια. Η Ινκαϊκή αυτοκρατορία, το περίφημο Τουαντισούγιο (Tahuantisuyo), δημιουργήθηκε και επέκτεινε την κυριαρχία της κατακτώντας εθνότητες, οι οποίες είχαν φθάσει σε πολύ υψηλό πολιτισμικό επίπεδο. Αφομοίωσαν πολλά σημαντικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά αυτών των λαών και τα εξέλιξαν. Έτσι σήμερα μιλάμε για έναν απο τους σπουδαιότερους πολιτισμούς του Νέου Κόσμου!

1) Θα ξεκινήσω φυσικά με το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει για τον πολιτισμό των Ίνκας και δεν είναι άλλο απο το The Conquest of the Incas του Τζον Χέμινγκ.
1.jpg

Η ανάγνωση του παραπέμπει σε μυθιστόρημα, αλλά πρόκειται για ένα πολύ καλά τεκμηριωμένο ιστορικό βιβλίο! Περιγράφει τα τελευταία γεγονότα πριν την κατάκτηση των Ινκας απο τους Ισπανούς και το τελευταίο προπύργιο τους, που δεν είναι αυτό που πιστεύουμε όλοι λανθασμένα, δηλαδή το Μάτσου Πίκτσου, αλλά η Βιλκαμπάμπα, μία πόλη καλά κρυμμένη "πάνω απο τα σύννεφα"!....

Κατα την εξιστόρηση, υπάρχουν πολλές και σημαντικές περιγραφές για τις συνήθειες και τα έθιμα των Ινκας, για τις τοποθεσίες σημαντικών στρατηγικών σημείων της αυτοκρατορίας τους και τέλος γίνεται αναφορά στις συνέπειες της κατάκτησής τους. Έχω διαβάσει και άλλα βιβλία για τους πολιτισμούς του Περού, και συγκεκριμένα για τους Ινκας, αλλά αυτό ήταν μακράν το καλύτερο απ όλα!!! Νομίζω οτι δεν υπάρχει στα ελληνικά, οπότε όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το προμηθευτεί στα αγγλικά μόνο. Είναι καλογραμμένο και ευανάγνωστο!

2) Το δεύτερο βιβλίο, για το οποίο θα πω δυο λόγια, είναι το Πέτρος ο Κρητικός και η κατάκτηση του Περού του Χαράλαμπου Κόρακα.
1690217359790.png

Ο Πέτρος ο Κρητικός ήταν ένας απο τους έλληνες που συμμετείχε στην ανακάλυψη και εξερεύνηση της Αμερικής. Πιο συγκεκριμένα ήταν πυροβολητής και στενός συνεργάτης του Φραντσίσκο Πισάρο. Ο Πισάρο μπόρεσε να υποτάξει τους Ίνκας με τη σημαντική βοήθεια του "Πέδρο ντε Κάντια". Ήταν ενας απο τους πρώτους που πάτησε στη πόλη του Κούσκο και τελικά έγινε και δήμαρχος της!
Το βιβλίο αυτό αναδεικνύει μία άλλη οπτική πλευρά της ιστορίας της κατάκτησης των Ινκας απο τους Ισπανούς, όχι και τόσο διαδεδομένης! Ο συγγραφέας υπήρξε πρέσβης στην Ισπανία και το Περού και πολύ καλός γνώστης του ισπανικού πολιτισμού! Είναι πολύ ενδιαφέρον και ευκολοδιάβαστο βιβλίο.

Θα συνεχίσω με άλλα δύο βιβλία, 3) Οι Ινκας του Χένρι Φαβρε
1381

και 4) Ο Κόσμος των Ινκας του Μπέρτραντ Φλορνουα

1380

Τα βιβλία αυτά επικεντρώνονται κυρίως στην ανάλυση των ηθών και εθίμων, όχι μόνο των Ίνκας, αλλά και των πολιτισμών που κατέκτησαν. Επίσης σε αυτά γίνεται αναφορά και των τεχνικών χαρακτηριστικών της Ινκαϊκής αρχιτεκτονικής, για όποιον ενδιαφέρεται για περισσότερη εμβάθυνση.

5) Τελευταίο άφησα το Αρχαίοι Πολιτισμοί του Περού των A.Gilardi, F.F.Figares και Γ.Λ.Πλανα
1383

Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν επικεντρώνεται στους Ινκας, αλλά σε όλους τους σημαντικούς πολιτισμούς που υπήρξαν πριν απο αυτούς ή παράλληλα με αυτούς. Δυστυχώς το βιβλίο χάνει πάρα πολύ στη μετάφραση, σε σημείο να θέλω να το πετάξω στο τοίχο απο τα νεύρα μου....Το μόνο που με κράτησε να μην το κάνω είναι τα στοιχεία που δίνει για τις εθνότητες των Τσαβίν, Παράκας, Νάσκα, Ουάρι και Τσίμου, καθώς και τα στοιχεία αυτών που αφομοίωσαν η Ινκας όταν τους κατέκτησαν! Ας όψονται οι πληροφορίες που δίνει....

Αυτά για το Περού ως στιγμής. Αργότερα θα προσθέσω και άλλα που δεν έχω διαβάσει ακόμα.
 
Αρχαία Μεσοποταμία:

Weavers, Scribes, and Kings: A New History of the Ancient Near East, Amanda H. Podany

Το είχα αναφέρει και σε άλλο νήμα, αλλά καλό είναι να υπάρχει και εδώ.
Από τα καλύτερα βιβλία Ιστορίας του 2023 κατ' εμέ.
Η συγγραφέας καταφέρνει να χωρέσει 3500 χρόνια και πολλαπλούς πολιτισμούς σε ένα καλογραμμένο βιβλίο.
Το βιβλίο "ρέει" μέσω πολλών "πρωταγωνιστών".
Κάποιες φορές η συγγραφέας αναλύει και επεξηγεί, άλλες παίρνουν τα ηνία να αφηγηθούν τη ζωή και καθημερινότητα τους οι ίδιοι. Μέσα από τα ίδια τους τα λόγια δίνουν μια - ελλειπή μεν, αλλά τρομερά ενδιαφέρουσα - εικόνα της περιοχής, των πολιτισμών και γενικά της καθημερινότητας τους.

The Sumerians: Their History, Culture, and Character, Samuel Noah Kramer
Άλλο ένα εξαιρετικό βιβλίο για την αρχαία Μεσοποταμία.
Οι Σουμέριοι, αν και γνωστοί επιφανειακά ως οι ιδρυτές των πρώτων πραγματικών (με τη σύγχρονη έννοια) πόλεων, είναι εν πολλοίς ένας πολιτισμός που απλά αναφέρεται και επισκιάζεται από τους μετέπειτα Βαβυλώνιους.
Αν και το βιβλίο είναι αρκετά ακαδημαϊκό, είναι από τα καλύτερα για το θέμα.

King Hammurabi of Babylon: A Biography, Marc van de Mieroop

Αναφέροντας τη Βαβυλωνία, δεν υπάρχουν πολλοί πιστεύω που δεν ξέρουν τον Χαμουραμπί.
Η καλύτερη βιογραφία του, εξαιρετικά καλή έρευνα και δοσμένη με ωραίο και κατανοητό τρόπο.
Μερικά σημεία που δεν είναι ευρέως γνωστά αναλύονται στο βιβλίο για τη ζωή, το έργο και την περιοχή που έδρασε.

Against the Grain: A Deep History of the Earliest States, James C. Scott
Ιστορική ανάλυση των πρώτων πόλεων της Μεσοποταμίας και την επίδραση στον ανθρώπινο πολιτισμό και το τρόπο ζωής των ημινομάδων/κυνηγών συλλεκτών.
Εξαιρετικό βιβλίο, αν και δεν είναι τόσο περί του πολιτισμών της περιοχής, αλλά περισσότερο ανθρωπολογία σε γενικότερη βάση.
Το προτείνω επειδή είναι από τα λίγα που προσπαθεί να αναλύσει τι θεμελιώδεις αλλαγές έφερε στον ανθρώπινο πολιτισμό η ίδρυση των πρώτων πόλεων. Από τις αρρώστιες έως τις πρώτες ιεραρχικές θρησκείες όπως τις ξέρουμε σήμερα.

Mesopotamia: The Invention of the City, Gwendolyn Leick
Παρόμοιο με το επάνω βιβλίο, αν και έχει πολύ περισσότερο περιορισμένο εύρος ανάλυσης.
Δεν είναι γενικά τόσο καλό, αν και σίγουρα δεν το λες και κακό.

Οι πολιτισμοί και η ήπειρος της Αμερικής μέσω των γραπτών των Κονκισταδόρες:

The Conquest of the River Plate, Schmidel, Ulrich, Alvar Nuñez

Πολύ καλό βιβλίο, κυρίως γιατί ένα μέρος είναι το "ξέπλυμα" από γερμανό αξιωματικό - μισθοφόρο που υποστήριξε έναν προδότη - επαναστάτη που ήθελε να δημιουργήσει (ανεπιτυχώς) ένα ληστρικό κρατίδιο και το άλλο είναι ένα από τα "θύματα" του.
Πολλαπλές αναφορές σε τοπικούς πολιτισμούς, έθιμα και μορφές των φυλών του Αμαζονίου. Κάτι που είναι κεντρικό στην αφήγηση, εφόσον οι Ισπανοί προσπαθούσαν να στήσουν μια αποικιοκρατική κυβέρνηση με τη συνεργασία κάποιων φυλών.

History of the Incas, Pedro Sarmiento de Gamboa
Ίσως, το πληρέστερο και περισσότερο ακριβές κείμενο για την προ-Ισπανική Ν. Αμερική.
Γραμμένο αμέσως μετά την κατάχτηση του Περού (αρχές 16ου αιώνα) από Ισπανό αξιωματικό ως αναφορά στον Φίλιππο τον Βου.
Παρμένο από προφορικές αναφορές, ιστορία και συνεντεύξεις με ανώτερους αξιωματικούς των Ίνκα, αναφέρει την ιστορία των Ίνκα (όπως την έβλεπαν οι ίδιοι), προσωπικότητες και γεγονότα που καθόρισαν την ιστορία τους.
Το σημαντικότερο είναι ότι ο Πέδρο τις περισσότερες φορές φαίνεται ότι αναφέρει/γράφει αυτούσια ότι άκουσε, δίχως πολλές σάλτσες και αφορισμούς. Υπάρχουν βέβαια, αλλά εάν λάβουμε υπ' όψιν ποιος το έγραψε, πότε και για ποιο λόγο, είναι πολύ "ουδέτερο" στο τόνο και αφήγηση.

The Memoirs of the Conquistador Bernal Diaz Del Castillo, Written by Himself Containing a True and Full Account of the Discovery and Conquest of Mexico and New Spain., Diaz Del Castillo Bernal
Δίτομη αυτοβιογραφία (με μακροσκελέστατο τίτλο, όπως αρμόζει σε βιβλίο της εποχής) που γράφηκε από στρατιώτη που ήταν από την αρχή στην κατάχτηση του Μεξικού με τον Κορτές.
Ο συγγραφέας αναφέρει ότι θέλει "να γράψει την αλήθεια", πρώτα για να ξεπλύνει τη φήμη του σε μια εποχή που οι καφρίλες του Κορτές είχαν ήδη αρχίσει να γίνονται γνωστές στην Ισπανία από διαφόρους (κυρίως μοναχούς) και έπειτα για να αναδείξει το "σημαντικό" ρόλο του στην εν λόγω επιχείρηση.
Δηλαδή είναι βιβλία με πολύ καθαρό στόχο και ύφος. Κάτι που πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν για το περιεχόμενο.
Από την άλλη, είναι από τις καλύτερες πηγές για την προ-Ισπανική κεντρική Αμερική. Προσωπικότητες, πολιτισμός, έθιμα, περιοχές και πόλεις, όλα αναφέρονται από τον συγγραφέα σε μια προσπάθεια να δώσει την εικόνα του τι είδε. Ιδιαίτερη μνεία είναι ότι σε κάποια σημεία αναπολεί κάτι που χάθηκε π.χ. τις πόλεις. Πολύ ενδιαφέρον το βρήκα επειδή γράφηκε μόλις λίγες δεκαετίες έπειτα την κατάχτηση, κάτι που σημαίνει ότι οι αλλαγές ήταν πολλές και απότομες.

Οι πολιτισμοί και η ήπειρος της Αμερικής μέσω διαφόρων άλλων Ευρωπαίων:

Piracy, Turtles and Flying Foxes, William Dampier

Βιβλίο που είχα αναφέρει και αλλού, αλλά καλό είναι να υπάρχει και εδώ.
Ως βιβλίο είναι μάλλον κάτω του μετρίου, επειδή ο συγγραφέας δεν ήξερε να βάλει σωστή ροή και να ξεχωρίσει τι είναι σημαντικό να αναπτύξει και τι όχι, αλλά ως ιστορικής σημασίας είναι εξαιρετικό.
Το μέρος που κυρίως αφορά την αμερική, είναι όταν ο τύπος ήταν πειρατής του spanish main τον 17ο-18ο αιώνα. Έζησε πολλές περιπέτειες σε όλο τον κόσμο (έφτασε μέχρι Αυστραλία), αλλά μεγάλο μέρος του βιβλίου είναι για τη δράση του στην Αμερική.
Έχει αρκετές αναφορές στους πολιτισμούς/φυλές που είδε, τη χλωρίδα-πανίδα και σε ορισμένα σημεία πολιτισμικά στοιχεία των ιθαγενών.
Ως βιβλίο από τα τέλη του 17ου αιώνα, γραμμένο από πειρατή, οι ιδέες του είναι μάλλον αναγουλιάρικες όσον αφορά πως βλέπει τους πάντες εκτός από τους Άγγλους.
 
UPDATE
Δυτικοί συγγραφείς


The Years of Rice and Salt του Kim Stanley Robinson (εναλλακτική ιστορία)
Ο συγγραφέας είναι Αμερικανός.
1423
Τι να πρωτοπιάσεις από εδώ. Το βιβλίο δεν έχει κάποια κεντρική πλοκή. Ασχολείται με το πόσο θα άλλαζε ο κόσμος ΑΝ η πανώλη είχε ξεκληρίσει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης το 14ο αιώνα.
Οπότε μέσα από τους 2 πρωταγωνιστές οι οποίοι μετενσαρκώνονται στα χρόνια βλέπουμε την αργή εξέλιξη του κόσμου. Με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να έχει εξαφανιστεί το βιβλίο εστιάζει στους Ασιατικούς πολιτισμούς, καθώς και τους Ινδούς, τους Τούρκους και τους Ινδιάνους. Μέσα από τις σελίδες διαβάζουμε για τον Βουδισμό, Ινδουισμό και Μουσουλμανισμό, χωρίς κάποια διάθεση για διδαχή και όπως είναι λογικό ερχόμαστε σε επαφή με την κουλτούρα, αυτών των πολιτισμών. Όσο αφορά τις θρησκείες βλέπουμε την μετεμψύχωση και κάρμα, τα Μπαρντό (μυστικά περάσματα του θανάτου πριν την αναγέννηση), το Ντάρμα (κοσμική τάξη), τον διαλογισμό (Βουδισμός-Ινδουισμός), σουφισμός (μουσουλμανισμός), τους διάφορους μύθους και θρύλους. Σε σχέση με το τελευταίο διαβάζουμε για
  • τους Houyi και Chang'e, τη Θεά του φεγγαριού (Κινέζικη μυθολογία),
  • διάφορα στοιχεία από τη Μαχαμπαράτα (Ινδική μυθολογία),
  • το Κογιότ, το Πουλί της Βροντής, Skinwalkers (κάτι αντίστοιχο με τη μεταμόρφωση σε ζώα) (Ινδιάνοι)
  • τον Ανάσι την αράχνη, τος έπος Mwindo, τους Griots (ιστορικούς/αφηγητές της προφορικής παράδοσης) κτλ (Αφρικάνικές εθνότητες).
  • αρθρουριανούς μύθους, ξωτικά, δράκους, ιππότες και μάγισσες (Αγγλία, Σκωτία, Σκανδιναβία, Γερμανία, Ιρλανδία και Γαλλία)
Με βάση τα παραπάνω λογικό είναι το κοινωνικό πλαίσιο και γενικότερα η γεωπολιτική δυναμική να είναι διαφορετικά από αυτά που έχουμε στην πραγματικότητα. Κάποια ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα εμφανίζονται στο βιβλίο, χωρίς να έχουν φυσικά την ίδια έκβαση.

The Deep του Rivers Solomon (φαντασίας)
Είναι Αμερικάνος.
1427
Ο συγγραφέας εμπνεύστηκε την ιστορία από το τραγούδι the deep των Clipping. Περαιτέρω, το μυθολογικό πλαίσιο της νουβέλας αντλεί έμπνευση από την Αφρικάνικη διασπορά και κυρίως του διαντλαντικού ταξιδιού των σκλάβων. Ο υποθαλάσσιος πολισμός (wajinru) δημιουργήθηκε από τις έγκυες γυναίκες που «πνίγηκαν» κατά τη διάρκεια των διαντλαντικών ταξιδιών και οι απόγονοι αυτών έγιναν γοργόνες. Η βασίλισσα των γοργόνων Abeni είναι εμπνευσμένη από τη θεά γοργόνα Mami Wata. Κατά μερικούς οι wajinru είναι εμπνευσμένοι από τη φυλή Gullah Geechee της Νότιας Καρολίνας. Η ανάμνηση του πολιτισμικού τραύμα και αδικίας, καθώς και η προφορική παράδοση που συναντάται ως πολιτισμικό στοιχείο και σε διάφορες αφρικανικές χώρες στη νουβέλα παίζουν σημαντικό ρόλο και ενσωματώνεται στο πρόσωπο της Yetu, η οποία είναι η ιστορικός του πολιτισμού. Μέσω της ιδιότητας αυτής η Yetu θα πάρει όλον τον πόνο και όλη την ανάμνηση αυτού, ώστε ο λαός να ζει ευτυχισμένος.

Βιβλία του Djèlí P. Clark
Είναι Αφροαμερικάνος.

1. The Black God's Drums (εναλλακτική ιστορία, επιστημονικής λογοτεχνίας)
14241425
Η ιστορία του βιβλίου του , διαδραματίζεται στη Νέα Ορλεάνη στο Αμερικάνικο Εμφύλιο, οπότε το πολιτικό πλαίσιο είναι δεδομένο.
Το βιβλίο αναφέρεται σε διάφορες πνευματικές πρακτικές και θεότητες της Αφρικανικής και Αφρο-Καραϊβικής θρησκειολατρείας, όπως επικοινωνία με τα πνεύματα, μαγικά κειμήλια, προφητείες, ιέρειες του βουντού, Orisha (θεότητες της Γιορούμπα), κ.ά. Θεοί της Καραϊβικής, όπως η Oya (θεά της καταιγίδας και της αλλαγής) και η Oshun (θεά της αγάπης) δίνουν μαγικές δυνάμεις σε χαρακτήρες, ώστε να εξουσιάζουν τις καταιγίδες, να γιατρεύουν, ψυχική και σωματική δύναμη. Τέλος, τα ίδια τα τύμπανα του θεού είναι η ενσάρκωση των Orisha, τα οποία μπορούν να αλλάξει την πορεία της ιστορίας.

2. Κραυγή σε κύκλο (εναλλακτική ιστορία)
1426
Το βιβλίο διαδραματιζεται στη Μαίηκον της Τζώρτζιας το 1920. Κεντρικό πολιτικό πλαίσιο η Κου Κλουξ Κλάν με Λαβγκραφικό κοσμικό τρόμο. Η Κουκ Κλουξ Κλαν είναι η ενσάρκωση του κοσμικού τρόμου και των τεράτων που εμφανίζονται στην ιστορία. Διάφορα στοιχεία αφρικανικών θρησκειολατρειών είναι:
Η κραυγή σε κύκλο είναι χορός που ενώνει τον κόσμο των ζωντανών με αυτό των νεκρών, αναφορές σε πατρογονικά πνεύματα που παίζουν ενεργό ρόλο στην ιστορία, βουντού όπου μέσω ιερών διαγραμμάτων ξυπνούν διάφορα πνεύματα προστασίας και καθοδήγησης και παρουσιάζει πνεύματα (Ioa) τα οποία εξουσιάζουν τη ζωή των ανθρώπων σε κάθε στάδιο της ζωής τους.
 
Last edited:
Τατζικιστάν

The Birth of Tajikistan του Πολ Μπερν.
1.jpg
Το βιβλίο ξετυλίγει την ιστορία γέννησης του έθνους των περσέφονων Τατζίκων, που μέχρι την επανάσταση των Μπολσεβίκων τον Οκτώβριο του 1917 δεν υφίσταντο καν ως πολιτική οντότητα. H ιστορία τους ξεκινά απο τα βάθη των αιώνων, τότε που η τελευταία "ιρανική" δυναστεία των Σασσανιδών κατακτήθηκε απο το Ισλάμ. Μιλάει για τις γλώσσες τους και τις διαφορές αυτών απο περιοχή σε περιοχή. Περιγράφει οτι πολλοί απο τους Τατζίκους "αναγκάστηκαν" να απαρνηθούν τη καταγωγή τους είτε μη αναγνωρίζοντας τις ρίζες τους είτε για να απαλλαγούν απο απειλές που δέχονταν στις περιοχές που ζούσαν στο νότιο σημερινο Ουζμπεκιστάν, όπου και αποτελούσαν τη πλειοψηφία πληθυσμιακά...

Αν εξαιρέσω τα τόσα ονόματα ηγετών και πάσης φύσεως ανθρώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ιστορία του Τατζικιστάν, και που εγώ αγνοούσα παντελώς οπότε κάπου έχασα το "μέτρημα" :πανικός: ( συγκράτησα δυο τρία και αυτά απο σπόντα), πρόκειται για ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για ένα πολύπαθο έθνος!
 
Top