Έχω περάσει και εγώ ανάλογη φάση στην ζωή μου και είχα διαβάσει κάποια τέτοια βιβλία. Ακόμα έχω μερικά στην λίστα μου που είναι ενδιαφέροντα και θέλω να τα διαβάσω.
Καταρχήν, όταν μιλάμε για "αυτοβελτίωση", πρέπει να προσδιορίσεις τι είδους πρόβλημα θέλεις να λύσεις. Έχεις θέμα αυτοπεποίθησης, θες να αλλάξεις την εικόνα σου ή απλά θέλεις να είσαι πιο παραγωγικός με την δουλειά σου;
Εγώ προσωπικά άνηκα στην κατηγορία του productivity/time management. Υπήρξε μια περίοδος στην ζωή μου όπου έμεινα πίσω με τις σπουδές μου και συνειδητοποιήσα ότι σπαταλάω πολύ χρόνο στο internet σε ανούσιες δραστηριότητες. Ήμουν procrastinator που λένε και οι ξένοι.
Έχω διαβάσει αρκετά άρθρα, αλλά ολοκληρωμένα βιβλία είναι δυο που έχω διαβάσει: "Το Κλαμπ των 5 πμ" του Ρόμπιν Σαρμά και το "Deep Work" του Cal Newport.
"Το Κλαμπ των 5 πμ" το πήρα χωρίς να ψαχτώ πολύ, απλά είδα ότι ήταν best seller. Το βιβλίο δεν αξίζει να το πάρεις. Ο συγγραφέας το έχει στήσει σαν ένα λογοτεχνικό βιβλίο που λέει μια ιστορία ενός άνδρα και μιας γυναίκας, όπου σε ένα σεμινάριο επιχειρηματικότητας συναντούν ένα "γκουρού" δισεκατομμυριούχο, ο οποίος τους προσκαλεί στο ιδιωτικό του νησί του για να τους εξηγήσει πως έγινε τόσο επιτυχημένος και τι μπορούν να μάθουν από αυτόν. Μέσα από το χαρακτήρα του πλούσιου, ο συγγραφέας περνάει τις πληροφορίες που θέλει να δώσει την παραγωγικότητα και την αυτοβελτίωση.
Το πρόβλημα με αυτή την ιδέα, είναι ότι μιλάμε για μια άθλια ιστορία, με αδιάφορους χαρακτήρες, με επαναλαμβανόμενες πληροφορίες, που απλά υπάρχουν για να γεμίσουν τις σελίδες και να κουράσουν τον αναγνώστη. Θα μπορούσε κάλλιστα να γράψει ένα non-fiction βιβλίο, που απλά θα ήταν 100 σελίδες και θα έδινε "ξερά" τις πληροφορίες και τις γνώσεις πάνω στην παραγωγικότητα. Υποθέτω για καθαρά εμπορικούς λόγους, αποφάσισε να το κάνει λογοτεχνικό και να το γεμίσει με 400 σελίδες σαβούρα. Στην κυριολεξία, μπορείς να αναζητήσεις "the 5 am club guide" και να βρεις άρθρα που περιέχουν όλες τις σημαντικές πληροφορίες του βιβλίου μέσα σε τρεις παραγράφους.
Για το Deep Work θα σου γράψω πιο μετά που θα είμαι σπίτι και θα έχω χρόνο. Απλά κράτα ότι είναι εξαιρετικό βιβλίο που θα σε "αφυπνίσει" σε αρκετά θέματα πάνω στην τεχνολογία και στο digital addiction. Άμα έχεις θέμα με την κακή χρήση στο internet και στο κινητό σου(όπως είχα εγώ), αυτό το βιβλίο μπορεί να αποδειχθεί game changer. όπως έγινε και με εμένα.
Υ.Γ. Ξέχασα να αναφέρω ότι έχω διαβάσει και το Atomic Habits. Και αυτό καλό βιβλίο όπου παρέχει επιστημονικές πληροφοριές για το πως ο διαμορφώνονται οι ρουτίνες και τα χόμπι στην ζωή μας, ποιοι είναι οι θετικοί και αρνητικοί παράγοντες που επηρεάζουν την διαμόρφωση ενός ποιοτικού τρόπου ζωής.