Βιβλία Θεάτρου

Επειδή δεν έχω διαβάσει ποτέ βιβλία που σχετίζονται με το θέατρο έχετε να προτείνετε κάτι για να πάρω μια πρώτη γεύση??

Οι επιλογές είναι ατελείωτες, οπότε θα σου αναφέρω μερικά δικά μου αγαπημένα.

Τενεσί Ουίλιαμς με τα έργα Γλυκό πουλί της Νιότης, Λεωφορείο ο Πόθος, Γυάλινος Κόσμος (το ένα καλύτερο από το άλλο)

Μπέρναρντ Σω, λίγο πιο διασκεδαστικός, με τα έργα Πυγμαλίωνας και Ο Άνθρωπος και τα Όπλα.

Ίψεν, βαρύς βέβαια, αλλά μια Έντα Γκάμπλερ αξίζει να τη διαβάσει κανείς.

Αν πάλι είσαι του μοντερνισμού ή του μεταμοντερνισμού, μία είναι η επιλογή: Σάμουελ Μπέκετ, με τα έργα Περιμένοντας τον Γκοντό και Ευτυχισμένες Μέρες.

Τέλος, αν είσαι του πολύ κλασικού, υπάρχει πάντα η σίγουρη λύση του Σαίξπηρ. Οθέλλος, Μάκμπεθ, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Ρωμαίος και Ιουλιέτα και ένα σωρό άλλα βιβλία, που τα έχει αγαπήσει πολύς κόσμος.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
εγώ συμφωνώ πολύ με τις επιλογές της Χρυσηίδας.. ας προσθέσω άλλο ένα: "Τα Δέντρα Πεθαίνουν Όρθια" του Κασόνα.

Να προσθέσω

Μπρέχτ: Η όπερα της πεντάρας
Σαίξπηρ: Ιούλιος Καίσαρας, Κοριολανός, Ριχάρδος Β'
Μάρλοου (σε περίπτωση που σου αρέσει ο Σαίξπηρ): Εδουάρδος Β'
Ίψεν: Ο εχθρός του λαού, Το κουκλόσπιτο

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
ας βάλουμε και της Κρίστη: "Η Ποντικοπαγίδα"

από Μπρεχτ να προσθέσουμε το εξαίρετο: "Ο Κύκλος με την Κιμωλία" :ναι:

Εγω με την σειρα μου θα σου προτεινα να διαβασεις το καταπληκτικο εργο του Σαρτ "Νεκροι διχως ταφο" οτι καλυτερο εχω διαβασει σε θεατρικο μεχρι τωρα.Επισης ειναι καλο και το "Αξιοσεβαστη Πορνη" του ιδιου.
Αν θες να γελασεις θα σου προτεινα το "Η μαριχουανα της μαμας ειναι πιο γλυκια" του Νταριο Φο.
Απο ελληνες θα μπορουσες να διαβασεις τα θεατρικα του Τσιωλη.Δεν ειναι τοσο δυνατα οσο οι ταινιες του ομως.

Εάν δεν είσαι "μυημένος" στα θεατρικά έργα, τότε θέλει λίγο προσοχή στην αρχή γιατί μπορεί να εγκαταλείψεις πολύ γρήγορα.
Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με κάποιες κωμωδίες, οι αρχαιοελληνικές είναι εξαιρετικά καλές για αρχή. Θα σου πρότεινα τους Ιππεις του Αριστοφάνη. Μολιέρος "Κατά φαντασίαν Ασθενής, αρχοντοχωριάτης", Ντάριο Φο "Δεν πληρώνουμε, δεν πληρώνουμε", Δημήτρης Ψαθάς "Ζητείται ψεύτης", Σκούρτης "Οι νταντάδες" κλπ.
Αν θέλεις πλοκή, τότε ο Σαίξπηρ είναι μια καλή αρχή "Αμλετ" ή "Μακμπεθ" και σε αρχαιοελληνικούς, οτιδήποτε επιλέξεις σε Ευριπίδη, Σοφοκλή θα το λατρέψεις.
Μετά έχει τα διαμάντια της παγκόσμιας θεατρικής λογοτεχνίας για τα οποία μίλησαν τα λοιπά μέλη. "Λεωφορείο ο Πόθος", "Ο γλάρος", "Οι τρεις αδελφές", "Οι βρικόλακες", "Τζων Γκάμπριελ Μπόρκγμαν" είναι από τα "πρέπει" των αναγνωσμάτων για να έχεις μια καλή θεατρική γεύση.