Αστρονομικα βιβλια

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
( Προσωπικά, θα σου σύστηνα να μην ασχολείσαι με την αστρολογία. :)))) Αλλά από εκεί και πέρα, ας απαντήσει όποιος ξέρει κάτι. )

Για αστρονομία δες τον Robert Jastrow. Στα ελληνικά δικό του έχω διαβάσει το : "Μέχρι να πεθάνει ο Ήλιος" και ήταν ωραίο.
Για αστρολογία τώρα σταθερές αξίες

:ρ

Θα σου σύστηνα ένα βιβλίο το οποίο καταφέρνει ταυτόχρονα δυο σημαντικούς στόχους: θα σου μάθει πολλά και θα σε διασκεδάσει αρκετά. Πρόκειται για "Το μυστικό κλειδί του Τζορτζ για το Σύμπαν" που έγραψε ο Στίβεν Χοκινγκ μαζί με την κόρη του Λούση. Το όνομα του Χόκινγκ είναι μια εγγύηση από μόνο του, ενώ η συμμετοχή της κόρης του εξασφαλίζει ώστε οι πληροφορίες να παρουσιάζουνται με έναν ανάλαφρο και κατανοητό τρόπο, ώστε να γίνουν αντιληπτές από όλους.

Οι κεντρικοί ήρωες είναι ένα αγόρι, που οι γονείς του έχουν ακραίες οικολογικές αντιλήψεις (θεωρούν ότι η επιστήμη και η τεχνολογία είναι το "απόλυτο κακό", ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, τηλεόραση, αυτοκίνητο, κ.λ.π.), και ένας φυσικός, ο οποίος πιστεύει ότι η επιστήμη πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για το καλό της ανθρωπότητας και ο οποίος θα φέρει το αγόρι σε επαφή με τις κατακτήσεις της επιστημονικής γνώσης.

Οι δυο αυτοί ήρωες θα γνωριστούν τυχαία και ο επιστήμονας, χρησιμοποιώντας έναν πανίσχυρο ηλεκτρονικό υπολογιστή, που έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί "ζωντανές προσομοιώσεις" και να μεταφέρει τους ανθρώπους σε "παράλληλους κόσμους", θα αρχίσει να διδάσκει στο αγόρι τις θεμελιώδεις γνώσεις για το σύμπαν και την κοσμολογία. Στην ιστορία θα εμπλακεί ο δάσκαλος του αγοριού, πρώην φίλος και συνεργάτης του επιστήμονα, η κόρη του επιστήμονα και ένα πανέξυπνο γουρουνάκι.

Το βιβλίο, συνδυάζει την περιπέτεια αλλά και στοιχειώδεις πληροφορίες για το σύμπαν και τη δημιουργία του, όπως η δημιουργία αστέρων, οι κομήτες, η γένεση του σύμπαντος, οι μαύρες τρύπες, τα παράλληλα σύμπαντα, η εξέλιξη της συμπαντικής ζωής.

Αν σου αρέσει, υπάρχουν και άλλα δυο βιβλία σ' αυτή τη σειρά, "Ο Τζορτζ και το κοσμικό κυνήγι θησαυρού", και "Τζορτζ και το Μπιγκ Μπανγκ" (αν και αυτό δεν είμαι σίγουρη ότι έχει μεταφραστεί ακόμα). Δες
εδώ ένα ενδιαφέρον άρθρο.

Last edited:

Διατσέντα

Λαίδη Βιβλιοδέτρα
Αστρονομία είναι εξαιρετική επιστήμη και απ’ ό,τι ξέρω από φίλο Φυσικομαθηματικό, στον κλάδο τους υπάγεται. Δηλώνω συμμετοχή αν κάποιος ανάμεσά μας έχει αυτή την ιδιότητα και θέλει να μας καθοδηγήσει σε αναγνώσματα σωστά και προσιτά. Θα πάω και παρά πέρα. Αυτό που ξέρω ότι γίνεται ερασιτεχνικά ας πούμε στην Αγγλία. Νύχτες έναστρες με ξαστεριά, sky watching ή star gazing...στο ύπαιθρο...Το διαδίκτυο έχει ένα σωρό πληροφορίες πάνω σ’ αυτό. Μακάρι να γινόταν κι εδώ, δεν το έχω ψάξει...θα’ μ’ άρεσε.

Εγώ θα συνιστούσα τα βιβλία του εξαιρετικού κ. Γιώργου Γραμματικάκη...όπως “Η κόμη της Βερενίκης”, την οποία αγαπώ πολύ σαν βιβλίο με πολλαπλές ιδιότητες.

Όσον αφορά στην αστρολογία προσωπικά κι επειδή στο αντικείμενό μου έχω έρθει σε επαφή με αριστουργήματα του είδους σε παλιά βιβλία, τέτοια βιβλία με ενδιαφέρουν πολύ, έως τρέλας, αλλά και από επαγγελματική διαστροφή λόγω των συμβολισμών... Πιστέψτε με υπάρχουν καταπληκτικοί συμβολισμοί που αφορούν στους αστερισμούς και το ουράνιο στερέωμα...κι εγώ ψάχνω και περισυλλέγω ό,τι μπορώ...Δεν πετάω τίποτα. Και δεν μιλώ για το ωροσκόπιο της εφημερίδας ή του περιοδικού ή κι εγώ δεν ξέρω...

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
μα.. για αστρονομία ρωτούσε το παιδί; γιατί τα στραβά μου μάτια διαβάσαν αστρολογία; :χμ:

(για να βάλω ένα δεύτερο καφεδάκι...)

Έίχα πάρει παλαιότερα από τις εκδόσεις "Ωρόρα" πολλά αστρονομικά τσέπης -Καρλ Σαγκάν, Τζον Γκρίμπιν κλπ.- αλλά νομίζω δεν βρίσκονται πια σήμερα,έχει κλείσει κι ο εκδοτικός. Θα πρότεινα λοιπόν βιβλία του Στίβεν Χώκινγκ (Το Χρονικό του Χρόνου, Το Σύμπαν σ'ένα Καρυδότσουφλο κλπ.)

Θα σου σύστηνα ένα βιβλίο το οποίο καταφέρνει ταυτόχρονα δυο σημαντικούς στόχους: θα σου μάθει πολλά και θα σε διασκεδάσει αρκετά. Πρόκειται για "Το μυστικό κλειδί του Τζορτζ για το Σύμπαν" που έγραψε ο Στίβεν Χοκινγκ μαζί με την κόρη του Λούση. Το όνομα του Χόκινγκ είναι μια εγγύηση από μόνο του, ενώ η συμμετοχή της κόρης του εξασφαλίζει ώστε οι πληροφορίες να παρουσιάζουνται με έναν ανάλαφρο και κατανοητό τρόπο, ώστε να γίνουν αντιληπτές από όλους.

Καταπληκτικό φαίνεται, δεν το ήξερα!!!

Έίχα πάρει παλαιότερα από τις εκδόσεις "Ωρόρα" πολλά αστρονομικά τσέπης -Καρλ Σαγκάν, Τζον Γκρίμπιν κλπ.- αλλά νομίζω δεν βρίσκονται πια σήμερα,έχει κλείσει κι ο εκδοτικός. Θα πρότεινα λοιπόν βιβλία του Στίβεν Χώκινγκ (Το Χρονικό του Χρόνου, Το Σύμπαν σ'ένα Καρυδότσουφλο κλπ.)
Μπου, είναι αρκετά εκλαϊκευμένα τα συγκεκριμένα βιβλία;

Σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις σας.Ρωταω καθαρα για αστρονομια(αστερισμοι κτλπ)οχι αστρολογια.Πρωσοπικα δεν ξερω τιποτα απο αστρολογια εκτος απο οτι ειμαι διδυμος.Χαχαχα

Μπου, είναι αρκετά εκλαϊκευμένα τα συγκεκριμένα βιβλία;
Ναι, πράγματι ο Χώκινγκ δεν το "παίζει" καθηγητής,θέλει να μεταδώσει γνώσεις στον απλό κόσμο. Θα χαρακτήριζα τη γραφή του "ενθουσιαστική"!!

Ορίστε η ιστορική συζήτηση μεταξύ Χώκινγκ, Σαγκάν, Κλαρκ το 1988. "God,the Universe and Everything Else"

[video=youtube;HKQQAv5svkk]https://www.youtube.com/watch?v=HKQQAv5svkk[/video]

Σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις σας.Ρωταω καθαρα για αστρονομια(αστερισμοι κτλπ)οχι αστρολογια.
Εγώ σου πρότεινω το "εγγύς διαστημικό περιβαλλον της γης, ιστορία τεχνολογία και επιστήμης της αστρονομιας". Είναι απο τον Σταύρο Αυγολουπη, καθηγητης του ΑΠΘ. Το διδαχθηκαμε στη σχολή και το βρήκα πολυ ενδιαφέρον.

Εγώ σου πρότεινω το "εγγύς διαστημικό περιβαλλον της γης, ιστορία τεχνολογία και επιστήμης της αστρονομιας". Είναι απο τον Σταύρο Αυγολουπη, καθηγητης του ΑΠΘ. Το διδαχθηκαμε στη σχολή και το βρήκα πολυ ενδιαφέρον.
Θα το ψαξω.Σε ευχαριστω.

Αν και βρίσκω πολύ πιο δόκιμο τον όρο "Βιβλία Αστρονομίας" από το αστρονομικά βιβλία, θεωρώ πως για κάποιον αρχάριο που θα ήθελε ίσως πέρα από την θεωρία να κάνει και τα πρώτα βήματα στα χωράφια της παρατήρησης, εξαιρετικό -για πρώτο- βιβλίο είναι το Nightwatch του Τέρενς Ντίκινσον, μεταφρασμένο και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πλανητάριο Θεσσαλονίκης (astronomy.gr)