Αρκάς: "Ο Ισοβίτης"

Αυτοί που το κάνουν ως επάγγελμα έχουν περάσει κυβερνήσεις και κυβερνήσεις, και κανέναν δεν απασχόλησαν. Μερικοί από τους πιο επιθετικούς ήταν καλοί φίλοι με τους πολιτικούς που σχολίαζαν. Τα ξαφνικά και τα μονόπλευρα είναι τα περίεργα. Ο καλός σκιτσογράφος κρατάει τις ισορροπίες γιατί είναι ευθύνη του και αυτό. Θέμα δεοντολογίας.

Πρόσεξα και μια άλλη περίπτωση σκιτσογράφου όπου τα πράγματα ήταν λίγο ύποπτα. Δεν έφτασε η επίθεση στον αντίπαλο, επεκτάθηκε και στον εσωκομματικό αντίπαλο που ήταν όπως και να το δεις αδρανής και αδιάφορος εκείνη την περίοδο. Αυτά είναι πρωτόγνωρα στο χώρο του πολιτικού σκίτσου.

Ο Αρκάς πέρασε όλη τη μεταπολίτευση, τα όσα έγιναν, και ανακάλυψε ξαφνικά μια προεκλογικά αναξιόπιστη κυβέρνηση που τον ώθησε στο πολιτικό σχόλιο και στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα το έχουμε εμείς ο λαός και μια στείρωση την αξίζουμε. Ειδικά η συγκεκριμένη επιλογή τον έβγαλε από τα ρούχα του; Ο Αρκάς με όσα έχει γράψει, αντιμέτωπος με τη δημοκρατία και τις εκλογές; Την είδε αριστοκρατικά ας πούμε; Δεν είναι άξιος ο κόσμος να αποφασίσει;

Εκείνο που με ενόχλησε τελευταία στον Αρκά είναι ότι είδα μια κάπως κυνική στάση για τα προς το ζην κτλ. Ο άνθρωπος που στυλίτευσε τον κυνισμό; Και τέλος πάντων, οι αριστοκράτες δεν κρέμονται από την επιβίωση συνήθως. Εϊναι παλιό χρήμα, μορφωμένοι κλπ, και υποτίθεται ότι με αυτό κάνουν κουμάντο ως άριστοι για να μην αποφασίζουν οι άξιοι στείρωσης.

Η κακή πίστη μη σε απασχολεί. Είναι εφόδιο.

Την είδε αριστοκρατικά ας πούμε; Δεν είναι άξιος ο κόσμος να αποφασίσει;
Δεν περίμενε κανένας τον Αρκα για να καταλαβει οτι ο Ελληνας δεν εχει πολιτικα κριτηρια.
Ο Αρκας απλα επισημαινει μια πραγατικοτητα.
Τουλαχιστο ετσι το βλεπω εγω.
Και αλλο πραγμα αριστοκρατια άλλο η έλλειψη πολιτικών κριτηριων ενος λαου.

Εγω παντως συνεχιζω να βρισκω τα σκιτσα του εξυπνα και ευστοχα.

Δεν περίμενε κανένας τον Αρκα για να καταλαβει οτι ο Ελληνας δεν εχει πολιτικα κριτηρια.
Ο Αρκας απλα επισημαινει μια πραγατικοτητα.
Τουλαχιστο ετσι το βλεπω εγω.
Και αλλο πραγμα αριστοκρατια άλλο η έλλειψη πολιτικών κριτηριων ενος λαου.

Εγω παντως συνεχιζω να βρισκω τα σκιτσα του εξυπνα και ευστοχα.
Το πρόβλημα είναι ότι τη διαπίστωσε υπερβολικά αργά την έλλειψη κριτηρίων για να το πω έξυπνο και εύστοχο, και με ιδιαίτερα φούρια. Ήταν σε άλλη χωρά από το 1960 μέχρι τη στιγμή που βγήκε η ανεπιθύμητη κυβέρνηση; Και αν η σταγόνα ξεχείλισε το ποτήρι, γιατί ασχολείται τόσο με τη σταγόνα ενώ κατάπιε το ποτήρι χωρίς πρόβλημα;

Με το ελληνικό σύνταγμα δεν έχουμε κριτήρια για το ποιος Έλληνας πολίτης ψηφίζει, ούτε γενικά έχω ακούσει κάπου να έχουν καθιερώσει τέτοια κριτήριο. Δε θα ήταν δημοκρατικό αυτό το πολίτευμα. Θα ήταν κάτι άλλο. Αριστοκρατικό αν ήταν αντικειμενικά τα κριτήρια, και ολιγαρχικό αν τα κληρονομούσες ή τα μοίραζε μια μικρή ομάδα. Αν ο λαός δεν είναι άξιος σε μια δημοκρατία να αποφασίζει όπως ισχυρίζεται ο Αρκάς, να μας πει ο Αρκάς ποιος πρέπει να αποφασίζει.

Το πρόβλημα είναι ότι τη διαπίστωσε υπερβολικά αργά την έλλειψη κριτηρίων για να το πω έξυπνο και εύστοχο, και με ιδιαίτερα φούρια. Ήταν σε άλλη χωρά από το 1960 μέχρι τη στιγμή που βγήκε η ανεπιθύμητη κυβέρνηση; Και αν η σταγόνα ξεχείλισε το ποτήρι, γιατί ασχολείται τόσο με τη σταγόνα ενώ κατάπιε το ποτήρι χωρίς πρόβλημα;
Άρα τι συμπέρασμα βγαζεις;
Τι συνέβει και έστριψε ο Αρκας;
Διότι αν δεν κανουμε το θεμα συγκεκριμενο δεν θα συννενοηθουμε.

Εγώ εχω μια καλύτερη ιδεα.
Αντί να ρωτήσουμε τον Ακρα για το ποιος πρέπει να αποφασίζει, ας ρωτήσω εσένα που είσαι και εύκαιρος εδώ.

Άρα τι συμπέρασμα βγαζεις;
Τι συνέβει και έστριψε ο Αρκας;
Διότι αν δεν κανουμε το θεμα συγκεκριμενο δεν θα συννενοηθουμε.

Εγώ εχω μια καλύτερη ιδεα.
Αντί να ρωτήσουμε τον Ακρα για το ποιος πρέπει να αποφασίζει, ας ρωτήσω εσένα που είσαι και εύκαιρος εδώ.
Επαναλαμβάνω ότι δεν έστριψε. Έκανε κάτι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες καριέρας στις οποίες στην πολιτική ζωή του τόπου έγιναν σημεία και τέρατα με τα οποία ποτέ δεν ασχολήθηκε.

Όταν γίνεται κάτι κοιτάζω ποιος ωφελήθηκε. Η ΝΔ ωφελήθηκε. Το αν έτυχε να ωφεληθεί νομίζω ότι θα το μάθουμε κάποια στιγμή.

Στις χώρες που έχουν πολιτκή ιστορία πρέπει να αποφασίζει αυτός που λέει το σύνταγμα ότι πρέπει να αποφασίζει. Συνήθως μιλάμε για χώρες με μεγάλη παράδοση στην πολιτική.

Στις νέες χώρες, ανάλογα με το επίπεδο προόδου τους. Αν έχουμε μια χώρα με ανθρώπους που ποτέ δεν ασχολήθηκαν με τα κοινά και δεν έχουν πολιτική παιδεία, το καλύτερο που μπορεί να τους τύχει είναι ένας καλός μονάρχης. Όσο προχωράει η κοινωνία, η παιδεία και η πολιτική ο κύκλος της εξουσίας πρέπει να απλώνεται, και να γίνεται προσπάθεια να ασχοληθούν όλοι με τα κοινά και μια μέρα να επεκταθεί η λήψη αποφάσεων σε όλους.

Η Ελλάδα δεν είναι χώρα με πολίτες που δεν έχουν πολιτική παιδεία. Σημαντικό ποσοστό ξέρει όσα χρειάζονται, οπότε η δημοκρατία ήταν εδώ και χιλιάδες χρόνια το καλύτερο πολίτευμα για τις συγκεκριμένες συνθήκες. Τέλειο δεν είναι αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι είναι το πιο αποτελεσματικό και ωφέλιμο. Στη συγκεκριμένη χώρα έχουμε δοκιμάσει τα πάντα από την αρχαιότητα και έχουμε καταλήξει στη δημοκρατία. Αν σε ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των μορφών διακυβέρνησης, θα τις βρεις αναλυτικά στον Αριστοτέλη.

Θα αστειεύσαι βεβαια.

Θεωρεις την εκλογη του Συριζα ως πρωτο κομμα και την παραφυση ενωση του με τους ακροδεξιους Ανελ σαν σοφο εκλογικό αποτελεσμα, ενος λαου με πολιτική παιδεια;

Η ΝΔ επωφελήθηκε απο σκίτσα του ΑΡΚΑ;
Καλο και τούτο.
Ούτε τα κομματικα της στελεχη δεν θα το ελεγαν αυτο.
Ποση δημοτικοτητα νομιζεις εχει ο Αρκας ρε φιλε;
Ωρα να μας πεις πως ο Συριζα θα χασει τις εκλογες γιατι τον σατυρισε ο Αρκας.

Βρε μήπως εισαι Ανεξαρτητος Ελληνας;

Είναι απλό το ζήτημα πιστεύω: ο λαός έχει δικαίωμα να ψηφίζει αυτόν που θέλει και εμείς έχουμε δικαίωμα να τον κατακρίνουμε αν διαφωνούμε. Ελευθερία του λόγου.

Επίσης, η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι μια 'νορμάλ' κυβέρνηση όπως οι προηγούμενες. Πολλές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν απογοητευτικές. Αυτή είναι συγκυβέρνηση ακροαριστερών - ακροδεξιών, η πλέον λαϊκιστική κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλάδας και η οποία δείχνει απέχθεια για το σύνταγμα (το οποίο έχει παραβιάσει άλλωστε) και την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Άρα πολύ σωστά ο Αρκάς ασκεί κριτική στην κυβέρνηση αυτή.

Εχεις δικιο Νάολεοντα!

Τετοια απαράδεκτη συνεργασια δεν ειχε δει ποτε αυτος ο τοπος.
Ειδικα πολλα μελη του συριζα δεν πιστευουν καν στην δημοκρατια. Φανηκε και με το τι προσπαθησαν να κανουν με τα καναλια.

Θα αστειεύσαι βεβαια.

Θεωρεις την εκλογη του Συριζα ως πρωτο κομμα και την παραφυση ενωση του με τους ακροδεξιους Ανελ σαν σοφο εκλογικό αποτελεσμα, ενος λαου με πολιτική παιδεια;

Η ΝΔ επωφελήθηκε απο σκίτσα του ΑΡΚΑ;
Καλο και τούτο.
Ούτε τα κομματικα της στελεχη δεν θα το ελεγαν αυτο.
Ποση δημοτικοτητα νομιζεις εχει ο Αρκας ρε φιλε;
Ωρα να μας πεις πως ο Συριζα θα χασει τις εκλογες γιατι τον σατυρισε ο Αρκας.

Βρε μήπως εισαι Ανεξαρτητος Ελληνας;
Έχεις καλύτερη κρίση από το λαό; Αυτό το πιστεύουν άνθρωποι που δεν κινούνται στα πλαίσιο της δημοκρατίας, απλά έμεναν σε αυτά όσο τους συνέφερε. Στη Δημοκρατία σεβόμαστε αυτό που βγάζει το σύνταγμα μέσα από τις εκλογές.

Τον Αρκά τον έβαλε τη βουλή ο αρχηγός της ΝΔ. Αρκεί.Αυτό που το χρησιμοποιεί ο αρχηγός κόμματος για σκοπούς προπαγάνδας, τι άλλο είναι πέρα από προπαγάνδα;

Ο Αρκάς δεν κατάφερε να κάνει τίποτε, όποτε ούτε και άλλοι κατάφεραν να κάνουν τίποτε. Είναι και λίγο αστείο που πίστεψαν ότι γίνονται τόσο απλά κάποια πράγματα. Το λες και κακή διαχείριση.

Γιατί πρέπει να βάλεις τον άλλο σε κάποιο κουτάκι; Αν σου είναι απαραίτητο αυτό για να αντιμετωπίσεις τα πράγματα, χρειάζεται δουλειά ακόμα.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να σεβόμαστε την απόφαση του λαού και να την επιδοκιμάζουμε. Στην δημοκρατία δεν απαγορεύεται η διαφωνία με μια κυβέρνηση και η κριτική μιας επιλογής επειδή ο λαός έχει ψηφίσει την τάδε κυβέρνηση. Ο λαός έκανε λάθος που ψήφισε τον Τσίπρα. Αν θεωρείτε αντιδημοκρατικό να πω την άποψη μου αυτή, fine by me (που λένε και οι Αμερικάνοι).

Α εσυ εισαι αλλου για αλλου!

Καλα είπα πως εισαι ΑΝΕΛ και ζοριστικες.
Ενταξει δεν ειναι κακο.

Ο λαός δεν ειναι κατι αοριστο. Αν σου αρεσει η κυβερνηση παραφυση που εχουμε τι να σου πω.

Η ΝΔ χρησιμοποιει ότι την βολευει. Αυτο δεν σημαινει πως ο Αρκας τα παιρνει απο την ΝΔ.
Εχεις ροπη προς την συνωμοσιολογια.
Θα μου πεις όλοι οι ΑΝΕΛ εχουν.

Α εσυ εισαι αλλου για αλλου!

Καλα είπα πως εισαι ΑΝΕΛ και ζοριστικες.
Ενταξει δεν ειναι κακο.

Ο λαός δεν ειναι κατι αοριστο. Αν σου αρεσει η κυβερνηση παραφυση που εχουμε τι να σου πω.

Η ΝΔ χρησιμοποιει ότι την βολευει. Αυτο δεν σημαινει πως ο Αρκας τα παιρνει απο την ΝΔ.
Εχεις ροπη προς την συνωμοσιολογια.
Θα μου πεις όλοι οι ΑΝΕΛ εχουν.
Αν το κουτάκι σε βοηθάει βάλτους όλους σε ένα κουτάκι κι ας είναι και το λάθος κουτάκι. Κάνε και φτηνές επιθέσεις το πρόσωπο και παραποίηση, μια και δεν είπα ότι τα παίρνει. Όταν πρόκειται όμως για προχωρημένη λογοτεχνία αφήνεις τη συζήτηση:)

Παρακολουθώντας πάντως το βιντεάκι στην πρώτη σελίδα με όλη τη σειρά του ισοβίτη παρατηρώ οτι υπάρχουν αντίστοιχου ύφους πολιτικά σχόλια.

Γιατί να δαιμονοποιούμε την τέχνη όταν έχει πολιτική διάσταση; Ο καλλιτέχνης δεν είναι επίσης μέλος της κοινωνίας, πολίτης; Άρα δικαιούται να αναλύει την πολιτική πραγματικότητα. Κατακριτέα νομίζω είναι η στήριξη κομματικών σκοπιμοτήτων, αλλά όχι ο ειλικρινής πολιτικός σαρκασμός, ακόμη κι όταν αυτός δεν εκπροσωπεί τις πεποιθήσεις όλων.

Αν το κουτάκι σε βοηθάει βάλτους όλους σε ένα κουτάκι κι ας είναι και το λάθος κουτάκι. Κάνε και φτηνές επιθέσεις το πρόσωπο και παραποίηση, μια και δεν είπα ότι τα παίρνει. Όταν πρόκειται όμως για προχωρημένη λογοτεχνία αφήνεις τη συζήτηση:)
Συγνώμε ρε Μύθε.
Πάνω στην κουβεντα οτι ειπα ετσι; Nothing personal! :)