Τίτλος: ο Ισοβίτης
Δημιουργός: Αρκάς
Εκδόσεις: Γράμματα
Έτος έκδοσης: 1989
ISBN: 960-329-400-4
Κατ’ αρχάς να πω πως διαθέτω -κι έχω διαβάσει είκοσι και πλέον φορές- ό, τι έχει εκδοθεί υπό το όνομα του Αρκά, από το σήμα κατατεθέν του τις ‘Χαμηλές Πτήσεις’, ως το πιο underground ‘Ο Παντελής και το Λιοντάρι’, όμως τίποτε δεν είναι τόσο υπέροχο, τόσο μαύρο, τόσο.. Αρκάς, όσο ο Ισοβίτης.
Οι συστάσεις είναι μάλλον περιττές, όμως για το τυπικό της υπόθεσης:
Ένας εκ των κεντρικών ηρώων είναι ο ανώνυμος Ισοβίτης -για την ακρίβεια, εξακοσιοεικοσιδυοβίτης, αλλά αυτό θέλει μία ώρα να το πεις?- ευσυγκίνητος, ευάλωτος, μοναχική ψυχή και, αν μη τι άλλο, πραγματικά καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη από δικαστική πλάνη.
Ο δεύτερος κεντρικός χαρακτήρας, κι εκείνος που κλέβει την παράσταση, είναι ο Μοντεχρήστος, ένας θρασύτατος, καυστικός κι απίστευτα αναίσθητος αρουραίος, που δεν έχει γνωρίσει τίποτε άλλο εκτός από την φυλακή, καθώς γεννήθηκε εκεί και δεν την άφησε ποτέ.
Κατ’ εμέ, ο Μοντεχρήστος συμβολίζει τον εγωιστή και κακεντρεχή έσω εαυτό όλων μας: ο Ισοβίτης υποφέρει από την παρουσία του, -καθώς του τρώει το φαγητό, τον προσβάλλει διαρκώς, μία φορά τον στέλνει επίτηδες στην απομόνωση απλώς επειδή του φαίνεται αστείο εκείνη τη στιγμή- όμως δεν διανοείται καν να τον αποχωριστεί, διότι τότε δε θα μπορεί να αντέξει τη μοναξιά του μικροσκοπικού, άδειου κελιού και των ατέλειωτων, σπαταλημένων χρόνων που παραμονεύουν στο προσκήνιο, δε θα μπορεί να αντέξει, μόνος με την καλή του πλευρά, όλα αυτά για τα οποία δεν προετοιμάστηκε ποτέ.
Ο Μοντεχρήστος είναι κακός, σκληρόπετσος και συχνά απελπιστικός – η παρουσία του όμως είναι καθησυχαστική. Απαραίτητη. Στις δύσκολες στιγμές ο άνθρωπος επιστρατεύει την κακή του πλευρά, τον δικό του Μοντεχρήστο. Είναι το ένστικτο της επιβίωσης που τον υποχρεώνει να το κάνει.
Φυσικά, ο Μοντεχρήστος εμφανίζεται και σε άλλους φυλακισμένους, χαρίζοντας ένα λευκό ημερολόγιο σε έναν θανατοποινίτη –μα όχι, δεν είναι λευκό ημερολόγιο, είναι μαύρο χιούμορ- και λέγοντας, επίσης σε θανατοποινίτη, τον οποίο κάνει να χαμογελάσει δίνοντάς του ελπίδες για τη χάρη: ''όχι, δεν υπάρχει καμμία ελπίδα, ήθελα απλώς να δω αν έχεις χρυσά δόντια για να προλάβω να τα πάρω πρώτος μετά την εκτέλεση.'' Μα, υποθέτω, τα πάντα για την ιστορία?
Ο Αρκάς, -ένας σύγχρονος φιλόσοφος, πάντα θα το λέω- στον Ισοβίτη του, μιλάει για τη μοναξιά, την απελπισία, το μίσος που νιώθει κανείς για τον εαυτό του, μιλάει, -κυρίως- για τους ανθρώπους που βρίσκονται φυλακισμένοι, όχι σε καταστάσεις, μα σε ζωές, που τους πνίγουν, όλα αυτά πίσω από ένα λεπτό στρώμα κάλυψης σε μορφή πανέξυπνου, νοσηρού υπέρ το δέον χιούμορ που σπάει κόκκαλα. Ο Αρκάς, όπως πάντα, μιλάει για τη ζωή.
-Κάθε μέρα παλεύω με τη δυστυχία μου.
-Περιττό να ρωτήσω ποιος κερδίζει.
Last edited by a moderator: