Αρκάς : "Εχθροί εξ αίματος"

Τίτλος: Εχθροί εξ αίματος
Συγγραφέας: Αρκάς
Εκδόσεις:γράμματα
Έτος Έκδοσης:2007
ISBN:978-960-329-452-8


Υπόθεση
Το έργο εξελίσσεται στο εσωτερικό ενός ανθρώπινου οργανισμού μετά από ένα τροχαίο ατύχημα. Ο Εγκέφαλος βρίσκεται σε κώμα και τα υπόλοιπα όργανα (ζωτικά και μη, χτυπημένα ή όχι) κανονίζουν να συναντηθούν για να εκτιμήσουν το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση. Στη συνάντηση πρώτα έρχονται το Παχύ και το Λεπτό έντερο που διαφωνούν πολύ έντονα για το ποια θα είναι η κατάληξή τους και μετά από λίγο καταφτάνει και το αριστερό νεφρό. Μέσα από τη συζήτησή τους, η οποία διακόπτεται από κάποιες σποραδικές καρδιακές ανακοπές, θα έρθει στην επιφάνεια όλο το "μαύρο" παρασκήνιο που μπορεί να υπάρχει σε έναν οργανισμό!


Άποψη
Στο ερώτημα "Πώς μπορούμε να γνωρίσουμε καλύτερα την κοινωνία που ζούμε;" η πρόταση του Αρκά για "ενδοσκόπηση" είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Με λίγα λόγια να βγάλουμε τα μέσα έξω. Το όλο σκηνικό είναι απλό και κατανοητό,υπάρχει ένας οργανισμός. Εμείς βλέπουμε και γνωρίζουμε τρία όργανα (Παχύ και Λεπτό Έντερο, Αριστερό Νεφρό) και ακούμε για κάποια άλλα (εγκέφαλος, καρδιά, αρτηρίες, όρχεις κλπ.). Τα πρόσωπα του έργου (διότι τα όργανα μας παρουσιάζονται ως άνθρωποι) στην ουσία είναι λίγα και όλη η πλοκή εξελίσσεται γύρω από τη μεταξύ τους συζήτηση. Ο Αρκάς είναι στα νερά του παραδίδοντας μας τόσο σπαρταριστικούς, όσο και ρεαλιστικούς διαλόγους. Όταν τους διάβαζα είχα την αίσθηση ότι έβλεπα τους πρωταγωνιστές μπροστά μου. Παρεμπιπτόντως είναι πολύ μικρό το έργο και διαβάζεται απνευστί.

Αλληγορικό το οι εχθροί εξ αίματος. Έχει ως κεντρικό άξονα τη διχόνοια και που μπορεί αυτή να οδηγήσει. Αν μπορούν να υπάρχουν ίντριγκες, δολοπλοκίες, ανταρσίες, πισώπλατα μαχαιρώματα και πλεκτάνες μεταξύ των οργάνων ενός ανθρωπίνου σώματος, σκέψου τι γίνεται στην κοινωνία.... "μπουρδέλο" όπως θα μας κατατοπίσει ο ίδιος ο δημιουργός. Κι ας χτυπιέται το παχύ έντερο "φωνή βοώντος εν τη ερήμω" για τη χαμένη αρμονία και την έλλειψη της αίσθησης του καθήκοντος που μας οδήγησει σε αυτά τα χάλια. Ποιος τον ακούει; Βλεπεται είναι ο οραματιστής της υπόθεσης, παρέα με ένα Λεπτό έντερο που σκέτο "στριμμένο άντερο" είναι ο κυνικός ρεαλιστής και ένα νεφρό που απλά θέλει να σώσει το τομάρι του.

Που πάει λοιπόν αυτός ο κόσμος όταν ακόμα και τα αδέρφια αλληλοφαγώνονται για το ποιος θα επιβιώσει; Με το γνωστό του χιούμορ ο Αρκάς μας δίνει την απάντησή του στο τέλος...κι εγώ θα συμφωνήσω μαζί του.

Πριν μερικά χρόνια είχα την τύχη να παρακολουθήσω και τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
 
Last edited by a moderator:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Καταπληκτικό, πανέξυπνο... ένα απ' τα καλύτερα έργα του Αρκά. Εξίσου καλή (αν όχι λίγο καλύτερη) και η συνέχειά του, ο Βιολογικός Μετανάστης.
 
Με εκνεύρισε λίγο όταν το διάβαζα (μάλλον γιατί το διάβαζα στον υπολογιστή) αλλά τελικά θα πω ότι ήταν πολύ έξυπνο και πρωτότυπο. Θα ήθελα κι εγώ να το δω σε θεατρικό ή κάτι τέτοιο...
 
Δεν έχω διαβάσει ακόμα τον Βιολογικό Μετανάστη αλλά το Εχθροί εξ Αίματος μου άρεσε πάρα πολύ. Ο ανθρώπινος Οργανισμός γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας μας και τα έχει όλα ακόμα και παιχνίδια εξουσίας. Το Παχύ αλλά και το Λεπτό Έντερο είναι από τους αγαπημένους μου θεατρικούς χαρακτήρες.
 
Last edited by a moderator:
Top