Αργύρης Παυλιώτης : " Το επικηρυγμένο πρόβλημα"

Βλέποντας ότι ο αριθμός των θεμάτων στην ξένη αστυνομική λογοτεχνία φτάνει αισίως τα 33, ενώ στην ελληνική μόλις τα 4, είπα να ενισχύσω το εγχώριο προϊόν.Τίτλος : Το επικηρυγμένο πρόβλημα
Συγγραφέας : Αργύρης Παυλιώτης
Εκδόσεις : Πατάκη
Έτος πρώτης έκδοσης : 2006
Αριθμός σελίδων : 360
ISBN : 9789601619132


Από το οπισθόφυλλο

Η ελκυστική κτηματίας Γιώτα Μακρή επισκέπτεται τον Ανδρέα Αναγνώστου, περιώνυμο ποινικολόγο της Θεσσαλονίκης και φημισμένο για τις ικανότητές του να εξιχνιάζει σκοτεινές υποθέσεις, για να του αναθέσει την αναζήτηση του μυστηριωδώς εξαφανισμένου φοιτητή των μαθηματικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Λουκά Αθανασίου. Από τα πρώτα στάδια της έρευνας γίνεται φανερό ότι η εξαφάνιση του νεαρού φοιτητή συνδέεται με ένα από τα άλυτα μαθηματικά προβλήματα - ίσως το πλέον διάσημο: τις εξισώσεις Navier-Stokes - η λύση του οποίου έχει επικηρυχτεί με το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Ο δαίδαλος των διωκτικών αρχών, μια τρομοκρατική οργάνωση που ταλανίζεται από ενδογαμικά πάθη, ένας φυγάνθρωπος καθηγητής μαθηματικών κι ένας ποινικολόγος-ντετέκτιβ στροβιλίζονται στη δίνη ενός καταραμένου αινίγματος.

--

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη και πολύ ζωντανή. Η πλοκή κυλάει με σταθερά γοργό ρυθμό. Οι περιγραφές τοπίων και προσώπων δεν αναλώνονται σε αδιάφορες λεπτομέρειες, αλλά δίνουν στον αναγνώστη κυρίως τις απαραίτητες πληροφορίες.

Ο Παυλιώτης έχει φτιάξει έναν ήρωα κάπως περίεργο, αλλά πρωτότυπο. Ο Ανδρέας Αναγνώστου είναι δικηγόρος, που όμως μόνο δικηγόρο δε θυμίζει. Ο τρόπος σκέψης του και ο τρόπος προσέγγισης των υποθέσεων που αναλαμβάνει είναι κατεξοχήν μαθηματικός (ο συγγραφέας είναι καθηγητής Φυσικής) και ο τρόπος δράσης αυτού και των συνεργατών του θυμίζει ιδιωτικούς ντετέκτιβ. Μια αρκετά ενδιαφέρουσα εκδοχή πρωταγωνιστή αστυνομικού μυθιστορήματος!
 

Θοδωρής

Όμορφο Νιάτο
Δε μου άρεσε πολύ αν και έχω πάρει και το "Παράξενοι Ελκυστές" του ίδιου, καμία σχέση με τις ιστορίες του Μάρκαρη, του Φιλίππου ή του Μαρτινίδη...
 
Top