Απορία για τον αόριστο του "πίνω"

Αφ' ού δεν είναι "επίνω", ή κάτι τέτοιο, γιατί ο αόριστος είναι "ήπια" και όχι "έπια"? Κι ο παρατατικός "έπινα" είναι. Όχι "ήπινα".

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Οντως στα αρχαια ηταν έπιον.

Υποθετω οτι για καποιο λογο που δεν μπορω να μαντεψω, ηταν μια αλλαγη που ισως εγινε στα βυζαντινα.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Δεν ξέρω αν βοηθάει, αλλά κάποτε φαντάρος, μόλις έφτασα από το Κέντρο στην Μονάδα, θυμάμαι χαρακτηριστικά έναν ΕΠΥ εκεί να μονολογεί φωναχτά —κι έμοιαζε να ξέρει τι λέει και να μιλά με περίσκεψη— : "Τον ήπιαμε από το κάνιστρο!"

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
@Σαλάτας
Στα αρχαια ελληνικά ο αοριστος του "πινω" ειναι "έπιον", όπως σωστά γραφει ο @Αντέρωτας .
Στα νεα ελληνικά καποια ρηματα στον αοριστο παιρνουν αυξηση, που συνηθως ειναι το (πχ. έγραψα, έλυσα, έπιασα)
Υπάρχουν όμως κάποιες εξαιρεσεις , που αντι για -ε, παιρνουν (πχ. ήθελα, ήξερα , ήπια)
Οποτε το "ήπια" ειναι εξαιρεση του κανονα : (τα ρηματα που αρχιζουν απο συμφωνo παιρνουν αυξηση -ε) και παιρνει -η!:)

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Αυτες ομως οι 'εξαιρεσεις' οφειλονται σε ενα προϋπαρχον ε- που χαθηκε (εθελω, εξευρ-)

Στο πινω ομως, δε βρισκω καποια ριζα με ε-. Οποτε αυτο αποτελει μυστηριο προς το παρον

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
Ο κανονας στα νεα ελληνικα λεει οτι: Oσα ρηματα αρχιζουν με συμφωνο, παιρνουν αυξηση το μορφημα -ε.
Και φυσικα υπαρχουν και εξαιρεσεις, οπως αυτες που ανεφερα στην προηγουμενη απαντηση μου.
Εμεις ετσι θα παιξουμε μπαλα! Aκολουθωντας τους κανονες. :)
Οσο για το "πινω" που δεν εχει ριζα με -ε......ουτε και το "γραφω-εγραφα-εγραψα" εχει, ουτε και το "λύ(ν)ω-ελυνα-ελυσα" εχει :)και τα παραδειγματα ειναι απειρα.
Αλλο ειναι η αυξηση και αλλο η ριζα του ρηματος.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Οσο για το "πινω" που δεν εχει ριζα με -ε......ουτε και το "γραφω-εγραφα-εγραψα" εχει, ουτε και το "λύ(ν)ω-ελυνα-ελυσα" εχει :)και τα παραδειγματα ειναι απειρα.
Αλλο ειναι η αυξηση και αλλο η ριζα του ρηματος.
Μα αυτο ρωταει και ο Παντζαροσαλατας και δεν ξερουμε τι να του απαντησουμε.

Αφου ειναι γραφω-εγραφα-εγραψα, γιατι ειναι πίνω-έπινα-ήπια; Γιατί το αρχ. έπιον έγινε ήπια και δεν παρεμεινε έπια;

Αρα δεν ειναι απο τις εξαιρεσεις που εχουμε στα (ε)ξερω και (ε)θέλω, προκειται για καποιου αλλου ειδους ανωμαλια

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
Βρε καλε μου @Αντέρωτας :γεια: , το εχεις βρει, οτι ειναι ανωμαλο το ρημα, και παλι το ζαλιζεις!!:))))
Οπως σωστα λες, είναι ανωμαλο το "πινω¨! Ανηκει στο παραρτημα των ανωμαλων ρηματων.
Γιατι;;;;;;;
Γιατι ετσι!!!
Γιατι λεμε "καιω-εκαψα__καηκα";
Γιατι ετσι!!!
Γιατι ειναι το "dο" κανει "did" και "done"?:)
Γιατι ετσι!!!

Τωρα σαν κακομαθημενο κανω.....ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ!!!:))))

Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Οπως σωστα λες, είναι ανωμαλο το "πινω¨! Ανηκει στο παραρτημα των ανωμαλων ρηματων.
Γιατι;;;;;;;
Γιατι ετσι!!!
Μη λες τετοια γιατι θα σου απαντησει "Αα οκ, ευχαριστω πολυ". :καχύποπτος:
Γιατι ειναι το "dο" κανει "did" και "done"?:)
Γιατι ετσι!!!
Ναι, αλλα γιατι ετσι; Ο Τολκιν θα σου ελεγε οτι το do ειναι απο το πρωτο-τευτονικο dona, και το did απο το de-dol, που ειναι αναδιπλασιασμος της ριζας

@Αντέρωτας
Προς τί αυτή η αντίδρασις?
Αφ' ού τό 'ξερες :ρ
Είναι σαν να βλέπεις κάποιον να οδηγάει κατά πάνω σου, να σκέπτεσαι "θα πέσει πάνω μου", να πέφτει, και να θυμώνεις. :ρ

Last edited: