Αν ο Χαρι Πότερ ήταν ελληνική λογοτεχνία θα ειχε γίνει τόσο διάσημος παγκοσμίως;

Αν ο Χαρι Πότερ ήταν ελληνική λογοτεχνία θα ειχε γίνει τόσο διάσημος παγκοσμίως

• ΝΑΙ

Votes: 1 2,5%
  • ΟΧΙ

Votes: 30 75,0%
  • ΜΠΟΡΕΙ

Votes: 9 22,5%

• Total voters
    40
πολλοί ακραίοι χριστιανικοί κύκλοι έχουν καταδικάσει το Χάρι Πότερ και στην Ελλάδα. Όχι βέβαια επισήμως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά πολλές (παρά)θρησκευτικές οργανώσεις. Θυμάμαι χαρακτηριστικά στην εστία που έμενα σαν φοιτητής μια τότε φοιτήτρια θεολογίας (και νυν καλόγρια, από τα πιο κακόψυχα άτομα που έχω γνωρίσει) που κολλούσε στον πίνακα ανακοινώσεων της εστίας φωτοτυπίες από διάφορα περιοδικά και εφημερίδες του ακραίου χριστιανικού χώρου που έλεγαν πώς ο Χάρι Πότερ ωθεί τα παιδιά στον σατανισμό. Φυσικά αυτά με την σύμφωνη γνώμη του θεολόγου αντιπροέδρου του ΔΣ της εστίας

Φυσικά και ακούγονται πολλά, είναι απόλυτα λογικό αν αναλογιστούμε την άγνοια που χαρακτηρίζει την πλειοψηφία των χριστιανών (ειδικά της χώρας μας) αλλά και τον φόβο που επικρατεί σχετικά με αυτόν τον κακό Θεό που έχουμε (και πάλι κυρίως στη χώρα μας) αλλά επίσημα η εκκλησία δεν ασχολείται με εφηβικά βιβλία φαντασίας ή με παραμύθια.
Αλικη, εχω τελειωσει Ιερατικη Σχολη ( οχι, παπας δεν εγινα! ) και μπορω να σου πω με 100 % σιγουρια οτι ναι, η Εκκλησια ειναι εναντινον και του Χαρι Ποτερ! Θυμαμαι σε ενα μαθημα θρησκευτικων ο διευθυντης του σχολειου μας διαβασε μια επιστολη ενος '' μεγαλου'' ( τωρα δεν θυμαμαι, αρχιεπισκοπος ηταν ,επισκοπος σκετος ή ξερω γω τι) ο οποιος με λιγα λογια μας ελεγε οτι στα βιβλια της Ροουλιγκ εμπεριεχονται πολλα σατανιστικα στοιχεια και ειναι ακαταλληλα για μικρα παιδια. Επισης στην επιστολη του ο κυριος αναφερθηκε και στο '' Μικρο μου Πονυ'', τωρα τα φτερωτα πονυ τον πειραξαν, δεν ξερω, παντως εργο του Εωσφορου χαρακτηριστηκαν κι αυτα. :)

Αλικη, εχω τελειωσει Ιερατικη Σχολη ( οχι, παπας δεν εγινα! ) και μπορω να σου πω με 100 % σιγουρια οτι ναι, η Εκκλησια ειναι εναντινον και του Χαρι Ποτερ! Θυμαμαι σε ενα μαθημα θρησκευτικων ο διευθυντης του σχολειου μας διαβασε μια επιστολη ενος '' μεγαλου'' ( τωρα δεν θυμαμαι, αρχιεπισκοπος ηταν ,επισκοπος σκετος ή ξερω γω τι) ο οποιος με λιγα λογια μας ελεγε οτι στα βιβλια της Ροουλιγκ εμπεριεχονται πολλα σατανιστικα στοιχεια και ειναι ακαταλληλα για μικρα παιδια. Επισης στην επιστολη του ο κυριος αναφερθηκε και στο '' Μικρο μου Πονυ'', τωρα τα φτερωτα πονυ τον πειραξαν, δεν ξερω, παντως εργο του Εωσφορου χαρακτηριστηκαν κι αυτα. :)
Λυπάμαι όταν διαβάζω τέτοια πράγματα. Για μένα καμία απολύτως σχέση δεν έχει ο Χριστιανισμός με όλα αυτά τα χόμπι. Ειδικά το Χάρι Πότερ, για μένα περνάει πολύ δυνατά μηνύματα για την αγάπη, τη φιλία, τη μάχη του καλού με το κακό. Είναι κρίμα να μας δείχνει κάποιος κάτι κι εμείς να κοιτάμε το δάχτυλο αν είναι καλά κομμένο το νύχι ή μήπως είναι βαμμένο μαύρο και αυτό δηλώνει σατανικά στοιχεία!!

Αρνουμαι να παρακολουθησω το συλλογισμο που λεει οτι "ειμαστε πισω",επειδη απο τα σπλαχνα της ελληνικη κουλτουρας δυσκολα θα ξεπηδουσε ενα εργο τυπου ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ η Τριλογιων του ΤΟΛΚΙΝ.Δεν ειμαστε πισω!!!Ειμαστε απλως...διαφορετικοι.

Η μεσογειακη mentallite του ελληνικου λαου ,καθως οι αμετρες πληγες του στο διαβα της Ιστοριας δεν θα τον αφηναν ευκολα να στραφει σε τοσο σκοτεινα και υπαινικτικα εργα,που δανειζονται κ στοιχεια απο την παραδοση αυτων των βορειων λαων.
Η ελληνικη κουλτουρα ελαμψε με μια μυθολογια βαθυστοχαστη ,μα εξωστρεφη,με εναν Ζορμπα λεβεντη,με την αντιπολεμικη ποιηση ενος ΡΙΤΣΟΥ,ενος ΕΛΥΤΗ ,ενος ΣΕΦΕΡΗ.Λαμπει με το φιλοσοφικη ποιηση του ΚΑΒΑΦΗ που εχει ειδικο τομεα στο Γερμανικο Πανεπιστημιο του marburg στη Γερμανια.

Την ελληνικη γραφη τη διαπνεει μια ισως λιγο πιο "εγωκεντρικη"διαθεση-εστιασμενη στο πολυταραχο πολιτικο σκηνικο ,που σημαδεψε τον αιωνα .Επιπλεον η ελληνικη γραφη,ακομη και στα παιδικα εργα χαρακτηριζεται απο εναν ανθρωπισμο σε μονοπατια πιο ρεαλιστικα και κοινωνικα -παρα φαντασιας...Προβληματισμους γυρω απο το ρατσισμο,τον πολεμο,,τις οικογενειακες σχεσεις,τη βια,τις σχεσεις στο σχολειο,τα ναρκωτικα κλπ.

Ισως γιατι εδω ολοι αυτοι οι θεσμοι-οικογενεια,διαπροσωπικες σχεσεις, ηταν/ειναι πολυ πιο ανεπτυγμενοι κ ισχυροι..

Ισως γιατι η κοινωνικη πραγματικοτητα εδω ηταν διαχρονικα πιο σκληρη και τα προβληματα πιο επιτακτικα και απασχολουσαν πολυ πιο εντονα τους ανθρωπους.
[Αν αναγνωρισω σε αυτον το λαο μια περιοδο σχετικης παντα ευημεριας,στη νεοτερη κ συγχρονη Ιστορια , ηταν η με το ζορι 30ετια 74-2004.Ολη του η υπολοιπη πορεια ηταν μεσα σε ανασφαλεια,φτωχια ,υποτελεια και πολεμους κι εμφυλιους.]
Ειναι λογικο τετοιου ειδους προβληματισμοι να δεσποζουν εδω κ να αναδεικνυουν τα δικα μας αριστουργηματα.Που καιρος για τετοιου ειδους φαντασια,οταν υπηρχε το αιτημα για τοσες κοινωνικες αλλαγες???Η εργογραφια ταχθηκε στην υπηρεσια του κοινωνικου προβληματισμου και μιας αμεσοτερης μορφωσης του κοσμου,ενω η φαντασια εκτονωνοταν σε λαικα παραμυθια και δημοτικη ποιηση .θρυλους κ αλλα..

Επιπλεον ειμαστε μια χουφτα ανθρωποι,αρα και σε ορους πιθανοτητων ειναι δυσκολο καποιο ελληνικο μυαλο να εμπνευστει ενα τελειως αλλοτριας κουλτουρας παγκοσμιας εμβελειας εργο τετοιας φαντασιας.

Πρεσβευτης ελληνικων εργων παιδικης φαντασιας ειναι ο Τριβιζας-ευφυεστατος,διασκεδαστικος ,τον εκτιμω πολυ, αν κ εμενα προσωπικα δε με "αγγιξε" ιδιαιτερα ως παιδι.-η φαντασια δε με γοητευε ποτε πολυ-ειδικα στα βιβλια.

Τελος,θα ηθελα να επισημανω πως ειναι λαθος να σχετιζεται η χριστιανικη κουλτουρα με μερικους θρησκοληπτους που μοιραζουν αφορισμους.
Κανενας/καμια δεν εγινε καλος χριστιανος/η, επειδη... δε διαβαζει Καζαντζακη η Χαρι Ποτερ,επειδη ...φορα μακρυες φουστες η επειδη... εκκλησιαζεται καθε Κυριακη κ νηστευει -ο χριστιανισμος δεν εχει καμια σχεση με εκφοβισμο,τυπολατρεια κι ενοχοποιηση ,ο χριστιανισμος κ ο Θεος του ειναι συγχωρεση,αγαπη,αγωνας για το Δικαιο κι ελευθερη επιλογη."Οστις θελει..."
Ανεξαρτητως του τι αποδεχεται ο καθενας θα ηθελα αυτο να γινει σεβαστο.

Αυτά είναι ήδη γνωστά, Φαντίνα.

Αμφιβάλλεις ότι αν γράψει κάποιος Έλληνας ή Ελληνίδα κάτι παρόμοιο θα πέσουν να τον φάνε κάποιοι κύκλοι;
Αυτό είναι το ερώτημα. Απλό.

Η συζητηση εδω μεσα επεκταθηκε και αγγιξε πολλους προβληματισμους με βαση τους οποιους εθεσα τη δικη μου οπτικη.Με αλλα λογια ακολουθησα τη "ροη της συζητησης.Ο καθενας λεει την αποψη του και γινεται διαλογος.Απλο.

ένταξη και ο Χάρι Πότερ έχει προεκτάσεις αντιρατσιστικές, αντιπολεμικές κτλ, είναι γεγονός όμως ότι στηρίζεται σε μια διαφορετική λογοτεχνική παράδοση που ξεκινάει από το γεωργιανό γοτθικό μυθιστόρημα, αν οχι ακόμα πιο πριν. Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών μάλιστα βασίζεται σε βορειοευρωπαϊκούς μύθους με τους οποίους οι Έλληνες δεν είμαστε εξοικειωμένοι. Υπάρχει λογοτεχνία φανταστικού/υπερφυσικού και στην Ελλάδα, κάποια δείγματα της γραμμένα από αξιόλογους Έλληνες λογοτέχνες (Σολωμός, Καβάφης πχ) όμως συχνά αυτό αποτελεί μια παρεκτροπή από το κύριο ύφος του έργου τους, ενώ οι συγγραφείς που αφιερώνονται στην "μη ρεαλιστική" λογοτεχνία δεν χαίρουν εκτίμησης ακόμα και από το κοινό που διάβαζε "μη ρεαλιστική" λογοτεχνία. Προσωπικά αν και διαβάζω (διάβαζα ορθότερα) αρκετά ηρωική και επιστημονική φαντασία δύσκολα θα αγόραζα ένα βιβλίο φαντασίας από Έλληνα συγγραφέα.

Ακόμη και τα βιβλία που μεταφράζονται στα ελληνικά από άλλες γλώσσες, πχ νορβηγικά, γιαπωνέζικα, σερβικά, συνήθως πρώτα μεταφράζονται, κυκλοφορύν και καταξιώνονται εμπορικά στις μεγάλες αγγλόφωνες αγορές κι ύστερα μεταφράζονται στα ελληνικά. Δυστυχώς.

Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τα βιβλία. Δείτε ο σούσι, το καραόκε, την πίτσα. Από την Αμερική τα μάθαμε κι όχι από την Ιαπωνία ή την Ιταλία. Κι ενώ οι Βαλκάνιοι ήμασταν παραδοσιακά οι παγκόσμιοι άρχοντες στην παρασκευή γιαουρτιού έπρεπε να μάθουμε το φρόζεν γιόγκαρντ από τους Αμερικάνους.

Η ανάρτηση #34 της Φαντίνας είναι εξαιρετική, απο την πρώτη λέξη ως την τελευταία. Ανατέμνει με μεγάλη μαεστρία το θέμα που καταπιάνεται.
Δε διάβασα καμιά απ' τις υπόλοιπες αναρτήσεις επειδή το θέμα του νήματος δε με πολυενδιαφέρει, τυχαία ήταν η επιλογή, οπότε ας μην παρεξηγηθώ απο τους υπόλοιπους :)

Καλημέρα σε όλους.
Πρώτα απ' όλα να δηλώσω άσχετος, δυστυχώς, δεν έχω διαβάσει ούτε μία γραμμή από τα βιβλία “Χάρι Πότερ”, αν δεν είμαι άκυρος να πω το κατιτίς μου.
Είναι ιστορίες φαντασίας / για παιδιά και για μεγάλα παιδιά; Υποψιάζομαι πως ναι, είναι για όλους. Έψαχνα κατά διαστήματα στα κουτουρού, αναφορές για τα βιβλία και για την συγγραφέα / σε μία συνέντευξη λέει η βρετανίδα Ρόουλινγκ πως είναι ιστορίες ήθους (διορθώστε με οι φανατικοί αναγνώστες της). Σε εκπομπές, “έρευνες”, σελίδες στο διαδίκτυο, παρουσιάζουν αποσπάσματα των βιβλίων και αρχίζει ο καθένας τα δικά του [διάβασα μέχρι και πόσες φορές αναφέρονται διάφορα: ονόματα, σύμβολα, λέξεις κ.λπ. / μέχρι και πως “τα Χριστούγεννα είναι ασήμαντη γιορτή”, και με αφορμή όλων αυτών έλεγαν κι αυτοί (επικριτές) τα δικά τους]. Πέρα από το ότι έχει πει και η ίδια η συγγραφέας πως χρειάστηκε να μάθει από wicca ή κι εγώ δεν ξέρω από που (και εδώ διορθώστε με), διάφορα που θα ήταν χρήσιμα για τις φανταστικές ιστορίες της, / μου έκανε εντύπωση πως πολλοί τρέχουν να πουν πως είναι και στην εκκλησία του Σατανά και διάφορα άλλα περίεργα / από την άλλη, στην βικιπαίδεια (και αλλού) διαβάζω για τεράστιο φιλανθρωπικό έργο.
Τώρα θα μου πείτε πως είτε έτσι είτε γιουβέτσι, αν τα βιβλία της είναι έργα παγκόσμιας αναγνώρισης και μοναδικά ως λογοτεχνία, τι μας νοιάζει αν η συγγραφέας είναι από τον Άρη ή ό,τι θέλει.

Θα τολμήσω να συμφωνήσω με τον φίλο Κόρτο. Διαφορετικές λογοτεχνικές παραδόσεις και η λογοτεχνία του φανταστικού με ελάχιστη παρουσία εδώ.
Επομένως, ως ο αδιάβαστος του νήματος θα απαντούσα πως η τύχη του Έλληνα Πότερ θα ήταν δύσκολη έως ακατόρθωτη.

Σημ. Επίσης, συμφωνώ κι εγώ πως η άποψη της Φαντίνας ήταν εξαιρετική.

Σημ.2 Μην βαράτε όλοι μαζί, θα διαβάσω κι εγώ Χάρι Πότερ, όταν μπορέσω.

Φαντασία σου πλανεύτρα, Χόλντεν... Αυτό που προσπάθησα να κάνω ήταν να την επαναφέρω στο κυρίως θέμα μας με όσο πιο ευγενικό τρόπο μπορούσα. Τυχαίνει να είμαι υπέρ της οικονομίας λόγου - πώς είχαν μιλήσει για αυτό ο καθηγητής Λιαντίνης ή ο Ηράκλειτος, να δεις; - γι' αυτό μπορεί να ήχησε κάπως απότομο αυτό που έγραψα. Λυπάμαι, αλλά η άσχετη παρέκβαση της φίλης μας δεν μου είπε τίποτα καινούριο. Δεν είμαι χθεσινό παιδί, τα ήξερα όλα αυτά...τώρα αν εσείς τα διαβάσατε για πρώτη φορά, μπράβο σας! Καλό είναι να μαθαίνει κανείς νέα πράγματα. Αλλά θα μου επιτρέψεις να μην την θεωρώ εξαιρετική ανάρτηση, εξαιτίας κυρίως του ύφους της, που κατέληξε μάλιστα στον εξής παροξυσμό:

"ο χριστιανισμος δεν εχει καμια σχεση με εκφοβισμο,τυπολατρεια κι ενοχοποιηση ,ο χριστιανισμος κ ο Θεος του ειναι συγχωρεση,αγαπη,αγωνας για το Δικαιο κι ελευθερη επιλογη."Οστις θελει..."

Μόνο θυμηδία μου προκαλούν τέτοιες υστερικές αναρτήσεις. Πολλές φορές αυτό που εσύ θεωρείς εξαιρετικό, ο άλλος το βρίσκει γελοίο. Τι να κάνουμε; Και πάλι, επιμένω στην άποψη ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να ειπωθούν σε άλλο νήμα, π.χ. "Γιατί στην Ελλάδα δεν δημιουργήθηκε λογοτεχνία του φανταστικού;" ή κάτι παρεμφερές. Δεν προσθέτω τίποτα άλλο εδώ, ας πάρουν θέση και οι διαχειριστές.

Στράτη, μην πιστεύεις τίποτα από τις αηδίες που εκτόξευσαν συγκεκριμένοι φανατικοί θρησκευτικοί κύκλοι κατά της Ρόουλινγκ. Η γυναίκα είναι ένας σοβαρός, σκεπτόμενος άνθρωπος. Στο έργο της ενσωμάτωσε πολλά στοιχεία από την κέλτικη μυθολογία και παράδοση, αυτό είναι όλο. Πρόκειται για ένα πανέμορφο σύγχρονο έπος, που περνά μηνύματα για την αξία της αληθινής φιλίας, την αγάπη, την αυτοθυσία για το κοινό καλό και τόσα άλλα. Διάβασέ το και κρίνε μόνος σου.

Η δική μου άποψη οσον αφορά τον Ελληνα Ποτερ ακόμα και αν είχαμε ένα μυαλό σαν της Ρόουλινγκ στην Ελλάδα το θεωρώ αδύνατο να του είχαν δώσει την ευκαιρία να αναδειχτεί.Το πιο πιθανό είναι να κατέληγε στο συρτάρι.Είναι καθαρά θέμα κουλτούρας και παιδείας.Γενικότερα η λογοτεχνία του φανταστικού δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στην χώρα μας.Τα τελευταία χρόνια άνθισε απο τον Χαρι Ποτερ και μετά.Ακολούθησε το Twilight και στην συνέχεια αρχισαν να κατακλύζουν την αγορα ολο και περισσότερες σειρές με αυτό το μοτίβο (οι οποίες έρχονται πάλι κατευθείαν έτοιμες από το εξωτερικό).Το κακό ηταν οτι στην χώρα μας,οι εκδοτικοί οίκοι δεν δίνανε την ευκαιρία στο διαφορετικό αλλα ακολουθούσαν όλοι ένα ίδιο μοτίβο. Καμιά φαντασία καμία διαφοροποίηση.Για να μην παρεξηγηθώ αναφέρομαι στις εκδόσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας.
Κατά την ταπεινή μου άποψη λοιπόν υπάρχουν ταλαντούχοι άνθρωποι απλά δεν τους δίνεται η δυνατότητα.:)

Last edited:
Τελος,θα ηθελα να επισημανω πως ειναι λαθος να σχετιζεται η χριστιανικη κουλτουρα με μερικους θρησκοληπτους που μοιραζουν αφορισμους.
Κανενας/καμια δεν εγινε καλος χριστιανος/η, επειδη... δε διαβαζει Καζαντζακη η Χαρι Ποτερ,επειδη ...φορα μακρυες φουστες η επειδη... εκκλησιαζεται καθε Κυριακη κ νηστευει -ο χριστιανισμος δεν εχει καμια σχεση με εκφοβισμο,τυπολατρεια κι ενοχοποιηση ,ο χριστιανισμος κ ο Θεος του ειναι συγχωρεση,αγαπη,αγωνας για το Δικαιο κι ελευθερη επιλογη."Οστις θελει..."
Ανεξαρτητως του τι αποδεχεται ο καθενας θα ηθελα αυτο να γινει σεβαστο.
Συμφωνώ 100% με αυτό, δε συμφωνώ όμως με την άποψή σου περί "σκοτεινών και υπαινικτικών έργων" που το έχεις ξαναπεί. Σε βρίσκω λίγο προκατειλημένη επειδή δεν σου αρέσει το είδος της φαντασίας και γι' αυτό και το καταδικάζεις. Προσωπικά και στα Χάρι Πότερ και στους Άρχοντες βλέπω ξεκάθαρα μηνύματα ήθους, φιλίας, αγάπης, ελπίδας κλπ. Το να τα φοβόμαστε και να τα χαρακτηρίζουμε "σκοτεινά και υπαινικτικά" δε μας κάνει καθόλου διαφορετικούς από όσους τα καταδικάζουν ως έργα του Σατανά βγαλμένα κατευθείαν από την κόλαση κλπ κλπ. Μπορούμε σε κάθε τι να βλέπουμε τον Θεό και αντίστοιχα σε κάθε τι να βλέπουμε το διάολο. Ότι έχουμε μέσα μας βλέπουν και τα μάτια μας. Και όταν καταδικάζουμε το οτιδήποτε πού είναι η συγχώρεση, η αγάπη και ο αγώνας για το Δίκαιο;

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Πιστευω εχουν δικιο οσοι λενε οτι ο Χαρρυ Ποττερ ειναι προιον της χωρας του. Εδω εχουμε διαφορετικες εικονες και ερεθισματα. Δεν θα σχολιασω τα περι "σκοτεινοτητας". Η σχεση μας με την παραδοση μας ειναι διαφορετικη με τη σχεση που εχουν οι Αγγλοσαξονες με τη δικη τους παραδοση. Εκεινοι δεν εχουν μυθολογια οποτε αντιλαμβανονται ως παραδοση τους θρυλους του μεσαιωνα. Εδω παροτι εχουμε δημοτικη παραδοση, δινουμε περισσοτερο βαρος στη μυθολογια μας, και δεν εχει αποδειχθει οτι θα μπορουσε να αποδειχθει γονιμη για ενα συγχρονο εργο φαντασιας.

Στο κλασσικό θέμα Χαρυ Ποττερ vs. Χριστιανισμου (λιγο οφτοπικ) πρεπει να ξεκαθαριστει το εξης. Οι επιθεσεις των Χριστιανων ξεκινησαν απο το εξωτερικο, κυριως απο φονταμενταλιστικους-προτεσταντικους κυκλους με τους οποιους δεν εχουμε σχεση ουτε θρησκευτικα ουτε πολιτισμικα. Αυτοι οι κυκλοι δημιουργηθηκαν απ'οσο ξερω ανεξαρτητα απο πολιτισμικές παραδοσεις, οποτε εξ ορισμου απορρίπτεται καθε εξωχριστιανική-προχριστιανική παράδοση. Επισης σε αυτους τους κυκλους δεν υπαρχει "επισημη" φωνη (δηλ. δεν υπαρχουν παπαδες ή μητροπολίτες ή Ιερά Σύνοδος) οπότε ο κάθε αμόρφωτος ευαγγελιστής και πάστορας εγραφε στα blogs το μακρυ και το κοντο του.

Ομως δυο φανατικοι μπορουν να συμφωνησουν στο φανατισμο ακομα και αν διαφωνουν σε ολα τα αλλα. Και αυτη ειναι η εξηγηση που οι εισαγωμενες επιθεσεις απο τη Δύση, έφτασαν στη χωρα μας, τις υιοθέτησαν και τις αναπαρήγαγαν παπαδες, παραεκκλησιαστικες οργανωσεις κλπ φανατικοι.

Ομως επαναλαμβανω οτι αυτη η λογικη ξεκινησε απο ενα σκηνικο που ειναι εν πολλοις ασυμβατο με το σκηνικο στη ΝΑ Ευρώπη που εχει ιστορια χιλιετιων και οπου η παραδοση του Χριστιανισμου εξελιχτηκε μεσα απο την προχριστιανικη. Πχ. η χώρα μας οπου η Ορθοδοξία εχει εντονο παραδοσιακο στοιχειο και "ανέχεται" τη μυθολογία και άλλα έθιμα ως πολιτισμικά. Πχ. οι Κόπτες που χρησιμοποιουσαν ως Σταυρό το αρχαίο αιγυπτιακό σύμβολο της ζωης (που έχω στο αβαταρι μου). Εαν υποθεσουμε οτι ο Χαρυ Ποττερ ηταν Χάρης Τσομλεκτσής (comlekci = αγγειοπλάστης :ρ) και ειχε γινει διασημος παγκοσμίως, και παλι πιστευω οτι η επιθεση θα ερχοταν απο τη φονταμενταλιστική Δυση!

@AΛΙΚΗ Νομιζω οτι προβαινεις σε πολύ δυσμενεις και αστοχους προσωπικους χαρακτηρισμους("δε διαφερεις από αυτους που τον λενε του Σατανα","που είναι η συγχωρεση κ η αγαπη ??" κλπ).
Το ότι κρινω αυστηρα ένα εργο που αγαπας δεν αναιρει την οποια ποιοτητα μου ως ανθρωπου.
Ειναι σα να πω εγω ότι οποιος κατακρινει τους ΑΘΛΙΟΥΣ κ τους βρει βαρετους,αφελεις,παρωχημενους,μελο είναι αναλγητος κ απανθρωπος-χωρις αξιες κλπ κ να αμφισβητω την ηθικη του ποιοτητα, όπως εκανες εσυ με εμενα…
Όχι ,Αλικη,δεν παει ετσι….Καταλαβαινω την αγαπη σου στο Χαρι Ποτερ,δεν υπαρχουν όμως αναγνωστικα τοτεμ!!!!!Επιτρεψε μου να εχω τη νηφαλιοτητα να διατηρησω κ μια κριτικη ματια απεναντι του περαν της αναγνωστικης τερψης που αποκομισα κι εγω κι αυτό να μη με αναγκαζει να απολογηθω ως ανθρωπος…(από πού κι ως που!!!)
Θα σημειωσω ότι αν ταυτιζεις την εστω επιφυλαξη με το μισαλλοδοξο φανατισμο,που περιγραφεις ,το λαθος είναι δικο σου.
Να εξηγησω όμως τι εννοω «υπαινικτικο»…
Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ είναι ένα ευφυες εργο,ένα πολύ καλοστημενο παντρεμα φαντασιας,εφηβικης ψυχολογιας,αγγλικης κουλτουρας,θρυλων που ελκει ορισμενες αναφορες του κ από στοιχεια που αφορουν στον Αποκρυφισμο(Βασιλισκοι,Φοινικας,Λιθοι,,μαγεια-μαυρη και λευκη κ πληθος αλλα στοιχεια,που εχουν διαχρονικο συμβολισμο,που ομολογω αγνοω,αλλα εχω ακουστα ως στοιχεια τετοιων ) Ουτε όλα συνιστουν αυτοφυεις ιδεες της ΡΟΟΥΛΙΝΓΚ κι αυτό είναι κατι που ισχυει αντικειμενικα-όχι προσωπικη οπτικη.
.Αυτό εννοησα υπαινικτικο.Δηλαδη ενώ οι ηρωες ανηκουν στη συγχρονη εποχη ,δεν κινουνται σε ορους του καθημερινου κοσμου κ της πραγματικοτητας.Δεν είναι ένα σαφως κοινωνικο μυθιστορημα ουτε ομως ένα παραμυθι καθαρα σε πλαισιο α-χρονο κ φανταστικο.
Επισης στον ΧΠ υπαρχει εντονο και διαχυτο το στοιχειο του σκοτους ,του τρομου κ του θανατου κ δεσποζουν πολύ αγριες φιγουρες (τερατα,Παραφρονες,κλπ)σαδισμος κλπ.
Εχω πει ότι προσωπικα εγω δε θα το συνιστουσα σε παιδια.Το προτιμω για μεγαλυτερες λιγο ηλικιες.Αποψη μου.Αυτο δε σημαινει ότι το απορριπτω εξ ολοκληρου –αλλωστε αν προσεχες καλυτερα πολλες φορες εχω αναφερθει σε στοιχεια του που βρηκα ενδιαφεροντα,από τη μεταφραστικη προσεγγιση,ως τους χαρακτηρες ,αρα αν το αποκηρυσσα «για την πυρα» δε θα ειχα αναφορες σε αυτό διασπαρτες μαλιστα στα τοπικς..
Τα πραγματα παντως δεν είναι «όπως τα εχουμε μεσα μας»,όπως λες εσυ.Καλως η κακως.Επειδη λοιπον εγω εχω τα ματια μου ανοιχτα, συνηθιζω να μη βλεπω «μονο αυτό που εχω εγω μεσα μου»,αλλα να κατανοω/ερμηνευω/διερευνω κι αυτό που μου προσφερει ο απεναντι κ να ξεσκαρταρω τι αποδεχομαι και τι αποκρουω από αυτό!!!Το ότι μπορει να εντοπισω κατι αρνητικο δε σημαινει ότι το κομιζω εγω!Αν είναι δυνατον!
Ο δε Αγωνας για το δικαιο δεν εχει σχεση με το ΧΠ –απλως αντιπαρεβληθη σε διαφορες θεολογικης υφης αποψεις που ακουστηκαν εδώ-πχ «κακος θεος»!Θα σε παρακαλουσα να μην το προσωποποιεις τοσο κ να αφησεις αλλους –που με ξερουν-να κρινουν την αισθηση δικαιου που με διαπνεει η όχι.

@ΝΟΥΡΜΠΑΝΟΥ,εξαπολυεις ξεκαθαρα υβρεις και γενικα μια ανεξηγητη επιθετικοτητα κατά ατομων που δε σε προκαλεσαν πουθενα,απλως γιατι «τολμησαν» να πουν τη γνωμη τους-κοιταξε το αυτό γιατι παραπεμπει σε μια ζοφερη οπτικη,που δεν προσιδιαζει σιγουρα στο παρον φορουμ ,ουτε την παιδεια των περισσοτερων εδώ κ οποιουδηποτε καλου αναγνωστη…

@Λευτερη και Χολντεν ευχαριστω πολυ για την τοποθετηση σας κ χαιρομαι για την εποικοδομητικη ανταλλαγη αποψεων!

Last edited:
Εγώ ακόμη θυμάμαι πάντως τη μητέρα μου που έλεγε ότι γράφει σατανικά πράγματα!!! :μουάχαχα: Ποιος ξέρει από που το άκουσε!!!!!! :μουάχαχα:
[χιουμορ]Στην τηλεοραση φυσικα. Και δεν ξερω γιατι γελας μιας και η τηλεοραση ειναι οτι πιο αληθινο, τιμιο και σωστο μεσο ενημερωσης που υπαρχει. [/χιουμορ]

Εστω και ετεροχρονισμενα ας απαντησω και εγω. Φυσικα και δεν θα αναγνωριζοταν εκτος Ελλαδος. Ουτε εντος δεν θα καταφερνε να διακριθει μιας και υπαρχει ενα τρομακτικα μεγαλο ποσοστο πολιτων που δεν διαβαζουν βιβλια. Οποτε ουτε εμεις δεν θα μπορουσαμε να το εκτιμησουμε. Τωρα να μιλησουμε για την επιρροη που εχει μια ταση στην Αμερικη προς τον υπολοιπο κοσμο δεν νομιζω οτι θα βγαλει πουθενα μιας και ολοι ξερεται. Εδω βγαινουν αλλα και αλλα προιοντα στην Αμερικη (τελευταιας κατηγοριας) τα οποια καταφερνουν και γινονται γνωστα στον υπολοιπο κοσμο.
Μιας και αναφερατε την εκκλησια, μου κανει εντυπωση που δεν εχω ακουσει κατι για το nymphomaniac ακομα

Δεν νομίζω είναι διαφορετική η κουλτούρα μας. Δηλαδή δεν είναι πολλοί αυτοί που προτιμάνε φαντασία. Οπότε αν δεν πουλήσει σε Ελλάδα πως να πουλήσει σε εξωτερικό? Εκτός αυτού παρατηρείται μια αποστροφή (αδικαιολόγητη και την άποψη μου) απο τους νέους προς το βιβλίο συνεπώς δεν νομίζω να είχε τύχη.

Στη Βρετανία το παιδικό βιβλίο είναι ευρέως γνωστό μιας και έχουν κατατάξει αρκετούς συγγραφείς παιδικών βιβλίων όπως Lewis Carroll, Roahl Dahl, C. S. Lewis, J. M. Barrie και P. S. Travers, στην κλασσική αγγλική λογοτεχνία. Τα παιδικά βιβλία δεν έχουν όριο ηλικίας, γι' αυτό μπορούν να διαβαστούν από μικρούς κι από μεγάλους.

Στην Ελλάδα (και Κύπρο) οι πλήστοι εκδοτικοί οίκοι αναζητούν κάτι ευκολοπώλητο και δεν θα επένδυαν ποτέ σε ένα παιδικό βιβλίο, το οποίο δεν διαβάζεται καν από πιτσιρίκιας μιας και πρέπει να τα κυνηγήσουμε για να διαβάσουν. Γενικά οι Έλληνες δεν είναι φημισμένοι αναγνώστες όχι μόνο φαντασίας, αλλά γενικά και θα αναζητούσαν κυρίως κάτι το πιο ρεαλιστικό, παρά ιστορίες με μάγους και μυθικά τέρατα.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Χάρι Πότερ γράφτηκε στα ΑΓΓΛΙΚΑ, μια γλώσσα που ομιλείται σε πάμπολλες χώρες, σε σύγκριση με τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ που ομιλούνται από σχεδόν δυο δεκάδες εκατομμύρια. Επομένως η διαδικασία μετάφρασης θα έσωζε για τον εκδοτικό οίκο αρκετά χρήματα και χρόνο.

Νομίζω όμως ότι ο πιο ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ που οδήγησε αυτή τη σειρά στην επιτυχία είναι οι ΤΑΙΝΙΕΣ. Πριν τις ταινίες εγώ δε γνώριζα καν το όνομα Χάρι Πότερ. Ωστόσο, είχε πέσει ΤΡΕΛΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ και ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ τόσο για τις ταινίες, όσο και για τα βιβλία. Οι εταιρείες πίσω από τα μάρκετινγκ δεν ήταν απλές επιχειρησούλες αλλά εταιρίες κολλοσοί όπως SONY και COCA COLA.

Ποιός ξέρει; Μπορεί η Rowling να κατέχει στ' αλήθεια ένα μαγικό ραβδάκι ή να είχε πραγματική την τύχη με το μέρος της!