Αλλόκοτοι τρόποι για αφήγηση στον νέο κόσμο που πήρε να ξημερώνει

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Τρία πράγματα που έτυχα τελευταία και με παραξένεψαν.

1.
Είμαι σε ένα διαμέρισμα, αυτές τι μέρες, και από το απέναντι διαμέρισμα, στον διάδρομο, (δυο μέτρα μεταξύ τους οι πόρτες μας) ακούγεται η ανάγνωση audio book (στα Αγγλικά, βρίσκομαι εκτός Ελλάδας). Και προσέξτε: ακατάπαυστα! Τα διαμερίσματα αυτά είναι στούντιο. Την εν λόγω αφήγηση την ακούω τώρα που τα γράφω αυτά, καθώς το γραφείο όπου κάθομαι στο λαπτοπ μου είναι δίπλα στην πόρτα μου.

Την πρώτη μέρα που ήρθα χρειάστηκε να περιμένω λίγο έξω από την πόρτα κι εκεί μπορούσα να διακρίνω και την αφήγηση η οποία ήταν λίγο σαν σαπουνόπερα ("Ο Ματζούτσου είπε 'Πιστεύεις πως θα ορκιζόμουν στην ζωή του πατέρα μου εάν έλεγα ψέματα;' η Σουτζάτσα σκέφτηκε πως ο Ματζούτσου δεν θα ορκιζόταν στην ζωή του πατέρα του εάν έλεγε ψέματα. Ποτέ ο Ματζούτσου δεν θα έκανε έναν τέτοιον όρκο. Η Σουτζάτσα είπε 'Όχι, Ματζούτσου. Δεν πιστεύω πως λες ψέματα γιατί ορκίστηκες στην ζωή του πατέρα σου και ξέρω πως ποτέ δεν θα έκανες κάτι τέτοιο!'" κτλ.). Η ίδια γυναικεία φωνή τεχνητής νοημοσύνης διαβάζει ακατάπαυστα πρωί, μεσημέρι, βράδυ, ξημερώματα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ώρες την εβδομάδα, δίχως καμία διακοπή (ΠΟΤΕ!) μέσα σε ένα μικρό διαμέρισμα!

Και το διαμέρισμα κατοικείται κανονικά. Το ξέρω γιατί έχω πετύχει την πόρτα ανοιχτή, και την φωνή να συνεχίζει, βέβαια, να διαβάζει.

Όσο κι αν αγαπάμε τα βιβλία, βέβαια, αυτό απλά δεν είναι νορμάλ. Να πω την αλήθεια, δεν ξέρω καν αν είναι βιβλίο ή κάτι από τον νέο θαυμαστό κόσμο, όπως η ακατάπαυστη περιγραφή μίας ατελείωτης σαπουνόπερας. Ή αν έφτασε ο καιρός που έχεις την ΤΝ να φτιάχνει και να διηγείται μια ιστορία στο πόδι.

2.
Το δεύτερο πιστεύω πως θα το έχετε τύχει κι εσείς. Σε βιντεάκια (όπως reel στο Instagram) κάποιος περιγράφει στο πόδι, μέσα σε 1 λεπτό, μια ολάκερη ταινία, έχοντας να παίζουν κοπτοραπτική σκηνές από την ταινία. Και πάλι, με τρέξιμο, δίχως κενά ανάμεσα στις λέξεις (τι κενό να αφήσεις όταν πρέπει να βγάλεις μιάμιση ώρα σε λεπτό;)

Έτυχα εχθές π.χ. το "Blue Velvet" του Λυντς ("Ο νεαρός άντρας έσκυψε και είδε πως κάτω υπήρχε ένα κομμένο αφτί..." κτλ.). Και πάλι φωνή AI (ανδρική) με ταχύτητα x1.5 ή x2.

3.
Το τρίτο, το είχα τύχει ξανά, και τώρα το κάνει μια κοπέλα που βλέπω αυτόν τον καιρό. Βλέπει στο κινητό σειρές σε ταχύτητα x2! Ο ήχος ρυθμισμένος να μην αλλάζει ο τόνος της φωνής, αλλά ένα ακατάπαυστο τροχάδι δίχως κενά, και πάλι.

Και με όλα αυτά λέω por dios! Καταρχήν, πώς γίνεται να ακούς ακατάπαυστη αφήγηση πρωί μεσημέρι βράδυ; Ή πώς γίνεται να μηδενίζεις μια ολάκερη ταινία, με τις στιγμές της, τις δυναμικές της (εντάσεις, ήσυχες στιγμές), τις όποιες ερμηνείες, την απολαυστική της αφήγηση, όταν την συρρικνώνεις ολάκερη σε ένα λεπτό. Και το ίδιο και με την αφήγηση x2. Προς τί ο βιαστικός βομβαρδισμός αντί για την απόλαυση της αφήγησης;

Και πού χάθηκε η παύση; η οποία είναι μέρος της μουσικής, της αφήγησης, της ζωής όλης;

Οι βιβλιόφιλοι του παλιού κόσμου συνήθως όταν διαβάζουμε βιβλία που αγαπάμε σταματάμε για λίγο, και παίρνουμε μια ανάσα κοιτάζοντας πόσες σελίδες απομένουν, από έγνοια για το πόσο μπορεί να κρατήσει αυτήν η απόλαυση. Γιατί τρέχει ο κόσμος; Πού πιστεύει πως τάχα θα φτάσει; (Να τι παθαίνεις αν δεν διαβάζεις Καβάφη! :)))) )

Όλα αυτά σε μια εποχή που η αφήγηση κι η Πληροφορία είναι σπασμωδική και δίχως συνοχή. Βλέπω κι εγώ reels, όπου περνάω από το ένα θέμα στο άλλο σε δευτερόλεπτα, βουρκώνω με ένα σκυλάκι που το σώσανε, γελάω με μια σκηνή Seinfeld, βλέπω τον Knopfler να σχολιάζει έναν δακτυλισμό και στο μεταξύ έχω διώξει στο μισό δευτερόλεπτο ένα σωρό άλλο ενδιάμεσα βιντεάκια. Κάποτε οι αφηγήσεις ήταν βιβλία, ταινίες, παραμύθια, μακρόσυρτα ανάμεσα σε μια αρχή και ένα τέλος. Τώρα μπορεί να μην υπάρχει καν τέλος. Έχουν τάχα τέλος οι Simpsons ή το One Piece; Κι ακόμη κι αν αποκτήσουν, θα έχει την παραμικρή διαφορά και άρα αξία;

Δεν ανήκω στους καταστροφολόγους και απολαμβάνω αυτήν την μαγική εποχή, αλλά αυτά που μόλις έγραψα εδώ, μου μοιάζουν στραβά. Σαν να πήραμε κάτι περίτεχνα λαξεμένο στο μάρμαρο, που κάποτε το λειτουργούσαμε σε ένα μυστήριο μύστες, και ξάφνου βρεθήκαμε να ξεπετάμε βιαστικά κόπιες από κακοφορμισμένο πλαστικό χωρίς να θυμόμαστε καν τι αναπαριστά και γιατί το θαυμάζαμε. Δεν ξέρω αν το λέω καλά.

Με ενδιαφέρον να ακούσω τις δικές σας εμπειρίες κι απόψεις.

Last edited:
Πρόσφατα είχα έναν παρόμοιο προβληματισμό. Καθώς χάζευα reels σκέφτηκα ότι ο τόσο τεράστιος όγκος περιεχομένου χάνει οποιαδήποτε αξία που μπορεί να έχει το κάθε ένα μεμονωμένο reel. Ειδικά η ευκολη πρόσβαση που έχουμε σε κάθε είδος τέχνης που υπάρχει αφαιρεί το οποιοδήποτε ενδιαφέρον που μπορεί να έχει. Εμένα με ξενερώνει αυτή η ευκολία πρόσβασης και ο τεράστιος όγκος που υπάρχει στη μουσική στις ταινίες στην ζωγραφική κλπ. Σαν να μην υπάρχει νόημα πλέον να εστιασω σε κάποιο συγκεκριμένο έργο. Έχω κάνει προσπάθειες να ακούσω διαφορα νέα τραγούδια αλλά δεν μπορώ να βρω κάποιο νόημα ή έστω κάποια ευχαρίστηση σε κανένα. Φαίνονται τόσο εφήμερα και κενά. Σε παλιότερα τραγούδια 90s και πιο πριν, κάτι ενδιαφέρον βρίσκω που και που με την έννοια ότι σε αυτά δεν ανιχνευω αυτο το εφήμερο και ανούσιο αλλά μπορώ να βρω κάτι με το οποίο είτε θα ταυτιστω είτε απλώς θα μου αρέσει σαν μουσική. Ίσως να χρειαστεί μια νέα θεώρηση της σύγχρονης τέχνης όπου θα μπορεί να επαναπροσδιοριστει η αξία της για να έχει νόημα να υπάρχει στο σήμερα. Εννοώ με τα έως τώρα δεδομένα τι προσφέρει πλέον η τέχνη στον καθένα πέρα από κάτι για να σκοτώνει την ώρα του; Δεν ξέρω, ίσως να υπερβάλλω και να υπάρχουν άνθρωποι που όντως κάτι παίρνουν από κάθε μορφή της σημερινής τέχνης.

@Φαροφύλακας νομίζω ότι όλα αυτά τα "συμπυκνωμένα" είναι για αυτούς που θέλουν να παραστήσουν ότι ξέρουν, αλλά δεν έχουν την υπομονή και τη συγκέντρωση να μάθουν. Ξεκάθαρα. Είναι η εποχή του επιφανειακού, της σύμπτυξης του χρόνου και του καιροπετάγματος στα πάντα.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Δεν νομίζω πως είναι αυτό @ΚρίτωνΓ γιατί δεν τα κυνηγάς. Απλά πετάγονται. Ακόμη κι εγώ κάθομαι και βλέπω λίγα δευτερόλεπτα για ταινίες που είμαι βέβαιος πως δεν θα δω. Λέω π.χ. "α, για δες, βάσισαν όλη την υπόθεση σε αυτό το εύρημα..." και έπειτα σμπρώχνω και πάω στο επόμενο βιντεάκι (που μπορεί να είναι απόσπασμα από παλιό καλό ινδικό σινεμά:)))) )

Είναι ότι κάθε ιστορία που μπορεί να βαστήξει μιάμιση ώρα, θα έχει σίγουρα τουλάχιστον ένα ενδιαφέρον στοιχείο για να σε κρατήσει 1 λεπτό, οπότε οι περισσότεροι θα χαζέψουν τουλάχιστον μερικά δευτερόλεπτα, κι επίσης πιο εύκολα θα πάρει σχόλια, πράγμα που θα πιάσει ο αλγόριθμος και θα μπουστάρει το reel.

Ναι και η ταινία που έβλεπε π.χ. η δικιά μου εχθές σε ένα κανάλι με τον σούπερ αποκαλυπτικό τίτλο RushMiniDrama: With His Golden Finger Trading System, He Led His Whole Family to a Happy Life! (πρόσεξε πως είναι κάθετα για να βλέπεται άνετα στην οθόνη του κινητού).

όπου απ' όσο καταλαβαίνω, κάποιος από το μέλλον μπαίνει στο σώμα κάποιου τύπου που (μόλις; ) πέθανε και ζει την ζωή του. Μόνο που ο προηγούμενος ήταν κάθαρμα κι αυτός βγάζει έναν καλύτερο χαρακτήρα κι όλο απορούν.

Δεν κρίνω την υπόθεση. Πολλές ταινίες του '80 που αγάπησα ήταν μαγικές κι απλοϊκές (η συγκεκριμενη πλοκή θυμίζει και το αγαπημένο "Ο Παράδεισος Μπορεί να Περιμένει" (1978) με τον Γουόρεν Μπίτι.) Αλλά το σημειώνω γιατί αλλού το βλέπει κανονικά, κι αλλού το βάζει στο x2. Το οποίο από την μία με παραξενεύει κι από την άλλη πάλι το καταλαβαίνω: Δουλεύει πολύ, έχει λίγο ελεύθερο χρόνο, το να βλέπει αυτές τις ταινίες την χαλαρώνει (και συχνά την κοιμίζει όταν δεν την πιάνει ύπνος από υπερένταση) και η ταινία είναι σχεδόν δυόμιση ώρες.

Γενικά η διάθεσή μου δεν είναι "να κράξω" ή οτιδήποτε τέτοιο, απλά το σημειώνω ως σημάδι της νέας εποχής.

Παρεμπιπτόντως, αφότου έγραψα την αρχική ανάρτηση, έγινε το εξής μαγικό: για πρώτη φορά η ακατάπαυστη αφήγηση της απέναντι πόρτας σταμάτησε, πρώτη φορά για κάπου μισή ή μία μέρα, λες και διάβασε αυτά που έγραψα. :)))) Τώρα είμαστε και πάλι πίσω στην αδιάκοπη αφήγηση. Με παραξενεύει, ρε παιδί μου.

Last edited:
Δεν ανήκω στους καταστροφολόγους και απολαμβάνω αυτήν την μαγική εποχή, αλλά αυτά που μόλις έγραψα εδώ, μου μοιάζουν στραβά. Σαν να πήραμε κάτι περίτεχνα λαξεμένο στο μάρμαρο, που κάποτε το λειτουργούσαμε σε ένα μυστήριο μύστες, και ξάφνου βρεθήκαμε να ξεπετάμε βιαστικά κόπιες από κακοφορμισμένο πλαστικό χωρίς να θυμόμαστε καν τι αναπαριστά και γιατί το θαυμάζαμε. Δεν ξέρω αν το λέω καλά.
Στραβά για ανθρώπους μιας ηλικίας μπορεί να είναι, για τους νεότερους μπορεί να μην είναι. Έχω την αίσθηση, καιρό τώρα, ότι η γενιά μας (40+) δυσκολεύτηκε πολύ να έρθει σε επαφή με τα πολιτισμικά "προϊόντα", από την άποψη ότι έπρεπε να πας στον φυσικό χώρο (βιβλιοπωλείο, δισκάδικο, γκαλερί, κινηματογράφο κλπ) όχι στον ηλεκτρονικό για να δεις/αγοράσεις ό,τι ήθελες. Νομίζω αυτή η μετάβαση και η δυσκολία κάποτε (ειδικά για όσους ζούσαν/ζουν στην ελληνική επαρχία) μας έκανε να εκτιμούμε περισσότερο κάποια πράγματα και να τα απολαμβάνουμε σε μάκρος και βάθος χρόνου. Θυμάμαι ως φοιτητής την περίοδο '99-'06 παίρναμε βιντεοκασέτες κορεάτικου κινηματογράφου με την κοπέλα μου, τις βλέπαμε δυο φορές και μετά καθόμασταν και τις συζητούσαμε επί ώρες -ή ως μαθητής έστελνα χρήματα σε φάκελο για να παίρνω κασέτες δι΄αλληλογραφίας. Η όλη διαδικασία με έκανε να θεωρώ το "προϊόν" ως κάτι πολύτιμο και προσπαθούσα να εκτείνω τον χρόνο για να το επεξεργαστώ περισσότερο [βλέπουμε π.χ. σε κάτι παλιά, κλασικά μυθιστορήματα (φλυαρώ τώρα ακατάπαυστα, συμπαθάτε με) ανθρώπους που ξέρουν απ΄έξω ολόκληρα ποιήματα ή αποσπάσματα βιβλίων. Πάντα σ΄αυτές τις περιπτώσεις ζήλευα επειδή θα ήθελα κι εγώ να μπορώ να απαγγείλω Όμηρο ή σονέτα του Σαίξπηρ, αλλά διαπίστωσα πως αυτό γινόταν επειδή αυτά ήταν τα μόνα βιβλία που είχε ο κόσμος στη διάθεσή του και τα διάβαζε τόσο συχνά και τόσο πολύ, που τα μάθαινε απ΄έξω, σε αντίθεση με την εποχή μας που κυκλοφορούν τόσα πολλά, που μάλλον δεν θα προλάβουμε να διαβάσουμε όσα θέλουμε].

Και πού χάθηκε η παύση; η οποία είναι μέρος της μουσικής, της αφήγησης, της ζωής όλης;

Όλα αυτά σε μια εποχή που η αφήγηση κι η Πληροφορία είναι σπασμωδική και δίχως συνοχή.
Πολύ σωστή διατύπωση. Προφανώς είναι η εποχή τέτοια που ίσως εμείς δεν την καταλαβαίνουμε αλλά κάποιοι άλλοι βιώνουν τα πράγματα μ΄αυτόν τον τρόπο. Προσωπικά, με απασχολεί πάρα πολύ το όλο θέμα του χρόνου: πόσο χρόνο έχει κανείς στη διάθεσή του να διαβάσει/ακούσει/παρακολουθήσει πολιτιστικά γεγονότα. Διότι, κακά τα ψέμματα, προσωπικά έφτασα στα 35 (σχεδόν) για να καταλάβω τι μου γίνεται και να κατασταλάξω στις προτιμήσεις μου, ώστε να αρχίσω να τα παρακολουθώ. Και διαπιστώνω ότι ο χρόνος δεν μου φτάνει. Πρέπει να δουλέψεις, να φας, να ξεκουραστείς, να πας σουπερ, να κάνεις έναν περίπατο κλπ κλπ. Ένα παράδειγμα (εξακολουθώ να φλυαρώ...): στις λίστες επιθυμητών έχω +/- 2500 βιβλία. Αν υποθέσουμε ότι χρειάζομαι 3 μέρες για να διαβάσω ένα βιβλίο (που κάποτε χρειάζονται περισσότερες) φτάνουμε στις 7500 μέρες, δηλαδή 20 χρόνια! Σ΄αυτά δεν προσμετρούνται οι ταινίες, οι βόλτες κλπ κλπ.
Άρα, μήπως το 2Χ και οι συνεχείς αφηγήσεις είναι λύση;
Δεν ξέρω...

Έλλη Μ

Συντονιστής
@ΜιΛάμπρος νομιζω καποιοι ισως ορθά δεν την αποδεχονται (πιστευω οτι ολοι την καταλαβαινουμε, καποιοι απλως δεν την αποδεχονται και δεν τους αφορα) οταν, για παραδειγμα, καποιος εχει στο συνειδητό του τη λεξη story ως αφηγηση και, πλεον, η λεξη εχει καταντησει να σημαινει παραθεση ατάκτως ερριμμενων εικονων, από τη μια free gaza κι απο την αλλη aperol spritz με φοντο το ηλιοβασιλεμα και διαβαζοντας, ξερω γω, Βιττγκενστάιν. Καμια συνοχή, κανενας ειρμος, καμια αφηγηση,μεγαλο κοινο, μεγαλη ζητηση, therefore μεγαλη προσφορα.

Η προσφορα προσαρμοζεται και διαμορφωνεται από τη ζητηση, not the other way around. Μιλαμε για προϊόντα και καταναλωτες. Ξεκαθαρα.Και καθεις,.κοιτα να αναλισκεται οπου τραβα η ψυχη του. .

Last edited: