Ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων : υπέρ ή κατά ?

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πιστεύω πως η άνοδος της ακροδεξιάς οφείλεται πολύ και στο μεταναστευτικό πρόβλημα.

Οι περισσότεροι αυτοί άνθρωποι είναι ταλαίπωροι αλλά η Ευρώπη βλέπει πως αλλάζει άρδην η φυσιογνωμία της δίχως να έχει πραγματικά αποφασίσει γι' αυτό και οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις έχουν ευθύνη.

Ο @ΚρίτωνΓ έχει δίκιο σε πολλά. Πράγματι, μοιάζει να υπάρχει μια παλινδρόμηση στον πλανήτη αλλά καί στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μοιάζει να έχει απομακρυνθεί κι ο κόσμος αρχίζει να ξαναβράζει σαν καζάνι. Οπότε δεν ξέρω γιατί δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος. Ίσως είναι η φύση μου έτσι. :))))
 
Θεωρώ πολύ σημαντικό στοιχείο στο τομέα της παιδείας, έναν απο τους σημαντικότερους τομείς οποιασδήποτε κοινωνίας όχι μόνο της ελληνικής, τη δωρεάν πρόσβαση απ' όλους! Και ρωτάω τώρα εγώ, που δεν έχω σχέση άμεση με το εκπαιδευτικό σύστημα απλά έχω περάσει απο αυτό, πως θα επιτευχθεί η ελεύθερη πρόσβαση στη παιδεία με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ξέροντας ποια είναι η ελληνική νοοτροπία περί ωχαδερφισμού, ρουσφετιού και βολέματος; Απλά ρωτώ.

Διάβασα και κάτι για αξιολόγηση. Υπάρχει τέτοιο πράγμα στην Ελλάδα και δεν το ξέρω; Και τι είναι αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε οτι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα υπάρξει αξιολόγηση; Απλά ρωτώ.

'Εχει ανακοινωθεί κάποιο πρόγραμμα-σχέδιο λειτουργίας αυτών των ιδιωτικών πανεπιστημίων; Πως θα ελέγχονται; Πως θα χρηματοδοτούνται;
 
Δωρεάν πρόσβαση δεν υπάρχει. Είναι "αστικός μύθος" πια...
Τα παιδιά ξεκινάν φροντιστήριο από το δημοτικό πλέον, οι γονείς πληρώνουν ένα σκασμό χρήματα και η παραπαιδεία ανθίζει.

πως θα επιτευχθεί η ελεύθερη πρόσβαση στη παιδεία με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια,
Τι θα πει ελεύθερη πρόσβαση στην παιδεία; Δεν νομίζω να ευσταθεί αυτό σαν έκφραση!
Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα έχουν άλλο χαρακτήρα από αυτόν που είχαν τα Δημόσια. Αυτή είναι η διαφορά για την ώρα. Ποιός μπορεί να προβλέψει το μέλλον;
Με την λογική πως η σχέση πανεπιστημίου - φοιτητή, θα είναι δούναι και λαβείν, τότε δεν θα έπρεπε να υπάρχει τίποτα το ιδιωτικό.

Όσο για την αξιολόγηση, ναι υπάρχει στα χαρτιά.
Το ότι δεν εφαρμόζεται δε φταιν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια αλλά το ίδιο το κράτος που αρέσκεται χρόνια τώρα σε παρόμοιες καταστάσεις.

Πως θα ελέγχονται;
Γιατί να ελέγχονται;
Τα Δημόσια πως "ελέγχονται";

Όλα τα παραπάνω είναι απόψεις και κουβέντα να γίνεται! 😁😁
 
@Νικόλας Δε Κιντ εννοείται οτι κάνουμε κουβέντα, αλίμονο! :)

Τα παιδιά ξεκινάν φροντιστήριο από το δημοτικό πλέον, οι γονείς πληρώνουν ένα σκασμό χρήματα και η παραπαιδεία ανθίζει.
Στα λόγια μου έρχεσαι. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα της παιδείας αυτό και δεν βλέπω πως ακριβώς θα λυθεί με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημιών που στο τέλος θα υποβαθμίσουν τα δημόσια; Θα κάνουν φροντιστήρια τα παιδιά, θα σκάνε ένα σκασμό λεφτά οι γονείς που θα καλούνται μετά να σκάσουν άλλον έναν σκασμό λεφτά για να μπούνε τα παιδιά τους στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο, το οποίο εννοείται οτι θα είναι πρώτο στις προτιμήσεις όταν τα πτυχία του θα έχουν μεγαλύτερη αξία απο αυτά του δημοσίου... Και γιατί θα πρέπει να δεχτώ ως σωστό την άνθηση της παραπαιδείας αντί να προσπαθώ να τη πατάξω;...

Απο τη άλλη θα πρέπει να εξαλειφθεί κάποια στιγμή η νοοτροπία του έλληνα γονέα που θέλει να δει το παιδί του γιατρό, δικηγόρο και δεν ξέρω γω τι άλλο ικανοποιεί τη προσωπική του ματαιοδοξία....

Τι θα πει ελεύθερη πρόσβαση στην παιδεία; Δεν νομίζω να ευσταθεί αυτό σαν έκφραση!
Μια χαρά ευσταθεί. Δεν έχουν όλοι το ίδιο οικονομικό υπόβαθρο στη κοινωνία. Για μένα η παιδεία θα πρέπει να είναι δωρεάν μέχρι και την τριτοβάθμια. Πως ακριβώς θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες στη παιδεία το παιδί ενός μεσοαστού Έλληνα; Για να μην πω για το παιδί του μεροκαματιάρη. Γιατί θα πρέπει να βγάζει μία καλή σχολή μόνο αυτός που έχει χρήμα. Αυτό σηκώνει μεγάλη κουβέντα!

Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα έχουν άλλο χαρακτήρα από αυτόν που είχαν τα Δημόσια.
Ναι, θα υποβαθμιστούν τα δημόσια όταν όλο το χρήμα θα πηγαίνει στα ιδιωτικά

τότε δεν θα έπρεπε να υπάρχει τίποτα το ιδιωτικό.
Οτιδήποτε ιδιωτικό παύει να είναι δημόσιο αγαθό και γίνεται κερδοσκοπική επιχείρηση με απώτερο σκοπό το κέρδος φυσικά. Πως ακριβώς αυτό θα ωφελήσει τη παιδεία που είναι δημόσιο αγαθό αν δεν μπουν δικλείδες ασφαλείας; Κρατώ τις επιφυλάξεις μου.

Γιατί να ελέγχονται;
Τα Δημόσια πως "ελέγχονται";
Η αξιολόγηση θα πρέπει να υπάρχει παντού σε μία κοινωνία, πόσο μάλλον στη παιδεία! Ποιος θα εγγυάται για το κύρος του ιδιωτικού πανεπιστημιακού ιδρύματος; Και εννοείται οτι η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται απο ανεξάρτητους φορείς. Και ποιος θα τους επιλέγει αυτούς;.... Επειδή η αξιολόγηση είναι ανύπαρκτη στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα (και παντού σε αυτή τη χώρα...) έχουμε φτάσει σήμερα να είμαστε
μπουρδέλο
 
Απολογούμαι προκαταβολικώς που παρεμβαίνω. Επειδή απ'την αρχή το νήμα μου'κανε κομματάκι τρολ (αλλά ευτυχώς διατυπώθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες και πολύ νηφάλιες απόψεις), άκαιρο και άτοπο για έναν χώρο όπου (προσωπικά) μπαίνω για να μοιραστώ, να μάθω και να ξαναμάθω, αν ήθελα να συζητήσω για τα κάθε λογής νομοσχέδια υπάρχουν άλλοι τόποι γι'αυτόν τον λόγο.

Αν θέλουμε λοιπόν να κάνουμε λόγο για την εκπαίδευση, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από κάτω: την πρωτοβάθμια. Να πάμε στη δευτεροβάθμια και μετά να πιάσουμε τα πανεπιστήμια. Πολύ ευγενικά, προκαλώ όποια/όποιον θέλει να έρθει μια εβδομάδα να μπει μαζί μου σε τάξεις γυμνασίου να δει τι έχουμε "καταφέρει" ως πολιτεία και κοινωνία (βάλτε τα εισιτήρια, βάζω διαμονή και φαγητό-δεν κάνω πλάκα). Από την πτωχή και λειψή εμπειρία μου και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και στη δευτεροβάθμια (πια), συμπεραίνω ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται για τα παιδιά. Ότι κανένας δεν έχει ιδέα τι γίνεται, κανένας δεν έχει ιδέα πώς να διορθώσει τα πράγματα. Και, αν υπάρχει κάποιος που έχει, δεν έχει δυστυχώς τα γεννετήσια μόρια για να το πράξει.

Ήδη διατυπώθηκε από τον @Νικόλας Δε Κιντ πολύ ορθά: η αγορά θα κάνει το ξεσκαρτάρισμα. Το παιδί που θέλει να σπουδάσει ιατρική σε σοβαρό πανεπιστήμιο θα στρώσει τον πισινό της/του για να περάσει στο ΕΚΠΑ ή το ΑΠΘ, δεν θα πάει στο ιδιωτικό. Ας μην κοροϊδευόμαστε.

...και ας μην μιλήσουμε για αξιολόγηση...
 
Αν θέλουμε λοιπόν να κάνουμε λόγο για την εκπαίδευση, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από κάτω: την πρωτοβάθμια.
Αφενός.
Δηλαδή, ας γελάσω. Θυμηθηκα που επεκταθηκε το ωραριο του ολοημέρου απο την ΚΕραμεως εως τις 5+ (και καταργηθηκε η αργια των 3 Ιεραρχων κι ανατριχιαζω με αυτες τις ρηξικελευθες αποφάσεις), που ουτε δασκαλους εχουν για το ολοημερο, ουτε διαβαζουν τα παιδια, ουτε σταθερος ειναι ο δασκαλος κλπ κλπ. Για να μην σχολιάσω τι γινεται, άν απουσιασει η αρρωστησει καποιος δασκαλος... Γελοιότητες.

Αφετερου, δεν μπορώ να καταλαβω γενικότερα την πoλωση ενθεν κι ενθεν, αναμεσα στις δυο απόψεις.
Οπως υπάρχουν επιχειρηματα υπερ ετσι ειναι κι ευλογες οι αμφιβολίες που εγειρονται από τους πιο σκεπτικιστές. Και δεν μιλω για τον φουρναρη φίλο μου ή τον κάθε ασχετο επι του θεματος, αλλά κι απο τους ιδιους τους καθηγητές που βλεπουν τα τελευταια 10-15 χρονια την υποβαθμιση του δημοσιου πανεπιστημιου ποικιλοτρόπως.
Οι προσωπικές μου, σκόρπιες σκέψεις επι του θεματος ειναι οι εξής:
Αλλο αν πρεπει η παιδεια δωρεαν κι άλλο αν ειναι επι του πρακτέου
Διαφορα πανεπιστημια του εξωτερικου εχουν εδώ κολλέγια, σχολές κλπ κλπ καθως επίσης ιδιωτικά ΙΕΚ που απορροφούν όσους δεν δινουν ή δεν τα καταφέρνουν στις Πανελληνιες η ύπαρξη των οποίων καμια βελτιωση δεν εφερε στο δημόσιο πανεπιστημιο, παρόλο τον οποιο ανταγωνισμο. Και ναι, στην πλειονότητα αυτών, το επιπεδο και το πρόγραμμα σπουδών ειναι χαμηλό. Κι όσοι φυσικά, ήταν να φυγουν στο εξωτερικό για σπουδές, δεν τους σταματησε αυτή η εναλλακτικη.
Τα ιδιωτικά πανεπιστημια, αδυνατώ να καταλάβω πώς θα στερήσουν απο εκεινον που δεν μπορεί να τα πληρωσει την πρόσβαση στο δημόσιο ΑΕΙ, εκτός κι αν μιλάμε για ιδιωτικοποιηση και των δημοσιων πανεπιστημίων.
Τελος, φανταζομαι οτι δεν θα ερθει το Χαρβαντ εδώ να ανοιξει παράρτημα και όποιο Πανεπιστημιο, χρειαζεται σοβαρές υποδόμές βλέπε derre, δεν μιλάμε για τη ΣΒΙΕ.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Η δωρεάν εκπαίδευση, όπως είπε πιο πάνω κι ο @Νικόλας Δε Κιντ είναι φαντασίωση. Και το λέω πληρώνοντας ένα σημαντικότατο μπάτζετ για το παιδί μου. Η Εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές.

Λίγος περισσότερος ανταγωνισμός θα κάνει καλό σε όλους.

Να σας πω και την εμπειρία μου, πριν δεκαετίες, σε χώρα της Δυτικής Ευρώπης. Πήγα στα 18 μου. Έστειλα απλά επιστολή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ όπου ρωτούσα εάν με δέχονται. Με δέχονταν (τότε) όλοι, απλά και μόνο με το απολυτήριο του Λυκείου. Επέλεξα ένα ΤΕΙ (αντί για πανεπιστήμιο) γιατί εκείνο με ενδιέφερε. Έτσι σπούδασα αντί κάτι τυχαίο (όπως κάνουν πολλοί εδώ με αυτό το ανεκδιήγητο σύστημα), κάτι που με ενδιέφερε αληθινά.

Τα μαθήματα ήταν πολύ καλά. Όταν διάβαζα περνούσα, όταν τα φόρτωνα στον κόκορα κοβόμουν. Δεν είχε ποτέ καταλήψεις. Δεν υπήρχαν γκράφιτι στους τοίχους. Κάτω υπήρχαν καθαρές μοκέτες κι ένιωθες σαν να ήσουν σε σπίτι. Μήτε κόμματα υπήρχαν μέσα στα Πανεπιστήμια. Όταν ήρθα στην Ελλάδα και πήγα με έναν φίλο στο ΤΕΙ, για να γραφτεί, και είδα κομματικά στέκια, έπαθα αυτό που ονομάζουμε "πολιτισμικό σοκ". Στην δική μου αντίληψη, η πραγματική παθογένεια είναι ο κομματικός λομπισμός μέσα στα πανεπιστήμια και το ότι κάθε μειονοψηφία μπορεί και κλείνει σχολεία και πανεπιστήμια και δει ατιμωριτί.

Όπως και να έχει, όλα αυτά είναι λυμένα στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα είναι άλυτα, και κατά την προσωπική μου άποψη, και λυπάμαι που θα το πω, από καθαρές χρόνιες ιδεοληψίες. Χαίρομαι γιατί νιώθω πως σιγά-σιγά ήρθε η ώρα όλα αυτά να αλλάξουν.

Κι ίσως γι'αυτό είμαι αισιόδοξος. Είδα πολλά στραβά να αλλάζουν μέσα στις 10ετίες. Είδα την αποδοχή των γκέι, την αποδαιμονοποίηση της κάνναβης (εγώ για βλαβερή την έχω, αλλά ηρωίνη δεν είναι, κι ούτε πεθαίνει κόσμος από αυτήν, όπως από το αλκοόλ), μακάρι να δω τώρα και την αποτελεσματική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, και άντε αύριο-μεθαύριο και τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας! :))))

Άλλα από αυτά γέρνουν στα αριστερά, άλλα στα δεξιά, αλλά όλα είναι στην δική μου αντίληψη προς μια καλύτερη Ελλάδα.

Πάντως, όσον αφορά την εκπαίδευση, χειρότερα από αυτό το χάλι, απλά δεν γίνεται.
 
Μια παρένθεση πάνω σε αυτό που λέει ο @Φαροφύλακας.
Επειδή ήμουν φοιτητής και στην Ελλάδα σε Πανεπιστήμιο αλλά και στην Αγγλία, νομίζω απλά από θέμα οργάνωσης και υποδομών δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Αυτό δεν έχει σχέση με τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, αλλά το λέω ως μιας γενικότερη διαπίστωση ως προς το σύστημα παιδείας μας, το οποίο θέλει αλλαγή και ξήλωμα από τα νήπια.

Απο τη άλλη θα πρέπει να εξαλειφθεί κάποια στιγμή η νοοτροπία του έλληνα γονέα που θέλει να δει το παιδί του γιατρό, δικηγόρο και δεν ξέρω γω τι άλλο ικανοποιεί τη προσωπική του ματαιοδοξία....
Αν κάποιος γονιός θέλει ντε και καλά να σπουδάσει το παιδί του μια από τις ειδικότητες που αναφέρεις, νομίζεις θα τον σταματήσει η ακύρωση της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα; Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει για το Ανατολικό μπλοκ και τις σχολές του!

. Για μένα η παιδεία θα πρέπει να είναι δωρεάν μέχρι και την τριτοβάθμια.
Για μένα πάλι η εκπαίδευση (παιδεία είναι κάπως γενικός ο όρος) πρέπει να είναι ποιοτική και αποδοτική.
Αν είναι να είναι δωρεάν και να έχει αυτό το μαύρο χάλι που έχει σήμερα δε μου λέει τίποτα.
Πανεπιστήμια σε κάθε ραχούλα, καθηγητές και μαθητές δευτεροβάθμιας αδιάφοροι, βάση εισαγωγής σε ΑΕΙ 3 (!!!), άνθηση παραπαιδείας κλπ. Αυτό δεν είναι δωρεάν εκπαίδευση αλλά δωρεάν κοροϊδία.

Και για να μην μακρηγορώ άλλο θα κλείσω κάπως έτσι.
Δεν ξέρω τι θα γίνει με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια αλλά δεν συμμερίζομαι εσχατολογικές απόψεις ή καταστροφολογίες τύπου θα σπουδάζουν οι πλούσιοι και οι φτωχούληδες θα μένουν απ' έξω, γιατί απλά δεν υπάρχουν όχι μόνο αποδείξεις αλλά ούτε καν ενδείξεις.
Εδώ κολλάει η παροιμία "Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε".

Τα ιδιωτικά πανεπιστημια, αδυνατώ να καταλάβω πώς θα στερήσουν απο εκεινον που δεν μπορεί να τα πληρωσει την πρόσβαση στο δημόσιο ΑΕΙ, εκτός κι αν μιλάμε για ιδιωτικοποιηση και των δημοσιων πανεπιστημίων.
@Έλλη Μ τα είπες δίκαια σε μια μόνο πρόταση! Εύγε παιδί μου!:αγκαλιά:

Άλλη μια φορά λοιπόν να πω πως η όλη φασαρία γίνεται για το Δημόσιο (όπως πάντα στην Ελλάδα).
Όλα τα άλλα είναι θεωρίες...
Και για να μην μπερδευόμαστε. Παραπαιδεία είναι οι ιδιαιτεράδες και όχι τα φροντιστήρια που πληρώνουν φόρους, έχουν κρατήσεις, μισθοδοσίες κλπ
 
Και για να μην μπερδευόμαστε. Παραπαιδεία είναι οι ιδιαιτεράδες και όχι τα φροντιστήρια που πληρώνουν φόρους, έχουν κρατήσεις, μισθοδοσίες κλπ
Εδω νομίζω οτι αστειευεσαι βεβαιως.

Φυσικα και ειναι παραπαιδεια τα φροντιστήρια που πληρωνουν φορους, μισθοδοσιες κλπ κλπ. Φοροφυγαδες δεν ειναι.

Οριακα, και τα φροντιστήρια ξενων γλωσσων θα τα χαρακτηριζα ως τετοια, αν σκεφτεις οτι δυο γλωσσες εχουν υπαχθει στην πρωτπβαθμια εκαπιδευση ως υποχρεωτικα μαθηματα.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Παιδιά, μια βαθιά αποτυχία είναι το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Θα μπορούσα να γράψω μισό βιβλίο.

Εγώ να το φέρω κι αλλιώς. Δεν έχουν μερίδιο ευθύνης για τα χάλια του όσοι διαρκώς πασχίζουν να βάλουν φρένο σε κάθε ουσιαστική προσπάθεια για αλλαγή; Ας είναι οι συνδικαλιστές, ή ας είναι κι οι φωνασκούσες οργανωμένες φοιτητικές μειονοψηφίες;
 
Δημητρη, as in everything, it takes two to tango. Προφανώς και εχουν και προφανως η παιδεία οπως κι αλλοι σημαντικοι τομεις εχουν το μαυρο τους το χαλι και προφανως τα τελευταια σαραντα χρονια ακουμε για αλλαγες και αναδιαρθωσεις και ποτε δεν εχουμε δει ουσιαστικη και μονιμη αλλαγή κι η προσωπικη μου αποψη ειναι πως οτιδηποτε μπορει να αλλαξει, αν υπαρχει πολιτική βουληση και θαρρος σύγκρουσης με οποιοδηποτε μικροομαδα ή μεγαλοομαδα συμφεροντων.
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Τα ιδιωτικά πανεπιστημια, αδυνατώ να καταλάβω πώς θα στερήσουν απο εκεινον που δεν μπορεί να τα πληρωσει την πρόσβαση στο δημόσιο ΑΕΙ, εκτός κι αν μιλάμε για ιδιωτικοποιηση και των δημοσιων πανεπιστημίων.
Άλλη μια φορά λοιπόν να πω πως η όλη φασαρία γίνεται για το Δημόσιο (όπως πάντα στην Ελλάδα).
Δεν είμαι ειδική, σπούδασα κάποια στιγμή κι έχω ζήσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα όπως οι περισσότεροι από εμάς. Όλη αυτή η φασαρία κατά την γνώμη μου γίνεται για την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης χρόνια τώρα και την συνέχισή της με τον μαρασμό που θα φέρει αφού δεν υπάρχει καμία μέριμνα για αυτά.

Αλλά θα ήθελα να ρωτήσω κάτι πολύ συγκεκριμένο, χωρίς να αφορά τις ακριβές παραμέτρους του συγκεκριμένου νομοσχεδίου (αν θέλετε να απαντήσουμε και σε αυτό), αλλά γενικά, μια φιλοσοφική ερώτηση: η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων πως ακριβώς θα βοηθήσει το προβληματικό (όπως έχουμε παραδεχτεί όλοι) το εκπαιδευτικό σύστημα που έχουμε;
 
η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων πως ακριβώς θα βοηθήσει το προβληματικό (όπως έχουμε παραδεχτεί όλοι) το εκπαιδευτικό σύστημα που έχουμε;
Θα βοηθήσει επιτρέποντας στον καθένα να αποκτά ένα χαρτί τουαλέτας (το so-called πτυχίο), ώστε όσες γενιές ακολουθήσουν να είναι ακαδημαϊκά μορφωμένες με πλήθος πτυχίων, μεταπτυχιακών, διδακτορικών, επιμορφώσεων κλπ και μεταδιδακτορικών (με το αζημίωτο βεβαίως βεβαίως), ενώ θα εισάγουμε εργάτες, ξενοδοχειακούς υπαλλήλους, ηλεκτρολόγους, χτίστες, ψυκτικούς, υδραυλικούς, σαν να είμαστε μπουρζουάδες και οι λοιποί πληβείοι μουζίκοι -άσε που λύνουμε και το δημογραφικό.
 
Εδω νομίζω οτι αστειευεσαι βεβαιως.
Όχι Έλλη δεν αστειεύομαι.
Φροντιστήρια υπάρχουν και στο εξωτερικό, μόνο που εκεί είναι για τους μαθητές που δεν είναι τόσο ικανοί, ενώ εδώ αντιθέτως είναι για τους πολύ καλούς.
Στην Ελλάδα, επειδή το δημόσιο σχολείο έχει απαξιωθεί, ήρθαν τα φροντιστήρια για να συμπληρώσουν το κενό που δημιουργήθηκε. Αν τα φροντιστήρια και οι σχολές ξένων γλωσσών είναι παραπαιδεία, τότε μπορούμε να πούμε πως και τα ωδεία, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, οι σχολές σχεδίου, οι σχολές υπολογιστών και πάει λέγοντας είναι επίσης παραπαιδεία, μιας και στο δημόσιο σχολείο διδάσκονται ή θα έπρεπε να διδάσκονται όλα αυτά τα μαθήματα / δραστηριότητες που προαναφέρθηκαν.

Επίσης, επειδή ζούμε στην ίδια χώρα και δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, οι δύο ξένες γλώσσες μπήκαν από τα νήπια για να απορροφηθούν οι χιλιάδες άνεργοι και απόφοιτοι διαφόρων φιλολογιών. Το παιδί σε τέτοιες μικρές ηλικίες δεν νομίζω πως είναι φυσιολογικό να μαθαίνει 2 ξένες γλώσσες + την μητρική του!

η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων πως ακριβώς θα βοηθήσει το προβληματικό (όπως έχουμε παραδεχτεί όλοι) το εκπαιδευτικό σύστημα που έχουμε;
Πετ, θα σου απαντήσω με παράδειγμα στο ήδη υπάρχον σύστημα και μπορεί ο καθένας να κάνει τις αντιστοιχίες.
Αυτή τη στιγμή, διδάσκονται στα σχολεία διάφορα μαθήματα όπως μουσική, ξένες γλώσσες, θέατρο κλπ.
Όλοι όσοι περάσαμε από σχολείο γνωρίζουμε πως κανένας δεν έμαθα μουσική ή αγγλικά από το σχολείο διότι απλά είναι φτιαγμένο έτσι το σύστημα που δε γίνεται. Οπότε, εγώ που στο γυμνάσιο και στο λύκειο έκανα γαλλικά (6 χρόνια) τελειώνοντας το σχολείο δεν είχα ούτε καν ένα χαρτί επιπέδου B1...
@Έλλη Μ είμαι παιδί με γαλλικά και πιάνο!! 😇

Οπότε, αν θες να βοηθήσεις σαν κράτος τη δευτεροβάθμια αλλά και να ενισχύσεις την ιδιωτική πρωτοβουλία, καταργείς αυτά τα μαθήματα από το σχολείο, δίνεις voucher στις οικογένειες και τα παιδιά μαθαίνουν γλώσσες, μουσική, ζωγραφική στις σχολές. Τις ιδιωτικές!
Οπότε και γλυτώνεις και την κοροϊδία που λέγαμε πιο πάνω και γίνεται και ουσιαστική δουλειά, διότι από τον ιδιώτη έχεις απαιτήσεις και αν δε σου κάνει τον αλλάζεις.
 
Αν τα φροντιστήρια και οι σχολές ξένων γλωσσών είναι παραπαιδεία, τότε μπορούμε να πούμε πως και τα ωδεία, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, οι σχολές σχεδίου, οι σχολές υπολογιστών και πάει λέγοντας είναι επίσης παραπαιδεία, μιας και στο δημόσιο σχολείο διδάσκονται ή θα έπρεπε να διδάσκονται όλα αυτά τα μαθήματα / δραστηριότητες που προαναφέρθηκαν.
Διαφωνούμε, Νικόλα. Η μουσικη που διδάσκεται στα σχολεία ειναι γενικης και αορίστου φυσεως, δεν μαθαινεις καποιο όργανο ή θεωρια, αρμονια και τα συμπαρομαρτούντα, σε αντιθεση -φανταζομαι- με τα ωδεία. Αντιστοίχως και τα καλλιτεχνικά, σχεδιο κοκ.
Η παραπαιδεια δεν οριζεται ούτε προσδιορίζεται στη βάση του αν καποιος πληρώνει ή δεν πληρώνει φόρους. :) #γνώμημου.
@Έλλη Μ είμαι παιδί με γαλλικά και πιάνο!! 😇
πιανο και κιθάρα; Μηπως παιζεις και τρομπόνι;! :αγκαλιά:
 
Δυο comments μόνο:
Α. Που ή πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τα Δημόσια Πανεπιστήμια η ίδρυση των Ιδιωτικών:
1. Ένα κομμάτι από τη "σαβούρα" που μπαίνει στα Δημόσια πάει στα ιδιωτικά (!?) οπότε αναβαθμίζεται το επίπεδο των φοιτητών στα δημόσια (λέω εγώ τώρα)
2. Κλείνουν κάτι σχολές του κ#λου στο Άνω και Κάτω Νευροκόπι (και που έμπαινες με βαθμολογίες Πανελλαδικών μείον 2 εώς συν 5) που δεν θα πηγαίνει κανείς, γιατί θα του στοιχίζει λιγότερο το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στο αστικό του κέντρο (αυτό θα συμβεί - μοιραία -είναι το μόνο σίγουρο).
3. Πηγαίνουν οι καλοί υποψήφιοι ακαδημαϊκοί που τρώνε πόρτα από τη μασονία και καταλαμβάνουν θέσεις σε ιδιωτικά (αυτό επίσης θα συμβεί) - αυξάνεται ο ανταγωνισμός ακαδημαϊκά, οπότε ιδρώνει και λίγο το αφτάκι των Δημοσίων να πάρουν και κανένα πιο αξιόλογο άτομο από τα ενδογαμικά μόγγολα που παίρνουν τώρα (λέμε τώρα- αυτό ανέκδοτο είναι).
4. Γενικώς και αορίστως η αύξηση του ανταγωνισμού όπως όλα δείχνουν προάγει τη βελτίωση όλων των ειδών - κανόνας της εξελικτικής βιολογίας και εξαφανίζει τους μισφιτς (μη προσαρμοσμένα)

Β. Σε αυτό που λες για τις ξένες γλώσσες @Νικόλας Δε Κιντ , πάντως οι Έλληνες με αυτά και με αυτά τα καταφέρνουν καλύτερα στις ξένες γλώσσες από όλους τους άλλους Νότιους που υποτίθεται ότι τις μαθαίνουν στα σχολεία τους. Επιβεβαιωμένο.
 
Last edited:
4. Γενικώς και αορίστως η αύξηση του ανταγωνισμού όπως όλα δείχνουν προάγει τη βελτίωση όλων των ειδών - κανόνας της εξελικτικής βιολογίας και εξαφανίζει του μισφιτς
Συμφωνω απόλυτα, ομως η αγορά δεν λειτουργεί κατ ανάγκη ετσι.

Επιβεβαιωμένο.
σε αυτό κι αν συμφωνω
 
1. Ένα κομμάτι από τη "σαβούρα" που μπαίνει στα Δημόσια πάει στα ιδιωτικά (!?) οπότε αναβαθμίζεται το επίπεδο των φοιτητών στα δημόσια (λέω εγώ τώρα)
Θα πω κάτι πάνω σε αυτό ως στέλεχος εταιρίας που έχουν περάσει από τα χέρια του εκατοντάδες βιογραφικά και δεκάδες εργαζόμενοι εποχικοί και μόνιμοι.
Έρχονται παιδιά με χαρτιά από Πανεπιστήμια (άνω κάτω ραχούλας) ή και από πιο γνωστές σχολές και δε γνωρίζουν ούτε τα πιο απλά μαθηματικά. Και μιλάμε για σχολές που μέσα έχουν μπόλικα μαθηματικά, χημεία, βιομετρία και πάει λέγοντας.
Φυσικά, με βάσεις 1,2,Χ δε χρειάζεται ούτε διαίρεση να ξέρεις για να περάσεις τις Γενικές Εξετάσεις.
Και άντε καλά μπήκες σε μια σχολή. Εκεί μέσα πως διάολο την τελείωσες ρε φίλε;
Βλέπω σε προγράμματα σπουδών συγκεκριμένων σχολών Μαθηματικά 1, Μαθηματικά 2, Βιομετρία όλα περασμένα και το παιδί δεν ήξερε να διαιρέσει 2 δεκαδικούς!
Πόσο πιο παράδοξο να γίνει; Μοιάζει σαν σκετσάκι των Πάιθον!! Ντιπ κατά ντιπ σουρεάλ!
Οι μαθητές αυτοί όντως ήταν "σαβούρα" όπως είπες. Μπήκαν κάπου τελείωσαν όπως όπως και βγήκαν στην αγορά. Ε και;

Τέτοιοι πτυχιούχοι και τέτοια ιδρύματα που μοιράζουν τέτοια πτυχία δε χρειάζονται πουθενά. Μα πουθενά!
Και προκαλώ όποιον θέλει να μου πει το αντίθετο.
Αυτά τα πτυχία όπως ανέφερα πολλές φορές πιο πάνω έχουν μόνο μια χρησιμότητα. Βόλεμα στο δημόσιο! Και τα αντίστοιχα ιδρύματα έχουν κι αυτά μόνο μια χρησιμότητα. Ενίσχυση τοπικής αγοράς σε ενοίκια και εστίαση.
Όποιος δεν μπορεί να τα δει αυτά ή δεν θέλει ή ζει σε ένα ωραίο ροζ συννεφάκι.
 
Και για να μην παρεξηγηθώ σε εποχές πολιτικής ορθότητας, με τον όρο σαβούρα εννοώ μαθητές που όπως και να το κάνουμε, βάσει της βαθμολογίας τους στο υπάρχον σύστημα εισαγωγής δεν ήταν για να σπουδάζουν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
Θα προτιμούσα ένα σύστημα εκπαίδευσης όπου να ενθαρρύνει αυτούς τους μαθητές να ασχοληθούν με άλλα πράγματα ή να τους κατευθύνει προς άλλες εργασίες. Κάποιος μαθητής που μπορεί να μην είναι επιμελής στα μαθήματα (καλώς ή κακώς το σημερινό σύστημα εισαγωγής ευνοεί τους επιμελείς μαθητές και όχι τους έξυπνους) μπορεί να έχει άλλες δεξιότητες.

Υποτίθεται ότι υπάρχουν για αυτό τα ΕΠΑΛ, αλλά δε θα ανοίξω τέτοιο θέμα διότι όσοι έχουν ασχοληθεί με αυτά τα λύκεια και τους αποφοίτους τους ήδη θα έχουν πέσει κάτω στα γέλια.
 
Top