Ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων : υπέρ ή κατά ?

Ξανάρθε στο προσκήνιο το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην χώρα μας οπότε σκέφτηκα να κάνω μια σφυγμομέτρηση στη λέσχη μας
και να ακουστούν απόψεις επί του θέματος.

Εξετάζοντας το θέμα και ψάχνοντας να βρω αρχικά τα αρνητικά της υπόθεσης δε κατάφερα να βρω ούτε ένα ουσιαστικό μειονέκτημα,
δλδ κρίνοντας απ τον εαυτό μου που φοίτησα σε δημόσιο πανεπιστήμιο,το Αριστοτέλειο,δε βλέπω πως με επηρέασε με οποιονδήποτε τρόπο
στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία αν συνάδελφοί φοίτησαν σε ιδιωτικό ή όχι,αυτό που βλέπω όμως ότι είχε καθοριστική σημασία -το βλέπω τώρα που έχω
την ωριμότητα να κρίνω και να συγκρίνω αλλά και τα μέσα να το κάνω,δλδ το διαδίκτυο -ήταν το επίπεδο γνώσης που έλαβα,οι εγκαταστάσεις και το περιβάλλον
γενικότερα.

Βλέπω ότι είναι περισσότερο κομματικό και πολιτικό το θέμα για κάποιους παρά κοινωνικό
δλδ βλέπουμε ανθρώπους που φοίτησαν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό,έστειλαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό αλλά να είναι εναντίον της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα μας.
Το πιο περίεργο της υπόθεσης είναι πως αυτή οι άνθρωποι βρίσκουν υποστηρικτές,σίγουρα υπάρχει κάποια ψυχολογική εξήγηση,η κοινή λογική πάντως δε μπορεί
να δώσει απάντηση στο παραπάνω παράδοξο.


Εν κατακλείδι τάσσομαι υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων καθότι ήδη υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και δε βλέπω πως θα έβλαπταν
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Η επιφύλαξη ήταν πάντα προς ανθρώπους που γράφονταν στην λέσχη μόνο για τα άσχετα θέματα.

Εφόσον κάποιος έχει παρουσία μέσα στον χρόνο και στα λοιπά θέματα, έστω και υποτυπώδη, ακόμη κι αν αυτό είναι προσχηματικό, για να μπορεί να γράφει στα Άσχετα, κι εφόσον διαθέτουμε χώρο και για τα άσχετα, θα πρέπει να μπορεί να γίνεται. Βέβαια, πάντα θα κρίνεται κατά περίπτωση.

Πιστεύω πως ζούμε σε εποχή λογοκρισίας, όχι στην Ελλάδα, αλλά στις πλατφόρμες του ίντερνετ. Ήταν από τους βασικούς λόγους, κατά τον Elon Musk, να αγοράσει το Twitter, άλλωστε. Όταν απέλυσε γύρω στις 7000 κόσμο, και τον ρώτησαν πώς γίνεται να λειτουργεί το Twitter δίχως αυτούς, εννόησε πως αυτό το μεγάλο κομμάτι εργασίας πήγαινε στην λογοκρισία.

Και το βλέπεις στις μεγάλες αμερικανικές πλατφόρμες εδώ και χρόνια. Το YouTube π.χ. κατέβασε βίντεο του Jordan Peterson, απλά γιατί δεν αρέσει στην προφανώς liberal διοίκηση αυτά που λέει. Και αν πεις π.χ. κάτι σαν "μια τρανς δεν είναι γυναίκα" επίσης, μάλλον θα λογοκριθείς. Δηλ. δεν θα λάβεις χώρο έκφρασης για ένα θέμα που αξίζει την συζήτησή του, ασχέτως αν κάποιος θιγεί ή όχι. Άλλωστε η αλήθεια, ή η αναζήτηση αυτής, μπορεί να θίξει, να στεναχωρήσει, να προκαλέσει συναισθήματα. Ποιος είπε πως η αλήθεια είναι εύκολη;

Εγώ ο ίδιος έχω ανοίξει εδώ συζητήσεις που μπορεί να προσβάλουν, όπως π.χ. εάν η Αθήνα είναι μια πολύ άσχημη πόλη.

Εάν από εμένα δείτε ευαισθησία, αυτή θα είναι όχι στο θέμα, αλλά στο κίνητρο. Εάν όντως κάποιος κινείται ως τρολ, για να προκαλέσει κάτι άσχημο. Το οποίο δεν είναι πάντα ξεκάθαρο.

Η αλήθεια είναι πως ο Νιικος δείχνει μεγαλύτερη ζέση για όλα τα εθνικά, πολιτικά, παρά για το θέμα του φόρουμ και από αυτήν την άποψη θα πρότεινα να πάει και να συμμετάσχει σε φόρουμ σχετικά με αυτά που τον ενδιαφέρουν.

Όμως το συγκεκριμένο νήμα θα μείνει, τουλάχιστον για την ώρα, και δεν χρειάζεται να συμμετάσχει κάποιος.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Είμαι βέβαιος πως δεν θα γίνεται έτσι! :))))

Επίσης, είμαι βέβαιος πως το σύστημα ως έχει τώρα είναι εσφαλμένο.

Η Ελλάδα πάντα φοβόταν την σκιά της αλλά νομίζω πως ήρθε το τέλος μιας εποχής.
 
Άσχετο αλλά η εικόνα της @Σαώρη μου θύμισε τη Ντένη Μαρκορά από τους Δύο Ξένους που έλεγε στην Φλώρα ότι πήρε απολυτήριο δημοτικού μόνο επειδή ο μπαμπάς της έδωσε ΠΕΝΤΕ τενεκέδες λάδι... " ήταν και στην Κατοχή." :))))
 
Συμφωνώ με @Φαροφύλακας 100%.
Περνάμε σε μια άλλη εποχή στην παιδεία, η οποία δε μπορεί να επηρεαστεί από αφορισμούς και συνθήματα.
Μένει μόνο να δούμε πως θα εξελιχθεί / βελτιωθεί το ήδη υπάρχον ξεχαρβαλωμένο σύστημά μας.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Και μιας και η γελοιογραφία πιο πάνω, αναφέρει και τις πανελλαδικές, να και η πρόσφατη θέση του Μπαμπινιώτη (και μάλλον την ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας) σχετικά με την κατάργηση των πανελλαδικών.

Προσωπικά, συμφωνώ με τα περισσότερα που λέει εδώ. Άλλωστε τα έχω ζήσει στο πετσί μου:


Να πω πως εγώ, που σπούδασα στο εξωτερικό, έγινα δεκτός δίχως κάποιες εξετάσεις, και παρότι είχε δίδακτρα η σχολή, δεν μου χαρίστηκε τίποτα. Αυτά ήδη πριν 10ετίες. Όταν εκεί πληρώναμε ήδη με κάρτα παντού, και στην ανακύκλωση ξεχωρίζαμε όχι απλά το είδος (μέταλλο, πλαστικό, γυαλί κτλ.) αλλά και το χρώμα: αλλού το πράσινο γυαλί, αλλού το διάφανο γυαλί, αλλού το καφέ κτλ.

Εδώ μετά από 10ετίες ιδού πού βρίσκεται η αντίληψη για τα πράγματα εξεφρασμένη σε λαϊκιστικό, ιδεοληπτικό χιούμορ:



Μας πήρε 20 χρόνια να μην καπνίζουμε σε κλειστούς χώρους, ακόμη και με νομοθεσία σε ισχύ, δεν έχουμε καταφέρει ακόμη την ανακύκλωση (εν έτει 2024) και ενώ ξοδεύουμε δισεκατομμύρια σε ένα στρεβλό εκπαιδευτικό σύστημα, πιστεύουμε πως η εύλογη βελτίωση είναι αυτή που θα μας βάλει να αγοράζουμε πτυχία.
'νταξ. :))))

Βέβαια, φαίνεται πως η κοινωνία, αν και με καθυστέρηση, ωρίμασε, και είναι έτοιμη να δεχτεί την αυτονόητη, για μένα, αλλαγή.
 

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Περί ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Θα σας πω μια ιστορία για να καταλάβετε το επίπεδο των ιδιωτικών κολλεγίων στην Ελλάδα και τι αποτέλεσμα θα έχει μακροπρόθεσμα αν αυτά αποκτήσουν ισοτιμία και ίδιες άδειες εξασκησης επαγγέλματος με τα ελληνικά.
Όταν έκανα ιδιαίτερα μαθηματικών, προς το τέλος είχα αρχίσει να κάνω και σε φοιτητές. Είχα μια πολύ καλή φοιτήτρια από τους χημικούς μηχανικούς, δύο καλά παιδιά από το μαθηματικό Αθήνας κτλ. Σε κάποια φάση, με πήραν τηλέφωνο για να βοηθήσω έναν φοιτητή που σπούδαζε πολιτικός μηχανικός στο Mediterranean college.
Δεν ήξερα καν ότι υπήρχε κάτι τέτοιο. Σημειωτέον ότι έχει ιδρυθεί το 2005. Λέω πάμε να δούμε τι θα δούμε. Ομολογώ ήμουν προκατειλημμένος για το ποιοι και ποιες πάνε να σπουδάσουν τέτοια επαγγέλματα σε τέτοια "ιδρύματα". Και είχα αρνητική ιδέα για το τι διδάσκεται και πώς. Ειδικά όταν μιλάμε για σκληρά επαγγέλματα που σώζουν ή κοστίζουν ζωές όπως γιατρός, μηχανικός, κτλ. (Edit χάρη σε εύστοχα σχόλια από κάτω: δεν είναι τα μόνα, ψυχολογια και νομική άλλες δύο επιστήμες που δεν θα έπρεπε ποτέ να μπουν στην αγορά των ιδιωτικών). Άλλο να κάνεις web design και γραφιστική στο deree (για αυτά τα επαγγέλματα δε χρειάζεται 4ετης εκπαίδευση και καλώς υπάρχουν ιδιωτικά κολλέγια να καλύπτουν τέτοιες εξειδικεύσεις) και αλλο να θες να χτίζεις σπίτια και γέφυρες με σπουδές σε ιδιωτικό κολλέγιο.
Όσο χαμηλά και να είχα τον πήχυ όμως, τίποτα δεν μπορούσε να με προϊδεάσει για αυτό που θα έβλεπα.
Ο νεαρός είχε προσπαθήσει σε δύο άλλες άσχετες σχολές πριν (νομίζω μαγειρική και γραφιστική), δεν του άρεσαν / δεν τα είχε καταφέρει και τώρα είχε γραφτεί σε αυτή τη σχολή. Ήταν πρώτο εξάμηνο και τα είχε βρει πολύ δύσκολα. Η οικογένεια του (πολύ συμπαθής, οι γονείς είχαν φτύσει αίμα για να προσφέρουν τα πάντα στα παιδιά τους) πλήρωνε αδρά για να τον βοηθήσω γτ φοβόντουσαν ότι θα τα παρατούσε πάλι.
Ξεκινάμε το πρώτο μάθημα, η μαμά μου φέρνει καφέ και κλείνει την πόρτα και ο νεαρός μου ξηγιεται όμορφα κι ωραία.
'λοιπον, αυτή είναι η ύλη, έχουμε να κάνουμε τρεις εργασίες και θα ήθελα να μου τις κάνεις εσύ γιατί εγώ δεν το έχω καθόλου με τα μαθηματικα'
(Σημείωση: Το 'δεν το έχω καθόλου με τα μαθηματικά' είναι κάτι που ακούς πολύ συχνά ως καθηγητής και πιστεύω πως στο 60-70% των περιπτώσεων δεν ισχύει -ειναι απλά φόβος ανακατεμένος με την απόλυτη έλλειψη προσπάθειας των καθηγητών του σχολείου να βοηθήσουν τους μη προικισμένους μαθητές)
Κοιτάζω την ύλη και τις εργασίες που είχε για να περάσει το Μαθηματικά Ι και με πιάνει θυμός, νευρικό γέλιο, απορία και αγανάκτηση μαζί. Η πρώτη εργασία είναι ύλη Πρώτης και Δευτέρας γυμνασίου. Έχουν να λύσουν πρωτοβάθμιες εξισώσεις και απλά προβλήματα (τόση απόσταση μεταξύ Α και Β, το τρένο έχει τόση ταχύτητα, πόση ώρα θα κάνει να φτάσει) και κάποιες απλές δευτεροβάθμιες (το γνωστό τριωνυμο). Μιλάμε για γέλια και για κλάματα.
Κοιτάζω το βιβλίο και συνειδητοποιώ την κομπίνα. -Το Mediterranean college το κανονικό (όχι κάτι το σπουδαιο ως πανεπιστήμιο αλλά οκ) έχει δώσει μια αξιοπρεπή ύλη στο παράρτημα του στην Αθήνα και στο τέλος του βιβλίου έχει ένα συμπλήρωμα με απαραίτητες γνώσεις. Και καλά κάνει. Προφανώς και πρέπει να ξέρεις εξισώσεις 1ου και 2ου βαθμού (και όχι μόνο) για να σπουδάσεις πολιτικός μηχανικός!! Αυτό το συμπλήρωμα είναι για εισαγωγικές εξετάσεις στο τμήμα όμως, όχι ύλη του πτυχίου.
-Οι κουφάλες οι Έλληνες έχουν βάλει ως ύλη το συμπλήρωμα! Διδάσκουν το βιβλίο, οι φοιτητές δεν καταλαβαίνουν τπτ και εξετάζονται στο συμπλήρωμα με εργασίες για το σπίτι!!
-Ο ελεγκτής δεν βλέπει τι εξετάζουν οι Έλληνες, βλέπει μόνο ότι διδάσκουν το βιβλίο που έχει σταλεί από Αγγλία. Οπότε όλα καλά!
Και το κερασάκι φυσικά είναι ότι ο νεαρός που με έχει καλέσει, όντως δεν το έχει καθόλου με τα μαθηματικά!! Δεν ξέρει να λύνει ούτε πρωτοβάθμια εξίσωση, τον κουράζει ακόμα και το να κοιτάει τις εξισώσεις και γι'αυτό θέλει να του τις λύσω εγώ.
Φυσικά αρνήθηκα, προσπαθήσαμε να κάνουμε 2-3 μαθήματα ώστε να λύσει την πρώτη εργασία και όταν είδα κι απόειδα, μίλησα στους γονείς του και τους είπα να τον βγάλουν από το κολλέγιο και να τον στείλουν να κάνει κάτι άλλο.
Δεν ξέρω αν το έκαναν. Μπορεί να βρήκαν κάποιον άλλο να λύσει τις εργασίες.
Μπορεί όμως αυτός ο νεαρός σήμερα να είναι ο πολιτικός μηχανικός που θα χτίσει το σπίτι που θα μείνουν τα παιδιά σας στο μέλλον και που με τον πρώτο σεισμό θα καταρρεύσει.
Μπορεί μια άλλη νεαρή να σπουδάσει ιατρική σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο και να είναι η γιατρός της μητέρας σας. Μπορεί να είναι η δικηγόρος που θα αναλάβει να σας υπερασπίσει στο δικαστήριο, η δικαστής που θα εκδικάσει την υπόθεση σας, ο ψυχολόγος στον οποίο θα ανοίξετε την ψυχή σας ελπίζοντας σε μια σανίδα σωτηρίας.
Αυτό σημαίνει ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Και καλά κάνουν οι φοιτητές / φοιτήτριες και εξεγείρονται. Σκεφτείτε προσεκτικά πριν πείτε ναι σε αυτή τη λαίλαπα. Θα θρηνήσουμε θύματα.
Θα είναι η ταφόπλακα της Ελλάδας.
πηγή
 
"Όταν έκανα ιδιαίτερα μαθηματικών, προς το τέλος είχα αρχίσει να κάνω και σε φοιτητές. Είχα μια πολύ καλή φοιτήτρια από τους χημικούς μηχανικούς, δύο καλά παιδιά από το μαθηματικό Αθήνας κτλ."
Μόνο αυτό λέει πολλά για το πόσο καλό και πόσο δωρεάν είναι το ελληνικό Πανεπιστήμιο!
Αν κάποιος υποβαθμίζει το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο, αυτός κατά κύριο λόγο είναι τα ίδια του τα εμπλεκόμενα μέρη (ακαδημαϊκοί - φοιτητές και παρελκόμενοι) και φυσικά και οι κυβερνώντες (όταν μια σχολή σου λέει μπορώ να πάρω 80 εισακτέους και οι από πάνω λένε δεν πειράζει βάλε διακόσιους εισακτέους). Αυτό σαν απλή παρατήρηση χωρίς θέση υπέρ ή κατά των ιδιωτικών.

(Ο υπογράφων - η αφεντομουτσουνάδα μου - έχει δυο κύρια πτυχία σε δυο διαφορετικά Ελληνικά Πανεπιστήμια, ένα μεταπτυχιακό και ένα διδακτορικό σε δύο πανεπιστήμια του εξωτερικού, έχει διδάξει και συνεχίζει να διδάσκει σε Ελληνικά (δημόσια) Πανεπιστήμια (3 διαφορετικά τμήματα), συμμετέχει σε εκλογές Ακαδημαϊκών και συνεργάζεται ερευνητικά με πλειάδα ακαδημαϊκών - οπότε θεωρώ με όλη την ταπεινότητα ότι μπορώ να έχω μια σοβαρή άποψη). Δεν θέλω να μιλήσω περισσότερο επί του θέματος (διότι και βιβλίο θα μπορούσα να γράψω. Αλλά τι λέω; Έχουν γράψει και άλλοι, έτσι και αλλιώς: Θέμης Καίσαρης)
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Ποιος είναι ο Κωνσταντινος Αρμάος; Γιατί έχει σημασία η άποψή του; :χμ:

Είχα έναν φίλο που μου έστελνε έτσι συνδέσμους να διαβάζω δεξιά αριστερά στο ίντερνετ κείμενα που συνηγορούσαν για την (συνομοσιολογική) άποψή του. Τον ξέκοψα. :))))
 
Last edited:
Προσωπικά και χωρις να ειμαι αριστος γνωστης του εκπαιδευτικού συστήματος θα συμφωνήσω με τον Φάρο οτι το σύστημα ως έχει είναι εσφαλμένο και απαιτείται να διορθωθει-αλλάξει -εξελιχθεί. Αλλά επίσης είμαι βεβαιος οτι αυτο δεν θα γίνει με τα ιδιωτικά πανεπιστημια. Και όπως φανταζομαι οτι θα γίνει εδω στην χώρα μας, δηλαδή με την μέθοδο της αρπαχτής.
Ενα ενδιαφερον άρθρο για το θέμα διάβασα στο Βημα.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Γιατί ομως να γίνει εδώ με την μέθοδο της αρπαχτής; Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ, στο οποίο επενδύονται πολλά χρήματα κτλ. Στο χέρι όλων μας είναι.

Επίσης, υπάρχει ιδιωτική εκπαίδευση σε πολλές άλλες βαθμίδες: ιδιωτικά δημοτικά, ιδιωτικά γυμνάσια, σχολές για γλώσσες κτλ. Η εμπειρία λέει πως δεν δουλεύουν χειρότερα από την δημόσια εκπαίδευση. Ίσα-ίσα, ο κόσμος τα έχει για καλύτερα συνήθως.

Λογικό δεν είναι; Όταν υπόκεινται στους φυσικούς νόμους της προσφοράς και της ζήτησης και του ανταγωνισμού; Κοιτάς να είσαι καλύτερος από τον διπλανό γιατί αν δεν είσαι, θα κλείσεις.
 
Ποιος είναι ο Κωνσταντινος Αρμάος; Γιατί έχει σημασία η άποψή του; :χμ:
Μα καλά δεν ξέρεις τον περίφημο Αρμάο; (ούτε εγώ)

Αλλά τι λέω; Έχουν γράψει και άλλοι, έτσι και αλλιώς)
εντωμεταξύ αντί να γράψω Θέμης Λαζαρίδης έγραψα Θέμης Καίσαρης -άσχετο επίθετο που ούτε που μου φέρνει κάτι στο μυαλό!
(lapsus lingue, πρέπει να σκαλίσω το υποσυνείδητο μου λιγάκι)
 
Η άποψη του Αρμάου (???) είναι καθαρά συνωμοσιολογική και καταστροφολογική!
Φέρνει το όλο θέμα στα μέτρα του με έναν άκρως λαϊκίστικο τρόπο. Επίκληση στο συναίσθημα, λαϊκίστικες κορώνες κλπ κλπ...
Τα έχει βαρεθεί ο κόσμος όλα αυτά είναι η αλήθεια.

Στην τελευταία παράγραφο θα μπορούσα να του απαντήσω ότι συμμαθητές μου που μετά βίας περνούσαν στην επόμενη τάξη, είναι πλέον γιατροί σε δημόσια νοσοκομεία, καθηγητές, δικηγόροι κλπ σπουδάζοντας σε χώρες όπου τα πτυχία αγοράζονται κανονικά.
Ή επίσης θα μπορούσα να του απαντήσω ότι υπάρχει Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στην Ορεστιάδα (!!!!) όπου η βάση εισαγωγής του είναι το 5 και το πτυχίο του είναι ισότιμο με αυτό της Γεωπονίας Αθηνών όπου η βάση εισαγωγής είναι στο 17!

Για μένα τα Πανεπιστήμια δεν χωρίζονται σε ιδιωτικά και δημόσια, αλλά σε καλά και κακά.
Οπότε η αξιολόγηση είναι αυτή που πρέπει να μας απασχολήσει και όχι ο χαρακτήρας του κάθε ιδρύματος.

Τέλος, όλοι η φασαρία γίνεται για τους διορισμούς στο Δημόσιο νομίζω.
Η αγορά ξέρει αν ο Πολιτικός Μηχανικός μπορεί να χτίσει ή όχι σπίτι και μεταξύ μας και ο ίδιος ο Μηχανικός...
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Παιδιά, έχω κλείσει κι εγώ αισίως μισόν αιώνα στην πιάτσα. Ενθυμούμενος άλλες δεκαετίες, έχω την αίσθηση πως μετά από τις δύο απανωτές κρίσεις, και δει την οικονομική, βγήκαμε ελαφρώς σοφότεροι. Θα δείξει, βέβαια.

Οι ιδεοληψίες σίγουρα κρατούν αν και πλέον περιορισμένες σε στενότερες ιδεολογικές ομάδες. Η ευρύτερη κοινωνία μοιάζει έτοιμη για τα διάφορα αυτονόητα. Από την αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, μέχρι τα δικαιώματα των γκέι. Όσον κι αν δεν αρέσει αυτό στα πολύ αριστερά ή τα πολύ δεξιά.

Το ότι κάποιος ωρύεται δεν σημαίνει και πως έχει δίκιο.

Θυμήθηκα τώρα εκείνο το "μεζεδάκι" από "Τα Μεζεδάκια" της Ars Longa (πριν τα memes και το ίντερνετ) που έλεγε, όσο πιο λάθος άποψη έχει κάποιος, τόσο πιο πολύ επιμένει σε αυτήν! :))))

 
Last edited:
έχω την αίσθηση πως μετά από τις δύο απανωτές κρίσεις, και δει την οικονομική, βγήκαμε ελαφρώς σοφότεροι. Θα δείξει, βέβαια.
Οι ιδεοληψίες σίγουρα κρατούν αν και πλέον περιορισμένες σε στενότερες ιδεολογικές ομάδες. Η ευρύτερη κοινωνία μοιάζει έτοιμη για τα διάφορα αυτονόητα. Από την αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, μέχρι τα δικαιώματα των γκέι. Όσον κι αν δεν αρέσει αυτό στα πολύ αριστερά ή τα πολύ δεξιά.
Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους (Μαφάλντα). Η δικιά μου αίσθηση @Φαροφύλακας είναι πως τα άκρα (δεξιά και αριστερά) έχουν εξαπλωθεί όσο δεν είχαν εδώ και πολύ καιρό. Και προς επίρρωση φέρω παραδείγματα φαινόμενα Τράμπ, Μπολσονάρου, Brexit, Ουγγαρίας, Σαλβινί, Αfd (Γερμανία), Ακροδεξιά και πιο ακροδεξιά (στη Γαλλία). Ο λαϊκισμός είναι στο φόρτε του όσο ποτέ. Παγκοσμίως (για τον δικό μας, ακόμη και στα κύρια κόμματα και αποκόμματα δεν θα μιλήσω - ΑδωνοΠολάκηδες κλπ). Και όπου δεν παίζει ο φθηνός λαϊκισμός παίζουν οι μονάρχες (Πούτιν, Ερντογάν) - σε υποτιθέμενς δημοκρατίες. Ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια (από πτώσης Υπαρκτού Σοσιαλισμού) δεν υπήρχε τέτοια κρίση στη Δημοκρατία και στην κοινωνία. Η κοινωνία είναι νυχτωμένη και ιδεοληπτική σε πολύ μεγάλο βαθμό και απλά με τη βία (ή ορθότερα με την επιβολή) δέχεται τους γκέι, την άναδιαρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, την πραγματική ισότητα των φίλων, τη διαφορετική άποψη, να σταματήσει να γ@μ@ει τον πλανήτη, το οτιδήποτε ξένο, την οποιαδήποτε αλλαγή.
 
Η κοινωνία είναι νυχτωμένη και ιδεοληπτική σε πολύ μεγάλο βαθμό και απλά με τη βία (ή ορθότερα με την επιβολή) δέχεται... την οποιαδήποτε αλλαγή.
Θεωρώ ότι η κοινωνία ήταν νυχτωμένη επί άλλων κομμάτων τώρα δεν έχει αυτό το προνόμιο.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να γίνει μια αλλαγή, η ιστορία τουλάχιστον αυτό δείχνει, δεν σημαίνει βέβαια ότι εκτιμώ την βία απεναντίας την σιχαίνομαι αλλά η ανθρωπότητα έτσι έχει μάθει να αποβάλλει ότι δεν λειτουργεί πλέον για εκείνη και να θέλει κάτι καλύτερο. Ειδικα οταν το παλιό σύστημα έχει αναπτυχθεί σε βίαια περιβάλλοντα (ρατσισμός, δικτατορίες κλπ.) αυτήν την "γλώσσα" αντιλαμβάνεται. Ίσως κάποια μέρα καταφέρουμε να γίνουμε λιγότερο παράλογα όντα και μάθουμε να επικοινωνούμε (να και η τρεντι λέξη) αποτελεσματικά χωρίς να χρειάζεται η επιβολή βίας. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο (σε ικανοποιητικό επίπεδο, δεν νομίζω απόλυτα, έχουμε και έντονα συναισθήματα) όχι από αλτρουισμο ή αισιοδοξία αλλά επειδή οι άνθρωποι φαίνονται να έχουν αλλάξει ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση ως ένα βαθμό. Δύσκολα πλέον κάποιος θα επιδιώξει την διαφωνία και τον καβγά στην καθημερινότητα του. Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις αυτές που δείχνουν τα ΜΜΕ ως τον κανόνα. Όσον αφορά την εμφάνιση ακροδεξιών κομμάτων είναι νομίζω η δεύτερη νέα επιλογή έναντι μιας πολυ δοκιμασμενης αποτυχημένης επιλογής, αλλά επειδή είναι από μόνη της επιλογή απόγνωσης δεν διατηρείται για πολύ...κάποια στιγμή συνέρχεται ο κόσμος.
 
Top