Ήμαστε, ήσαστε

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Βεβαιως! ημαστε/ησαστε ηταν ο επισημος τυπος (με τον οποιο θα γραφαμε πχ εκθεση). Τα εις -ταν ειναι πιο καθομιλουμένη

Πλάκα κάνεις! Εγώ ποτέ δεν το έμαθα αυτό.

Δεν πρέπει, όμως, να λειτουργεί πολύ καλά στον προφορικό λόγο, γιατί ακούγεται το ίδιο με τον ενεστώτα.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
@Σαλάτας είσαι από τον Βορρά; Πάντα είχα την αίσθηση πως στον Βορρά λέμε ήμασταν, ενώ στον Νότο παίζει πιο πολύ το ήμαστε, ως παρατατικός.

@Σαλάτας είσαι από τον Βορρά;
Ναι

Πάντα είχα την αίσθηση πως στον Βορρά λέμε ήμασταν, ενώ στον Νότο παίζει πιο πολύ το ήμαστε, ως παρατατικός.
Εγώ δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει "ήμαστε", εκτός από έναν σε μίαν ελληνική ταινία όπου ο Βέγγος ήταν στο φαρμακείο.
Σήμερα, όμως, είδα στο Βικιλεξικό τον παρατατικό "ήμαστε" (και, μάλιστα, πάνω από το "ήμασταν"), και ψάξας λίγο παραπάνω, το είδα και σε ένα βίντεο για το ρήμα "είμαι", και μού φάνηκε περίεργο. Νόμιζα μεταφέρθηκα σε παράλληλο σύμπαν :ρ

Εγώ δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει "ήμαστε", εκτός από έναν σε μίαν ελληνική ταινία όπου ο Βέγγος ήταν στο φαρμακείο.
Οι παλιότερες γενιές το χρησιμοποιούσαν. Διαβάζοντας τον τίτλο του νήματος μου ήρθε φλασιά η εικόνα του παππού μου. Χρησιμοποιούσε τέτοιους τύπους. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να περιγράφει: Καθόμαστε (καθόμασταν δηλαδή) με τον τάδε....

@Σαλάτας τώρα που έβαλες το βαριόμουνα θυμήθηκα το ανέκδοτο με τον Τοτό πύο του έβαλε η δασκάλα να πει το αντίθετο του "αρνιόμουνα".
Guess what was that!
Χαχαχαχα κατάλαβα, αλλά επειδή πρέπει να κρατούμε το επίπεδο τής Λέσχης υψηλά, δεν κάνει να το πω :ρ