Ενδιαφέρον θέμα. Προσωπικά, θεωρώ τα μάνγκα ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για τα κόμικς. Για τους αμύητους, θα ήθελα να προτείνω να είναι ανοιχτοί, καθώς το εύρος είναι τεράστιο και να μη τους αποθαρύνει το συγκεκριμένο στυλ ζωγραφικής ματιών-προσώπου (το οποίο είναι κανόνας αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις). Κατά τη γνώμη μου βολεύει μάλλον για την καλύτερη ή ίσως ευκολότερη απόδοση των συναισθημάτων από τα πρόσωπα. Υπάρχουν μάνγκα για παιδάκια, ενήλικους και ότι βάλει ο νους σας, είναι μια ολόκληρη κουλτούρα/βιομηχανία στην Ιαπωνία (κάπου διάβασα πως το 1/4 όλου του εκτυπωμένου υλικού στην Ιαπωνία είναι μάνγκα), αλλά η ιδιαιτερότητά του είναι πως το μάνκγα είναι έργο ενός δημιουργού. Κάνει ΚΑΙ την ζωγραφιά ΚΑΙ την ιστορία (όλο το έργο). Επενδύει ένα σοβαρό μέρος της ζωής του για ένα έργο, συνήθως το δημοσιεύει σε περιοδικά σαν ένθετο που συνεχίζεται στο επόμενο τεύχος και αν είναι καλό (εμπορικά) τραβάει πολύ και μετά βγαίνει σε βιβλιαράκι. Και αν το βιβλιαράκι είναι καλό βγαίνει σε άνιμε. Και αν το άνιμε είναι καλό γινεται ταινια(-ες). Εξ' αυτού η θεματολογία και το σενάριο είναι ελεύθερα όσο και ο νους του κάθε δημιουργού, αντίστοιχα με ενός βιβλίου (αν και αναμφισβήτητα, υπάρχουν επεναλαμβανόμενα πρότυπα και τάσεις).
Να προτείνω εδώ μερικά που εγώ τα θεωρώ καλά :
Μέλλον, φαντασία, μικρές ιστορίες, λεπτομέρεια, καθημερινότητα, θα το χαρακτήριζα ιδιαίτερα "κομψό" και "ποιητικό":
YOKOHAMA KAIDASHI KIKOU
Μεσαίωνας, αγώνας/πόνος, (πολύ) έντονο, (πολύ) σκοτεινή (πολύ) φαντασία, μοναδικό σενάριο, (όχι για μικρά παιδιά):
BERSERK
και για όποιον λατρεύει την "ακριβή" επιστημονική φαντασία, και το διάστημα θα του πρότεινα να δει το anime
ΠΛΑΝΗΤΕΣ (πλάνητες / planetes )
Τα προβλήματα με τα μάνγκα εδώ για εμένα είναι δύο: α) Είναι (και θα συνεχίσουν μάλλον να είναι μόνο) στα αγγλικά και στα ιαπωνικά και β) είναι ακριβό σπορ αν δεν σου αρέσει να διαβάζεις από οθόνη. Στα άνιμε είναι καλύτερα τα πράγματα.
Να προτείνω εδώ μερικά που εγώ τα θεωρώ καλά :
Μέλλον, φαντασία, μικρές ιστορίες, λεπτομέρεια, καθημερινότητα, θα το χαρακτήριζα ιδιαίτερα "κομψό" και "ποιητικό":
YOKOHAMA KAIDASHI KIKOU
Μεσαίωνας, αγώνας/πόνος, (πολύ) έντονο, (πολύ) σκοτεινή (πολύ) φαντασία, μοναδικό σενάριο, (όχι για μικρά παιδιά):
BERSERK
και για όποιον λατρεύει την "ακριβή" επιστημονική φαντασία, και το διάστημα θα του πρότεινα να δει το anime
ΠΛΑΝΗΤΕΣ (πλάνητες / planetes )
Τα προβλήματα με τα μάνγκα εδώ για εμένα είναι δύο: α) Είναι (και θα συνεχίσουν μάλλον να είναι μόνο) στα αγγλικά και στα ιαπωνικά και β) είναι ακριβό σπορ αν δεν σου αρέσει να διαβάζεις από οθόνη. Στα άνιμε είναι καλύτερα τα πράγματα.