Δεν πιστεύω πως θα εκλείψει το βιβλίο στην έντυπη μορφή του.
Σίγουρα πλέον ανεβαίνουν τα ηλεβιβλία, λόγω μηδαμινού κόστους το οποίο καθιστά και την τιμή πολύ χαμηλή, ή τουλάχιστον χαμηλότερη από την έντυπη έκδοση, και λόγω ευκολίας. Κι εγώ διαβάζω ηλεβιβλία, έχω αγοράσει, έχω βρει κλασσικά βιβλία τα οποία είναι πλέον δωρεάν και έχω βρει και βιβλία τα οποία δεν υπάρχουν σε έντυπη μορφή (τουλάχιστον όχι ακόμα). Και τα διαβάζω με την ίδια ευκολία που θα διάβαζα ένα έντυπο βιβλίο, δεν με κουράζει η οθόνη και συχνά το τάμπλετ μου είναι πιο ελαφρύ από το βιβλίο. Άσε που μπορώ να έχω όσα βιβλία θέλω σε ταξίδια. Προτιμώ οι λογαριασμοί μου να έρχονται σε ηλεκτρονική μορφή, για οικονομία στο χαρτί και πλέον σπάνια θα αγοράσω εφημερίδα ή περιοδικό, γιατί μπορώ να ενημερωθώ για τα πάντα μέσω διαδικτύου.
Όμως, το τυπωμένο βιβλίο δεν το αντικαθιστώ με τίποτα. Η βόλτα μου, τα δέκα λεπτά που θα ξεκλέψω απ'τη δουλειά για να μπω στο βιβλιοπωλείο και να χαζέψω κάποιον καινούριο τίτλο, είναι μια μορφή διαλείμματος απ' το άγχος της δουλειάς. Η μυρωδιά του έντυπου βιβλίου, το γεγονός ότι το κάθε ένα έχει διαφορετική μυρωδιά, οι στιγμές ευτυχίας που μου χαρίζει το "φρρρρρ" των σελίδων κοντά στη μύτη μου, δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα, με καμιά ηλεκτρονική συσκευή.
Αλλά πέρα από τη ρομαντική πλευρά του θέματος, πιστεύω υπάρχει κι ένας πρακτικός λόγος για τον οποίο δεν θα εκλείψουν τα βιβλία όπως τα ξέρουμε. Κι αυτός είναι η ανεξάρτητη φύση του. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο για να λειτουργήσει ένα βιβλίο. Μόνο φως, το οποίο, ακόμα και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θα το βρεις. Επίσης, δεν υπάρχει πιο σίγουρος τρόπος αποθήκευσης ενός γραπτού από την εκτύπωσή του. Ακόμα κι εγώ που είμαι πολύ υπέρ της ψηφιοποίησης σε πολλά θέματα, όταν είναι κάτι σημαντικό, θα το τυπώσω για το αρχείο μου, "για καλό και για κακό". Τέλος, νομίζω πως υπάρχει ένα ακόμα "μείον" για τα ηλεβιβλία. Διάβαζα κάποια στιγμή σε ένα φόρουμ ότι τα ηλεβιβλία που αγοράζεις, σε οποιαδήποτε μορφή, δεν ανήκουν σε σένα. Είναι ιδιοκτησία της amazon, ή οποιασδήποτε εταιρίας που τα εμπορεύεται και έχει το δικαίωμα να το διαγράψει από τη βιβλιοθήκη σου όποτε θελήσει (για την amazon είμαι σίγουρη, δεν ξέρω αν ισχύει και για άλλους και δεν ξέρω αν έχει αλλάξει από τότε που το διάβασα).