Έρβιν Ντ. Γιάλομ: 'Κάθε μέρα λίγο πιο κοντά'

Τίτλος: Κάθε μέρα λίγο πιο κοντά: Μια ψυχοθεραπεία ειπωμένη δύο φορές
Πρωτότυπος τίτλος: Every day gets a little closer: a twice-told therapy
Συγγραφέας: Έρβιν Γιάλομ (Irvin D. Yalom)
Γλώσσα: Αγγλικά
Μετάφραση: Ευαγγελία Ανδριτσάνου
Εκδόσεις: Άγρα
Έτος έκδοσης: 2010
Έτος πρώτης έκδοσης: 1974 (Αγγλικά)
Διαστάσεις: 21 cm x 14 cm
Αριθμός σελίδων: 374
ISBN: 978 – 960 – 931 - 2


Το ‘Κάθε μέρα λίγο πιο κοντά’ είναι από τα πρώτα βιβλία του Irvin D. Yalom, καθηγητή της ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ και εκπροσώπου της υπαρξιακής σχολής. Πρωτοεκδόθηκε στην Αμερική το 1974 και στην Ελλάδα το 2010 από τις εκδόσεις Άγρα.

Αυτό το βιβλίο του δεν είναι μυθιστόρημα αλλά έχει να κάνει με ένα πραγματικό περιστατικό. Είναι η περίπτωση μιας νεαρής κοπέλας που παρακολουθούσε ο Γιάλομ για ενάμιση χρόνο σε ομαδική θεραπεία και δύο σε ατομική. Η Τζίννυ, όπως θα την αποκαλεί στο βιβλίο, είναι συγγραφέας που αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα, αδυνατεί να διεκδικήσει οτιδήποτε από την ζωή και τους γύρω της ακόμα και τα πιο βασικά δικαιώματα της και ούτε μπαίνει σε ανοικτή αντιπαράθεση με κανένα. Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι οι κρίσεις πανικού, οι εφιάλτες, η κακή σχέση με τον φίλο της και μια γενική απάθεια. Επίσης δεν μπορεί πλέον να γράψει, έχει πάθει συγγραφικό μπλοκ. Απευθύνεται στον Γιάλομ αφού οι προσπάθειες με άλλους ψυχίατρους και εναλλακτικούς θεραπευτές δεν την βοήθησαν. Λόγω του ότι η Τζίννυ δεν έχει σταθερή δουλειά συμφωνούν αντί για λεφτά σε κάθε συνάντηση θα του δίνει μια περίληψη, μια αναφορά της προηγούμενης συνάντησης τους, κάτι που θα την βοηθήσει και στη συγγραφή. Το ίδιο θα κάνει και ο Γιάλομ.

Το βιβλίο λοιπόν είναι αυτές οι περιλήψεις, οι πρόλογοι και οι επίλογοι των δύο. Ουσιαστικά βλέπουμε όλη την διαδικασία της ψυχοθεραπείας από τις δύο πλευρές. Στην μεταβίβαση από τον θεραπευόμενο προς τον θεραπευτή βλέπεις σαν σε μικροσκόπιο τη σχέση του θεραπευόμενου με τους ανθρώπους γύρω του, ενώ στην αντιμεταβίβαση μας δείχνει τον θεραπευτή πιο ανθρώπινο, με τις δικές του αδυναμίες.

Μας δείχνει πως κτίζεται η σχέση τους. Για να έχει αποτέλεσμα η θεραπεία και να υπάρξει εμπιστοσύνη πρέπει αυτή η σχέση να κτιστεί αργά και σταθερά. Είναι μια σχέση που πέρα από τους κανόνες, τους στόχους και τους προγραμματισμούς, πρέπει να είναι μια σχέση αγάπης, ανθρώπινη και όχι στείρα επιστημονική.

Κατά τη γνώμη μου το καλύτερο μέρος του βιβλίου είναι ο επίλογος του συγγραφέα. Ο Γιάλομ εδώ μας αναλύει την θεραπευτική του προσέγγιση. Μας εξηγεί για την συμπεριφορική θεραπεία, τις υπαρξιακές τεχνικές την ύπνωση και κάποιες άλλες.

Το ‘Κάθε μέρα λίγο πιο κοντά’ απευθύνεται στο ευρύ κοινό αλλά πιστεύω θα το βρει χρήσιμο και ένας θεραπευτής. Είναι από τους συγγραφείς που σε βοηθούν να αναπτυχθείς, να πας ένα βήμα πιο μακριά. Τα βιβλία του είναι εκπαιδευτικά και βοηθά τους αναγνώστες του να φτάσουν πιο κοντά στην αυτογνωσία και στην καλύτερη διαχείριση της ζωής τους και των διαπροσωπικών τους σχέσεων.
 
Last edited by a moderator:
Top