Άουελ Τζιν (Auel Jean): "Τα Παιδιά Της Γης"

Τίτλος:Ούρσους το Πνέυμα των Σπηλαίων
Πρωτότυπος τίτλος:The Clan of the Cave Bear
Συγγραφέας: Άουελ Τζιν (Auel Jean)
Γλώσσα: Αγγλικά
Μετάφραση:Μανωλίδης Αλ.
Εκδόσεις:Bell
Έτος έκδοσης:2007
Διαστάσεις:18x12
Αριθμός σελίδων:542
ISBN: 9789604500857

Τίτλος:Η Κοιλάδα Των Αλόγων
Πρωτότυπος τίτλος:The Valley of Horses
Μετάφραση:Σπυριδάκης Ν.
Αριθμός σελίδων:704
ISBN: 9789604501007

Τίτλος:Οι Κυνηγοί των Μαμούθ
Πρωτότυπος τίτλος:The Mammoth Hunters
Μετάφραση:Σπυριδάκης Ν.
Αριθμός σελίδων:736
ISBN: 9789604502172

Τίτλος:Ο Ποταμός της Μεγάλης Μητέρας
Πρωτότυπος τίτλος:The Plains of Passage
Μετάφραση:Καλλιπολίτης Β.
Διαστάσεις:19x13
Αριθμός σελίδων:768
ISBN: 9789604503865

Τίτλος:Τα Πέτρινα Καταφύγια
Πρωτότυπος τίτλος:The Shelters Of Stone
Μετάφραση:Καλλιπολίτης Β.
Αριθμός σελίδων:832
ISBN: 9789604507214

Τίτλος:Η Γη των Ζωγραφισμένων Σπηλαίων
Πρωτότυπος τίτλος:The Land of Painted Caves
Μετάφραση:Λαινά Κ.
Έτος έκδοσης:2011
Διαστάσεις:19x13
Αριθμός σελίδων:944
ISBN: 9789604500130

Μεγάλη σειρά βιβλίων προιστορικού περιεχομένου. Πρόκειτε για την ιστορία της Αυλα μιας ξανθούλας μικρής η οποία μένει ορφανή αλλά και ολομόναχη όταν γίνεται ένας μεγάλος σεισμός ο οποίος έχει αποτέλεσμα να σκοτωθεί η μητέρα της. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάνε οι περιπέτειες της. Τη μικρή την μαζεύει μια φυλή Πλατυκέφαλων (ενδιάμεση φυλή ανθροποειδών) η οποία και την υιοθετεί. Η ίδια επειδή ειναι εξελιγμένος άνθρωπος θεωρείται από τα μέλη της Φυλης παραμορφωμένη. Καταφέρνει να ενσωματωθεί αλλά η περιέγεια της της δημιουργεί πολλά προβλήματα. Τελικά μεγάλωνει μέσα στους πλατυκέφαλους...

Πρόκειται για βιβλία με πολύ μεγάλο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον από τη στιγμή που η συγγραφέας έχει ψάξει πάρα πολύ καλά το επιστημονικό κομμάτι. Έχουν πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών για την προιστορική ζωή στην κεντρική και βόρεια ευρώπη. Στα πολύ θετικά της Σειράς είναι σίγουρα οι πολύ έντονες και συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές που περιγράφει τέλεια η κ. Τζιν. Τα βιβλία έχουν Ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 35 εκ και έχουν μεταφραστεί σε 29 γλώσσες. Αξίζει να τους αφιερώσετε λίγο χρόνο αν ζητάτε κάτι εύκολο και διασκεδαστικό από το οποίο βέβαια μπορείτε να αντλήσετε πολλές και σημαντικές πληροφορίες για την προιστορία.

Last edited by a moderator:
Έχω διαβάσει το πρώτο και δεν μου πολυάρεσε για να πω την αλήθεια. Και δεν ξέρω αν όντως έκανε την έρευνα που ισχυρίζεται ότι έκανε αλλά εμένα η ιστορία μου φαίνεται πολύ ψεύτικη... Θα διάβαζα όμως άλλον έναν τόμο αν τύχαινε...

Διάβασα το τελευταίο βιβλίο της σειράς, το Η Γη των Ζωγραφισμένων Σπηλαίων. Τα υπόλοιπα είναι εξαντλημένα, δεν τα βρίσκει κανείς εύκολα. Το καλό βάβαια είναι ότι διαβάζονται μια χαρά και ανεξάρτητα, δεν είναι ανάγκη να τα διαβάσει κανείς όλα.

Το βιβλίο ήταν καταπληκτικό. Έχω ξαναδιαβάσει λογοτεχνία σχετική με τον προϊστορικό άνθρωπο, αλλά αυτό ήταν κάτι το διαφορετικό. Το πλήθος των πληροφοριών συναγωνίζεται την πλοκή και την ζωντάνια της αφήγησης, έτσι ώστε διαβάζοντάς το πετυχαίνεις και να ταξιδέψεις με το μυαλό σου, και μάλιστα σε πολύ - πολύ μακρινή εποχή, αλλά και να μάθεις. Και σίγουρα, αυτού του τύπου η γνώση, μέσω της λογοτεχνίας, είναι πολύ πιο ευχάριστη, παρά να διαβάσεις ένα βιβλίο σχετικά με τον άνθρωπο Κρο Μανιόν.

Κρο Μανιόν είναι η Άυλα, η ηρωίδα του βιβλίου. Κρο Μανιόν είναι και η φυλή με την οποία ζει τώρα. Τη μεγάλωσαν όμως Νεάντερνταλ και ένα από τα σημεία στα οποία εστιάζει η συγγραφέας είναι να μας παρουσιάσει τις διαφορές μεταξύ των δύο αυτών ειδών ανθρώπου.

Το βιβλίο είναι τεράστιο, 930 σελίδες, αλλά το ευχαριστήθηκα όσο λίγα. Ήταν μια πραγματικά όμορφη λογοτεχνική αλλαγή.

Last edited:
Είχα ξεκινήσει τον πρώτο δανεισμένο, σε μια περίοδο που δε μπορούσα να αγοράσω βιβλία. Η ιστορία με απορρόφησε εντελώς και δεν έβλεπα την ώρα να προχωρήσω στον επόμενο. Τις επόμενες μέρες τελείωσα και τους πέντε τόμους. Πρόσφατα έμαθα πως κυκλοφόρησε ο έκτος και είμαι πολύ χαρούμενη που θα μάθω τη συνέχεια των περιπετειών της Άυλα. :)

Τα πρώτα τρία βιβλία πάνε καλά.
Μετά αρχίζει να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια σε σημείο να γίνεται αφόρητα κουραστικό.
Προφανώς το έκανε επειδή τα έγραφε με διαφορά αρκετών ετών το ένα με το άλλο και ήθελε να θυμίσει
πράγματα και καταστάσεις, αλλά όταν κάποιος τα διαβάζει και τα έξι μαζί θα βαρεθεί σίγουρα κάποια στιγμη.

Για μένα ήταν 5 από τα καλύτερα bell που είχα διαβάσει σε μια εποχή που το μόνο που διάβαζα ήταν bell. Το έκτο παρότι το περίμενα με ανυπομονησία πέρασαν χρόνια και χρόνια και έπαψα να το περιμένω. Όταν εκδόθηκε και το τελευταίο είχα σχεδόν ξεχάσει τα προηγούμενα, οπότε θα έπρεπε να τα ξαναδιαβάσω. Και θα το έκανα με ευχαρίστηση αν δεν είχαν εξαφανιστεί... το πιθανότερο να δανείστηκαν και να μην ξαναγύρισαν ποτέ.
Το πρώτο βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου με έκανε να κουραστώ απίστευτα στην αρχή. Σκέφτηκα ότι είχα αγοράσει ένα παντελώς απαίσιο και βαρετό βιβλίο, και έτσι το άνοιξα κάπου στη μέση να δω μήπως παρακάτω κυλούσε καλύτερα. Και ναι... μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον τελικά, το ξανάπιασα από την αρχή και διάβασα και τα πέντε της σειράς.
Η ιστορία της Άυλα, όντως φαντάζει ψεύτικη, όπως λέει κι ο Κόρτο. Αλλά επειδή γενικότερα στα ιστορικά βιβλία όλα τα καλά ή τα κακά, συμβαίνουν στο κύριο πρόσωπο του βιβλίου, για να μπορέσουμε να το ακολουθήσουμε και να παρακολουθήσουμε την ιστορία της εποχής που ο συγγραφέας θέλει να διηγηθεί, θεωρώ πώς απλά πρέπει να παρακάμψουμε αυτό που φαντάζει ψεύτικο. Φυσικά δεν ήταν η Άυλα που ανακάλυψε την φωτιά, ή που βρήκε τα θεραπευτικά βότανα, ή που εξημέρωσε το άλογο ή που παρατήρησε πως και γιατί μένουν έγκυες οι γυναίκες, ωστόσο θα μπορούσαν όλα αυτά να έχουν συμβεί με τον ίδιο τρόπο που περιγράφουν τα βιβλία.
Και ακόμα και τα μισά από όσα γράφει η συγγραφέας να είναι αληθινά ως προς τον τρόπο και τις αιτίες, τελικά έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για μια εποχή για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα.