Άγκαθα Κρίστι (Agatha Christie): "Έγκλημα στο Εξπρές Οριάν" (Murder on the Orient Express)

Τίτλος: Έγκλημα στο Εξπρες Οριάν
Πρωτότυπος τίτλος: Murder on the Orient Express
Συγγραφέας: Άγκαθα Κρίστι (Agatha Christie)
Γλώσσα: Αγγλική
Μετάφραση: Λουκάς Λοράνδος
Εκδόσεις: Λυχνάρι
Έτος έκδοσης: 2008
Έτος πρώτης έκδοσης: 1934 (Αγγλική)
Διαστάσεις: 21x14
Αριθμός σελίδων: 224
ISBN: 978-960-517-051-6

Άλλη μια φανταστική εξιχνίαση υπόθεσης από τον δαιμόνιο ντετέκτιβ με το τσιγκελωτό μουστάκι Ηρακλή Πουαρό!
Ο Πουαρό έχοντας εξιχνιάσει μια υπόθεση στη Συρία τώρα ελπίζει πως θα απολαύσει τις διακοπές του στην Κωνσταντινούπολη. Όμως ένα τηλεγράφημα τον ειδοποιεί πως πρέπει να επιστρέψει στην Αγγλία και έτσι επιβιβάζεται στο Εξπρες Οριάν όπου προς μεγάλη του ευχαρίστηση του θα κάνει το ταξίδι του παρέα με τον παλιό του φίλο του τον κύριο Μπουκ, που είναι και ο διευθυντής της Σιδηροδρομικής γραμμής. Όμως ο δαιμόνιος ντετέκτιβ συναντά την πρώτη του δυσκολία[SUP].[/SUP] όλα τα βαγόνια (όλως παραδόξως) είναι γεμάτα και έτσι αναγκάζεται να μοιραστεί το βαγόνι του με τον Έκτωρ Μακ Κουήν γραμματέα ενός πλούσιου Αμερικάνου ονόματι Σάμιουλ Ράτσετ. Το δεύτερο βράδυ του ταξιδιού το τρένο ακινητοποιείται από τα χιόνια στη Γιουκοσλαβία. Το επόμενο πρωί ο συνοδός του τρένου κατορθώνει να μπει σε ένα βαγόνι και εκεί βλέπει το πτώμα ενός από τους επιβάτες και φυσικά η υπόθεση ανατίθεται στον Ηρακλή Πουαρό που έχει δουλειά μπροστά του...

Το διάβασα στις διακοπές όπου το απόλαυσα πραγματικά. Ο φόνος και έπειτα το ξετύλιγμα του νήματος από τον Πουαρό με ανακρίσεις και κόλπα όπου προσέχει και την κάθε λεπτομέρεια που ο αναγνώστης δεν καταλαβαίνει. Αγαπημένη Κρίστι σε μια ωραία «σφιχτοδεμένη» ιστορία. Επίσης μου αρέσουν και τα διάσπαρτα Γαλλικά του Πουαρό όπου έμαθα και νέες εκφράσεις όπως «Ca se voit» (=Αυτό φαίνεται) και την παροιμία «Qui s'excuse, s'accuse» που η αντίστοιχη ελληνική είναι η «Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται». Ιδου και ο χώρος που η Κρίστι το έγραψε:

Το δωμάτιο 411 στο Pera Palace Hotel στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Κρίστι φαίνεται να έγραψε το «Έγκλημα στο Εξπρές Οριάν»

Last edited by a moderator:
Τέλειο βιβλίο :πάνω: Ήταν το δεύτερο της Κρίστι που διάβασα και ήταν απολαυστικό , πολύ καλή υπόθεση , αγωνία , χιόνια ,Ηρακλής Πουαρό .... :)))

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Υπέροχο αστυνομικό. Τη λύση του μυστηρίου δεν τη βρίσκεις ούτε με σφαίρες. Απ' τα καλύτερα της Κρίστι :πάνω: Οδυσσέα, μην σου ξεφύγει το Ποιος σκότωσε τον Ακρόυντ και οι 10 Μικροί Νέγροι.

Από τα καλύτερα μυθιστορήματα της Κρίστι. Το διάβασα πολύ ευχάριστα αν και ήξερα τη λύση του μυστηρίου, έχοντας δει (2-3)φορές την πολύ καλή μεταφορά του στον κινηματογράφο (και την οποία προτείνω στους λάτρεις της Αγκάθα Κρίστι). Μπράβο Οδυσσέα

ενώ έχω διαβάσει κάτι παραπάνω από τα μισά βιβλία της Κρίστι (κυρίως ως γυμνασιόπαις και λυκειόπαις) το συγκεκριμένο δεν το διάβασα ποτέ παρ' όλο που πρέπει να έχω δει την ταινία καμιά δεκαριά φορές (την έδινε δώρο σε κασσέτα το Close UP θυμάμαι την ημέρα που σκοτώθηκε η Νταϊάνα).

τώρα περνάω την δεύτερη φάση μου ως αναγνώστης της Κρίστι και σιγά σιγα σκοπεύω να διαβάσω και τα υπόλοιπα.

Να κάνω μια ερώτηση : πώς είναι η μετάφραση/επιμελεια των εκδόσων Λυχνάρι?
Το ρωτω αυτο γιατι θυμάμαι οτι πριν από αρκετα χρονια ειχα παρει το Ποιος σκοτωσε τον Ροτζερ Ακροϋντ, αλλα η γλώσσα του μου φαινοταν τοσο ατσαλη και ασουλουπωτη (θέμα μεταφραστή; θέμα επιμελητη; ) που το ειχα παρατησει στη μέση.
Εχει παρατηρησει και καποιος αλλος κατι αντιστοιχο ή η μνήμη μου με απατα (και θα πρεπει να δωσω κι αλλη ευκαιρια στο συμπαθες λυχναρι) ?

Ήταν το πρώτο μου της Κρίστι. Γενικά, ενώ δεν είναι το καλύτερό της, έχει επικρατήσει να θεωρείται το πιο διάσημο βιβλίο της, γι' αυτό επέλεξα να ξεκινήσω απ' το Οριάν Εξπρές. Μου άρεσε πολύ, όπως και η ταινία του 1974 με τις αγαπημένες Λορίν Μπακόλ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

Θα ήθελα να ρωτήσω σ' αυτό το σημείο: υπάρχει κάποιο site, με αρκετές επιλογές από Αγκάθα Κρίστι, απ' το οποίο να μπορούμε να παραγγείλουμε βιβλία της;

Το τελείωσα εχθές! Είναι το πρώτο που διάβασα από τη Κρίστι! Ήταν καταπληκτικό!!!! Νομίζω πως έχω κολλήσει! Θέλω να διαβάσω και άλλα δικά της! :τρέλα:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Χαίρομαι που σου άρεσε, Σταυρούλα. :)

Ίσως σε ενδιαφέρει αυτό εδώ το νήμα, όπου κάνουμε προτάσεις, ποια πιστεύουμε πως είναι τα καλύτερα βιβλία της. :ναι:

Από τα καλύτερα μυθιστορήματα της Κρίστι. Το διάβασα πολύ ευχάριστα αν και ήξερα τη λύση του μυστηρίου, έχοντας δει (2-3)φορές την πολύ καλή μεταφορά του στον κινηματογράφο (και την οποία προτείνω στους λάτρεις της Αγκάθα Κρίστι). Μπράβο Οδυσσέα
Ποια μεταφορά λες; με τον Finney;

Σοβαρά σου άρεσε; Δε μου άρεσε καθόλου η ερμηνεία του. Η σκηνοθεσία ήταν πολύ ωραία αλλά προσωπικό δε θεώρησα τον ηθοποιό κατάλληλο για το ρόλο του Πουαρώ.

Το πρώτο της Κρίστι (και ισως και το πρώτο αστυνομικό ) που διαβασε ποτέ η μαμα μου ήταν το Ποιος σκότωσε τον Ρότζερ Ακροιντ και βρήκε τον δολοφόνο .Όταν μετά της έδωσα να διαβάσει αυτό μέσα σε όλο το μπέρδεμα που της προκάλεσε η πλοκή μου λέει
σαν να τον σκότωσαν όλοι μαζί ειναι , να δεις αυτό έγινε .
Βρήκε και το δολοφόνο στο Έγκλημα στο Νείλο ...Εμένα μου πήρε 2-3 βιβλια της Κριστι για να αρχισω να πιανω μερικα σημαδια και να βρίσκω το δολοφόνο και εκείνη έχει αποδειχτεί μεγάλο ταλέντο .:μπρ::ααργκ::αργκ::πανικός:

Εγώ ήμουν ανεπίδεκτη, ανάθεμα αν τον βρήκα καναδυο φορές, κυρίως όταν ο δολοφόνος ήταν ο σύζυγος. Τον είχα βρει και στο "Νέμεσις" κι είχα νιώσει πολύ περήφανη για τον εαυτό μου! :))))

Το Orient Express δεν είναι από τα αγαπημένα μου. Δεν ξέρω γιατί. Καλή περίπτωση ταινίας όμως για απόψε, πάω να τη δω.

Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, όμως η ταινία μου άρεσε πολύ. Πραγματικά, δε βρίσκεις το δολοφόνο ούτε με σφαίρες.:μαναι:

Τη λύση του μυστηρίου δεν τη βρίσκεις ούτε με σφαίρες.
Τώρα το είδα.:))))

Last edited: