Άγιος Βαλεντίνος και βιβλίο

Τώρα που τα βιβλιοπωλεία έχουν γεμίσει βιβλία με καρδούλες, λουλουδάκια, αρκουδάκια και ο, τιδήποτε σε έντονο κόκκινο, ας δούμε μερικά βιβλία που μπορούμε να δωρίσουμε στον αγαπημένο ή την αγαπημένη μας την Κυριακή 14 / 2.

Εκτός από δώρο, είναι σαφώς πολύ αξιόλογα βιβλία για όποιον θέλει να διαβάσει κάτι με θέμα τον έρωτα.

Το Περί Έρωτος του Σταντάλ είναι μια διεισδυτική μελέτη για τον έρωτα και τις σχέσεις των δύο φύλων. Τα κεφάλαια στα οποία γίνεται μια ανασκόπηση των διάφορων φάσεων του ερωτικού πάθους: "Η γέννηση του έρωτα", "Οι διαφορές ανάμεσα στη γέννηση του έρωτα στα δύο φύλα", "Η πρώτη ματιά", "Το ξελόγιασμα", "Οι κεραυνοβόλοι έρωτες", "H αιδώς", περιλαμβάνουν απόψεις τις οποίες υπαγορεύει στον συγγραφέα η προσωπική εμπειρία του και οι οποίες συγχρόνως υπερβαίνουν την ατομική περίπτωσή του. Αυτό άλλωστε δικαιολογείται από το γεγονός ότι το βιβλίο παραμένει επίκαιρο ακόμα και σήμερα.

Συγγραφέας αυτού του βιβλίου είναι ο αγαπημένος μου Ρολάν Μπαρτ. Αγαπημένος μου γιατί γράφει με ηδονή. Ηδονή που σε φτάνει. Ο Μπαρτ δεν είναι λογοτέχνης. Είναι φιλόσοφος, στοχαστής, γλωσσολόγος, σημειολόγος και άλλα πολλά. Αλλά η γραφή του καταφέρνει και αγγίζει και αναγνώστες έξω από τα παραπάνω γνωστικά πεδία.

Τελικά, μάλλον δεν είναι φήμες ότι οι Γάλλοι είναι ερωτικός λαός. Δεν πρέπει να είναι τυχαίο ότι δύο από τα σημαντικότερα βιβλία για τον έρωτα ανήκουν σε Γάλλους.

Τέλος, για κάτι περισσότερο μυθοπλαστικό και αποκλειστικά για γυναίκες προτείνω το μυθιστόρημα της Μάρως Βαμβουνάκη Η Κραταιά Αγάπη. Όσο ρομαντικό πρέπει, όσο λογοτεχνικό πρέπει. Άψογο. Κορίτσια, θα λιώσετε :)

Έιναι πάρα πολύ όμορφα. Δεν είχα σκεφτεί κάτι τέτοιο σαν δώρο. Πόσο τυχερός θα ειναι κάποιος αν λάβει πχ ενα βιβλιο γεμάτο ποιήματα περί έρωτα.

Υ.Γ. Βαμβουνάκη δεν έχω διαβάσει, αλλά σκοπεύω. Ειναι πράγματι τόσο καλή όσο λένε;

Η ποιητική συλλογή είναι, πράγματι, άλλη μία όμορφη πρόταση.

Όσο για τη Βαμβουνάκη, Πολυξένη, αν περιμένεις λίγο θα της ανοίξω ειδικό νημάτιο.

Ωραια ιδέα Χρυς, πως την σκέφτηκες; :)))

Η ποιητική συλλογή ειναι πράγματι πολύ ωραία ιδέα :)

Οκ επειδή το νημάτιο παραμπέμπει στον άγιο Βαλεντίνο που για μένα είναι μισητή γιορτή,την θεωρώ εντελώς ανούσια και εν ολίγης μου γυρνάνε τα άντερα να βλέπω παντού ζευγαράκια, δεν πρόκειται να δωρίσω τα βιβλία που προτείνατε απλά θα τα πάρω δώρο στον εαυτό μου που είναι βιβλιοφάγος!:))))

Το έχω ξαναπεί νομίζω ότι όχι μόνο δεν σνομπάρω την σημερινή γιορτή, αλλά μου αρέσει πάρα πολύ.

Το βιβλίο στο οποίο θα αφιερωθώ σήμερα, λοιπόν, είναι τα Ερωτικά Ποιήματα του Νερούδα. Κυκλοφορούν από τον Πατάκη σε μία όμορφη δίγλωσση έκδοση για την οποία έχουμε ξανακάνει λόγο εδώ.

Έχει πολλά όμορφα ποιήματα αυτό το βιβλιαράκι, νομίζω θα τα ευχαριστηθείς! Αν και εγώ δεν το είχα διαβάσει σε κάποια συγκεκριμένη "γιορτή". :)

Το βιβλίο το έχω πάνω από ένα χρόνο, Πεταλούδα, και το έχω ξαναδιαβάσει. Απλώς σήμερα θα το "ξαναξεσκονίσω" για να μπω στην διάθεση της ημέρας.

Επίσης σκέφτομαι ότι έχω πάρα πολύ καιρό να διαβάσω μια καθηλωτική, συγκλονιστική, μέχρι δακρύων ρομαντική ιστορία αγάπης. Καμιά πρόταση;

Το πιο γνωστό νομίζω ότι είναι το Love Story του Erich Segal. Υπήρξε και επιτυχημένη ταινία των '70ς, με Ali Mc Graw και Ryan O Neal. Δεν είναι συγκλονιστικό, ούτε καθηλωτικό ώς λογοτέχνημα, αλλά είναι καλογραμμένο και αρκούντως ρομαντικό, όσο για δακρύβρεχτο...Εγώ που έχω ένα θέμα με τα δάκρυα (με κατηγορούν για αναίσθητη) εκλαψα με λυγμούς!

Θα πρότεινα και το ΄΄Περί Έρωτος,και άλλα διηγήματα΄΄,αλλά δεδομένου ότι είναι του Σαντ,μάλλον δεν κάνει για την σημερινή περίσταση.Ε;

Δεν έχω διαβάσει τίποτα του μαρκήσιου και καλά έκανες και το ανέφερες. Αλλά δε μου λες; Ρομαντικό μέχρι δακρύων το ξέρω ότι δεν θα είναι. Καθηλωτικό ή συγκλονιστικό είναι;

Η αλήθεια είναι πως για Σαντ δεν είναι ακραίο. Ρομαντικό και σατιρικό θα το έλεγα, μπορεί να το διαβάσει ο καθένας άφοβα. Εκδόσεις Μελάνι, πολύ ωραία διηγήματα.