Ακουστικά βιβλία ( Audiobooks )

Το βάζω εδω γιατί μάλλον πρόκειται για ένα διαφορετικό είδος αφήγησης, αρά οτιδήποτε άλλο. Αν υπάρχει παρόμοιο νήμα (που δεν βρήκα) ας μεταφερθεί ή ας συγχωνευθεί.

Τελευταια που λέτε ρε παιδιά, σε αγγλόφωνα φόρουμ λογοτεχνίας βλέπω να υπάρχει μια αυξητική τάση στα audio books. Πολλά μέλη προτείνουν το ένα ή το άλλο βιβλίο που πήραν πρόσφατα και το άκουσαν. Προφανώς πρόκειται για μια διαφορετική εμπειρία που κερδίζει κάθε μέρα όλο και περισσότερους.

Θα ήθελα να ακούσω και εγώ αυτά τα βιβλία που προτείνουν, αλλά επειδή είναι στα Αγγλικά νιώθω οτι χάνω πολλά (σε κάνα δυο που προσπάθησα να ακούσω). Δεν μπορώ δηλαδή να βάζω να παίζει στο αυτοκίνητο και να έχω την προσοχή μου στην μετάφραση, γιατί αναγκαστικά η προσοχή μου δεν θα είναι στον δρόμο. Στο σπίτι οκ, μπορώ να ακούσω και να καταλάβω περισσότερα, αλλά στο σπίτι μπορώ να διαβάσω κιόλας πηγαίνοντας με τον δικό μου ρυθμό ανάγνωσης.

Παρόλα αυτά μου άρεσε η ιδέα να ακούω κάποια βιβλία αντί να τα διαβάζω, αλλά προφανώς πρέπει να βρω Ελληνικά βιβλία.

Έχετε τέτοια βιβλία υπόψιν σας. Ας γεμίσουμε το νήμα με κάποιες προτάσεις Ελληνικών audio books για όποιον ενδιαφέρεται.
 
Ωραίο το νήμα σου και νομίζω ότι έλειπε.

Το μόνο που ξέρω για ηχητικά βιβλία (σε mp3 που τα κατεβάζεις ή τα ακούς online σε streaming, χωρίς να τα κατεβάσεις) είναι το Librivox.org. Εκεί βρίσκεις σε ηχητική μορφή σχεδόν τα πάντα των οποίων ο συγγραφέας πέθανε πριν το 1923 (ο ιστότοπος αυτός υπάγεται στο νομικό καθεστώς περί πνευματικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ), φυσικά κυρίως στα αγγλικά ή σε μετάφραση στα αγγλικά (π.χ.), αρκεί ΚΑΙ ο μεταφραστής να έχει πεθάνει πριν το 1923.

Εκεί, τα μόνα ελληνικά (και αρχαία ελληνικά (!)) είναι αυτά.

Η μέχρι τώρα ακουστική εμπειρία μου έχει ως εξής: είναι αστείο να ακούς "αμερικάνικη" -μη σου πω και τεξανή - προφορά να απαγγέλει Σαίξπηρ. Από την άλλη, τυχαία ανακάλυψα αυτό (το διαβάζω/ακούω τώρα) όπου το διαβάζει Εγγλέζος (ο τύπος λέγεται Alex Foster) με καθαρή βρετανική προφορά (φτυστή του Χιου Γκραν), υποδειγματική ακόμα και για όσους μαθαίνουν αγγλικά (ακουστική κατανόηση)

Αυτό που στριφογυρνά έντονα στο μυαλό μου τελευταία είναι ο Παπαδιαμάντης (πέθανε το 1911) που θα μπορούσε να γίνει ακουστικός/ηχητικός, χωρίς πρόβλημα ούτε με τον ελληνικό ούτε με τον αμερικάνικο νόμο, περί copyright.

Τώρα, αν βάλουμε το χέρι στην τσέπη, σίγουρα θα υπάρχουν πολλά ακουστικά βιβλία στα ελληνικά. Απλά δεν μ' αρέσει να βάζω τα χέρια στις τσέπες. :))
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Φανταζομαι οτι το ατομο που κανει την αφηγηση πρεπει να "το 'χει", αλλιως το ολο εγχειρημα θα ειναι αποτυχημενο.

και εδω ειναι τα δυσκολα... (ή ευκολα). Πρεπει να ειναι ατομα με ικανοτητα στον λογο, οπως.. (αυτο μου 'ρθε) οι παλιοι ηθοποιοι που καναν τις μεταγλωτισεις στα παιδικα. Αλλα... μιλαμε για ενα ατομο; Δηλ σε καποιους ελαχιστους διαλογους δεν υπαρξει δευτερη φωνη; (και δεν εννοω να το κανουμε θεατρικο).

Στο τριτο στεφανι, εγινε κατι αναλογο με την Ρενα Βλαχοπουλου, αλλα υπηρξε και δευτερη φωνη.

Αν και μαλλον δεν ειναι αυτο ακριβως που ψαχνουμε, παρτε ενα αποσπασμα.. απο την αρχη του βιβλιου.
 
Λορένα, στο παράδειγμα (Alex Foster) που έδωσα παραπάνω, όλο το βιβλίο το διαβάζει ΕΝΑΣ αφηγητής. Ο άτιμος όμως, πετυχαίνει να κάνει τους διαλόγους με τέτοια διαολεμένη μαεστρία (σκέψου ότι μιλά "χωριάτικα" αγγλικά του 18ου αι. όταν πρέπει, όπως τα γράφει δηλ. και ο συγγραφέας, έναν γιατρό πιο σοβαρά κλπ με φοβερή τέχνη) που δεν θα διέφερε αν το έκαναν πολλοί μαζί.

μόλις θυμήθηκα αυτό!
 
Last edited:
Η γιαγιά μου παλιά μου είχε πει πως όταν ήταν στην ηλικία μου άκουγε κάθε μέρα στο ραδιόφωνο σε μια εκπομπή ένα κεφάλαιο απο τα Ανεμοδαρμένα Ύψη.Να σας πω την αλήθεια ζήλεψα λιγάκι θα ήταν όμορφα να ακούς διάφορα βιβλία και να περιμένεις κάθε μέρα τη συνέχεια.
 
Σημερα κατεβασα (παρανομα) αρκετα βιβλια στα αγγλικα για το kindle - οχι το κανονικο το kindle, απλα ενα application του macbook - κ επι της ευκαιριας κατεβασα κ κανα δυο audio books. Ακουσα ενα κεφαλαιο απο το ενα κ ενθουσιαστηκα! Ειναι παααρα πολυ ευκολο, κατανοητο, ευχαριστο και ηθελα να το ακουσω αν ηταν δυνατον ολο το βιβλιο. Βεβαια ενταξει, δεν ειναι το ιδιο με το να το διαβαζεις, αλλα αν προκειται για αγγλικα με βολευει περισσοτερο να το ακουω απ'οτι να το διαβαζω (καπου οι παλιες μου καθηγητριες του listening σταυρωκοπιουνται). Τωρα που εκανα αυτη τη νεα συναρπαστικη ανακαλυψη ανυπομονω για περισσοτερα audio books. Εχω ενθουσιαστει παρα πολυ! :ναι:
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πριν που βγήκα για περπάτημα, έβαλα στο εμπιθρί το βιβλίο του Κινγκ που λέτε να διαβάσετε. Εμένα δεν με βόλεψε. Διαπίστωσα πως απαιτούσε την προσοχή μου κι έτσι το παράτησα, έβαλα μουσική και βυθίστηκα στις σκέψεις μου, όπως μου αρέσει.
 
Φαρε δεν ξερω αν βολευει στο περπατημα, αλλα στο σπιτι παιζοντας παραλληλα τετρις βολευει μια χαρα :ναι:
 
έβαλα μουσική και βυθίστηκα στις σκέψεις μου, όπως μου αρέσει.
Αυτή είναι και δική μου αγαπημένη συνήθεια ;)
Δεν σας πειράζει που υπάρχει και μουσική;Κι εγώ έβαλα να το ακούσω αυτό του Κινγκ και με χάλασε λιγάκι η μουσική απο πίσω που έπαιζε...
 
Δεν με πολυχαλασε η μουσικη, μου φανηκε ενδιαφερον. Δεν ηξερα πως ειναι ακριβως τα audio books κ αν ειναι ετσι, οκ :)
Παντως με αυτο τον τροπο μπορω να "διαβασω" ακομη πιο πολλα βιβλια :))))
 
Γειά σε όλους, βρήκα τη σελίδα ψάχνοντας για ελληνικό audiobook της Ρητορικής του Αριστοτέλη, γιατί ο Αμερικάνος αφηγητής στο Librivox ακούγεται σαν τον Κέρμιτ τον βάτραχο και δε μπορώ να δώσω σημασία :P
Για όσους ψάχνετε για βιβλία με καλή αφήγηση στα αγγλικά έχετε δίκιο, τα του Stephen King δεν είναι ιδανικά λόγω μουσικής. Το πιο υποφερτό από του King είναι το Kujo.

Όντας οδηγός και ζωγράφος μπορώ να αφοσιώνω ώρες ατελείωτες ενώ κάνω άλλα πράγματα παράλληλα που δεν απαιτούν τη γλωσσική προσοχή μου. Μέσα στο αμάξι, μέσα σε δωμάτιο όπου κάνεις εργασία που δεν απαιτεί τη χρήση γλώσσας, ούτε γραπτά ούτε ηχητικά, τα audiobooks κυριαρχούν. Ενώ παλιότερα διάβαζα δύο με πέντε βιβλία τον χρόνο, από τότε που ανακάλυψα τα audiobooks έχω τελειώσει ίσα με πενήντα ως εξήντα ετησίως, και μπορώ να πω με ασφάλεια ότι δεν υστερούν σε τίποτα από τα κλασσικά βιβλία, γιατί ενώ θα πει κάποιος ότι δεν έχουν την ορθογραφία με την οποία βοηθούν τα κανονικά βιβλία, εγώ λέγω ότι δεν χρειάζομαι να μάθω ορθογραφία αφού κατέχω επαρκώς και την αγγλική και την ελληνική γλώσσατα, και τα ηχητικά βιβλία έχουν άλλο ατού, αυτό της μάθησης αφήγησης και προφοράς.

Για καλύτερα ηχητικά στα αγγλικά προτείνω του John Scalzi, που τα αφηγείται ο Wil Wheaton του Star Trek: The Next Generation, καθώς και την (δυστυχώς αλλά επαρκώς) abridged έκδοση του World War Z από Max Brooks, ενώ τα ηχητικά βιβλία του Gary Jennings, αν και είναι από κασσέτα και χρειάστηκε να κάνω επανεπεξεργασία για να μπορώ να διακρίνω τι λέει μέσα από το μασημένο αναλογικό βουητό, δεν παύουν να κατέχουν τουλάχιστον δύο θέσεις στο Τοπ 10 των αγαπημένων μου βιβλίων όλων των εποχών με τα Aztec και the Journeyer.

Τέλος πάντων, σκέφτομαι καιρό να προσπαθήσω να συμμετάσχω στο Librivox.org διαβάζοντας ελληνικά βιβλία, έχει κανείς αρχαία κείμενα στη δημοτική καθώς δεν αντέχω με τίποτα να διαβάζω κείμενα στην καθαρεύουσα; Η Ιστορία του Θουκυδίδη π.χ. στην δημοτική, αν και περιέχει πολυτονικό, είναι ευκολοδιάβαστη και προσβάσιμη, οπότε θα είναι ο πρώτος στόχος μου. Έχει να προτείνει κανείς κάποιο άλλο κείμενο στη δημοτική, κατά προτίμηση φιλοσοφία ή ιστορία;

Ευχαριστώ και σόρρυ για τη μακρηγορεία.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Θα ήταν άραγε μια ιδέα να οργανώσουμε εδώ κάτι τέτοιο και να φτιάξουμε ηχητικά βιβλία (των οποίων έχουν απελευθερωθεί τα δικαιώματα) ;
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Υπάρχουν ηδη τετοιες πρωτοβουλιες με βιβλια που ανήκουν στο Public domain, και διαβάζονται απο εθελοντές. Εχω υπόψη μου τη βιβλιοθήκη http://en.wikipedia.org/wiki/Librivox. Καλη ιδεα θα ηταν να την ενισχύαμε, εκτός αν θέμε να ξεκινήσουμε δική μας πρωτοβουλία.
 
Θα ήταν άραγε μια ιδέα να οργανώσουμε εδώ κάτι τέτοιο και να φτιάξουμε ηχητικά βιβλία (των οποίων έχουν απελευθερωθεί τα δικαιώματα) ;
Πραγματικα θα ηταν πολυ ωραιο να βαλουμε και εδω και να ακουμε ηχητικα βιβλια :γιούπι:
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Θα ήταν ωραία να είχαμε μια δική μας τέτοια πρωτοβούλια. Σκέφτομαι όμως πως ακόμα και να είχαν κάποιοι το ενδιαφέρον να διαβάσουν, το κακό είναι πως λίγοι έχουν καλό μικρόφωνο.

:ανέκφραστος:
 
Το απόψε δεν έχουμε φίλους, διαβάζεται από την ίδια τη συγγραφέα, Σοφία Νικολαϊδου. Είναι χάρμα να την ακούει κανείς
 
Συμμετέχω σε διάφορες συζητήσεις τελευταία για ηλεβιβλία και έντυπα βιβλία, αλλά εδώ περνάω σε άλλα χωράφια. Ακούει κανένας άλλος βιβλία; Έχω βρει το librivox, το οποίο λειτουργεί καθαρά με εθελοντές, είναι δωρεάν και έχω βρει καλή ποιότητα σε πολλά βιβλία. Υπάρχουν και στα ελληνικά βιβλία. Προσωπικά, επειδή με τη δουλειά μου είμαι έξω σε υπηρεσίες και τράπεζες και περπατάω πολύ, με βολεύει να ακούω τα βιβλία μου! Νομίζω είναι καλό και για όποιον θέλει να εξασκηθεί σε κάποια γλώσσα!

Λοιπόν; Έχει δοκιμάσει κανείς να ακούσει βιβλία;

Έντιτ: Τα βιβλία που βρίσκεις στο συγκεκριμένο site είναι πριν το 1923, οπότε δεν έχουν πνευματικά δικαιώματα και βρίσκονται πλέον και σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο. Παραθέτω από το site τους.
"LibriVox volunteers read and record chapters of books in the public domain (books no longer under copyright), and make them available for free on the Internet. Practically, this means we record books published before 1923. All our recordings (including yours, if you volunteer for us) are also donated into the public domain."
 
Last edited:
Top