Search results

1. Μ

Η ομορφότερη ελληνική λέξη

Υπάρχει μία ομηρική λέξη το "ἀμφουδίς" για την οποία έχει γραφτεί ένα ολόκληρο άρθρο (χα, δεν το θυμόμουν ακριβώς, αλλά το βρήκα ) https://media.ems.gr/ekdoseis/ellinika/Ellinika_12_1/ekd_peel_12_1_tsopanakis.pdf (κάπου τριγυρνάει κ μέσα στο σπίτι το πόνημα αυτό, αλλά δεν μπορώ να το εντοπίσω)...
  2. Μ

Ποιο βιβλίο τελείωσες σήμερα;

* Καλό θα ήταν να γίνει ένας Λογοτεχνικός Κανόνας πάντως ως post. Αν και είναι μεγάλη συζήτηση, ειδικά τα κριτήρια με τα οποία θα μπορούσε κάποιος συγγραφέας να ενταχθεί σε αυτόν. (Υπάρχει βέβαια ένα πρότυπο, η εισαγωγή του δύσμοιρου εκείνου κριτικού που ο Καπετάνιος τους έβαλε να σκίζουν στον...
  3. Μ

Δήλωση αποποίησης - το διάβασα παλιά, δεν θυμάμαι παρά τη γενική αίσθηση. Μία και ανέφερες την ειρωνεία πάντως, ένα ακόμη βασικό πρόβλημα του Έκο είναι ότι δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει - και οκ, αυτό δεν φαίνεται στο Εκκρεμές επειδή αυτό είναι τουλάχιστον αστείο, στο Κοιμητήριο που...
  4. Μ

Το Εκκρεμές καλό ήταν, ίσως επειδή ο ίδιος νόμιζε πως έκανε μυθοπλασία, ενώ στην πραγματικότητα έκανε δημοσιογραφικό ρεπορτάζ
  5. Μ

Κολοσσός του Μαρουσιού - Βοήθεια

Μια κ έδωσε την πάσα ο φίλος κοπιπαστάρω από κάτι που βρήκα στο google [Αναπλάθοντας τον παράδεισο Το ελληνικό ταξίδι 1937-1947, Έντμουντ Κήλυ, Μτφρ Χρύσα Τσαλικίδου], οπότε υποθέτω είναι ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων (αν όχι, διαγράψτε τα). Τα σημεία για Κατσίμπαλη "Ήταν και ο Κατσίμπαλης...
  6. Μ

Μαγικός Ρεαλισμός

Ο μαγικός ρεαλισμός είναι λατινοαμερικάνικο φαινόμενο πάντως. Ίχνη μαγικού ρεαλισμού έχουν οι στίχοι του Ρόμπερτ Σμιθ των Cure στα πονήματά του της ποπ περιόδου. Όχι της νταρκ γουέηβ, προφανώς. Η Μύτη δεν είναι έργο μαγικού ρεαλισμού. Ούτε του Γκογκόλ, ούτε πολύ περισσότερο (δυστυχώς) η δική...
  7. Μ

Ναι κάποιον Τροπικό είχα διαβάσει κ εγώ απ' ό,τι θυμάμαι. Βέβαια, δεν προχώρησα ιδιαίτερα στα έργα του, έχει και κάτι πλέκσους νέκσους νομίζω. Ήταν όμως θυμάμαι ατακαδόρος και αιχμηρός.
  8. Μ

Μ' αρέσει… Δεν μ' αρέσει…

Προσπάθησαν αυτοί οι οκάλτ θεωρητικοί της πλάκας, κάτι μεταδομιστές και μετασοδομιστές, αν θυμάμαι καλά ένας Γιάκομπσον, να τις αποδομήσουν και τις γάτες, είχε πιάσει ένας τύπος τις γάτες του Μπωντλαίρ να τις αναλύσει με έναν χάρακα και κάτι συνταγές για δισκοπάθειες... Οι γάτες πάντα νικάνε...
  9. Μ

Ναι προφανώς παλιά. Μάζευε η μάνα μου βιβλία με το κιλό Θεός σχωρέστην. Το είχα βρει κάποτε και όπως ανέφερα κύλησε νεράκι. Βέβαια, παίζει ρόλο πάντα κ ο τρόπος γραφής, λχ αν σου αρέσει ο Χένρι Μίλλερ - εκείνη την εποχή τον έβρισκα καταιγιστικό, μου θύμιζε Ρεμπώ σε πεζό.
  10. Μ

Μάλιστα. Και τι γνώμη είχε ο παίκτη για το βιβλίο;
  11. Μ

Ποιος Σαββόπουλος; Ο Νιόνιος;
  12. Μ

Από τους πιο βαρετούς που έχω διαβάσει ο Έκο - άριστος γνώστης του αντικειμένου του κ του βγάζουμε το καπέλο γι' αυτό, αλλά μία καλλιτεχνική πρόταση δεν έχει γράψει ο άνθρωπος. Και επειδή θα έλθει η ερώτηση τι εστί καλλιτεχνική πρόταση, μία καλλιτεχνική πρόταση είναι μία αισθητικά απολαυστική...
  13. Μ

Φίλε το είχα διαβάσει κάποτε. Δεν θυμάμαι καν ποιου μτφρ ήταν, αλλά τρομερό βιβλίο. Ο Κατσίμπαλης ήταν κανίβαλος, larger than life που λένε και οι Αγγλοσάξονες, πολύ καλό match του Χένρι Μίλλερ, αρχοντάνθρωπος του πνεύματος. Εκλείπουν πλέον τέτοιοι, τύπου Λορεντζάτου κλπ, μπορεί πού κ πού να...
  14. Μ

Νήμα για εφήμερα μηνύματα (που όμως θα μείνουν για πάντα στην καρδιά μας)

Αν κ πίστευα ότι τότε ο Mustaine είχε δίκιο που κορόιδευε το glam κ το hair metal (Glam stands for Gay L.A. Metal κλπ), βλέπω πλέον καθαρά ότι η μουσική άρχισε να σκουπιδοποιείται όταν παραμελήθηκε το μαλλί και οι άπλυτοι (κυριολεκτικά μιλώντας) του grunge ήλθαν στο προσκήνιο. Το μαλλί ήταν...
  15. Μ

Tόμας Μπέρνχαρντ (Thomas Bernhard): Μπετόν (Beton)

Κατάφερα με κάποιον τρόπο να το τελειώσω (περιέργως, η ιστορία της περιπέτειας της ηρωίδος στη Μαγιόρκα ήταν το μόνο σημείο που έδειχνε ότι το βιβλίο έχει γράψει συγγραφέας). Επειδή πάντως αποτελεί εν μέρει τροφή για σκέψη, θέλω να πω ότι διέκρινα δύο βασικά μοτίβα πάνω στα οποία αρθρώνει το...
  16. Μ

Ο Πλανήτης με Τραμπ στο τιμόνι της υπερδύναμης

Καλά εδώ έχει πάρει Νόμπελ ο Ομπάμα οκ συνηθισμένοι είμαστε
  17. Μ

Τα 10 πιο παράξενα βιβλία του κόσμου

Σώπα - κ το χα διαβάσει κάποτε να φανταστείς... Δεν θα είχα υπόψη φαίνεται τον Κόμη
  18. Μ

Νήμα για εφήμερα μηνύματα (που όμως θα μείνουν για πάντα στην καρδιά μας)

Υπό μία έννοια, δεν υπάρχει μεγαλύτερος αιρεσιάρχης από τον Μπόρχες
  19. Μ

Αναζήτηση: Εργοστάσιο εφιαλτών του Thomas Ligotti σε ηλεκτρονική μορφή

Ε άρα καλός είναι αφού πέτυχε να μεταδώσει αυτό που θέλει να μεταδώσει. Είχα αρχίσει κάποτε το The Conspiracy against the human race, αλλά μου φάνηκε επιτηδευμένο και όχι τόσο πρωτότυπο. Νομίζω όλα αυτά τα έκανε καλύτερα ο Σόπενχάουερ, συν το ότι ήταν κ womanizer - νομίζω δλδ. Δεν θυμάμαι να...
  20. Μ

Τα 10 πιο παράξενα βιβλία του κόσμου

Αν πρόκειται για τον γνωστό (περίφημο ή διαβόητο, διαλέγει ο καθένας ό,τι θέλει) Κόμη Σαιν Ζερμαίν, ένα πολύ ωραίο ανέκδοτο που κυκλοφορεί είναι το ακόλουθο Ρώτησαν κάποτε τον υπηρέτη του, αν είναι αλήθεια πως ο Κόμης είναι 1000 ετών. Ο υπηρέτης απάντησε στωικά Πού να το γνωρίζω; Εγώ είμαι...