Search results

1. Μ

Και πώς το viral; μεταδοτικό; ιότροπο; ιωειδές;

Πάντως ίσως προτιμούσα μια λέξη που δεν είναι η ακριβής μετάφραση του viral. Μου αρέσει η φράση έγινε ιότροπο αλλά τη θεωρώ δύσχρηστη. Νομίζω πως θα ταίριαζε νοηματικά το επιδημικό σε αυτή την περίπτωση: έγινε επιδημικό, μεταδόθηκε επιδημικά κτλ.
  2. Μ

Λέξεις με Αρκτικόλεξο για πρώτο συνθετικό

Mε αφορμή τις επικείμενες εκλογές και το πως έχει καθιερωθεί να αποκαλούνται οι υποστηρικτές κάθε κόμματος, σκέφτηκα να κάνω μια λίστα με λέξεις των οποίων το πρώτο συνθετικό είναι αρκτικόλεξο. Δεν έχω συμπεριλάβει μόνο αρκτικόλεξα κομμάτων και παρατάξεων αλλά και ομάδων...
  3. Μ

Το δέντρο των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών παρμένο από ένα ιστοκόμιξ

Λάγνε, στην περίληψη του κόμικ αναφέρεται πως η πλοκή εξελίσσεται σε 90 χρονια από τωρα, επομένως το έτος 0 αντιστοιχεί στο παρόν. Έχει ενδιαφέρον να δούμε αν πράγματι το μέγεθος των κλαδιών αντιπροσωπεύει τον τωρινό αριθμό των καταγραμμένων ομιλητών κάθε γλώσσας.:χμχμ:
  4. Μ

Το δέντρο των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών παρμένο από ένα ιστοκόμιξ

Υπέροχο το δέντρο των γλωσσών, πράγματι :πάνω: Είναι μια όμορφη εισαγωγή, νομίζω, στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες. Η συγκεκριμένη εικόνα είναι παρμένη από ένα post-apocalyptic webcomic μιας Φιλανδής, το Stand Still. Stay Silent, οπότε λύνεται και η απορία του έτους 0 (είναι η πρώτη χρονιά μετά την...
  5. Μ

Σύνθετες λέξεις που έχουν σχηματιστεί από φράσεις

Επίσης ο μημουάπτου, για αυτόν που είναι υπερβολικά ευαίσθητος και ετσιθελικά, με το έτσι θέλω (θυμάμαι επαναλαμβανόταν διαρκώς όταν έκλεισε η ΕΡΤ).
  6. Μ

Σύνθετες λέξεις που έχουν σχηματιστεί από φράσεις

Στο καθημερινό μας λεξιλόγιο χρησιμοποιούμε πολύ συχνά σύνθετες λέξεις που έχουν προέλθει από ολόκληρες φράσεις, είτε της ελληνικής γλώσσας είτε άλλων γλωσσών. Στην πρώτη κατηγορία, για παράδειγμα, ανήκει η λέξη ωχαδερφισμός(ή οχαδερφισμός,αν προτιμάτε), από τη φράση Ωχ(Οχ) αδερφέ ενώ στη...
  7. Μ

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2014 στον...

Διάβασα στο Βήμα Πολιτισμός μια δήλωσή του που μου άρεσε πολύ: Έχω την αίσθηση ότι γράφω το ίδιο βιβλίο. Που σημαίνει ότι έχουν περάσει 45 χρόνια που γράφω το ίδιο βιβλίο μ’ έναν τρόπο ασυνεχή .
  8. Μ

Ποιο βιβλίο διαβάζεις τώρα;

Ξεκίνησα το Μαρκοβάλντο του Ίταλο Καλβίνο, πολύ απλό ως προς το ύφος αλλά πολύ όμορφο.
  9. Μ

Καζούο Ισιγκούρο (Kazuo Ishiguro): "Μη Μ' Αφήσεις Ποτέ"

Χαχα, ακριβώς αυτό, Ίζι! :ναι: Πάντως, νομίζω πως ο Ισιγκούρο κάτι τέτοιο θα φανταζόταν όταν έγραφε για το συγκεκριμένο τραγούδι.
  10. Μ

προτεταμμένα ή προτεταμένα; => προτεταμένα

Τις τελευταίες μέρες το Διαδίκτυο έχει βομβαρδιστεί με άρθρα που αναφέρονται στις ανασκαφές στην Αμφίπολη και κυρίως στις Καρυάτιδες. Σε ένα από αυτά, που δημοσιεύτηκε στο Πρώτο Θέμα διάβασα πως τα χέρια των Καρυάτιδων "ήταν προτεταμμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά...
  11. Μ

Καζούο Ισιγκούρο (Kazuo Ishiguro): "Μη Μ' Αφήσεις Ποτέ"

Ίζι, η παρουσίασή σου είναι υπέροχη, μπράβο! Το Μη μ'αφήσεις ποτέ είναι από τα πιο όμορφα βιβλία που έχω διαβάσει και, παρότι έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε, πολλές σκηνές παραμένουν ζωντανές στη μνήμη μου. Η ταινία είναι από τις πολύ καλές μεταφορές βιβλίου, αν και εκεί το μυστικό δεν...
  12. Μ

Ποιo βιβλίο αγόρασες σήμερα;

Βρήκα καταχωνιασμένο σε ένα επαρχιακό βιβλιοπωλείο το -εξαντλημένο σε Πολιτεία κτλ- βιβλίο Αμρίτα της Banana Yoshimoto, Ιαπωνέζα συγγραφέας που δεν έχω διαβάσει ακόμα.
  13. Μ

Ποιο βιβλίο διαβάζεις τώρα;

Διαβάζω Το χωριό Στεπαντσίκοβο του Ντοστογιέφσκι, με έναν από τους πιο αντιπαθείς ήρωες που εχω συναντήσει ποτέ σε λογοτεχνικό έργο.
  14. Μ

κοινοτοπία ή κοινοτυπία;

Πολύ συχνά ακούω για κοινοτυπίες, κοινότυπες απόψεις, κοινότυπα λόγια. Πρόκειται για ένα... κοινότοπο λάθος, αφού η λέξη κοινοτυπία και τα παράγωγά της δεν υπάρχουν. Μάλιστα ο Μπαμπινιώτης στο λεξικό του παραθέτει λήμμα *κοινοτυπία, το οποίο χαρακτηρίζει εσφαλμένο, αναφέρει πως προέρχεται από...
  15. Μ

Η ομορφότερη ελληνική λέξη

Προσωπικά μου αρέσουν σύνθετες λέξεις όπως αστροναύτης, διαστημόπλοιο ή ουρανοξύστης. Από την α.ε μου αρέσει ιδιαίτερα η λέξη ῥίψασπις.
  16. Μ

Και το δώρο ήταν βιβλίο!

Μου έκαναν δώρο τις Περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των Θαυμάτων του Lewis Carroll, σε μετάφραση Κουμανταρέα και εικονογράφηση Andrea Pat. Πολύ όμορφη έκδοση!
  17. Μ

Γιατί, και σε ποιες περιπτωσεις, δεν καταλαβαίνουμε Αρχαία Ελληνικά;

Θα έγραφα αυτό ακριβώς που τονίζει ο Γλωσσολάγνος, πως η φύση των κειμένων είναι διαφορετική. Ακόμα, από τα κλασικά κείμενα θα διαβάζαμε πολύ ευκολότερα κάποιο πλατωνικό έργο παρά κάποια τραγωδία του Ευριπίδη, ένα πεζό και ένα ποιητικό έργο απαιτούν διαφορετική χρήση της γλώσσας. Παραμένοντας...
  18. Μ

στείβω, στύβω ή στίβω; ==> στύβω και στείβω

Διάβαζα πρόσφατα σε γυναικείο περιοδικό (το πιο γνωστό :ρ) το γράμμα αναγνώστριας, η οποία έλεγε πως ο μεγάλος της έρωτας την πέταξε σαν στυμμένη λεμονόκουπα. Λίγες σελίδες παρακάτω υπήρχαν συμβουλές για την παρασκευή σμούθις, απαραίτητη η χρήση λεμονοστείφτη. Χτες πάλι έμαθα τι συμβαίνει όταν...
  19. Μ

νιώθω ή νοιώθω; ==> νιώθω

Στα περισσότερα κείμενα συναντάμε τον τύπο νιώθω, όμως δεν είναι σπάνια οι φορές που βρίσκουμε και τον τύπο νοιώθω, το οποίο νομίζω πως, ασυνείδητα, αρκετοί το συνδέουν ορθογραφικά με το νοιάζομαι. Ο Μπαμπινιώτης θεωρεί πως η επικρατέστερη ετυμολογία για το λήμμα νιώθω είναι από το μεσαιωνικό...
  20. Μ

Γιόκο Ογκάουα (Yoko Ogawa): "Άρωμα πάγου" (Koritsuita Kaori)

Πολύ όμορφη η παρουσίασή σου, Μανταλένα. Θα είναι το επόμενο βιβλίο της Ογκάουα που θα διαβάσω, μέχρι τώρα έχω διαβάσει τον Παράμεσο που με ενθουσίασε. Έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο γραφής και σκηνοθετεί καταπληκτικά, μου αρέσει πολύ.