Search results

1. Δρ Μωσέ

Λεξικό των Κυρίων Ονομάτων

Αγαπητή Βαλεντίνα, ευχαριστώ που διατυπώσατε την ερώτησή σας. Ίσως μπερδευτήκατε λίγο και αυτό δεν είναι παράξενο, όταν κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος με την ορολογία των επιστημονικών λεξικών, ιδίως στον εξειδικευμένο τομέα τής ετυμολογίας. Το λεξικό δεν αναφέρει ότι το όνομα Βαλεντίνη /...
  2. Δρ Μωσέ

Λεξικό των Κυρίων Ονομάτων

Το νέο Λεξικό Κυρίων Ονομάτων (του Γ. Μπαμπινιώτη), που μόλις τέθηκε σε κυκλοφορία. Δυνατότητα για φυλλομέτρηση εδώ.
  3. Δρ Μωσέ

Πρόβλημα αναρτήσεων

Σας ευχαριστώ, αγαπητέ μου, για τον κόπο και τη βοήθεια. Το μόνο που διαχωρίζει τα Γαλλικά από άλλες γλώσσες με λατινικό αλφάβητο είναι κατ' εξοχήν τα accents που σημειώνονται στη γραφή, οπότε υποθέτω ότι το σύστημα τα εκλαμβάνει σαν κάποιας μορφής κώδικα. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά...
  4. Δρ Μωσέ

Πρόβλημα αναρτήσεων

Σας ευχαριστώ, αγαπητέ μου, για τον κόπο σας. Έχω δοκιμάσει από διάφορες συσκευές και τόπους σύνδεσης χωρίς αποτέλεσμα. Το ζήτημα είναι ότι, αφού αποτύχει κάποια προσπάθεια ανάρτησης, δεν φορτώνεται καν ο ιστότοπος του φόρουμ επί ώρες. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση.
  5. Δρ Μωσέ

η λέξη σου, αλλά όχι σαν "μου, σου, του"

Αγαπητέ, σας ευχαριστώ θερμά. Το προσπάθησα πολλές φορές, αλλά μόλις προστίθενται λέξεις σε λατινικό αλφάβητο, δεν γίνεται δεκτό το μήνυμα. Υποθέτω ότι μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα μπορούσα να το στείλω. Ευχαριστώ πολύ και πάλι.
  6. Δρ Μωσέ

(Ζητώ συγγνώμη, το σύστημα δέχτηκε μόνο τη μισή ανάρτηση και το κείμενο έμεινε στη μέση, αν και προσπαθώ δύο ημέρες τώρα να το διορθώσω...)
  7. Δρ Μωσέ

Chère Natalle, merci beaucoup pour cette question intéressante. Ce que vous avez identifié est une expression idiomatique caractéristique du grec, exclusivement de langue parlée. Donc, je voudrais vous féliciter pour votre progrès en grec; c'est admirable. L'expression να σου est grossièrement...
  8. Δρ Μωσέ

Πρόβλημα αναρτήσεων

Ευχαριστώ τους αγαπητούς φίλους για τη βοήθεια και την υπομονή τους. Επειδή το πρόβλημα παρουσιάστηκε κατά την προσπάθειά μου να γράψω απάντηση στα Γαλλικά για τη διευκόλυνση της αγαπητής Νατέλ, η οποία τώρα αρχίζει να μαθαίνει την ελληνική γλώσσα και είχε μια απορία, σκέφτηκα μήπως υπάρχει...
  9. Δρ Μωσέ

Πρόβλημα αναρτήσεων

Ευχαριστώ. Έχω δοκιμάσει και τους δύο φυλλομετρητές που έχω. Τις περισσότερες φορές δεν φορτώνει καν το φόρουμ. Ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση.
  10. Δρ Μωσέ

Πρόβλημα αναρτήσεων

Αγαπητοί φίλοι, για κάποιον λόγο που δεν μπορώ να καταλάβω, το φόρουμ δεν μου επιτρέπει να κάνω καμία ανάρτηση ή να γράψω απάντηση στην ενότητα «Ελληνική γλώσσα» από οποιαδήποτε συσκευή και αν το επιχειρήσω. Θα το εκτιμούσα αν μπορούσαν οι αγαπητοί διαχειριστές να βοηθήσουν. Ευχαριστώ πολύ...
  11. Δρ Μωσέ

Απορία για την ονομαστική "ὁ ἀγώνας"

Αγαπητέ, η απορία σας είναι βάσιμη και αναδεικνύει τις περιπλοκές που είχε η εφαρμογή τού πολυτονικού συστήματος στη Νέα Ελληνική. Αληθεύει ότι ο μεταπλασμός των αρχαίων τριτοκλίτων είχε ως αφετηρία του την αιτιατική: από τύπους όπως τὸν ἀγῶνα, τὸν χειμῶνα, τὸν σωλῆνα σχηματίστηκαν αναλογικές...
  12. Δρ Μωσέ

"ήγουν" και "ήτοι"

Αγαπητέ μου, έχετε πάντοτε ενδιαφέρουσες απορίες. Τα δύο αυτά λεξίδια, που σήμερα χρησιμοποιούνται μόνο σε αρχαιοπρεπή γραπτό λόγο, είχαν διαφορετική αφετηρία, αλλά σταδιακά συνέπεσαν στη σημασία «δηλαδή». Συγκεκριμένα: Το αρχ. ἤγουν προήλθε από τη φράση ἢ γ' οὖν, που αρχικά σήμαινε «ή μάλλον...
  13. Δρ Μωσέ

Ήθελον αντιληφθή

Αγαπητέ, ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον ζήτημα που θέσατε, όπως και για τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων που ακολούθησε. Ας μου επιτραπεί να απαντήσω σύντομα: Η περίφραση «ἤθελον + απαρέμφατο αορίστου» είναι τρόπος σχηματισμού τής πιθανολογικής έγκλισης (όπως αποκαλείται), ο οποίος συναντάται στη...
  14. Δρ Μωσέ

τὤκανα

Κατανόητο, αγαπητέ, το ερώτημά σας σχετικά με την κράση στην αρχαία Ελληνική. Η υπογεγραμμένη (δηλ. ο φθόγγος -ι-) διατηρείται μόνο όταν το δεύτερο συμβαλλόμενο στοιχείο είναι δίφθογγος. Όταν μεταξύ των συγκερασμένων συλλαβών η πρώτη περιείχε -ι-, αυτό απαλείφεται χωρίς να αφήσει ίχνος στη νέα...
  15. Δρ Μωσέ

τὤκανα

Αγαπητοί, η περίπτωση που σας απασχόλησε εδώ είναι αρκετά σύνθετη και ίσως δεν περιττεύουν μερικά σχόλια. Εν πρώτοις, αξίζει να διευκρινιστεί ότι το φαινόμενο /u/ + /e/ > /o/, που έχει ήδη μεσαιωνική αρχή, δεν είναι συναίρεση, διότι δεν πρόκειται για συγχώνευση των αρθρωτικών χαρακτηριστικών με...
  16. Δρ Μωσέ

Απορία για τον τονισμό τής λέξεως "γλώσσα"

Ευχαριστούμε, αγαπητέ, για την ενδιαφέρουσα απορία. Στην αρχαία Ελληνική η λέξη γλῶσσα περισπάται, διότι προέρχεται από τύπο *γλῶχ-ya, στον οποίο το τελικό φωνήεν είναι βραχύ. Γενικά, έχετε υπ' όψιν ότι το τελικό -α είναι βραχύ σε όσα ουσιαστικά τής αρχαίας πρώτης κλίσεως παρουσιάζουν στη...
  17. Δρ Μωσέ

Δάνεια από "εξωτικές" γλώσσες στα Ελληνικά

Ευχαριστούμε, αγαπητέ, για την ενδιαφέρουσα ερώτηση. Το αρχ. ἀρραβών είναι σημιτικό δάνειο, όπως μπορεί να φανεί και από το αντίστοιχο εβρ. 'ērābōn (עֵרָבוֹן‎), που σημαίνει «εγγύηση, ενέχυρο - προκαταβολή». Εικάζεται ότι η ίδια η εβραϊκή λέξη, όπως και οι συγγενείς όροι των σημιτικών γλωσσών...
  18. Δρ Μωσέ

Απορία για το άρθρο της ονομαστικής του πληθυντικού των θηλυκών

Ευχαριστούμε, αγαπητέ, για την ενδιαφέρουσα ερώτηση. Η εξομοίωση του άρθρου των θηλυκών με το αρσενικό οφείλεται στην πανίσχυρη ιδιότητα της αναλογίας και δεν πρόκειται για τροπή. Καθώς τα δύο γένη ταυτίζονταν ως προς τα ληκτικά μορφήματα σε διάφορες πτώσεις και κατηγορίες (π.χ. α΄ κλίση: οἱ...
  19. Δρ Μωσέ

αιμοκαθαιρόμενοι

Ευχαριστούμε τους αγαπητούς φίλους για το ενδιαφέρον ερώτημα και είναι αξιέπαινο το λεπτό αισθητήριο των σχολιαστών και σε αυτό το θέμα. Στις κατάλληλες παρατηρήσεις τής αγαπητής φίλης ήθελα να προσθέσω μόνο ότι ο λόγος τής αμφιβολίας είναι η εσφαλμένη εντύπωση που ίσως υπάρχει, ότι δηλαδή το...
  20. Δρ Μωσέ

Απορία για τον αόριστο «εμπερδεύθην»

Αγαπητέ μου, η παρατήρησή σας είναι σωστή. Η αναλογία όντως βασίζεται στην αντίληψη ομοιότητας, η οποία με τη σειρά της στηρίζεται σε μία από τις βασικές γνωσιακές (cognitive) αρχές τής γλώσσας, που είναι η εικονικότητα (συνήθως αναφέρεται στην ακουστική εικόνα, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι...