Εγώ ευχαριστώ! Μόνον μίαν απορία έχω:
Αυτό συμβαίνει σε όλες τις λέξεις που κλίνονται έτσι? Δηλαδή, και η λέξη "σακκούλα" θα περιεσπάτο? Σε μία γραμματική, διαβάζω για την πρώτη κλίση:
"Όσα θηλυκά πρωτόκλιτα έχουσι προ τού α φωνήεν ή ρ φυλάττουσι το α εις όλας τας πτώσεις, όσα δε έχουσι...
@Αντέρωτας
Προς τί αυτή η αντίδρασις?
Αφ' ού τό 'ξερες :ρ
Είναι σαν να βλέπεις κάποιον να οδηγάει κατά πάνω σου, να σκέπτεσαι "θα πέσει πάνω μου", να πέφτει, και να θυμώνεις. :ρ
Ναι, όντως δεν υπάρχει παθητική φωνή, αλλά είναι μέση με παθητική διάθεση, αλλά στο Wiktionary έχει active, middle, και passive (στον αόριστο, για τον οποίον μιλούσαμε), και λέω "παθητική φωνή" ίνα συνεννοώμεθα :Ρ
Τότε, 'ντάξ'. Είναι αυτό που είπα στο τέλος.
Κοίτα, είδα στο Wiktionary ότι υπάρχει το "έχομαι", οπότε μπορούμε να πούμε ότι στέκει.
Το έχει και το Βικιλεξικό
Η μετοχή "προσεγμένος", όμως, δεν υπάρχει στο Wiktionary. Υπάρχει από το "έσχηκα, έσχημαι" το "προσεσχημένος" (που δεν υπάρχει στο Wiktionary· υπάρχει μόνον το "προσεσχηκώς"). Πώς...
Διάβαζα ένα βιβλίο για Java, και σε κάποια φάση λέει "παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να προσεχθούν"
Είναι σωστό αυτό, ή δεν έχει παθητική φωνή το "προσέχω"? Έψαξα στο Wiktionary "προσέχω", και (στα αρχαία) δεν είχε παθητική. Είχε μόνον ενεργητική και μέση. Έψαξα και "έχω"...
Ίσως.
Ήταν σε 2 βιβλία τού παππού μου. Το ένα έγραφε "προς χρήσιν παρά σπουδαζόντων (κάτι)", και το άλλο "προς χρήσιν υπό (δεν θυμάμαι)"... Εγώ βγάζω το ίδιο νόημα, ήτοι "προς χρήσιν από κάποιον".
Ναι, το ξέρω αυτό. Αλλά έχουν κι άλλες σημασίες αυτές οι λέξεις. Εδώ δεν κολλάνε αυτές οι σημασίες, γιατί μιλάμε για βιβλία προς χρήσιν υπό/παρά ανθρώπων.
Πριν λίγο, στο YouTube, μού προετάθη βίντεο από το "Σὲ προσκυνῶ, γλώσσα" (που, όπως προκύπτει, είναι εκπομπή στην τηλεόραση), και μού έκανε εντύπωση το "γλώσσα" με οξεία (όντος του υπολοίπου τίτλου σε πολυτονικό). Η γλῶσσα δεν παίρνει περισπωμένη?
Υπάρχει πρόθεση "πρωτο-"? Δεν τό βρήκα πουθενά στις προθέσεις.
Αν δεν είναι, γιατί λέμε, π.χ., "πρωτοέκανα", και όχι "πρωτόκανα"? Δεν είναι σαν να λέμε, π.χ., "χρησιμεποίησα" (εσωτερική αύξηση χωρίς να υπάρχει πρόθεση)?