Search results

1. Λ

Το καλύτερο και το χειρότερο βιβλίο που διάβασα τον τελευταίο χρόνο

Πολλά τα καλά βιβλία που διάβασα φέτος και από διάφορα λογοτεχνικά είδη. Ίσως το καλύτερο να ανήκει στο πιο παρεξηγημένο είδος (εννοώ την επιστημονική φαντασία) και είναι ''ο κατασκευαστής των άστρων'' του Όλαφ Σταπλετον, ένας τολμηρός στοχασμός πάνω στο θαύμα της ζωής και στη φύση του Θεού...
  2. Λ

Σουζάν Κόλινς (Suzanne Collins) : "Αγώνες Πείνας" (Hunger Games)

Πολύ όμορφα και καλογραμμένα βιβλία από τα καλύτερα που εχω διαβάσει στο είδος αυτό και σίγουρα δεν απευθύνεται μόνο σε εφήβους. Με προβλημάτισε όμως η αναφορα σε μία άλλη ταινία και βιβλίο αν κατάλαβα καλά, το Μπατλ Ρουαγιαλ.Ξέρει κανείς ποιο από τα δύο προϋπήρξε;Υπάρχει δηλαδή κάποιου είδους...
  3. Λ

"Αστερίξ και Οβελίξ" στο Έθνος της Κυριακής

Η συγκεκριμένη εφημερίδα (μαζί και κάποιες αλλες όπως Βήμα, Καθημερινή) η μόνη αντιμετώπιση που της αξίζει είναι η δημόσια χλεύη. Το μόνο που με στεναχωρεί είναι ότι με κάτι τέτοιες προσφορές καταφέρνουν και διατηρούνται στη ζωή ενώ θα έπρεπε να μην τους αγοράζει κανείς και να έχουν εξαφανιστεί...
  4. Λ

Τόμας Πίντσον (Thomas Phynchon) : "V"

Να ομολογήσω επίσης την κατάπληξη και τον θαυμασμό που ένιωσα μόλις συνειδητοποίησα, όχι και πολύ αργότερα και όσο προχωρούσα το βιβλίο, την πληροφορία που έλαβα από το''αυτί'' του βιβλίου και εννοω την ηλικία του Πίντσον όταν έγραψε το V.
  5. Λ

Τόμας Πίντσον (Thomas Phynchon) : "V"

Λοιπόν κατάφερα κι εγώ να διαβάσω το V. και έχω να πώ καταρχήν ότι συμφωνώ με τη Χρυσηίδα για τη δυσκολία να εισέλθει κάποιος στο σύμπαν του Πίντσον, να κατανοήσει το βαθύτερο νόημα του έργου (αν υπάρχει κάποιο, πολλές φορές αναρωτήθηκα γι'αυτό κατα τη διάρκεια της ανάγνωσης) αλλά και για την...
  6. Λ

Συνθήματα σε τοίχους

Μόλις είδα αυτή τη φωτογραφία θυμήθηκα ένα γκράφιτι που είχα δει κάπου στην Αθήνα (δυστυχώς δεν έχω και εγώ φωτό να σας δείξω) και που έγραφε το εξής : Με τη βοήθεια του Χριστού θα τους γ@@@σουμε την Παναγία! Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι δεν θέλω να θίξω κανέναν και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις...
  7. Λ

Είδαμε την ταινία, σημαίνει διαβάσαμε το βιβλίο;

Εγώ πάλι μαγεύτηκα όταν διάβασα τον Άρχοντα και θεωρώ τα βιβλία κατα πολύ ανώτερα των ταινιών (αν και οι συντελεστές έκαναν ό,τι μπορούσαν για να είναι κοντά στο πνεύμα του Τόλκιν). Στο θέμα του νήματος τώρα θεωρώ ότι αν κάποιος δει μια ταινία όσο πιστή και αν είναι στο βιβλίο δεν μπορεί να...
  8. Λ

Ας ορίσουμε το pageturner

Έχεις απόλυτο δίκιο!Και μόλις μου θύμησες ότι το μοναδικό βιβλίο που έχω διαβασει χώρίς να το αφήσω ούτε για να πάω τουαλέτα, είναι το Ένα Παιδί Μετράει τ'Άστρα του Λουντέμη. Ο ορισμός του γλυκοδιάβαστου βιβλίου (για να κάνω και εγώ το νεολογισμό μου) :)
  9. Λ

Προτάσεις βιβλίων

Γιατί δεν δοκιμάζεις να διαβάσεις κάποιο βιβλίο του Τομ Ρόμπινς;Ίσως σου διώξει την πεσιμιστική διάθεση και δείς τη ζωή με άλλο μάτι!
  10. Λ

Πόσα βιβλία έχετε στην βιβλιοθήκη σας;

Περίπου 350, μαζί με εγκυκλοπαίδιες, λευκώματα κλπ. Σε σύγκριση με πολλούς εδώ λίγα αλλά όταν μετακομίζεις πάρα πόλλά! :))
  11. Λ

Βόλτα με έναν λογοτεχνικό ήρωα

Σαν παιδί να κανω παρέα με τον Χακλμπέρι Φιν και τον Τομ Σόγιερ και αργότερα σαν ενήλικος να γνώριζα τη Δωροθέα από το Μιντλμαρτς και τον Γιάννη Αγιάννη. Επίσης να έπαιρνα μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία και να γνώριζα όλους τους Αργοναύτες και κυρίως τον Ηρακλή.
  12. Λ

Προτάσεις βιβλίων αστυνομικής λογοτεχνίας

Βλέπω ότι δεν είμαι ο μόνος που έχει πάθει ζημιά με τον συγκεκριμένο συγγραφέα και πολύ χαίρομαι γι'αυτό.Έχω διαβάσει μόνο την τετραλογία του Λος Άντζελες (Λος Άντζελες Εμπιστευτικό, Λευκή Τζαζ, Το Μεγάλο Πουθενά, Η Μαύρη Ντάλια) συν το Αμερικάνικο Ταμπλόιντ αλλά κι αυτά αρκούν για να τον...
  13. Λ

Προτάσεις βιβλίων αστυνομικής λογοτεχνίας

Τον Τζέιμς Ελλρόυ τον γνωρίζει κανείς;Γιατί μιλάμε για έναν πραγματικό γίγαντα του είδους και από τους ελαχιστους με απόλυτα προσωπικό ύφος και στυλ. Πάντως δεν ενδείκνεται για όλες τις ηλικίες και χρειάζεται γερό στομάχι και καλή ψυχολογική κατάσταση γιατί μπορει να σε ρίξει στα τάρταρα!
  14. Λ

Βιβλία που σας σόκαραν

Η τετραλογία του Τζέιμς Ελρόι (Λος Άντζελες Εμπιστευτικό, Μαύρη Ντάλια, Λευκή Τζαζ, Το μεγαλο πουθενά) με είχε σοκάρει όταν τη διάβασα, οχι μόνο για τις περιγραφές ακραίας βίας που περιείχε αλλα και για το τελείως μοναδικό ύφος του συγγραφέα που παρόμοιο του δεν έχω συναντήσει ξανά όπως επίσης...
  15. Λ

"Δύσκολα" βιβλία για απαιτητικούς αναγνώστες

Ίσως το πιο δύσκολο βιβλίο που έχω διαβάσει είναι το ''Ο άνθρωπος χωρις ιδιότητες'' του Μούζιλ. Μιλάμε για δύο μεγάλους τόμους με περισσότερες από 500 σελίδες ο καθένας, πυκνογραμμένο, με ελάχιστους διαλόγους αλλά με εκτενέστατους εσωτερικούς μονολόγους και για να είμαι ειλικρινής δεν είχα...
  16. Λ

Βιβλία που σας απογοήτευσαν

Με απογοήτευσε ο Φάουστ του Τόμας Μαν γιατί ο Μαν κατέστρεφε την πλοκή με ατελείωτες παραθέσεις μουσικολογικών όρων, σελίδες επί σελίδων θεωρίας της μουσικής και μίας ας πούμε φιλοσοφίας της μουσικής (αν υπάρχει κάτι τέτοιο),λατινικών αποφθεγμάτων,''γαλλικων,ιταλικών,ελληνικών κλπ'' ''στο...
  17. Λ

Οι αγαπημένοι μας συγγραφείς κι οι κακές στιγμές τους

Με απογοήτευσε ο Φάουστ του Τόμας Μαν γιατί ο Μαν κατέστρεφε την πλοκή με ατελείωτες παραθέσεις μουσικολογικών όρων, σελίδες επί σελίδων θεωρίας της μουσικής και μίας ας πούμε φιλοσοφίας της μουσικής (αν υπάρχει κάτι τέτοιο),λατινικών αποφθεγμάτων,''γαλλικων,ιταλικών,ελληνικών κλπ'' ''στο...
  18. Λ

Έκλαψα όταν τα διάβασα

Μου έχει συμβεί μονο μία φορά και μιλάω για το αριστούργημα του Ουγκώ, τους Αθλιους.
  19. Λ

Έχει διαβάσει κανείς τα βιβλία "Dune" ;

Εδώ είμαστε!Εγώ έχω διαβάσει τη σειρά από τις εκδόσεις Ανουμπις (όχι όλα,έχω διαβάσει τα 8 του πατέρα Χέρμπερτ συν 3 πρίκουελς).Όταν διάβασα το πρώτο έμεινα αφωνος από το ταλέντο του συγγραφέα,μιλάμε για ένα πραγματικό έπος όπου συνυπάρχουν η δράση και η περιπέτεια,οι φιλοσοφικοί στοχασμοί,οι...
  20. Λ

Μαρκ Τουέην (Mark Twain) : "Οι περιπέτειες του Χακ Φιν"

Νομίζω ότι ο ίδιος ο Τουέιν έλεγε πως το βιβλίο ειναι εφηβικό κατά πάσα πιθανότητα όμως συγκάλυπτε τις αληθινές του προθέσεις,τον καυτηριασμό δηλαδή της ψευτοπουριτανικής ηθικής και των κακών κειμένων της εποχής.Σε κάθε περίπτωση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.