Τα Βιβλία που Άλλαξαν τον Κόσμο στο Βήμα

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Το Βήμα θα διαθέσει από αυτήν την εβδομάδα μια νέα σειρά βιβλίων: "Βιβλία που Άλλαξαν τον Κόσμο" ξεκινώντας με την "Καταγωγή των Ειδών" τού Κάρολου Δαρβίνου.

Δεν νομίζω πως θα καθίσω πραγματικά να διαβάσω αυτό το βιβλίο όμως νομίζω πως θα υποκύψω στην βιβλιοφιλική αδυναμία μου να αγοράσω καί αυτήν την σειρά μετά τους Ρώσους.

Άλλα βιβλία τής σειράς θα είναι η "Θεωρία τής Σχετικότητας" τού Αϊνστάιν και η "Εισαγωγή στην Ψυχανάλυση" τού Σιγμούνδου Φρόιντ.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Μα τον λέμε και έτσι! Για τού λόγου το αληθές γράψε "Σιγμούνδος" στο γκούγκλ και πάτησε έντερ.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Πήρα σήμερα το Βήμα με τον πρώτο τόμο τής "Καταγωγής των Ειδών" τού Δαρβίνου. Έπεται ο δεύτερος.

Το βιβλίο είναι μια χαρά. Γνωρίζω πως η σειρά θα περιλαμβάνει τουλάχιστον αυτά:
  • Η Καταγωγή των Ειδών, τόμος Α΄ τού Κάρολου Δαρβίνου
  • Η Καταγωγή των Ειδών, τόμος Β΄ τού Κάρολου Δαρβίνου
  • Εισαγωγή στην Ψυχανάλυση τού Σίγκμουντ Φρόιντ
  • ο Πλούτος των Εθνών τού Άνταμ Σμιθ
  • το Μανιφέστο τού Κομμουνιστικού Κόμματος τού Κάρολου Μαρξ
  • η Θεωρία τής Σχετικότητας τού Αϊνστάιν
και άλλα

Δεν ξέρω ακόμα αν θα παρακολουθήσω αυτήν την σειρά. Δεν νομίζω π.χ. πως θα καθίσω ποτέ να διαβάσω το Μαρξιστικό Μανιφέστο ή ακόμα και την Καταγωγή των Ειδών.

Κι εγώ το πήρα σήμερα, πολύ ωραία έκδοση. Αλλά για να πω και τη γνώμη μου, οι μεταφράσεις των ξένων ονομάτων μου φαίνονται λίγο γελοίες...Π.χ Φραγκίσκος Βάκων...αν είναι δυνατόν!!!!

οι μεταφράσεις των ξένων ονομάτων μου φαίνονται λίγο γελοίες...Π.χ Φραγκίσκος Βάκων...αν είναι δυνατόν!!!!
Κι όμως, Αμοντιλιάδο, πολλά είναι τα ξένα ονόματα που έχουν καθιερωθεί έτσι, διότι σε παλιότερες εποχές ο πλήρης εξελληνισμός ήταν η κυρίαρχη τάση. Κάποια εξελληνισμένα ονόματα, πάντως, είναι απλώς προσαρμογές από εκλατινισμένα ονόματα. Και μάλιστα πολλοί ήταν οι συγγραφείς που υπέγραφαν τα έργα τους με εκλατινισμένη μορφή. Επομένως δεν είναι γελοίο, αν το συνήθιζαν και οι ίδιοι. Ο Βάκων/Μπέικον ήταν ένας απ' αυτούς. Δες και εδώ.

Θα ανοίξω κάποια στιγμή κι ένα νημάτιο όπου θα παραθέτω διάφορα ονόματα ξένων προσωπικοτήτων, τόσο στην εξελληνισμένη εκδοχή τους όσο και στην πρωτότυπη. Δεν έχετε περιέργεια να μάθετε π.χ. πώς ήταν το πραγματικό όνομα του Ξέρξη, του Αβικέννα ή του Κομφούκιου; :) Ας είναι καλά η Βικιπαίδεια πάντως, που επιτέλους μας δίνει τη δυνατότητα να τα γνωρίσουμε, και μάλιστα στο πρωτότυπο αλφάβητο.

Last edited:
Κι όμως,δεν πείθομαι...Το θεωρώ κωμικό στο αφτί και ασεβές.Δε θα μου άρεσε να λένε ελληνικά ονόματα μεταγλωττισμένα στα αγγλικά...

Αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και το κοιτάζω στο wiki όποτε το επισκέπτομαι.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Κι όμως,δεν πείθομαι...Το θεωρώ κωμικό στο αφτί και ασεβές.Δε θα μου άρεσε να λένε ελληνικά ονόματα μεταγλωττισμένα στα αγγλικά...
Μα το κάνουν! Τον Πλάτωνα τον γράφουν Plato και τον προφέρουν Πλέιτοου, τον Αριστοτέλη τον γράφουν Aristotel και τον προφέρουν Εριστότ’λ και φυσικά κρατάν τα ονόματα αυτά άκλιτα κατά πως ταιριάζει στην γλώσσα τους. Κι εμένα κατά την παραμονή μου στην Ολλανδία δεν θυμάμαι να είμαι ποτέ κανείς Δημήτρη, Ντημήτρη με λέγανε!

Η γλώσσα είναι το περιβάλλον κι έτσι είναι αφύσικο να υποτάσσεται η γλώσσα στην λέξη. Είναι η λέξη (το όνομα) που πρέπει να προσαρμοστεί στην γλώσσα.

Φάρε,έχεις δίκιο σε αυτό που λες, αλλά δεν είναι και τόσο μεγάλες οι αλλαγές!Πλάτων--Πλάτο,με διαφορά στην προφορά,που είναι φυσικό...Αριστοτέλης--?Αριστότλε!!Αλλά από Φράνσις Μπέικον να το κάνεις Φραγκίσκος Βάκων.....Ή κάτι άλλα που βλέπω στις οδούς και τις πλατείες, π.χ Κάνιγγος( Ο Κάνινγκ,του Κάνιγγος!). Υπάρχουν,βέβαια,ονόματα που είναι πιο λογικά: Βολταίρος,Δαρβίνος κ.ά τα οποία είναι πολύ δόκιμα από όλον τον κόσμο. Αλλά εκείνο το "Βάκων" προχτές το είδα πρώτη φορά και δεν το χώνεψα!!Σε όποια άλλη αναφορά τον είχαν Μπέικον ,που σημαίνει ότι είναι ακραία περίπτωση, σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες.

Θα μπορούσαν να τον πουν Μπέικων, πιο σωστά!:μουάχαχα:

Ενδιαφέρον, Αμοντιλιάδο! Αλλά ένας καθαρευουσιάνος δεν θα έγραφε ποτέ Μπέικων, επειδή στα Αρχαία Ελληνικά (που αποτελούν το πρότυπο της καθαρεύουσας) καμμία λέξη δεν αρχίζει με μπ. Αν σ' ενδιαφέρει, δες και αυτήν την ανάρτησή μου που αναφέρεται στα συμπλέγματα μπ, ντ, γκ.

Την συγκεκριμενη προσφορα θα την παρει η αδερφη μου ολοκληρη, οποτε.. ευτυχως κλεισαμε απο εδω :))))

Αντε το πολυ να παρω εξτρα του Φρουντ, εγω

Σήμερα το Βήμα της Κυριακής δίνει το Εισαγωγή στην Ψυχανάλυση του Φρόιντ (Α' τόμος). Βρίσκεται στην "εμπλουτισμένη" έκδοση του Βήματος που στοιχίζει 4.25. Από μια πρώτη ματιά, βλέπω ότι είναι πολύ προσεγμένη έκδοση και ανυπομονώ να την αρχίσω, αν και το βιβλίο το έχω ξαναδιαβάσει στο παρελθόν.

Σίγουρα θα το προτιμούσα σε έναν τόμο, αλλά τι να κάνουμε;

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Εντωμεταξύ, εγώ βρίσκω και τα σκληρόδετα βιβλία πολύ άβολα και πραγματικά απορώ πώς στο καλό κατάφερα και μάζεψα τόσα.
Εμένα μου αρέσουν τα σκληρόδετα. Απλά αυτά τής σειράς "Βιβλία που Άλλαξαν τον Κόσμο" είναι πράγματι άβολα.

Και εμενα μου αρεσουν πολυ τα σκληροδετα. Οταν ειναι και μικρα σχετικα.. ειναι τελεια, τα λατρευω :)

Παιδιά γεια σας. Υπάρχει κανείς που γνωρίζετε που να πουλάει τα βιβλία 1-6 ή να τα έχει διπλά;; στην εφημερίδα πήρα και έχουν εξαντληθεί.
Παρακαλώ ενημερώστε με.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
φίλε Κωσταντή,
δοκίμασε να πάρεις σβάρνα όλα τα πρακτορεία εφημερίδων ή και περίπτερα. Εκεί μπορεί να βρεις κάποιο βιβλίο.

Σε ποια πόλη βρίσκεσαι;