Έγκλημα και Τιμωρία - συζήτηση

1η Γενάρη και βρίσκομαι στη σελίδα 623 από τις 628 .....

Επίτηδες το έχω σταματήσει. Φοβάμαι τα χειρότερα για τον Ρασκόλνικοβ (αίσθημα, βέβαια, που δε μπορείτε να μοιραστείτε όσοι κοιτάτε το τέλος :)))) ).

Η ανάγνωση του μυθιστορήματος ήταν πολύ αργή και περιπετειώδης για μένα. Η αρχή φανταστική, με όλα όσα περιμένω από ένα καλό μυθιστόρημα, ύστερα μια αρκετά μεγάλη κοιλιά, γύρω στις 150 σελίδες, όπου μου φαινόταν ότι τίποτα δε συμβαίνει. Και τέλος, αυτό το αίσθημα να μη μπορείς να αφήσεις το βιβλίο απ' το χέρι. Απίστευτα δυνατό.

Δεν ξέρω τι κάνατε και πού βρίσκεστε. Απόψε θα το τελειώσω φυσικά, θα είναι οι πιο αργές πέντε σελίδες που έχω διαβάσει στη ζωή μου. Και θα μπορώ να μπω στην κουβέντα.

Μήπως κάποιος είναι ήδη έτοιμος για τα πρώτα σχόλια;

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Να καταθέσω μονάχα πως προσωπικά θεωρώ πως το έργο αυτό δεν κάνει ούτε μια σελίδα "κοιλιά". :ανέκφραστος:

Συμφωνώ με τον Φαροφύλακα. Το απόλαυσα χωρίς να αισθάνομαι οτι κάνει κοιλιά. Νομίζω οτι χρειαζόταν η κάθε λεπτομέρεια της αφήγησης. Καθώς το διάβαζα είχα την εντύπωση οτι "έτσι έπρεπε να είναι" και θεωρώ οτι είναι ένα από τα αριστουργήματα της λογοτεχνίας.

Έγκλημα και τιμωρία: ο τραγικός άνθρωπος σε μια τραγική κατάσταση που τον φέρνει η "μοίρα" που ο ίδιος δημιούργησε. Οι "τρομαλέοι" και οι "ψείρες" παρακαλώ να μην σχολιάζουν!!!

Ν' αρχίσω από το τέλος μιας και το έχω πρόσφατο και μου έκανε εντύπωση. Μάλλον δεν το περίμενα ένα τόσο ζοφερό βιβλίο να έχει "καλό" τέλος. Ο ήρωας βρίσκει τη λύτρωση, τη λύτρωση της ψυχής του, αυτή που δε μπορούσε να βρει σε όλη τη διάρκεια του μυθιστορήματος, στο πρόσωπο της μικρούλας αλλά πολύ ανθεκτικής Σόνιας.

Ίσως το καλύτερο τέλος που μπορούσε να βρει ο Ντοστογιέφσκι, αφού αυτό που μου έλειψε σε όλο το βιβλίο ήταν αυτή η έλξη του αρσενικού προς το θηλυκό, λίγο συναίσθημα, πέρα από την ψυχρή λογική του Ρασκόλνικοβ, που ο αναγνώστης την εμπεδώνει με κάθε της λεπτομέρεια.

Τι μου άφησε το μυθιστόρημα :

α) το πορτρέτο ενός λογοτεχνικού ήρωα που δύσκολα θα ξεχάσω

β) προβληματισμό πάνω στο θέμα της τιμωρίας, που σύμφωνα πάντα με το συγγραφέα δεν είναι η καταδίκη και η φυλάκιση του εγκληματία - ήρωα αλλά οι τύψεις του.

γ) την αιώνια διαπίστωση ότι ο άνθρωπος δεν ολοκληρώνεται ποτέ αν δε βρει το άλλο του μισό.

Κι επειδή τέτοιον ήρωα δεν πρόκειται ποτέ να δημιουργήσω, να κάνω έγκλημα πάλι δεν το βλέπω, θα σταθώ λίγο παραπάνω στο τρίτο, στο οποίο εξπέρ σίγουρα δεν είμαι αλλά κατέχω το θεωρητικό κομμάτι. Και αυτό το τρίτο, θα το πάρω λιγάκι από ένα εντελώς διαφορετικό μονοπάτι για να καταλήξω στο βιβλίο.

Στην ψυχολογία, και πιο συγκεκριμένα στη θεωρία του Γιουνγκ, το άτομο υφίσταται μια διαδικασία ωρίμανσης που ονομάζεται εξατομίκευση. Η εξατομίκευση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ψυχολογική μας ωρίμανση, η διαδικασία ανακάλυψης όλων εκείνων των στοιχείων που κάνουν τον εαυτό μας να διαφέρει από κάθε άλλο μέλος του ανθρώπινου είδους.

Υπάρχουν πολλά στάδια σ’ αυτή τη διαδικασία αλλά το σημαντικότερο είναι η αποδοχή και η αναγνώριση της άνιμα που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Η άνιμα (όταν μιλάμε για άντρες) είναι η θηλυκή πλευρά της ψυχής του ατόμου – το αντίστοιχο για τις γυναίκες είναι άνιμους. Όταν λοιπόν ο άνθρωπος καταφέρει να ανακαλύψει αυτά τα κρυμμένα στοιχεία της ψυχής του και να τα φέρει στην επιφάνεια, τότε έχει ολοκληρωθεί ψυχολογικά. Με απλά λόγια, ο άντρας πρέπει να ανακαλύψει την ευαίσθητη πλευρά του και η γυναίκα τη δυναμική της πλευρά. Ο άντρας τα «γυναικεία» στοιχεία της ψυχής του και η γυναίκα τα «αντρικά».

Αυτό, ακριβώς, κάνει για μένα ο Ντοστογιέφσκι στο Έγκλημα και Τιμωρία. Ωριμάζει τον ήρωά του μέσα από μια αργή και επίπονη διαδικασία. Στις τελευταίες σελίδες και αφού ο Ρασκόλνικοβ έχει αισθανθεί αυτή τη λυτρωτική έλξη προς τη Σόνια, διαβάζουμε :

«Και τι σημασία είχαν πια όλες, όλες οι αγωνίες του παρελθόντος! Όλα, ακόμα και το έγκλημά του, η καταδίκη του κι η φυλακή, του φαίνονταν τώρα σαν ένα ξένο, παράξενο γεγονός, που δεν είχε καμιά σχέση μαζί του. Δεν μπορούσε όμως να σκεφτεί τίποτα για πολλήν ώρα κείνο το βράδυ κι ούτε μπορούσε ν’ αναλύσει ή να συνειδητοποιήσει τίποτα, απλώς αισθανόταν. Η ζωή είχε μπει στη θέση της διαλεκτικής και κάτι εντελώς διαφορετικό άνοιγε τώρα το δρόμο του μες στο μυαλό του».

Και κάπως έτσι τελειώνει το μυθιστόρημα, μ’ έναν Ρασκόλνικοβ να μην μπορεί να αναλύσει, αυτός που σε όλο το βιβλίο κοντεύει να τρελαθεί εντελώς από την πολλή ανάλυση. Και μετά απ’ αυτό είναι η πρώτη φορά που τον βλέπουμε να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον του και να σκέφτεται έστω και λίγο θετικά για τη ζωή του.

Η εφαρμογή της θεωρίας του Γιουνγκ στο Έγκλημα και Τιμωρία είναι καθαρά δική μου επινόηση, δε σημαίνει ότι ο Ντοστογιέφσκι τη γνώριζε (άλλωστε για καθαρά πρακτικούς λόγους αυτό είναι αδύνατον). Μάλλον, το Έγκλημα και Τιμωρία τεκμηριώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που λέει ο Φρόιντ σε ένα άλλο βιβλίο, ότι οι καλοί συγγραφείς γνωρίζουν την ανθρώπινη ψυχή καλύτερα από τους ψυχίατρους.

Last edited:
Εμένα το συγκεκριμένο βιβλίο μου έκανε εντύπωση όταν το διάβασα γιατί ο συγγραφέας προσπαθεί, μέσω του Ρασκόλνικοβ, να σε πείσει με λογικό τρόπο ότι η πράξη του ήταν σωστή. Και μου άρεσε πολύ ο τρόπος που αποδόθηκε η δικαιοσύνη, το ότι δηλαδή παραδόθηκε γιατί δεν άντεχε άλλο τις τύψεις. Αυτό μου δείχνει πως για κάθε έγκλημα υπάρχει και μια τιμωρία, η τιμωρία της ψυχής που δεν σε αφήνει ήσυχο ούτε να κοιμηθείς! Το βρήκα πολύ διδακτικό αυτό! Θα συμφωνήσω με την Χρυς για το τέλος διότι και εγώ δεν το περίμενα καθόλου έτσι. Μου άρεσε όμως που είχε ένα ''χαπι εντ'' :))

αγαπημένο βιβλίο, αλλά παλιότερο ανάγνωσμα (μάλλον πάνω από 10 χρόνια), βλέπω πάντως ότι καθένας απολαμβάνει την ανάγνωση αυτού του μνημειώδους έργου διαφορετικά. Για μένα, όπως και στα περισσότερα βιβλία σημασία δεν έχει πως τελείωνει και δεν είναι τώρα να επαναλαμβάνω τον Καβάφη απλώς η πορεία του Ρασκόλνικοφ, οι υπόλοιποι χαρακτήρες, η εποχή και το κλίμα της, οι ευφυείς διάλογοι ειδικά με τον νομικό αστυνομικό (ή κάτι τέτοιο ήταν, δε θυμάμαι το όνομα) δεν μπορούν να συγκριθούν με την όποια λύση στην τελευταία σελίδα του βιβλίου. Αυτό που θυμάμαι ακόμα από το Ρόντια (έτσι νομίζω τον έλεγε η μητέρα του) είναι ότι δεν κλείδωνε την πόρτα του γιατί δεν υπήρχε τίποτα στο δωμάτιό του, που να άξιζε να μην το αποχωριστεί..

Βραδύτητα,

πολύ καλά τα λες, πιο σημαντικό είναι συνήθως το ταξίδι παρά ο προορισμός. Αλλά όπως αναφέρεις κι εσύ πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο, που αν θες να ξεκινήσεις μια συζήτηση γι' αυτό από κάπου πρέπει να το πιάσεις. Έτσι σκέφτηκα να το πιάσω από την ανάποδη, σχολιάζοντας όμως όπως είδες όλο το βιβλίο όσο μου ήταν εφικτό.

Βραδύτητα,

πολύ καλά τα λες, πιο σημαντικό είναι συνήθως το ταξίδι παρά ο προορισμός. Αλλά όπως αναφέρεις κι εσύ πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο, που αν θες να ξεκινήσεις μια συζήτηση γι' αυτό από κάπου πρέπει να το πιάσεις. Έτσι σκέφτηκα να το πιάσω από την ανάποδη, σχολιάζοντας όμως όπως είδες όλο το βιβλίο όσο μου ήταν εφικτό.
Χαίρομαι που μιλάμε Χρυσηίδα, ίσως παράλειψή μου που δεν αναφέρθηκα στην ενδιαφέρουσα σύνδεση του μυθιστορήματος με την ανάλυση κατά Γιουνγκ που επιχειρείς, αλλά, μάλλον αυτό έγινε, γιατί δε θα είχα δυστυχώς πολλά να παραθέσω (μόνο την εισαγωγή στην ψυχανάλυση του Φρόιντ έχω διαβάσει από ψυχολογία και αυτή φέτος το καλοκαίρι, συν τα σκυλιά του Παβλόφ και ό,τι άλλο θυμάμαι από το Λύκειο
).
Πάντως, αυτό το έρμο της ολοκλήρωσης με το άλλο μισό δεν το πιστεύω, ακόμα και αν ίσχυε, για μένα σίγουρα θα είναι Κινέζος.. που να ψάχνεις! Το βρήκε ο Ρασκόλνικοφ και κανά δυό άλλοι σε μυθιστορήματα αλλά ουτοπικό μου φαίνεται εμένα όπως καταλαβαίνεις..
Τέλος πάντων, ελπίζω να καταλαβαίνεις το ύφος μου, διαβάσαμε και οι δύο ένα πολύ σημαντικό λογοτεχνικό έργο και αυτό ανοίγει πάντα ένα παράθυρο, που το φως του αξίζει, ακόμα και αν είναι τυραννικό..
Φιλιά

Ίσως το καλύτερο τέλος που μπορούσε να βρει ο Ντοστογιέφσκι, αφού αυτό που μου έλειψε σε όλο το βιβλίο ήταν αυτή η έλξη του αρσενικού προς το θηλυκό, λίγο συναίσθημα, πέρα από την ψυχρή λογική του Ρασκόλνικοβ, που ο αναγνώστης την εμπεδώνει με κάθε της λεπτομέρεια.
Αυτο ακριβώς μου λειψε και μενα απο το βιβλιο. Το ειδα λιγακι στο τελος και μου άρεσε παρα μα παρα πολυ. Πιστευω πως θα μπορουσε να αναπτυχθει και στην διαρκεια της ιστοριας.

Περα απο ολα αυτα.. δυσκολα θα το ξαναπιασω απο την αρχη να το διαβασω ολοκληρο (αν και δεν το αποκλειω μετα απο πολυυυυυ καιρο). Αγαπημενα κομματια ομως (που ειναι αρκετα) θα τα ξαναδιαβασω με χαρά και μου άρεσε που τα παρέθεσε με την παραμικρη λεπτομερεια.

Στα συν η λεπτομερης αναλυση των χαρακτηρων και σκηνων. Στα μειον καποια μερη (ειδικα στην αρχη) που δεν θυμαμαι, εκτος απο την περιφημη εξομολογηση του Μαρμελαντοφ που αν και απαραιτητη, ειναι κουραστικη ετσι οπως μπαινει τοσο νωρις στην υποθεση, ενω η προσοχη μας ειναι στον ηρωα.

Σκηνες που απολαυσα ειναι η περιγραφη της αρρωστιας-καταθλιψης του Ρασκόλνικοφ, τοσο πριν οσο και μετα τον φονο και το τραπεζι της κηδειας.

Σκηνη σημαντικη μεν, αλλα που παρακαλουσα να τελειωσει, ηταν στην ανακριση του Ρασκόλνικοφ.

Διδαγμα : μηπως η υπερβολικη αναλυση τρελαινει τελικα;

Αν τα λέτε υπερβολικές τις αναλύσεις του Εγκλήματος,διαβάστε Ηλίθιο και τα λέμε!!!!!!!!:χαχαχα:

Δυστυχώς δεν θυμάμαι και πολύ από το βιβλίο(στο σχολείο το είχα διαβάσει, αλλά ήταν πολύ καλό σίγουρα.

Να προσθέσω κι εγώ την άποψή μου. Θα συμφωνήσω πως το βιβλίο κάνει μια κοιλιά λίγο πριν το μέσο του, κατά τα άλλα είναι στρωτό και με πλοκή που μέχρι στιγμής δεν έχω συναντήσει. Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι του είναι αυτό της τιμωρίας, όπως προαναφέρθηκε, με τον πρωταγωνιστή να υποφέρει καθ' όλη την διάρκεια του βιβλίου. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η οικονομική και κοινωνική κατάσταση του Ρασκόλνικοβ. Το αναμενόμενο θα ήταν, έπειτα από τόσα χρόνια φτώχειας και εξαθλίωσης να χρησιμοποιήσει τα χρήματα ώστε να ζήσει αυτός και η οικογένειά του με αξιοπρέπεια. Να προστεθεί και το γεγονός πως όχι μόνο δεν υπήρχαν στοιχεία εναντίον του, αλλά υπήρχε ήδη ένας εργάτης ο οποίος ομολόγησε (αν δεν κάνω λάθος). Θα ήθελα να σταθώ στο άρθρο που είχε δημοσιεύσει ο Ρασκόλνικοβ, έκανε λόγο για τις δύο ομάδες των ανθρώπων. Το σημαντικό για εμένα είναι η "ώθηση" που χρειάζεται κάποιος για να κάνει κάτι σπουδαίο. Όπως και να το κάνουμε δεν μπορείς να παράγεις τέχνη, επιστήμη και ιδέες αν πρώτα δεν έχεις εξασφαλίσει τις βασικές βιολογικές ανάγκες. Και αυτό φαίνεται σε όλη την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Από τους αρχαίους πολιτισμούς, στην αναγέννηση και από τον διαφωτισμό μέχρι και την σημερινή εποχή.

Η Σονια ειναι από τις πιο συγκινητικές ηρωιδες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Νομιζω αν θυμαμαι καλα οτι ο Ρασκολνικοφ πέρασε ενα διάστημα στην σιβηρικη εξορια, εκει θα τον επισκεπτεί η Σόνια στην φυλακη και εκει ο κυνικός κρατούμενος θα παραδεκτει οτι 'μονο η αγαπη σωζει'!.

η ψυχουλα της Σονιας παρα τον εφιαλτη μέσα στον οποιο ζει διατηρει την καλοσυνη και την αθωοτητα της , ακεραια σε καθε βλεμμα και κινηση, θεωρει τον εαυτο της μια γυναικα που η συντροφια της θα ντροπιαζε καθε εντιμο πολιτη!

ενα ερωτημα: Τελικα, υπάρχει φυσικη ροπή του ανθρωπου προς το καλο ή το κακό; η σονια κανει μια ζωη που δεν επιλεγει, η μητρια της την ωθει εκει αλλα ποτε δεν κατηγορει, τετοια γεναιοψυχια , κατανοηση και αυταπαρνηση! ακομα και το αθλιο περιβαλλον στο οποιο ζει δεν την αλλοιωνει!!

ενα ερωτημα: Τελικα, υπάρχει φυσικη ροπή του ανθρωπου προς το καλο ή το κακό; η σονια κανει μια ζωη που δεν επιλεγει, η μητρια της την ωθει εκει αλλα ποτε δεν κατηγορει, τετοια γεναιοψυχια , κατανοηση και αυταπαρνηση! ακομα και το αθλιο περιβαλλον στο οποιο ζει δεν την αλλοιωνει!!
Aριάδνη, δυστυχώς θα απαντήσω καταφατικά. Όσο και αν φαίνεται ντετερμινστικό ή και φασιστικό ακόμα, δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο άνθρωπος γεννιέται tabula rasa,όπως είχε πει ο Λοκ. Η κληρονομικότητα και τα γονίδια έχουν αναμφισβήτητη ισχύ, η οποία αποδεικνύεται συνεχώς από τους επιστήμονες, ενώ διευρύνεται και σε τομείς που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ο άνθρωπος πριν από λίγα χρόνια.

Νομιζω φαινεται και απο την απλη παρατηρητηση : πηρε τα νευρα του πατερα του, η τον οξυθυμο χαρακτητα του κτλ. ποσο τα γονιδια ευθυνονται.

Απο την αλλη βεβαια, το περιβαλλον που μεγαλωνει καποιος, κρινεται καθοριστικο, και ειδικα απο τα πρωτα χρονια (και μηνες) της ζωης του, ακομη και απο την εποχη που ειναι εμβρυο. Σημερα ειμαστε σε θεση να το καταλαβουμε καλυτερα..

Σημ. ειχα ακουσει καποτε και μου αρεσε την εξης φραση : τα ωραιοτερα χρονια καπου, δεν ειναι τα παιδικα. Απεναντιας περναμε μια ολοκληρη ζωη για ξεπερασουμε την παιδικη ηλικα και τα τραυματα που αυτη μας αφησε.

Τελος, για τον χαρακτηρα της Σονιας, ποσο ευκολο ή δυσκολο να συναντησεις εναν τετοιο ανθρωπο; Ισως να υπαρχουν αρκετες Σονιες γιατι μπορω να αναγνωρισω τον χαρακτηρα της και κατω απο ποιες συνθηκες και αισθηματα ενενργουσε ετσι οπως ενεργουσε.
Σιγουρα ομως.. καμια πραγματικη Σονια, δεν θα ειχε την τυχη της Σονιας του βιβλιου. Εκεινη βρηκε την αγαπη, οι αλλες αμφιβαλλω. Ουτε καν τον ελαχιστο σεβασμο σαν ανθρωποι δεν θα ειχαν.

Aριάδνη, δυστυχώς θα απαντήσω καταφατικά. Όσο και αν φαίνεται ντετερμινστικό ή και φασιστικό ακόμα, δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο άνθρωπος γεννιέται tabula rasa,όπως είχε πει ο Λοκ. Η κληρονομικότητα και τα γονίδια έχουν αναμφισβήτητη ισχύ, η οποία αποδεικνύεται συνεχώς από τους επιστήμονες, ενώ διευρύνεται και σε τομείς που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ο άνθρωπος πριν από λίγα χρόνια.
ναι ,:ξεφύλλισμα:διαβαζοντας το βιβλιο πάντα μου έκανε εντυπωση η καλοσυνη της Σόνια, πατερας αλκοολικος, στο κρεβατι για μερες, μητρια φυματικη, αδελφια μικρα, ολοι ανικανοι για εργασια και η ιδια παντα να θυσιαζεται για τους αλλους, που την εβρισκε τετοια στοργη! ακομα και σε τραγικες καταστασεις, μιλαμε για ζοφερο περιβαλλον:(, δεν θυμαμαι αν στο τελος βρηκε την ευτυχια, εχω χρονια να ξαναπιασω το βιβλιο στα χερια μου! ειδικα την Σονια θα την ήθελα απόλυτα ευτυχισμένη! να της δωσει η ζωή όσα της στερησε.

και εγω πιστευω πως υπαρχει κληρονομικοτητα και αναλογως πως διαμορφωνονται και οι συνθηκες ζωής, διαμορφωνεται και ο χαρακτηρας ακομα και αδελφια στο ιδιο σπιτι εχουν διαφορετικο χαρακτηρα και διαφορετικη πορεια ζωης αν και μεγαλωσαν στο ιδιο περιβαλλον.

Θα ήθελα να πω κάτι για το βιβλίο αυτό παρ όλο που η συζήτηση είναι εδώ και καιρό ανενεργή.

Πρώτα πρώτα δεν νομίζω ότι η ιστορία έχει happy end κι αυτό μπορούμε να το συμπεράνουμε απ το ίδιο το βιβλίο αφού το λέει ξεκάθαρα.

Δηλαδή

Αν θεωρήσουμε ως happy end την κάθαρση που περιμένουμε να έρθει τζάμπα περιμένουμε

Το έγκλημα γίνεται και φανερώνεται σε μας πολύ νωρίς και αυτό που θα περιμέναμε ως κάθαρση θα επερχόταν μόνο με τη μεταμέλεια (τουλάχιστον) του ήρωα διότι πώς αλλιώς μπορεί να έρθει στα μάτια μας ο εξιλασμός του για ένα ένα έγκλημα που πλήττει ένα απόλυτο αγαθό..
Κι όμως λίγες σελίδες πριν το τέλος του βιβλίου ο ήρωας όχι μόνο δεν δείχνει ίχνος μεταμέλειας, αλλά αυτή ακριβώς η αμετανοησία που δεν μπορεί να υπερβεί είναι που βασανίζει και τον ίδιο. ’’ Ω, πόσο ευτυχισμένος θάταν αν μπορούσε να κατηγορήσει ο ίδιος τον εαυτό του’’.

Την κάθαρση αυτή δηλαδή επιζητά και ο ήρωας χωρίς να έρχεται . θεωρεί ως μόνο του έγκλημα το ότι παραδόθηκε

Ο γκαίμπελς είχε πει ότι αν χάσουμε αυτόν τον πόλεμο, θα μας χαρακτηρίσουν σαν τους πιο παρανοϊκούς εγκληματίες της ανθρωπότητας. Αν τον κερδίσουμε όμως θα μας δοξάζουν χίλια χρόνια."

Η άποψη ότι η ηθική ποιότητα των μέσων που χρησιμοποιούνται για ένα σκοπό κρίνεται απ την αντικειμενική επιτυχία του ή μη, επαναλαμβάνεται συχνά μέσα στο έργο από τον ήρωα προκειμένου να δικαιολογήσει την πράξη του.

Δεν ξέρω αν ο γκαιμπελς είχε διαβάσει το έγκλημα και τιμωρία , παρ όλα αυτά πιστευω ότι η άποψη αυτή επαληθεύεται συνεχώς στην ιστορια. Άλλο ζήτημα αν τα πράγματα δεν έπρεπε να είναι ετσι. Για παράδειγμα ακριβώς αυτό συνέβη και με την περίπτωση του Ναπολέοντα ο οποιος αναφέρεται επίσης συχνά στο βιβλίο

Δεν καταλαβαίνω πώς βρίσκετε επαρκή τη λύση του προβλήματος μόνο με το ότι ο ήρωας ‘’βρίσκει το άλλο του μισό’’ και ξαφνικά, χωρίς να μετανιώσει καθόλου , νοιώθοντας μόνο κατά διαστηματα τύψεις που διανοητικά τις απορρίπτει πιστεύοντας ότι δημιουργούνται από την αδυναμία του, πώς ξαφνικά όλα ξεχνιούνται και τελειώνει το παραμυθι .νομιζω ότι υπάρχει αυτό το κενό στα όσα γράφτηκαν παραπάνω και ότι δεν θα ήταν στις επιδιώξεις του συγγραφέα ένα τέτοιο τέλος. Μου φαίνεται δηλαδη ότι πάτε να περάσετε για ρομάντζο ένα βιβλίο που απλά δεν είναι τέτοιο.

Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα του ρασκολνικοφ είναι ο ματαιόδοξος εγωισμός του, ένα υπερδιογκωμένο εγώ που δεν τον αφήνει ούτε να αγαπήσει.
Στο τέλος του βιβλίου ο συγγραφέας αφήνει τα πάντα ανοιχτά (αν και δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς χωρίς το βιβλίο να ξεπέσει σε αναπόφευκτους συναισθηματισμούς)

Μόνο η ανακάλυψη της αγάπης (αν κι αυτή δεν είναι σίγουρη) μπορεί να δώσει κάποια λύση, μόνο έτσι δηλαδή μπορεί να βγει από τον εαυτό του (άρα να κατανοήσει και το έγκλημα), αλλά αυτό βέβαια δεν είναι κάτι εύκολο κι έχει πολύ δρόμο ακόμα κλπ κλπ. Η πορεία του ήρωα παρά περά δηλαδή μόνο εύκολη δεν μπορεί να θεωρηθεί και προβλέψιμη.

Επίσης η Σόνια δεν είναι απαραιτήτως ένας απόλυτα θετικός χαρακτήρας μέσα στο έργο, ένας άνθρωπος δηλαδή που συνεχώς θυσιάζεται για τους άλλους κλπ.
Αντίθετα ο ίδιος ο ρασκόλνικοφ μερικές φορές πιστεύει ότι την μισεί και τον ενοχλεί η μοιρολατρία της. Του θυμίζει μάλιστα τη Λιζαβέτα (τη δεύτερη γυναίκα που σκότωσε –ήταν μάλιστα απαθής ακόμη και την ώρα που τη σκότωνε) αφού κι αυτή το ίδιο αδιαμαρτύρητα ήταν υποκείμενη όλων των κακοποιήσεων και των βασάνων

Κατά τα αλλά συμφωνώ κι εγώ ότι το στήσιμο των χαρακτήρων και οι ψυχολογικές αναλύσεις είναι αριστοτεχνικά δομημένες καθώς και η πλοκή

Μαλλον πολλά εγραψα όμως για την τρίτη μου μόλις ανάρτηση..:)

Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Φίλε Γιόχαν Νάγκελ, καλά κάνεις και γράφεις πολλά, μοναχά έσο προσεκτικός όταν αναφέρεσαι σε σημεία τής πλοκής, καθώς πολλοί μπορεί να μην έχουν διαβάσει το βιβλίο και κάποιες αποκαλύψεις να τους χαλάσουν μια μελλοντική ανάγνωση.

Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να πατήσεις "Επεξεργαστής Κειμένου" και εκεί να επιλέγεις τα επίμαχα κομμάτια τού κειμένου σου και να κάνεις κλικ στο [π] (από την λέξη πλοκή. Τώρα το έκανα εγώ για σένα. :) )

Κατά τ' άλλα, καλώς μας ήρθες! :ναι:

Αγαπητέ Γιόχαν, καλά έκανες και ξανάνοιξες αυτή τη συζήτηση, γιατί είναι πράγματι ενδιαφέρον να βλέπουμε ποικίλες απόψεις πάνω στο ίδιο θέμα.

Να σου πω κι εγώ τη δική μου πάνω στα όσα είπες. Οι αναγνώσεις μας και οι ερμηνείες μας δεν ταυτίζονται καθόλου. Για την ακρίβεια, στα μάτια μου η δική σου ερμηνεία μοιάζει αιρετική. Με δυο λόγια θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι εννοώ.

Κατ' αρχάς, ελπίζω το δικό μου πρώτο σχόλιο πάνω στο βιβλίο να μην δείχνει ότι υποβιβάζω το Έγκλημα σε ρομάντζο. Η παρουσία της γυναίκας στο βιβλίο μπορεί να είναι καταλυτική, αλλά αν υποβόσκουν ίχνη έρωτα στο βιβλίο, αυτά είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Για το χάπι εντ, τώρα. Ίσως θα πρέπει να το ορίσουμε μάλιστα και λίγο αυτό το περιβόητο χάπι εντ, που δεν προϋποθέτει σώνει και καλά το ταίριασμα του αρσενικού με το θηλυκό ή το γάμο. Χάπι εντ είναι το αίσιο τέλος, δηλαδή αίσια τροπή στην κατάσταση που βιώνει ο ήρωας. Με αυτή την έννοια λοιπόν, εγώ βλέπω ένα πεντακάθαρο χάπι εντ στο βιβλίο. Η κατάσταση που βίωνε ο ήρωας ήταν ένα μαρτύριο, δεν ζούσε. Ήταν ένας ζωντανός - νεκρός. Και όλα αυτά λόγω των τύψεων. Απ' αυτές τις τύψεις, λοιπόν, λυτρώνεται με το να παραδοθεί και να αρχίσει η τιμωρία του.

Λες ότι δεν υπάρχει μεταμέλεια άρα ο Ρασκόλνικοφ είναι ένα κάθαρμα. Του αποδίδεις μάλιστα ένα υπερδιογκωμένο εγώ. Για μένα ο ήρωας έχει βιώσει τη μεταμέλεια και την έχει κάνει πράξη σε όλο το μήκος του βιβλίου, όχι μόνο στο τέλος. Αν δεν είχε μετανιώσει από την πρώτη κιόλας στιγμή δεν θα υπέφερε. Θα συνέχιζε τη ζωή του κανονικά. Το πρόβλημά του ήταν ο φόβος. Φοβόταν να παραδοθεί, φοβόταν και να αυτοκτονήσει. Όταν κατάφερε και ξεπέρασε αυτόν τον φόβο, τότε έδωσε και το τέλος που τον λύτρωσε απ' όλα αυτά.

Μου είναι αδύνατο να δω έναν εγωιστή Ρασκόλνικοφ. Το μόνο που έβλεπα σε όλο το βιβλίο ήταν ένα παράδοξο. Από τη μια να έχει σκοτώσει και από την άλλη να πονάει με την ένδοια των άλλων, να στηρίζει, να βοηθάει.

Αλλά κάπου εδώ θα σταματήσω κι εγώ. Μπορεί οι απόψεις μας να είναι διαμετρικά αντίθετες, αλλά καλά κάνουν και είναι. Ξέρω πολύ καλά ότι σε τέτοιες περιπτώσεις όσα να γράψεις εσύ και όσα να γράψω εγώ, οι απόψεις δεν αλλάζουν, οπότε ας σταθούμε στη χαρά του διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων.

Last edited: