Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe): "Το Βαρέλι του Αμοντιλλάδο"

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ξερω το ονομα "Αμοντιλάντο" εδω και χρονια μεσα απο μια πολυ παραξενη ιστορια και την εννοια του την εμαθα προσφατα.

Πολυ παλια διαβαζα μια παρωδια τρομου που μιλουσε για την "Αιρεση του Αμων Τιλλάντο" :χαχαχα: το ονομα μου φαινοταν πολυ μυστηριωδες και σκοτεινο και αντηχουσε στο μυαλο μου για καιρο. Μεχρι που εμαθα οτι αυτος ο ορος ηταν παρωδια του τιτλου Cask of Amontillado του Πόε αλλα ποτε δεν ασχοληθηκα περαιτερω, γιατι οπως εχω ξαναπει, το ειδος μου ειναι απεχθες. Το "Αμοντιλάντο" παντως αντηχουσε ακομα στο μυαλο μου σαν μια μυστηριωδης λεξη.

Λογω του "Αμων Τιλλάντο", αντιλαμβανομουν ακομα τη λεξη σαν ονομα. Πιστευα οτι η ιστορια του Ποε μιλαει για καποιον "Αμοντιλλάντο" που ειχε καποιο καταραμενο βαρελι, η ηταν καποιο φανταστικο ον, μυστικιστικος ορος, η κατι τετοιο

Σημερα, μιας και διαβαζα αναρτησεις του Αμοντιλιάδο μας, τελικα λεω... ε τι στο καλο ειναι πια αυτο; Και κοιταω στη γουικιπέντια, για να δω με εκπληξη μου οτι το "Αμοντιλλάντο" ειναι ενα υπαρκτο, αθωο Ισπανικο κρασάκι που λέγεται Αμοντιγιάδο :))))

Μετα απο αυτη την απομυθοποιηση, διαβασα πολυ βιαστικα αυτη τη μικρη ιστορια, με περισσοτερη εμφαση στο δυνατο τελος

Last edited by a moderator:
Μα,προφανώς!!!!Δεν ήξερα την ιστορία με την αίρεση, αλλά είναι ένα σχετικά φημισμένο σέρι, το οποίο περιμένω πώς και πώς να το δοκιμάσω κάποτε,όποτε έχω την ευκαιρία!!:χαχαχα:Τώρα η προφορά του με λ ή γ είναι μεγάλη ιστορία!!

Ποιος είδος σού είναι απεχθές;Γιατί δεν νομίζω να έχεις τις ιστορίες του Πόε στο ίδιο τσουβάλι με εκείνες του τρόμου και της σπλατεριάς....Η συγκεκριμένη τελικά πώς σου φάνηκε;

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Καλή ευκαιρία να θυμηθούμε το (δικό μου αγαπημένο) "Cask of Amontillado" των Alan Parsons Project εμπνευσμένο από το όμορφο, σκοτεινό διήγημα τού Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Στην Αθήνα δεν σερβίρουν πουθενά αμοντιγιάδο;

Αν το ανακαλύψω, Μόντι ετοιμάσου για κέρασμα:))))

Καλή ευκαιρία να θυμηθούμε το (δικό μου αγαπημένο) "Cask of Amontillado" των Alan Parsons Project εμπνευσμένο από το όμορφο, σκοτεινό διήγημα τού Έντγκαρ Άλαν Πόε.
Φάρε,εξαιρετικό!Από τα καλύτερα του άλμπουμ,μαζί με το Dream Within a Dream!Έχω πάρα πολλή μουσική για τον Πόε:Υπάρχει από προγκ μέχρι και μπλακ μέταλ!!

Στην Αθήνα δεν σερβίρουν πουθενά αμοντιγιάδο;

Αν το ανακαλύψω, Μόντι ετοιμάσου για κέρασμα:))))
Εννοείς ότι εσύ θα κεράσεις;;;:χαχαχα:
Θα πάω με διαπιστευτήριο από τη λέσχη και μόλις δουν το nick μου θα έχουμε άπειρη ποσότητα!:χαχα:

Last edited by a moderator:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
φρόντισε πάντως να την σακουλευτείς* αν δεις τίποτα μυστριά αφημένα και τσιμέντα εκεί δίπλα... :))))

*παλιά λέξη, εκτός χρήσης

χαχαχα!
Ναι,γιατί είμαι και γνωστός αφορτουνάτο(= άτυχος:χαχα: )!

Τι σημαίνει αυτή η λέξη;;Πρώτη φορά την ακούω!

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Τι σημαίνει αυτή η λέξη;;Πρώτη φορά την ακούω!
έχεις δίκιο.. πρέπει να έχει εκλείψει τελείως..

μάγκικη λέξη, κάποτε που ήταν σε χρήση "την σακουλεύομαι" σήμαινε "την ψυλλιάζομαι". Δεν ξέρω αν ξέρετε την Παραδόπιστη τού Τσιτσάνη όπου λέει: "κι εγώ την σακουλεύτηκα σαν μάγκας να προσέξω, πως είσαι παραδόπιστη και θα με ρίξεις έξω"

Βρήκα ένα ενδιαφέρον κείμενο >>> εδώ <<< αν και έχει μια λέξη διαφορετικά στον στίχο από ό,τι την θυμάμαι εγώ.

Βλέπω ότι το "μαγαζί" είναι ποικίλης ύλης.
Από τους Alan Parsons Project (νέος σύνδεσμος διότι ο παλιός δεν δουλεύει)
The Cask Of Amontillado

στη λέξη σακουλεύομαι = καταλαβαίνω
Ti Zoula Mou Anakalipsan

Πολύ ωραία η μουσική όμως κάπου έχασα το θέμα...κάτι για βιβλία θάναι...
Α! Αν διαβάζουμε βιβλία με μουσική ;
Όχι, εγώ προτιμώ να διαβάζω χωρίς μουσική.Τα καταλαβαίνω καλύτερα.
:)

Last edited:
Το αμοντιγιάδο είναι υπέροχο αλλά... βαράει. Να το προσέξετε... :))))

Όσο για το διήγημα τώρα, από τα καλύτερα του Πόε. Είναι πλούσιο σε συμβολισμούς, έχει φρικτό τέλος και συνοδεύεται από την ιδιαίτερη και ποιοτική του αφήγηση.