Συνανάγνωση: "Σφήκα σε ψάθινο καπέλο" - Αγκάθα Κρίστι

Ποιος πιστεύεις πως έκανε τον φόνο;

• Ο κηπουρός (σύζυγος τής Έλεν)

Votes: 0 0,0%
  • Το παιδί τους

• Η κα Κροφτ

• Ο κ. Τσαρλς Βάις

• Total voters
    8

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Σήμερα θα κλείσει η δημοσκόπηση η οποία δεν έχει, βέβαια, κάποια ιδιαίτερη αξία αλλά προσθέτει στον φαρμπαλά τής συνανάγνωσης. Μην διστάζετε, λοιπόν, να ρίξετε την ψήφο σας. Ούτως ή άλλως ο καθένας μας, σχεδόν σε κάθε κεφάλαιο, υποψιάζεται κι άλλον ένοχο. Άντε.
:ναι:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Βέβαια, διαβάζοντας, σου περνάν διάφορες ιδέες από το μυαλό κι υποθέτω πως πάντα όλοι είναι ύποπτοι.

Γενικώς, με την Αγκάθα, διαλέγω σαν ύποπτο αυτόν στο οποίο δεν στρέφει καθόλου τις υποψίες μου. Με ένα τέτοιο σκεπτικό ψήφισα τον κ. Κρoφτ αν και βέβαια, ακόμα κι εκεί, μας πέταξε μια σπόντα πως οι Κροφτ παραείναι τυπικοί Αυστραλοί για να είναι αληθινοί. Αν ψήφιζα τώρα ίσως ψήφιζα κάποιον άλλο, όπως φαντάζομαι οι περισσότεροι εδώ πέρα, πράγμα που φυσικά δεν έχει σημασία.

Όπως ας φλερτάρουμε με την πιο ανορθόδοξη ιδέα.

Μέχρι τώρα παίρνουμε σαν δεδομένο πως ο δολοφόνος ήθελε να σκοτώσει την Νικ αλλά μπερδεύτηκε και σκότωσε την Μάγκη. Ας υποθέσουμε, όμως, πως ο δολοφόνος σκότωσε ακριβώς αυτήν που ήθελε, πως δηλ. πραγματικά ήθελε να σκοτώσει την Μάγκη.

Ο Πουαρό κάνει μια υπόθεση, ίσως όχι τόσο άστοχη αφού προέρχεται από τα καταπληκτικά φαιά του κύτταρα: πως ίσως κάποιος κρύφτηκε σε κάποια κρυψώνα μέσα στο σπίτι και έπειτα ακολούθησε την Μάγκη και την καθάρισε. Όμως τελικά δεν υπάρχει κρυψώνα. Κι όμως, γίνεται η υπόθεσή του να είναι σωστή. Απλά δεν χρειάστηκε να κρυφτεί, ήταν φανερά εκεί πέρα, μέσα στο σπίτι, κι αυτή ήταν, φυσικά, η Νικ. Η Νικ, μάλιστα, που είχε την ευκαιρία να εξαφανίσει το πανωφόρι τής Μάγκης ώστε να τής φορτώσει το δικό της που αποτέλεσε δικαιολογία, στάχτη στα μάτια των άλλων, πως η Μάγκη σκοτώθηκε κατά λάθος.

Ποιος όμως προσπάθησε να σκοτώσει μέχρι τώρα την Νικ; Η απάντηση είναι κανείς. Τα πάντα σκηνοθετήθηκαν από την ίδια την Νικ έτσι ώστε να βγει η ίδια από τον κατάλογο των υπόπτων. Αν και τελικά το μεθοδικό μυαλό τού Πουαρό την συμπεριέλαβε καί αυτήν, απλά όχι ονομαστικά: είναι ο J τής λίστας τού Πουαρό, ο τελευταίος άγνωστος που τελικά είναι πολύ γνωστή και απλά προς το παρόν έπιασε το τρικ της πάνω στον Πουαρό.

Μα πώς μπορεί να σκηνοθέτησε τα ατυχήματα η Νικ; Κανένα δεν έχει ιδιαίτερη δυσκολία ειδικά αν υποθέσουμε κάποιον συνεργό. Τα φρένα θα μπορούσε να τα έχει πειράξει η ίδια κι ίσως τελικά τα τεχνικά των μηχανών να μην της είναι τόσο άγνωστα. Θυμάστε τις τεχνικές λεπτομέρειες που ζητούσε από τον Σίτον για το αεροπλάνο του; Ακόμα κι αυτός το βρήκε παράξενο. Κι όσο για την τρύπα στο καπέλο, την έχει κάνει από πριν και προσποιείται μπροστά στον Πουαρό πως ένιωσε κάτι να περνά μπροστά από το πρόσωπό της. Ή, αν έχει συνεργό, όντως εκείνος ρίχνει μια βολή παραδίπλα, η τρύπα ήδη στο καπέλο, όπως είπαμε. Άλλωστε, η φίλη της, που την γνωρίζει τόσο καλά, μάς το είπε: η Νικ λέει κάμποσα παραμύθια!

Τώρα για τον συνεργό. Μου φαίνεται κάπως παράξενη η υπόθεση τής διαθήκης τής Νικ για μια σκωληκοειδίτιδα. Να είναι ένα κόλπο τής Νικ; Ναι, όμως αυτή ισχυρίζεται πως της το πρότεινε ο κ. Κροφτ πράγμα που το επιβεβαιώνει κι ο ίδιος. Να είναι αυτός τάχα ο συνεργός της; Σε αυτήν την περίπτωση διαθήκη δεν υπήρξε ποτέ και μήτε στάλθηκε γι' αυτό και δεν την πήρε ο Βάης. ( Ή, σε περίπτωση που δεν είναι συνεργός της, ίσως έστειλε έναν φάκελο με τον Κροφτ προς τον Βάης, δίχως όμως διαθήκη μέσα. Κάποιο ασήμαντο σημείωμα που ίσως γι' αυτό ακριβώς το ξέχασε ο Βάης. )

Το αδύναμο σημείο αυτής τής θεωρίας, πάντως, είναι πως η Μάγκη ήρθε μετά από έμμεση παρότρυνση τού Πουαρό και άρα κάπως περιστασιακά. Επίσης, η συνάντηση τής Νικ με τον Πουαρό μοιάζει κι αυτή να έγινε τυχαία και μάλιστα την προκάλεσε ο Πουαρό με την πτώση του. Ίσως πάντως η Νικ να γνώριζε τελικά από πριν ποιος είναι ο Πουαρό και μοναχά έκανε την ανήξερη. Κι ίσως σκόπευε, αργά ή γρήγορα, με παρότρυνση ή χωρίς, να την καλέσει να έρθει.

Μια θεωρία στην οποία λείπουν πολλά κομμάτια, κυρίως το μοτίβο για την δολοφονία τής Μάγκης, που ούτως ή άλλως το μοτίβο αποκαλύπτεται στο τέλος γιατί όταν το έχεις αυτό έχεις και τον δολοφόνο.

Όπως και να έχει μάλλον πέφτω έξω. Πάντως είπα να φλερτάρω με την ιδέα που εξέφρασε ο Άρης κι η Λορένα.
:)

Φάρε αυτή η υπόθεση θυμίζει πολύ Αγκάθα Κρίστι αλλά όπως αναφέρεις και εσύ έχει πολλά κενά. Όσο προχωράμε στο μυθιστόρημα αποκτά και ακόμα περισσότερα. Και το βασικότερο είναι το κίνητρο.
Τελικά κατέληξα στην ιδέα του Τσάλεντζερ ως δολοφόνου. Περίμενα να προχωρήσει η ροή της ιστορίας για να δώ αν θα αναφερθεί καθόλου ο Τσάλεντζερ και αν ναι με ποιον τρόπο θα παρουσιαστεί.
Βλέπω πως αναφέρεται ελάχιστα και χωρίς να κινεί υποψίες εναντίον του. Έχω κάνει και εγώ μια υπόθεση στην οποία υπάρχουν κάποια κενά αλλά δε μου φαίνεται απίθανο να συμπληρωθούν μια και
οφείλονται σε έλλειψη πληροφοριών και όχι σε αντικρουόμενα γεγονότα..

Ο Τσάλεντζερ σαν κολλητός φίλος της Νικ τον τελευταίο καιρό γνωρίζει ή υποψιάζεται την σχέση της με τον Σήτον. Βλέπει ότι σε περίπτωση θανάτου του θα περάσει στα χέρια της μια τεράστια περιουσία.
Έχοντας την άνεση (όπως αναφέρει η ίδια η Νικ) να περιφέρεται ελέυθερος στο σπίτι κάθε σαββατοκύριακο έχει πρόσβαση σε διαθήκες και γράμματα παντώς είδους. Μαθαίνει για τη σύνταξη της διαθήκης
της Νικ και φροντίζει εγκαίρως να την εξαφανίσει γα να μην φτάσει στον δικηγόρο. Παριστάνει τον full ερωτευμένο και πρόθυμο να την παντρευτεί (μας λέει η ίδια ότι αυτός θέλει να την παντρευτεί αλλά αυτή
τον αποφέυγει) και επιχειρεί να την δολοφονήσει και να αφήσει κάπου στο σπίτι την παραποιημένη (προς όφελός του) διαθήκη για να την βρούν. Αυτό με τη διαθήκη βέβαια είναι αρκετά αόριστο. Αλλά δε
μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου την σκηνή όπου όταν εισβάλλει στο σπίτι μετά την δολοφονία, και την επιμονή του για το αν σκοτώθηκε η Νικ, την στιγμή που η Νικ βρίσκεται ζωντανή και "κρυμμένη"
πίσω από τον γιατρό και τον Πουαρό, έτσι ώστε να μην είναι ορατή στον Τσάλλεντζερ.
Δύο κεφάλαια πριν παρουσιάζεται και ένα άλλο μοτίβο αλλά πολύ αδύνατο βέβαια. Στην κρυφή πόρτα θα μπορούσε να χωρέσει μόνο ο γιος της Έλεν που έχοντας πάρει το πιστόλι και θέλοντας να
παίξει, πυροβολεί από εκεί την Μάγκυ. Η μητέρα του τον βλέπει και προκειμένου να τον φυγαδέυσει δεν βγαίνει για να παρακολουθήσει τα πυροτεχνήματα. Απλά μια σκέψη είναι αυτή, έτσι για το
"αλατοπίπερο" της ιστορίας :)

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
η δημοσκόπηση μένει ανοιχτή, αλλά μην περιμένετε τα τελευταία κεφάλαια.. τώρα είναι η ώρα..

:ναι:

Ίσως πάντως η Νικ να γνώριζε τελικά από πριν ποιος είναι ο Πουαρό και μοναχά έκανε την ανήξερη.
την πρώτη φορά που επισκέφτηκε το σπίτι ο Πουαρώ είδε την εφημερίδα ανοιγμένη στη σελίδα που ανέφερε τις διακοπές του στο Σεν Λου. Η Νικ
είπε πως την άνοιξε για να διαβάσει μόνο για την παλίρροια,βέβαια αν είναι ένοχη λέει ψέμματα.

αφού σκέφτηκα την Ελεν τον Βαις και τους Κροφτ κατέληξα να ψηφίσω τη Φρέντι.
το κίνητρο θα μπορουσε να είναι η ζήλεια,αν ο Λάζαρους είχε δείξει ενδιαφέρον για
τη Νικ ή ακόμα και για τη Μάγκι.
στη δεύτερη περίπτωση έχουμε το σωστό θύμα.

κεφαλαιο 13ο
έμεινα λίγο πίσω στην ανάγνωση :)
Ο Πουαρώ ψάχνει για τη διαθήκη της Νικ στο Εντ Χάουζ,
αντί γι αυτή βρίσκει γράμματα :ξεφύλλισμα:
ένα που του επιβεβαιώνει πως η Φρέντι παίρνει ναρκωτικά και
ένα πακέτο γράμματα του Σήτον.
έχω την εντύπωση πως λείπουν κάποια αν έχω μεταφράσει σωστα το
"I oughtn't to write to you two days running" σε
"δεν έπρεπε να σου γράψω δυο μέρες στη σειρά"
αν έχω κάνει λάθος άδικα το υποπτεύθηκα το κορίτσι.:χμχμ:

Και σε εμένα κάτι ύποπτο μου κάνουν τα γράμματα και ακόμα πιο ύποπτο είναι πως δεν το παρατηρεί ο Πουαρώ!!

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Άρη και Πολυξένη,
στα κείμενα σας οι σειρές σπάνε παράξενα. Μήπως πατάτε enter για να αλλάξετε γραμμή; Εάν ναι, μην το κάνετε. Στην δική σας οθόνη μπορεί το κείμενο να εμφανίζεται καλά αλλά στους περισσότερούς μας εμφανίζεται χάλια. Κάθε χρήστης έχει διαφορετική οθόνη σε μέγεθος, ανάλυση επίσης χρησιμοποιεί άλλο μέγεθος κειμένου κι ενδεχομένως έχει διαφορετικές διαστάσεις στο παράθυρό του.

Να κι ένα παράδειγμα, πώς βλέπω αυτήν την στιγμή το κείμενο τής Πολυξένης πιο πάνω:

Παρακαλώ, μην πατάτε άσκοπα enter (το έντερ το πατάμε όταν τελειώσει όλη η παράγραφος κι όχι στα μισά τής πρότασης) ώστε να εμφανίζεται το κείμενό σας σωστά σε όλους μας.

ευχαριστώ :)

Φάρε νόμιζα ότι θα διαβαζόταν καλύτερα έτσι επειδή θα φαίνονταν μικρότερες οι σειρές. Αλλά δεν υπολόγισα ότι έχουμε διαφορετικές αναλύσεις στις οθόνες. Μόνο με <quoted> θα φαινόταν σωστά αλλά προφανώς δε λέει να γράφουμε όλοι με <quoted>.
Κεφάλαιο 17ο.
Μου φαίνεται πώς είναι το καλύτερο κεφάλαιο του βιβλίου, και η τελευταία μας ευκαιρία να μαντέψουμε γιατί τον βλέπω τον Πουαρό "αγριεμένο". Γι'αυτό άντε, κάνετε κανένα σχόλιο, κοντέυει να γίνει μονόλογος από την πλευρά μου:λυγμ:
Στο προηγούμενο κεφάλαιο η Φρέντυ όταν είδε το κομμάτι χαρτί που βρέθηκε έξω από το σπίτι εξεπλάγει και κόντεψε να λυποθυμήσει.
Σε αυτό το κεφάλαιο τα σοκολατάκια έχουν την τιμητική τους. Φτάνουν στην Νικ 2 κουτιά σοκολατάκια. Το ένα έχει σταλεί με το ταχυδρομείο, χωρίς όνομα και χωρίς δηλητήριο. Το άλλο φτάνει με τον Λάζαρους, έχει κάρτα με τον γραφικό χαρακτήρα του Πουαρό και περιέχει δηλητήριο. Εστάλει μετά από τηλεφωνική προτροπή κάποιου που παρίστανε την Νικ στην Φρέντυ. Βέβαια προφανώς δεν ήταν αρχικά έτσι τα σοκολατάκια, αλλά αλλάχτηκαν σε διάστημα 20 λεπτών όσο ήταν στο νοσοκομείο τα 2 κουτιά. Βέβαια ο Λάζαρους είναι αρκετά απίθανο, αν ήθελε να πάει αυτά τα δηλητηριασμένα σοκολατάκια να το έκανε αυτοπροσώπως. Επίσης η Φρέντυ είναι πολύ εκτεθειμένη μετά από όλα αυτά για να είναι η πραγματική δολοφόνος.
Το τηλεφώνημα αυτό πάντως στην Φρέντυ, αν έγινε από γυναίκα όπως δείχνουν τα πράγματα τότε έχουμε τουλάχιστον μία γυναίκα συνένοχο. Και μάλλον είναι ή η κυρία Έλλεν ή η κυρία Κροφτ. Μπέρδεμα μεγάλο... Κάτι μου λέει ότι είναι 2 οι ένοχοι.
Άντε παιδιά, βάλτε τα μικρά φαία κύτταρά σας να δουλέψουν και πείτε καμμιά ιδέα.. άυριο θα είναι αργά, θα μας προλάβει ο Πουαρό.

Ας κάνω μία τρελλή πρόβλεψη, έτσι για να λέω ότι προσπάθησα. Λοιπόν, η Ελλεν δήλωσε ότι έζησε σαν κοριτσάκι στο σπίτι. Ισως να ήταν η νόθος κόρη του "κακού" Νικ Μπάκλευ, παππού της Νικ. Αυτό την κάνει την πλησιέστερη εν ζωή συγγενή της Νικ, άρα κληρονόμο της. Η Ελλεν με το ζεύγος Κροφτ οργανώνει τη δολοφονία με τα σοκολατάκια και σκηνοθετεί έτσι την υπόθεση, ώστε να ενοχοποιείται η Φρέντυ. Με τον τρόπο αυτό ξεφορτώνεται και την Νικ αλλά και την κληρονόμο της - την Φρέντυ. Ο κ. Κροφτ δεν ταχυδρομεί την διαθήκη παρά μόνο την τελευταία στιγμή, όταν είναι σίγουρος ότι η Νικ είναι ήδη νεκρή. Ισως να είναι σπουδαίος πλαστογράφος, έτσι μιμήθηκε τον γραφικό χαρακτήρα του Πουαρώ στα σοκολατάκια. Ετσι πλαστογραφεί νέα διαθήκη, όπου η Ελλεν η άλλος πρώτος της συγγενής, ορίζεται κληρονόμος της Νικ. Οσο για το φρικτό πρόσωπο στο παράθυρο του Χειστινγκς, δεν είναι παρά ο Μαικλ Σέτον, που επιστρέφει τελικά, για να μάθει ότι η αγαπημένη του είναι νεκρή.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Πολύ καλές οι προβλέψεις σου, Φένια. :πάνω:

Και πριν ξεκινήσω με το τελευταίο κεφάλαιο να πω πως βλέπω σχετικό το ότι οι δυο ξαδέρφες έχουν ολόιδιο όνομα.

Για να δούμε λοιπόν, σήμερα, τί μας επιφυλάσσει το τελευταίο κεφάλαιο!

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
αααααααααααααααα!!! μα έχει άλλο ένα. Παιδιά, λυπάμαι αλλά συνεχίζω! :ρ

δυο συνονόματες ξαδέρφες,διαθήκες και ενας μισογύνης εκατομμυριούχος θείος νεκρός.δε μπορώ να τα "δεσω" μεταξύ τους :(.Σκέφτομαι τα γράμματα του Σητον που έλειπαν και το βιβλίο για το αυτοκίνητο στο γραφείο της Νικ.Μου φαίνεται πως η κοπέλα δεν είναι αθώα.αν σκηνοθέτησε τα ατυχήματα,ίσως και τα σοκολατάκια να είναι δικό της έργο. (μόνο που δεν έχω βρει γιατί θα το έκανε αυτό!).

δεν έπρεπε να διαβάσω τόσο πολύ Αγκάθα,η πιο παλαβή λύση μου φαίνεται λογική:ωιμέ:

Τσάμπα Πουαρώ βγήκα στο τεστ!!

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Τελικά ήταν περισσότερα κεφάλαια μέχρι το τέλος και ομολογώ πως τα διάβασα όλα.

Καθώς πρόκειται για μία ενότητα, τις αποκαλύψεις τού Πουαρό, προτείνω να το τελειώσουμε όλοι μας σήμερα το βιβλίο ώστε να μπορούμε να το συζητήσουμε από αύριο.

Μου φαίνεται πως η κοπέλα δεν είναι αθώα.αν σκηνοθέτησε τα ατυχήματα,ίσως και τα σοκολατάκια να είναι δικό της έργο. (μόνο που δεν έχω βρει γιατί θα το έκανε αυτό!).

Τσάμπα Πουαρώ βγήκα στο τεστ!!
Πολυξενη, παρέα θα ξυρίσουμε τα μουστάκια μας, μου φαίνεται :)))) Πάντως, εγώ σκέφτομαι, πως όλοι οι μεγάλοι ντεντέκτιβ είχαν και κάποιες αποτυχίες στην πορεία τους :ρ

Διαβάζοντας ως εδώ το βιβλίο και τις παρατηρήσεις σας, τελικά άλλαξα γνώμη όσον αφορά την Νικ, κάτι δεν μου πάει καλά με την κοπέλα, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι. Όμως και ο Αυστραλός που ψήφισα, μου φαίνεται ακόμα ύποπτος, αλλά και η Έλεν. Σενάρια δεν κάνω, η λύση πρέπει να είναι μπροστά στα μάτια μας, αλλά δεν μπορώ να την δω καθαρά. Τελικά, τον ένοχο θα τον βρω.. διαβάζοντας :)))

Last edited:
Απαιχτη Αγκαθα, γι΄αυτό είναι η μεγαλύτερη όλων και παραμένει τόσο δημοφιλής! Καταπληκτικό τέλος, οφείλω συγχαρητήρια σε κάποιον συλλεσχίτη που οσμίστηκε μέρος της αλήθειας. Θα το πράξω αύριο, αφού το ολοκληρώσετε όλοι.

Κεφάλαιο 18ο
Άλλα ξεκίνησα να γράφω, άλλα γράφω τελικά!
Μου φαίνεται ότι ο Πουαρό μας έδωσε την απάντηση πολύ έυκολα με ένα γράμμα 20 γραμμές. Λέει στο γράμμα της η Μάγκυ "και την Τρίτη να έφτανα το ίδιο θα ήταν":γιούπι::γιούπι::γιούπι:
Συγχωρέστε μου τον ενθουσιασμό. Άρα η Μάγκυ θα ερχόταν έτσι και αλλιώς. Αυτό εξιλεώνει κατά κάποιον τρόπο και τον Πουαρό, που αισθανόταν ένοχος για τον θάνατό της (μου είχε φανεί εξ αρχής περίεργο). Την είχε καλέσει η Νικ νωρίτερα, αυτή τα έκανε όλα. Δεν καταλαβαίνω γιατί και πώς, ίσως εδώ κολλάει αυτό που είπε η Πολυξένη για συνονόματες ξαδέρφες, κάτι με κάποια περιουσία...
Θα διαβάσω και εγώ σήμερα το υπόλοιπο βιβλίο και τα λέμε άυριο.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
παρεμπιπτόντως, τώρα που το σκέφτομαι, ίσως να περιμένουμε να τελειώσουν όλοι με την ανάγνωση, γιατί ίσως μερικοί να μείναν πίσω, και έπειτα να συζητήσουμε.

Ας αναφέρει εδώ όποιος το τελειώνει. :ναι: