Βοηθεια σε μεταφραση

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Διαβαζα ενα κειμενακι στα Λατινικα και κολησα σε μια φραση. Αν και βγαζω νοημα πανω κατω, συντακτικα δεν μπορω να την αναλυσω. Δεν ξερω ποσοι εχουν ασχοληθει, ελπιζω να με διαφωτισει καποιος :)

Pax facta est, quam ob rem tabulis pacti subscriptum est
Αυτο που με δυσκολευει ειναι το subscriptum (υπογραμμενο). Στην προταση δεν υπαρχει κανενα ουδετερο ουσιαστικο στην ονομαστικη.

Επισης δεν καταλαβαινω γιατι το tabulis ειναι στη γενικη, και τι ανηκει σε αυτο

Αυτο που με δυσκολευει ειναι το subscriptum (υπογραμμενο). Στην προταση δεν υπαρχει κανενα ουδετερο ουσιαστικο στην ονομαστικη.

Επισης δεν καταλαβαινω γιατι το tabulis ειναι στη γενικη, και τι ανηκει σε αυτο
Από Λατινική γραμματική και συντακτικό έχω έναν αχταρμά στο μυαλό μου, καθώς έχω χρόνια να ασχοληθώ συστηματικά. Αλλά μπορεί να σε βοηθήσω λιγουλάκι, έστω κι έτσι. Κατ' αρχάς το tabulis γιατί είναι γενική; Και ποιά είναι η ονομαστική; Σίγουρα δεν είναι δοτική/αφαιρετική πληθυντικού τού tabula;

Επίσης αυτό το subscriptum ίσως αναφέρεται στο pax facta est ως φράση, δηλαδή: «και γράφτηκε από κάτω (η φράση): "έγινε ειρήνη"».

Αγαπητέ φίλε,

Καταλαβαίνω ότι σας δυσκόλεψε το κείμενο, καθώς η σύνταξή του είναι ελλειπτική. Ίσως το συγκείμενό του, αν ήταν διαθέσιμο, να βοηθούσε περισσότερο.
Το σημείο που μάλλον σας φάνηκε ιδιαίτερα αινιγματικό είναι ο σύνδεσμος quamobrem «επομένως, γι' αυτό - για το οποίο, όθεν», τον οποίο το κείμενό σας χωρίζει αδικαιολόγητα σε τρεις λέξεις και σας αναγκάζει χωρίς λόγο να αναζητείτε περιπλοκότερη σύνταξη.
Η φράση tabulae pacti είναι φόρμουλα που αναφέρεται σε επίσημο κείμενο, το οποίο αναγραφόταν ή χαρασσόταν σε πίνακες ή πλάκες (αρχικά πήλινες και ξύλινες, κατόπιν μεταλλικές). Όπως σωστά επισημάνθηκε, εδώ εκφέρεται σε αφαιρετική πληθυντικού.
Ο ρηματικός τύπος subscriptum μερικές φορές δηλώνει κάτι που απλώς αναγράφεται ή επιγράφεται, όχι κατ' ανάγκην υπο-γράφεται, και ελλείψει συγκειμένου θα μπορούσατε να υιοθετήσετε τη γενικότερη σημασία.

Εφόσον δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία, η πρότασή σας λέει:
«Συμφωνήθηκε (συνήφθη) ειρήνη, όπως αναγράφεται στις πλάκες τής συνθήκης».

Ελπίζω οι πληροφορίες αυτές να απαντούν στο ερώτημά σας. Ζητώ συγγνώμη που, επειδή ο χρόνος μου είναι ελάχιστος, δεν μπορώ να επεκταθώ περισσότερο. Ευχαριστώ.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ευχαριστω για την απαντηση. Η φραση ειναι "πετσοκομενη" γιατι συνηθιζω οταν με μπερδευει κατι να αφαιρω χρονικους προσδιορισμους, επιθετα και αντωνυμιες που δεν εχουν σχεση με το κυριο νοημα της προτασης, προκειμενου να την καταλαβω πιο καλα συντακτικά.

Το κειμενο αναφερεται στην υπογραφη ειρηνης Τουρκιας-Αρμενιας στην Ελβετια: Ολοκληρη η φραση ειναι η εξης:
Pax auctoribus Helvetiis facta est, quam ob rem tabulis illius pacti in urbe Turico die Saturni
Δεν ξερω αν διαφωτιζει περισσοτερο

Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Βέβαια το πετσόκοψες για να βοηθήσεις στην κατανόηση όμως τελικά αλλοιώνοντας έτσι την πρόταση μάλλον δυσχεραίνεις την αποκωδικοποίησή της...

Αυτό που θέλω όμως να σχολιάσω είναι πως εδώ έχουμε ένα λατινικό κείμενο για ένα πρόσφατο σχετικά ιστορικό γεγονός; Πού το βρήκες;

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Βέβαια το πετσόκοψες για να βοηθήσεις στην κατανόηση όμως τελικά αλλοιώνοντας έτσι την πρόταση μάλλον δυσχεραίνεις την αποκωδικοποίησή της...
Δε νομιζω... ουτε στην κανονικη προταση δεν υπηρχε λεξη που να συσχετιζεται αμεσα με το subscriptum

Αυτό που θέλω όμως να σχολιάσω είναι πως εδώ έχουμε ένα λατινικό κείμενο για ένα πρόσφατο σχετικά ιστορικό γεγονός; Πού το βρήκες;
Ενα μεσαιωνικο βιβλιο με προφητειες :))))

Θυμίζω εδώ (για όσους πιθανώς δεν το ξέρουν) ότι, στη Δυτική Ευρώπη, τα περισσότερα επιστημονικά συγγράμματα από τον Μεσαίωνα μέχρι τον 18ο αιώνα γράφονταν στη Λατινική, ασχέτως ποιά ήταν η μητρική γλώσσα του συγγραφέα.* Σήμερα φυσικά αυτό δεν ισχύει, όμως μου έκανε εντύπωση το εξής:
Μία Γερμανίδα καθηγήτρια μάς είχε πει ότι ακόμα και σήμερα, στο Πανεπιστήμιο του Γκαίτινγκεν (πιθανόν και σε άλλα της Γερμανίας), μπορεί ο τελειόφοιτος να γράψει τη διατριβή του στα Λατινικά, όπως δηλαδή γινόταν πάντα σε αυτό το Πανεπιστήμιο. Δεν έχει καταργηθεί, βλέπετε, ο νόμος περί της γλώσσας στην οποία θα είναι γραμμένες οι διατριβές. Αναρωτιέμαι αν το έχει κάνει κανείς (και τί αντιδράσεις προκάλεσε)... :))

* Για παράδειγμα, έχουν γράψει στα Λατινικά:
o Άγγλος Φράνσις Μπέικον (Francis Bacon, λατινοποιημένο: Franciscus Baco, ελληνοποιημένο: Φραγκίσκος Βάκων),
ο Γάλλος Ρενέ Ντεκάρτ (René Descartes, λατινοπ.: Renatus Cartesius, ελληνοπ.: [Ρενάτος] Καρτέσιος),
ο Πολωνός Μικόουαϊ Κοπέρνικ (Mikołaj Kopernik, λατινοπ.: Nicolaus Copernicus, ελληνοπ.: Νικόλαος Κοπέρνικος)
ο Μολδαβός Ντιμίτριε Καντεμίρ (Dimitrie Cantemir, λατινοπ.: Demetrius Cantemir, ελληνοπ.: Δημήτριος Καντεμίρ[ης])
και πάρα πολλοί ακόμα...

Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Διαβαζα κατι παλι και δεν μπορω να κατανοησω το εξης

nam tam regimen quam exercitus duces verentur, ut populi fides deficiat si nimis obsequientes erga altros videantur
Αφαιροντας τα "περιττα", προσπαθησα να απλοποιησω την πρωτη προταση ως

tam regimen quam duces verentur, ut...
αυτο δεν μπορω να το κατανοησω.

Η πιο λογικη μεταφραση ειναι

"τοσο οι αρχηγοι φοβουνται την κυβερνηση, ωστε..."

αλλα αν ειναι ετσι, το quam ειναι περιττο

μια αλλη πιθανη μεταφραση ειναι

"τετοια (ειναι) η κυβερνηση που φοβουνται οι αρχηγοι, ωστε..."

αλλα το "tam" δεν το εχω βρει στο λεξικο μου ως "τετοιο"

βραχυκυκλωθηκα!